Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: newb opstart probleem  (gelezen 2576 keer)

jmh

  • Gast
newb opstart probleem
« Gepost op: 2007/08/08, 20:16:45 »
Ik heb net Ubuntu vanaf de live cd geinstalleerd als dual boot naast win xp.
Het installeren is allemaal goed gedaan.
Daarna heb ik de pc opnieuw opgestart in bij het boot-keuze scherm heb ik voor ubuntu gekozen.

Ik kreeg netjes een Ubuntu laadscherm (net zoals je bij xp hebt) maar daarna kreeg ik een foutmelding dat er iets mis was met mijn video kaart drivers (oudere nvidea) of dat die niet aanwezig waren.
Toen heb ik enter gegegeven voor ok en kreeg ik een soort dos scherm waar ik kon inloggen met mijn gebruikersnaam en wachtwoord. Vervolgens kreeg ik een melding dat er 1 mislukte poging o.i.d. was en stond er een melding over een sudo commando.

Hoe kan ik dit oplossen? Het vreemde met de driver is dat ik ubuntu wel prima kon gebruiken vanaf de live cd.

Alvast hartelijk bedankt!

Offline siegi

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
newb opstart probleem
« Reactie #1 Gepost op: 2007/08/08, 20:54:47 »
Wat is de grafische kaart pressies die in je computer zit?

jmh

  • Gast
newb opstart probleem
« Reactie #2 Gepost op: 2007/08/08, 21:09:00 »
een Geforce4 mx 440.
ik krijg bij het inloggen (zwart dos scherm) een paar flikkeringen/flitsen en dan de foutmelding.

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
newb opstart probleem
« Reactie #3 Gepost op: 2007/08/08, 21:48:07 »
OK. Geen zorgen, komt helemaal goed. Doe eens dit:

tik in: sudo reboot

Daarna:
Opstarten in Recovery mode (herstelmodus)
tik in: sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

Maak geen enkele eigen keuze in die vragenriedel, behalve bij de driver: kies daar de "nv".
Toetsbediening met Tabtoets, spatiebalk, pijltjestoetsen en *binnenste* Entertoets.

Daarna: tik in: sudo reboot

en herstart normaal.

Meld je daarna weer even hier, dan help ik je met de volgende stappen.

Groet, Pjotr.

jmh

  • Gast
newb opstart probleem
« Reactie #4 Gepost op: 2007/08/08, 21:57:48 »
Thanx! dat ga ik dan even proberen! (zit nu weer in windows om op het forum te kunnen)

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
newb opstart probleem
« Reactie #5 Gepost op: 2007/08/08, 22:04:23 »
Ik geef vast even de eerste vervolgstap (als je dus weer normaal beeld hebt, waar ik van uitga):

Installeer xresprobe

Als volgt:
Systeem - Beheer - Synaptic pakketbeheer
zoekterm: xresprobe
aanvinken en druk op knop Toepassen

Daarna:
Toepassingen - Hulpmiddelen - Terminalvenster
tik in: sudo ddcprobe

en post hier eens de uitkomst daarvan? Gewoon kopiëren en plakken vanuit de terminal.

jmh

  • Gast
newb opstart probleem
« Reactie #6 Gepost op: 2007/08/08, 22:19:28 »
Hartstikke bedankt alvast, ik heb nu inderdaad weer gewoon beeld.

Dit is de uitkomst:

vbe: VESA 3.0 detected.
oem: NVidia
vendor: NVidia Corporation
product: NV17 () Board Chip Rev A2
memory: 65536kb
mode: 640x400x256
mode: 640x480x256
mode: 800x600x16
mode: 800x600x256
mode: 1024x768x16
mode: 1024x768x256
mode: 1280x1024x16
mode: 1280x1024x256
mode: 80x60 (text)
mode: 132x25 (text)
mode: 132x43 (text)
mode: 132x50 (text)
mode: 132x60 (text)
mode: 320x200x64k
mode: 320x200x16m
mode: 640x480x64k
mode: 640x480x16m
mode: 800x600x64k
mode: 800x600x16m
mode: 1024x768x64k
mode: 1024x768x16m
mode: 1280x1024x64k
edid:
edid: 1 3
id: 0814
eisa: PHL0814
serial: 0001b5f6
manufacture: 24 2003
input: separate sync, composite sync, sync on green, analog signal.
screensize: 30 23
gamma: 2.200000
dpms: RGB, active off, suspend, standby
timing: 720x400@70 Hz (VGA 640x400, IBM)
timing: 720x400@88 Hz (XGA2)
timing: 640x480@60 Hz (VGA)
timing: 640x480@67 Hz (Mac II, Apple)
timing: 640x480@72 Hz (VESA)
timing: 640x480@75 Hz (VESA)
timing: 800x600@60 Hz (VESA)
timing: 800x600@75 Hz (VESA)
timing: 832x624@75 Hz (Mac II)
timing: 1024x768@87 Hz Interlaced (8514A)
timing: 1024x768@70 Hz (VESA)
timing: 1024x768@75 Hz (VESA)
timing: 1280x1024@75 (VESA)
dtiming: 1024x768@74
monitorserial:  CX  112118
monitorname: Philips 150P
monitorrange: 30-63, 56-76

jmh

  • Gast
newb opstart probleem
« Reactie #7 Gepost op: 2007/08/08, 22:34:32 »
Er is trouwens nog iets vreemds wat ik ook al had met ubuntu gestart vanaf de live cd. Er valt aan de rechterkant ongeveer een 0,5 cm van de desktop buiten beeld. Dit blijft ook zo als ik het beeld naar links schuif met de menutoetsen op mijn monitor.

Links heb ik een zwarte rand, zo groot als het stuk wat ik rechts mis.

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
newb opstart probleem
« Reactie #8 Gepost op: 2007/08/08, 22:56:01 »
Die beeldverschuiving komt, doordat je nog niet de fabrieksdriver van Nvidia gebruikt, maar de open-bron driver "nv". Die gesloten-bron fabrieksdriver kan je beter installeren, want dan pas werkt je videokaart op volle kracht. Vooralsnog is Intel helaas de enige videokaart-fabrikant die open-bron drivers maakt......

Als volgt fabrieksdriver installeren:
Systeem - Beheer - Beperkt ondersteunde stuurprogramma's.

Daarna volledige herstart van je PC. Let op: daarmee ben je er nog niet; er komt nog een stap. Maar eerst even dit.

Offline siegi

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
newb opstart probleem
« Reactie #9 Gepost op: 2007/08/08, 23:09:37 »
De beeldverschuiving is meestal te wijten aan de instellingen van je scherm, resolutie, verversingsnelheid.  Bij oude vga  aansluiting krijg je dan problemen dat het beeld anders staat.  Maar normaal is dit wel op het scherm in te stellen.  
Als je terug dezelfde instelling zet zoals in windows heb je geen problemen.  

De nv driver heeft beperking op vlak van 3d etc en ook soms wat traag op vlak van 2d maar opzich werkt hij normaal redelijk.  Ik ken mensen die deze alleen gebruiken omdat ze niet de gesloten software van nvidia willen draaien.

jmh

  • Gast
newb opstart probleem
« Reactie #10 Gepost op: 2007/08/09, 08:10:47 »
De beeld instellingen als resolutie en verversingssnelheid staan hetzelfde als onder windows. Ik kan het niet met het scherm instellen.

Ik ben nu op mijn werk, maar zal vanavond als ik thuis ben de stap van pjotr123 volgen om de driver te installeren.

Kun je misschien ook vast de volgende stap geven?
Bedankt zover!!!

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
newb opstart probleem
« Reactie #11 Gepost op: 2007/08/09, 10:36:27 »
Wat Siegi zegt, is anders wel waar, hoor.... Het gaat niet over resolutie en verversingssnelheid, maar over beeldpositie. Je kunt met de knoppen op je scherm, in het BIOS-menu van het scherm zelf, kiezen voor Auto Adjust (of vergelijkbare term). Dan staat het beeld weer netjes.

Maar als je dan de fabrieksdriver installeert, dan staat het weer niet goed en moet je weer Auto Adjust doen. Elke driver projecteert de beeldpositie namelijk weer net iets anders.

Enfin, alvast de volgende stap, na toepassing van http://forum.ubuntu-nl.org/message/132818#p132818

Herhaal de herconfiguratie van je xorg (nu levert die pas optimaal resultaat, omdat je xresprobe hebt geïnstalleerd. Hopelijk zit xresprobe binnenkort weer in de standaard-installatie: http://forum.ubuntu-nl.org/topic/12882 ).

Als volgt:
Toepassingen - Hulpmiddelen - Terminalvenster
tik in: sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

Maak nu slechts twee eigen keuzes:
1. kies nu niet voor "nv", maar voor "nvidia".
2. vink, met behulp van de spatiebalk, in elk geval de resolutie 1280x1024 aan. Vink gelijk alle resoluties *uit*, die lager zijn dan 1024x768.

Opslaan, sluiten, PC herstarten.

Daarna komt er nog een stap, en dan ben je er!   :-)

Groet, Pjotr.

jmh

  • Gast
newb opstart probleem
« Reactie #12 Gepost op: 2007/08/09, 17:55:43 »
Nogmaals bedankt allebei!

Ik heb de 2 stappen inmiddels gedaan. Eerst de nvidea driver geinstalleerd, toen de xserver nog een keer aangepast en met auto detect van mijn monitor het beeld goed gekregen.
Dan ben ik nu klaar voor de laatste stap?

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
newb opstart probleem
« Reactie #13 Gepost op: 2007/08/09, 18:47:18 »
OK. Voor de laatste stap duik je even onder de motorkap, met behulp van het kladblokje Gedit (Gnome Editor).

Toepassingen - Hulpmiddelen - Terminalvenster
tik in: sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

Voeg de volgende twee Options toe aan de Section "Screen":

    Option             "UseEdidFreqs" "FALSE"
    Option             "DynamicTwinView" "FALSE"

Plaats ze vlak onder de DefaultDepth. Voorbeeldje uit een andere xorg.conf:

Section "Screen"
    Identifier    "Default Screen"
    Device        "NVIDIA Corporation NV17 [GeForce4 MX 440]"
    Monitor        "PLE1900"
    DefaultDepth    24
    Option             "UseEdidFreqs" "FALSE"
    Option             "DynamicTwinView" "FALSE"
    SubSection "Display"
        Depth        1
        Modes        "1280x1024" "1024x768"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        4
        Modes        "1280x1024" "1024x768"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        8
        Modes        "1280x1024" "1024x768"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        15
        Modes        "1280x1024" "1024x768"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        16
        Modes        "1280x1024" "1024x768"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        24
        Modes        "1280x1024" "1024x768"
    EndSubSection
EndSection

Opslaan, sluiten, PC herstarten.

Daarna kun je via Systeem - Voorkeuren - Schermresolutie, je monitor instellen op de (voor deze 15 inch TFT-monitor) ideale instelling 1024x768 met 60 Hz.

Klaar! Veel plezier met Ubuntu!

Terzijde: maak gelijk even je multimedia compleet met deze handleiding:
https://help.ubuntu.com/community/NlMultimediaapplicaties

Groet, Pjotr.

jmh

  • Gast
newb opstart probleem
« Reactie #14 Gepost op: 2007/08/09, 19:24:06 »
Hartstikke bedankt! Het werkt nu naar behoren.

Ondertussen heb ik al wat zitten spelen met Ubuntu en mijn persoonlijke instellingen er in gezet zoals mail etc.

Ik moet zeggen, tot nu toe vind ik het een erg handig systeem! Ik denk dat ik dit meer ga gebruiken ipv windows.

Een deel van die multimedia plugins had ik inmiddels op eigen houtje al gevonden en geinstalleerd.

Nog een klein vraagje, is het mogelijk Evolution email te minimaliseren naar de taakbalk boven (zoals outlook in xp) ?

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
newb opstart probleem
« Reactie #15 Gepost op: 2007/08/09, 19:29:12 »
Mooi zo! Graag gedaan.  :-)

Tip: koppel Windows af van het internet (netwerkverbinding uitschakelen in het beheerdersaccount), dan kan W. geen kwaad meer: het ding is net een virusmagneet....

Evolution: weet ik niet, ik werk liever met Mozilla Thunderbird. Veel lichter dan Evolution; die is nogal lomp en groot, net zoals Windowsbroer Outlook. Thunderbird is te vergelijken met Outlook Express.

Maak anders even een apart onderwerp hierover aan? Dan heb je sneller antwoord en blijft het forum wat overzichtelijker......  :-)

Groet, Pjotr.