Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).  (gelezen 8848 keer)

PHiXioN

 • Gast
Aangezien ik recentelijk een scriptie over Open Source hebt afgerond dacht ik van, laat ik Linux (feisty) eens proberen... Behoorlijk onder de indruk van de Live-cd ging ik het maar eens installeren. Ik wordt echter al een aantal avonden gek van het proberen te installeren van wifi. Mijn router stond op WPA-PSK en Ubuntu vond het netwerk meteen, WPA werd echter niet ondersteund, wat blijkbaar algemeen bekend is. Al proberend WPA werkend te krijgen heb ik alles dat ik kon vinden op het internet geprobeerd, maar het lukte niet. Uiteindelijk had ik de drivers zo verkloot dat hij het netwerk niet meer herkende, dus opnieuw maar Ubuntu geïnstalleerd en dan maar met tegenzin de beveiliging naar WEP128 verlaagd. Wederom wordt het netwerk herkend, maar als ik probeer in te loggen blijft dat netwerk icoontje rechts boven maar zoeken. Inloggen lukt dus niet.


De usb wifi dongle die ik gebruik is een Belkin FSD7050 met een RT73 chip zoals ik op de installatiecd kon zien. De Rt2x00 drivers heb ik al gevonden en leveren weinig succes op. Als iemand mij verder zou kunnen helpen met advies (zoeken op dit forum heb ik al gedaan), zou ik dat erg waarderen.


Ik sta in ieder geval op het punt om het met een andere distributie te proberen en des noods... slik... windows XP er maar weer op te zetten. Eerlijk is eerlijk, met MS werkte het wel meteen (wat ook de makers van die USB sticks te verwijten valt, dat wel...).

Offline wutnubu

 • Lid
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #1 Gepost op: 2007/06/30, 07:37:29 »
Wat een ellende, maar blijf volhouden. Er is hulp genoeg.

Ik weet niets van wifi, zelfs nooit hier gezien, en dat ga ik ook zo houden, maar er zijn voldoende mensen die je wel kunnen helpen.

Wacht even tot deze wakker zijn....

Succes en groet.

belg

 • Gast
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #2 Gepost op: 2007/06/30, 10:18:08 »
Usb/Wifi is een alom bekend probleem onder ubuntu/linux....

Ik zal je wat links geven met het nodige leesvoer.

https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/Device/Belkin_F5D7050_ver_3000_%28Ralink_rt73_driver%29?highlight=%28usb%29%7C%28wifi%29%7C%28belkin%29

hier staat een howto hoe dat ding aan de praat te krijgen. Zelf heb ik twee machines staan waar ik met het zgn. ndiswrapper aan de slag moet, is ook niet leuk...
Ik neem aan dat je met een laptop werkt? Anders, als je een kaartje in kan bouwen, dan eentje met een atheros-chip, die wordt direct herkend.

Maar goed, probeer deze howto maar eens.

ik heb de howto zelf ook maar eens gechecked, het is idd een heel lastige...zeker als je nog geen ervaring hebt met ubuntu. Hij lijkt echter wel zeer gedegen.

PHiXioN

 • Gast
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #3 Gepost op: 2007/06/30, 13:19:28 »
Bedankt voor die link, het zijn inderdaad een hoop stappen. Een aantal van die stappen vraag ik me echter af of die gaan werken, aangezien ik ze al heb geprobeerd. Bijvoorbeeld het 'make' commando om de drivers te compileren lukte mij alleen als root, hier staat niet aangegeven dat dat moet. Ik zal deze tutorial in mijn achterhoofd houden als last resort, maar hopelijk heeft iemand anders nog wat eenvoudigere methodes.


Ik vind het ook gek dat hij mijn usb dongle en netwerk beide herkent, dan zou je toch denken dat er met de driver niets mis is?


Ik gebruik trouwens een pc, geen laptop. Alle pci slots zijn al gevuld, maar des noods trek ik mijn ongebruikte (wired) netwerkkaart er maar uit.

Offline profoX

 • Lid
  • wesley
  • Lionslink
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #4 Gepost op: 2007/07/01, 20:34:31 »
Momenteel is dit geen goede netwerkkaart voor linux :( Drivers zijn niet erg goed. WPA is trouwens wel mogelijk via wpa_supplicant maar werken niet via LWE (Linux Wireless Extensions) en dus kan de leuke network-manager tool er niet mee overweg. Erg jammer.

Ik raad je ten stelligste aan om in geval van laptop een PCMCIA kaart en in geval van pc een PCI kaart (liever geen USB) te kopen (kost niet heel veel) waar indien mogelijk een Intel Pro Wireless chipset in zit. Of eventueel een Atheros chipset. Dat staat wel niet op de doos, dat moet je zelf uitzoeken. Ga in de winkel kijken welke productnamen er zijn, schrijf die op, en zoek op internet op welke chipset erin zit. Let wel op, want bijna alle fabrikanten gebruiken verschillende chipsets voor verschillende versies! bv. WPC v1 is Atheros en WPC v1.2 is Ralink en van die dingen.

edit: oei, ik lees nu pas dat je een pc gebruikt en de PCI slots al gevuld zijn, nouja, eventueel kan een USB IntelProWireless of Atheros ook wel, maar die zijn over het algemeen een klein beetje slechter qua performance (ook op windows is dit zo!)

edit 2: ik wil je eventueel wel helpen met het stappenplan op de aangegeven website.. hiervoor kan je me best contacteren op IRC, Jabber of MSN.
IRC: irc.freenode.net #ubuntu-nl nick: profoX`
Jabber: profox at amessage punt be
MSN: profox at linux punt be
Human Knowledge Belongs To The World -- Antitrust (2001)
Nederlandstalige Ubuntu documentatie van Ubuntu-NL (wiki)

PHiXioN

 • Gast
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #5 Gepost op: 2007/07/02, 21:57:33 »
Zojuist heb ik MET netwerkkabel de tutorial zoals gepost door belg doorlopen. Ben er inmiddels achter dat het inderdaad gaat op usb dongle FSD7050 v3 met id 0x705a. Het werkt echter nog niet, al heb ik alles zonder problemen doorlopen zoals aangegeven.

Het netwerk herkent het ding, want hij vertoont activiteit. Onder System --> Admin -->  Network staat ook een WIreless connection vermeld met de essid die ik heb opgegeven in het etc/network/interfaces bestand. Doe ik echter dit:

wj@Bakbeest:~$ iwconfigvertoont ie dat:

lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

rausb0    RT73 WLAN  ESSID:off/any  
          Mode:Auto  Channel=1  Bit Rate:54 Mb/s  
          RTS thr:off   Fragment thr:off
Ik snap er niks van, ligt het misschien aan iets anders dan de driver?

belg

 • Gast
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #6 Gepost op: 2007/07/03, 10:20:38 »
Je hebt je driver aan de praat, da's al heel mooi,maar zoals provox al aangeeft is er nog de kwestie 'network-manager' --- de tool onder ubuntu die je verbindingen ordent. Schijnt aldus niet goed te werken met dit usb-ding....
Misschien kan provox hulp bieden, want een niet goed werkende network-manager is weer een verhaal apart. Toch zou ik niet opgeven nog, je bent er denk ik bijna. ( Er zijn nl. alternatieven voor network-manager )
Gaat mijn kennis echter te boven....

PHiXioN

 • Gast
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #7 Gepost op: 2007/07/03, 16:15:37 »
Ik ben zelf al wezen kijken naar een pci alternatief. De lokale mediamarkt slechts de volgende kaartjes:


Sitecom WL-115  

http://www.sitecom.com/product.php?productname=Wireless+Network+PCI+Card+54g&productcode=WL-115&productid=313&subgroupid=38&inactive=1#

Sitecom WL-121 v2

http://www.sitecom.com/product.php?productname=Wireless+Network+PCI+card+100Mbps&productcode=WL-121&productid=229&subgroupid=38&inactive=1

Sweex waarvan ik het typenummer was vergeten.


Zijn deze wellicht een beter alternatief? Ze zijn betaalbaar, dus dat is het probleem niet, ik kan echter voor de WL-121v2 niet vinden wat de chipsets zijn. De WL-115 heeft wederom een ralink chipset en om eerlijk te zijn ben ik ralink even zat

Offline vliegje20

 • Lid
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #8 Gepost op: 2007/07/03, 16:28:26 »
Als je pci wilt kan ik je de wl-100g van asus aanraden

Maar als je je usb dongle wil blijven gebruiken kun je het volgende eens proberen dat hielp mij ook (weliswaar een andere dongle maar toch):

zet onderstaande in /etc/network/interfaces:
auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
        wpa-driver wext
        wpa-ssid [Insert your network SSID here]
        wpa-ap-scan 1
        wpa-proto WPA
        wpa-pairwise TKIP
        wpa-group TKIP
        wpa-key-mgmt WPA-PSK
        wpa-psk [Insert your network encrypted key here]

Note: misschien wlan0 vervangen door rausb0 bij jou.

Offline profoX

 • Lid
  • wesley
  • Lionslink
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #9 Gepost op: 2007/07/03, 16:47:38 »
Volgens http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?t=274687
Citaat
For those interested, the official chipset for the WL-121 V1 is ACX111/TNET1113 and the WL-121 V2 uses the Prism GT chipset.
Informatie is een beetje vaag, maar je maakt wel kans dat het werkt én dat WPA werkt via Wireless Extensions 19. Als dat het geval is, dan zal network-manager ook prima werken met WPA.

Ik heb wel wat rondgezocht op internet en je maakt een grote kans dat die goed werkt. Prism GT heeft een ISL3880 chipset die blijkbaar wordt ondersteunt door de prism54 driver (ondersteund ISL3880 volgens de site) én de islsm driver (ondersteunt alle ISL38xx volgens de site). Ik probeer nog na te gaan welke driver van de twee het beste is. Maar volgens NetworkManager documentatie werkt prism54 driver met WPA en islsm mogelijk ook met WPA (maar dat is niet zeker) want is enkel getest met WEP.

Nouja, je kan toch maar proberen... Ik raad je aan om eens te vragen of je de kaart mag terugbrengen indien hij niet goed werkt op je linux machine..
Human Knowledge Belongs To The World -- Antitrust (2001)
Nederlandstalige Ubuntu documentatie van Ubuntu-NL (wiki)

Offline profoX

 • Lid
  • wesley
  • Lionslink
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #10 Gepost op: 2007/07/03, 16:49:38 »
Citaat van: vliegje20
Als je pci wilt kan ik je de wl-100g van asus aanraden

Maar als je je usb dongle wil blijven gebruiken kun je het volgende eens proberen dat hielp mij ook (weliswaar een andere dongle maar toch):

zet onderstaande in /etc/network/interfaces:
auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
        wpa-driver wext
        wpa-ssid [Insert your network SSID here]
        wpa-ap-scan 1
        wpa-proto WPA
        wpa-pairwise TKIP
        wpa-group TKIP
        wpa-key-mgmt WPA-PSK
        wpa-psk [Insert your network encrypted key here]

Note: misschien wlan0 vervangen door rausb0 bij jou.
Dat zal volgens mij zeker niet werken bij hem want wpa wordt niet eens ondersteund via WEXT bij die ralink driver.
Human Knowledge Belongs To The World -- Antitrust (2001)
Nederlandstalige Ubuntu documentatie van Ubuntu-NL (wiki)

Offline vliegje20

 • Lid
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #11 Gepost op: 2007/07/03, 16:52:21 »
Citaat van: profoX
Citaat van: vliegje20
Als je pci wilt kan ik je de wl-100g van asus aanraden

Maar als je je usb dongle wil blijven gebruiken kun je het volgende eens proberen dat hielp mij ook (weliswaar een andere dongle maar toch):

zet onderstaande in /etc/network/interfaces:
auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
        wpa-driver wext
        wpa-ssid [Insert your network SSID here]
        wpa-ap-scan 1
        wpa-proto WPA
        wpa-pairwise TKIP
        wpa-group TKIP
        wpa-key-mgmt WPA-PSK
        wpa-psk [Insert your network encrypted key here]

Note: misschien wlan0 vervangen door rausb0 bij jou.
Dat zal volgens mij zeker niet werken bij hem want wpa wordt niet eens ondersteund via WEXT bij die ralink driver.
Ok sorry dat wist ik niet

Offline profoX

 • Lid
  • wesley
  • Lionslink
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #12 Gepost op: 2007/07/03, 17:05:42 »
Citaat van: vliegje20
Ok sorry dat wist ik niet
Geen probleem. Kon jij ook niet weten.
Wist ik eerst ook niet totdat ik het opzocht op internet :)
Human Knowledge Belongs To The World -- Antitrust (2001)
Nederlandstalige Ubuntu documentatie van Ubuntu-NL (wiki)

Offline mcgyver

 • Lid
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #13 Gepost op: 2007/07/03, 17:30:49 »
Citaat van: PHiXioN
Sitecom WL-115  

http://www.sitecom.com/product.php?productname=Wireless+Network+PCI+Card+54g&productcode=WL-115&productid=313&subgroupid=38&inactive=1#
De sitecom wl-115 doet het prima bij mij. Ook veel linksys-en doen het goed heb ik begrepen. Weet niet of ie met wpa2 werkt, niet gelezen, niet geprobeerd.

Toch denk ik dat je best iets met Intel chipset neemt.

Offline profoX

 • Lid
  • wesley
  • Lionslink
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #14 Gepost op: 2007/07/03, 17:50:46 »
Citaat van: mcgyver
De sitecom wl-115 doet het prima bij mij. [...] Weet niet of ie met wpa2 werkt, niet gelezen, niet geprobeerd.
WPA wordt ondersteund door ralink chipset maar niet via WEXT, dus WPA zal niet werken met NetworkManager, wel via handmatige configuratie zonder NetworkManager, maar dat is dan ook weer een heel gedoe....

Citaat van: mcgyver
Ook veel linksys-en doen het goed heb ik begrepen.
Toch denk ik dat je best iets met Intel chipset neemt.
Nee, want Linksys heeft héél veel verschillende chipsets, dat verschilt dus van kaart tot kaart, net zoals bij de meeste hardwarefabrikanten trouwens. Linksys heeft over het algemeen volgens mij trouwens chipsets met slechte linux support. Ik denk dat Linksys maar een paar kaartjes heeft met chipsets die echt goed ondersteund worden.

en Intel Pro Wireless is inderdaad topkwaliteit :)
Human Knowledge Belongs To The World -- Antitrust (2001)
Nederlandstalige Ubuntu documentatie van Ubuntu-NL (wiki)

PHiXioN

 • Gast
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #15 Gepost op: 2007/07/03, 18:31:46 »
Ik heb net die WL-121v2 gehaald en geinstalleerd. Bij hardware information (device manager) zie ik inderdaad een ISL3886 (Prism Javelin, Prism Xbow) van Intersil Corporation in het rijtje staan. Network manager herkent echter verder geen nieuw wireless device. Wellicht helpt een verse ubuntu installatie, zodat de rommel die overgebleven is van het geklooi met die belkin weg is?

Iets met intel chipsets heb ik helaas niet zo 123 kunnen vinden. Verder weet ik nu dat de Sweex een LW052 is, eventueel zou ik deze sitecom daar nog voor kunnen ruilen.


Verder zie ik bij /lib/Firmware wel een isl3886 driver staan, dus nu is de vraag,  hoe krijg ik hem te zien in Network Manager?

Offline mcgyver

 • Lid
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #16 Gepost op: 2007/07/03, 18:42:36 »
Vind je een beetje overhaast beslist hebben. Kan je hem nog terug brengen?

PHiXioN

 • Gast
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #17 Gepost op: 2007/07/03, 18:44:32 »
Citaat van: mcgyver
Vind je een beetje overhaast beslist hebben. Kan je hem nog terug brengen?
Ja, volgens de verkoper wel, en zelfs al doen ze straks bij de balie moeilijk is het nog geen ramp, het ding was 13 euro.

Offline profoX

 • Lid
  • wesley
  • Lionslink
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #18 Gepost op: 2007/07/03, 19:11:09 »
Citaat van: PHiXioN
Ik heb net die WL-121v2 gehaald en geinstalleerd. Bij hardware information (device manager) zie ik inderdaad een ISL3886 (Prism Javelin, Prism Xbow) van Intersil Corporation in het rijtje staan. Network manager herkent echter verder geen nieuw wireless device.
Hmm, dan klopt het toch niet helemaal wat ik las, want Prism Javelin/Xbow (ISL3886) is geen Prism GT. De chipset die jij hebt is denk ik nieuwer en werkt enkel met de islsm driver, en daar vind ik eigenlijk alleen maar problemen mee via internet. Eventueel kan je wel ndiswrapper proberen.

Maar eerst:

Krijg je output bij het typen van "iwconfig"?
En wat staat er allemaal in je "dmesg"?

Ik blijf er wel bij dat je beter af bent met Intel of Atheros.
Human Knowledge Belongs To The World -- Antitrust (2001)
Nederlandstalige Ubuntu documentatie van Ubuntu-NL (wiki)

PHiXioN

 • Gast
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #19 Gepost op: 2007/07/03, 19:30:57 »
Citaat van: profoX
Krijg je output bij het typen van "iwconfig"?
wj@Bakbeest:~$ iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.
Citaat van: profoX
En wat staat er allemaal in je "dmesg"?
wj@Bakbeest:~$ dmesg
[    0.000000] Linux version 2.6.20-16-generic (root@terranova) (gcc version 4.1.2 (Ubuntu 4.1.2-0ubuntu4)) #2 SMP Thu Jun 7 20:19:32 UTC 2007 (Ubuntu 2.6.20-16.29-generic)
[    0.000000] BIOS-provided physical RAM map:
[    0.000000] sanitize start
[    0.000000] sanitize end
[    0.000000] copy_e820_map() start: 0000000000000000 size: 00000000000a0000 end: 00000000000a0000 type: 1
[    0.000000] copy_e820_map() type is E820_RAM
[    0.000000] copy_e820_map() start: 00000000000f0000 size: 0000000000010000 end: 0000000000100000 type: 2
[    0.000000] copy_e820_map() start: 0000000000100000 size: 000000001fef0000 end: 000000001fff0000 type: 1
[    0.000000] copy_e820_map() type is E820_RAM
[    0.000000] copy_e820_map() start: 000000001fff0000 size: 0000000000003000 end: 000000001fff3000 type: 4
[    0.000000] copy_e820_map() start: 000000001fff3000 size: 000000000000d000 end: 0000000020000000 type: 3
[    0.000000] copy_e820_map() start: 00000000fec00000 size: 0000000000001000 end: 00000000fec01000 type: 2
[    0.000000] copy_e820_map() start: 00000000fee00000 size: 0000000000001000 end: 00000000fee01000 type: 2
[    0.000000] copy_e820_map() start: 00000000ffb00000 size: 0000000000500000 end: 0000000100000000 type: 2
[    0.000000]  BIOS-e820: 0000000000000000 - 00000000000a0000 (usable)
[    0.000000]  BIOS-e820: 00000000000f0000 - 0000000000100000 (reserved)
[    0.000000]  BIOS-e820: 0000000000100000 - 000000001fff0000 (usable)
[    0.000000]  BIOS-e820: 000000001fff0000 - 000000001fff3000 (ACPI NVS)
[    0.000000]  BIOS-e820: 000000001fff3000 - 0000000020000000 (ACPI data)
[    0.000000]  BIOS-e820: 00000000fec00000 - 00000000fec01000 (reserved)
[    0.000000]  BIOS-e820: 00000000fee00000 - 00000000fee01000 (reserved)
[    0.000000]  BIOS-e820: 00000000ffb00000 - 0000000100000000 (reserved)
[    0.000000] 0MB HIGHMEM available.
[    0.000000] 511MB LOWMEM available.
[    0.000000] found SMP MP-table at 000f4740
[    0.000000] Entering add_active_range(0, 0, 131056) 0 entries of 256 used
[    0.000000] Zone PFN ranges:
[    0.000000]   DMA             0 ->     4096
[    0.000000]   Normal       4096 ->   131056
[    0.000000]   HighMem    131056 ->   131056
[    0.000000] early_node_map[1] active PFN ranges
[    0.000000]     0:        0 ->   131056
[    0.000000] On node 0 totalpages: 131056
[    0.000000]   DMA zone: 32 pages used for memmap
[    0.000000]   DMA zone: 0 pages reserved
[    0.000000]   DMA zone: 4064 pages, LIFO batch:0
[    0.000000]   Normal zone: 991 pages used for memmap
[    0.000000]   Normal zone: 125969 pages, LIFO batch:31
[    0.000000]   HighMem zone: 0 pages used for memmap
[    0.000000] DMI 2.2 present.
[    0.000000] ACPI: RSDP (v000 IntelR                                ) @ 0x000f63b0
[    0.000000] ACPI: RSDT (v001 IntelR AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x1fff3000
[    0.000000] ACPI: FADT (v001 IntelR AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x1fff3040
[    0.000000] ACPI: MADT (v001 IntelR AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x1fff6c80
[    0.000000] ACPI: DSDT (v001 INTELR AWRDACPI 0x00001000 MSFT 0x0100000c) @ 0x00000000
[    0.000000] ACPI: PM-Timer IO Port: 0x408
[    0.000000] ACPI: Local APIC address 0xfee00000
[    0.000000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x00] lapic_id[0x00] enabled)
[    0.000000] Processor #0 15:2 APIC version 20
[    0.000000] ACPI: IOAPIC (id[0x02] address[0xfec00000] gsi_base[0])
[    0.000000] IOAPIC[0]: apic_id 2, version 32, address 0xfec00000, GSI 0-23
[    0.000000] ACPI: INT_SRC_OVR (bus 0 bus_irq 0 global_irq 2 dfl dfl)
[    0.000000] ACPI: INT_SRC_OVR (bus 0 bus_irq 9 global_irq 9 high level)
[    0.000000] ACPI: IRQ0 used by override.
[    0.000000] ACPI: IRQ2 used by override.
[    0.000000] ACPI: IRQ9 used by override.
[    0.000000] Enabling APIC mode:  Flat.  Using 1 I/O APICs
[    0.000000] Using ACPI (MADT) for SMP configuration information
[    0.000000] Allocating PCI resources starting at 30000000 (gap: 20000000:dec00000)
[    0.000000] Detected 2220.682 MHz processor.
[   22.701919] Built 1 zonelists.  Total pages: 130033
[   22.701925] Kernel command line: root=UUID=f7a445c1-dd33-4c88-9b2d-f47ec0a5ab45 ro quiet splash
[   22.702128] mapped APIC to ffffd000 (fee00000)
[   22.702132] mapped IOAPIC to ffffc000 (fec00000)
[   22.702136] Enabling fast FPU save and restore... done.
[   22.702139] Enabling unmasked SIMD FPU exception support... done.
[   22.702156] Initializing CPU#0
[   22.702256] PID hash table entries: 2048 (order: 11, 8192 bytes)
[   22.704063] Console: colour VGA+ 80x25
[   22.704554] Dentry cache hash table entries: 65536 (order: 6, 262144 bytes)
[   22.705045] Inode-cache hash table entries: 32768 (order: 5, 131072 bytes)
[   22.722052] Memory: 508732k/524224k available (1992k kernel code, 14972k reserved, 900k data, 328k init, 0k highmem)
[   22.722064] virtual kernel memory layout:
[   22.722065]     fixmap  : 0xfff4e000 - 0xfffff000   ( 708 kB)
[   22.722067]     pkmap   : 0xff800000 - 0xffc00000   (4096 kB)
[   22.722068]     vmalloc : 0xe0800000 - 0xff7fe000   ( 495 MB)
[   22.722069]     lowmem  : 0xc0000000 - 0xdfff0000   ( 511 MB)
[   22.722070]       .init : 0xc03d9000 - 0xc042b000   ( 328 kB)
[   22.722072]       .data : 0xc02f2374 - 0xc03d36d4   ( 900 kB)
[   22.722073]       .text : 0xc0100000 - 0xc02f2374   (1992 kB)
[   22.722077] Checking if this processor honours the WP bit even in supervisor mode... Ok.
[   22.798237] Calibrating delay using timer specific routine.. 4445.28 BogoMIPS (lpj=8890567)
[   22.798293] Security Framework v1.0.0 initialized
[   22.798303] SELinux:  Disabled at boot.
[   22.798323] Mount-cache hash table entries: 512
[   22.798511] CPU: After generic identify, caps: 3febfbff 00000000 00000000 00000000 00000000 00000000 00000000
[   22.798527] CPU: Trace cache: 12K uops, L1 D cache: 8K
[   22.798530] CPU: L2 cache: 512K
[   22.798533] CPU: Hyper-Threading is disabled
[   22.798536] CPU: After all inits, caps: 3febfbff 00000000 00000000 00003080 00000000 00000000 00000000
[   22.798550] Compat vDSO mapped to ffffe000.
[   22.798554] Remapping vsyscall page to ffffe000
[   22.798569] Checking 'hlt' instruction... OK.
[   22.814391] SMP alternatives: switching to UP code
[   22.814656] Freeing SMP alternatives: 11k freed
[   22.814938] Early unpacking initramfs... done
[   23.188485] ACPI: Core revision 20060707
[   23.194106] ACPI: Looking for DSDT in initramfs... file /DSDT.aml not found, using machine DSDT.
[   23.197481] CPU0: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.20GHz stepping 04
[   23.197530] Total of 1 processors activated (4445.28 BogoMIPS).
[   23.197676] ENABLING IO-APIC IRQs
[   23.197874] ..TIMER: vector=0x31 apic1=0 pin1=2 apic2=-1 pin2=-1
[   23.342149] Brought up 1 CPUs
[   23.342464] Booting paravirtualized kernel on bare hardware
[   23.342553] Time: 17:11:47  Date: 06/03/107
[   23.342593] NET: Registered protocol family 16
[   23.342724] EISA bus registered
[   23.342730] ACPI: bus type pci registered
[   23.367945] PCI: PCI BIOS revision 2.10 entry at 0xfb0d0, last bus=2
[   23.367948] PCI: Using configuration type 1
[   23.367950] Setting up standard PCI resources
[   23.379139] ACPI: Interpreter enabled
[   23.379144] ACPI: Using IOAPIC for interrupt routing
[   23.379879] ACPI: PCI Root Bridge [PCI0] (0000:00)
[   23.379885] PCI: Probing PCI hardware (bus 00)
[   23.380332] PCI quirk: region 0400-047f claimed by ICH4 ACPI/GPIO/TCO
[   23.380337] PCI quirk: region 0480-04bf claimed by ICH4 GPIO
[   23.380658] Boot video device is 0000:01:00.0
[   23.381202] PCI: Transparent bridge - 0000:00:1e.0
[   23.381235] ACPI: PCI Interrupt Routing Table [\_SB_.PCI0._PRT]
[   23.399954] ACPI: PCI Interrupt Routing Table [\_SB_.PCI0.HUB0._PRT]
[   23.401181] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKA] (IRQs 3 4 5 7 9 *10 11 12 14 15)
[   23.401476] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKB] (IRQs 3 4 5 7 9 10 *11 12 14 15)
[   23.401769] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKC] (IRQs 3 4 5 7 9 10 11 *12 14 15)
[   23.402065] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKD] (IRQs 3 4 5 7 9 10 *11 12 14 15)
[   23.402369] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKE] (IRQs 3 4 5 7 9 10 11 12 14 15) *0, disabled.
[   23.402663] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKF] (IRQs 3 4 *5 7 9 10 11 12 14 15)
[   23.402954] ACPI: PCI Interrupt Link [LNK0] (IRQs 3 4 5 7 9 10 *11 12 14 15)
[   23.403244] ACPI: PCI Interrupt Link [LNK1] (IRQs *3 4 5 7 9 10 11 12 14 15)
[   23.406453] Linux Plug and Play Support v0.97 (c) Adam Belay
[   23.406468] pnp: PnP ACPI init
[   23.410913] pnp: PnP ACPI: found 13 devices
[   23.410920] PnPBIOS: Disabled by ACPI PNP
[   23.410997] PCI: Using ACPI for IRQ routing
[   23.411002] PCI: If a device doesn't work, try "pci=routeirq".  If it helps, post a report
[   23.430728] NET: Registered protocol family 8
[   23.430731] NET: Registered protocol family 20
[   23.431188] pnp: 00:02: ioport range 0x400-0x4bf could not be reserved
[   23.431584] PCI: Bridge: 0000:00:01.0
[   23.431586]   IO window: disabled.
[   23.431592]   MEM window: e4000000-e5ffffff
[   23.431597]   PREFETCH window: d0000000-dfffffff
[   23.431604] PCI: Bridge: 0000:00:1e.0
[   23.431608]   IO window: c000-cfff
[   23.431615]   MEM window: e6000000-e7ffffff
[   23.431621]   PREFETCH window: 30000000-300fffff
[   23.431642] PCI: Setting latency timer of device 0000:00:1e.0 to 64
[   23.431680] NET: Registered protocol family 2
[   23.470173] IP route cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
[   23.470289] TCP established hash table entries: 16384 (order: 5, 131072 bytes)
[   23.470407] TCP bind hash table entries: 8192 (order: 4, 65536 bytes)
[   23.470469] TCP: Hash tables configured (established 16384 bind 8192)
[   23.470472] TCP reno registered
[   23.482224] checking if image is initramfs... it is
[   24.218569] Freeing initrd memory: 6778k freed
[   24.219149] audit: initializing netlink socket (disabled)
[   24.219170] audit(1183482708.596:1): initialized
[   24.219352] VFS: Disk quotas dquot_6.5.1
[   24.219377] Dquot-cache hash table entries: 1024 (order 0, 4096 bytes)
[   24.219446] io scheduler noop registered
[   24.219450] io scheduler anticipatory registered
[   24.219453] io scheduler deadline registered
[   24.219464] io scheduler cfq registered (default)
[   24.219809] isapnp: Scanning for PnP cards...
[   24.573874] isapnp: No Plug & Play device found
[   24.607129] Real Time Clock Driver v1.12ac
[   24.607202] Serial: 8250/16550 driver $Revision: 1.90 $ 4 ports, IRQ sharing enabled
[   24.607332] serial8250: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A
[   24.607690] serial8250: ttyS2 at I/O 0x3e8 (irq = 4) is a 16550A
[   24.608367] 00:09: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A
[   24.608739] 00:0a: ttyS2 at I/O 0x3e8 (irq = 0) is a 16550A
[   24.609073] mice: PS/2 mouse device common for all mice
[   24.609866] RAMDISK driver initialized: 16 RAM disks of 65536K size 1024 blocksize
[   24.610199] input: Macintosh mouse button emulation as /class/input/input0
[   24.610245] Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 7.00alpha2
[   24.610250] ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with idebus=xx
[   24.610525] PNP: PS/2 Controller [PNP0303:PS2K] at 0x60,0x64 irq 1
[   24.610529] PNP: PS/2 controller doesn't have AUX irq; using default 12
[   24.862099] serio: i8042 KBD port at 0x60,0x64 irq 1
[   24.862312] EISA: Probing bus 0 at eisa.0
[   24.862351] EISA: Detected 0 cards.
[   24.892473] TCP cubic registered
[   24.892482] NET: Registered protocol family 1
[   24.892513] Using IPI No-Shortcut mode
[   24.892600] ACPI: (supports S0 S1 S5)
[   24.892657]   Magic number: 15:648:187
[   24.892877]   hash matches device 0000:02:01.2
[   24.893369] Freeing unused kernel memory: 328k freed
[   24.893693] Time: tsc clocksource has been installed.
[   24.912373] input: AT Translated Set 2 keyboard as /class/input/input1
[   26.175270] Capability LSM initialized
[   26.223590] ACPI: Fan [FAN] (on)
[   26.229317] ACPI: Processor [CPU0] (supports 2 throttling states)
[   26.231043] ACPI: Thermal Zone [THRM] (40 C)
[   26.911127] SCSI subsystem initialized
[   26.918481] libata version 2.20 loaded.
[   26.923245] ata_piix 0000:00:1f.1: version 2.10ac1
[   26.923285] PCI: Setting latency timer of device 0000:00:1f.1 to 64
[   26.923360] ata1: PATA max UDMA/100 cmd 0x000101f0 ctl 0x000103f6 bmdma 0x0001f000 irq 14
[   26.923402] ata2: PATA max UDMA/100 cmd 0x00010170 ctl 0x00010376 bmdma 0x0001f008 irq 15
[   26.923430] scsi0 : ata_piix
[   26.957570] usbcore: registered new interface driver usbfs
[   26.957602] usbcore: registered new interface driver hub
[   26.957630] usbcore: registered new device driver usb
[   26.989991] ohci_hcd: 2006 August 04 USB 1.1 'Open' Host Controller (OHCI) Driver
[   27.039284] USB Universal Host Controller Interface driver v3.0
[   27.119577] ata1.00: ata_hpa_resize 1: sectors = 156301488, hpa_sectors = 156301488
[   27.119585] ata1.00: ATA-7: MAXTOR STM380215A, 3.AAC, max UDMA/100
[   27.119589] ata1.00: 156301488 sectors, multi 16: LBA48
[   27.144008] Floppy drive(s): fd0 is 1.44M
[   27.177831] ata1.00: ata_hpa_resize 1: sectors = 156301488, hpa_sectors = 156301488
[   27.177841] ata1.00: configured for UDMA/100
[   27.177860] scsi1 : ata_piix
[   27.189691] FDC 0 is a post-1991 82077
[   27.661201] ata2.00: ATAPI, max UDMA/33
[   27.661206] ata2.01: ATAPI, max UDMA/33
[   27.825163] ata2.00: configured for UDMA/33
[   27.989148] ata2.01: configured for UDMA/33
[   27.989320] scsi 0:0:0:0: Direct-Access     ATA      MAXTOR STM380215 3.AA PQ: 0 ANSI: 5
[   27.990354] scsi 1:0:0:0: CD-ROM            LG       DVD-ROM DRD8160B 1.01 PQ: 0 ANSI: 5
[   27.991366] scsi 1:0:1:0: CD-ROM            PLEXTOR  CD-R   PX-W4012A 1.01 PQ: 0 ANSI: 5
[   27.991980] ACPI: PCI Interrupt 0000:02:01.0[A] -> GSI 18 (level, low) -> IRQ 16
[   27.991999] ohci_hcd 0000:02:01.0: OHCI Host Controller
[   27.992341] ohci_hcd 0000:02:01.0: new USB bus registered, assigned bus number 1
[   27.992367] ohci_hcd 0000:02:01.0: irq 16, io mem 0xe7013000
[   28.017568] SCSI device sda: 156301488 512-byte hdwr sectors (80026 MB)
[   28.017654] sda: Write Protect is off
[   28.017657] sda: Mode Sense: 00 3a 00 00
[   28.017683] SCSI device sda: write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[   28.017766] SCSI device sda: 156301488 512-byte hdwr sectors (80026 MB)
[   28.017779] sda: Write Protect is off
[   28.017782] sda: Mode Sense: 00 3a 00 00
[   28.017804] SCSI device sda: write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[   28.017808]  sda: sda1 sda2 <<6>usb usb1: configuration #1 chosen from 1 choice
[   28.552218] hub 1-0:1.0: USB hub found
[   28.552238] hub 1-0:1.0: 3 ports detected
[   28.552958]  sda5 >
[   28.553553] sd 0:0:0:0: Attached scsi disk sda
[   28.555900] sr0: scsi3-mmc drive: 0x/48x cd/rw xa/form2 cdda tray
[   28.555907] Uniform CD-ROM driver Revision: 3.20
[   28.556192] sr 1:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr0
[   28.558974] sr1: scsi3-mmc drive: 40x/40x writer cd/rw xa/form2 cdda tray
[   28.559231] sr 1:0:1:0: Attached scsi CD-ROM sr1
[   28.564146] sd 0:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0
[   28.564176] sr 1:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 5
[   28.564201] sr 1:0:1:0: Attached scsi generic sg2 type 5
[   28.856866] Attempting manual resume
[   28.856871] swsusp: Resume From Partition 8:5
[   28.856873] PM: Checking swsusp image.
[   28.879693] PM: Resume from disk failed.
[   28.929267] kjournald starting.  Commit interval 5 seconds
[   28.929283] EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
[   29.064805] ACPI: PCI Interrupt 0000:02:01.1[b] -> GSI 21 (level, low) -> IRQ 17
[   29.064833] ohci_hcd 0000:02:01.1: OHCI Host Controller
[   29.064863] ohci_hcd 0000:02:01.1: new USB bus registered, assigned bus number 2
[   29.064887] ohci_hcd 0000:02:01.1: irq 17, io mem 0xe7015000
[   29.627120] usb usb2: configuration #1 chosen from 1 choice
[   29.627155] hub 2-0:1.0: USB hub found
[   29.627169] hub 2-0:1.0: 2 ports detected
[   30.140634] ACPI: PCI Interrupt 0000:02:01.2[C] -> GSI 22 (level, low) -> IRQ 18
[   30.140654] ehci_hcd 0000:02:01.2: EHCI Host Controller
[   30.140688] ehci_hcd 0000:02:01.2: new USB bus registered, assigned bus number 3
[   30.164348] ehci_hcd 0000:02:01.2: irq 18, io mem 0xe7012000
[   30.164359] ehci_hcd 0000:02:01.2: USB 2.0 started, EHCI 0.95, driver 10 Dec 2004
[   30.164496] usb usb3: configuration #1 chosen from 1 choice
[   30.164532] hub 3-0:1.0: USB hub found
[   30.164545] hub 3-0:1.0: 5 ports detected
[   30.268619] ACPI: PCI Interrupt 0000:00:1f.2[D] -> GSI 19 (level, low) -> IRQ 19
[   30.268636] PCI: Setting latency timer of device 0000:00:1f.2 to 64
[   30.268641] uhci_hcd 0000:00:1f.2: UHCI Host Controller
[   30.268678] uhci_hcd 0000:00:1f.2: new USB bus registered, assigned bus number 4
[   30.268709] uhci_hcd 0000:00:1f.2: irq 19, io base 0x0000d000
[   30.268826] usb usb4: configuration #1 chosen from 1 choice
[   30.268861] hub 4-0:1.0: USB hub found
[   30.268875] hub 4-0:1.0: 2 ports detected
[   30.372445] ACPI: PCI Interrupt 0000:00:1f.4[C] -> GSI 23 (level, low) -> IRQ 20
[   30.372461] PCI: Setting latency timer of device 0000:00:1f.4 to 64
[   30.372466] uhci_hcd 0000:00:1f.4: UHCI Host Controller
[   30.372501] uhci_hcd 0000:00:1f.4: new USB bus registered, assigned bus number 5
[   30.372534] uhci_hcd 0000:00:1f.4: irq 20, io base 0x0000d800
[   30.372664] usb usb5: configuration #1 chosen from 1 choice
[   30.372697] hub 5-0:1.0: USB hub found
[   30.372710] hub 5-0:1.0: 2 ports detected
[   30.476552] ACPI: PCI Interrupt 0000:02:03.0[A] -> GSI 22 (level, low) -> IRQ 18
[   30.476563] 3c59x: Donald Becker and others. www.scyld.com/network/vortex.html
[   30.476570] 0000:02:03.0: 3Com PCI 3c905C Tornado at e0848000.
[   31.104088] usb 2-1: new low speed USB device using ohci_hcd and address 2
[   31.318194] usb 2-1: configuration #1 chosen from 1 choice
[   31.623956] usb 2-2: new low speed USB device using ohci_hcd and address 3
[   31.847050] usb 2-2: configuration #1 chosen from 1 choice
[   37.719879] eth0:  setting full-duplex.
[   38.928997] NET: Registered protocol family 17
[   39.901518] pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
[   39.903902] shpchp: Standard Hot Plug PCI Controller Driver version: 0.4
[   40.106087] Linux agpgart interface v0.102 (c) Dave Jones
[   40.108438] agpgart: Detected an Intel i845 Chipset.
[   40.112306] agpgart: AGP aperture is 64M @ 0xe0000000
[   40.614736] intel_rng: FWH not detected
[   40.724325] iTCO_vendor_support: vendor-support=0
[   40.725813] iTCO_wdt: Intel TCO WatchDog Timer Driver v1.01 (11-Nov-2006)
[   40.725915] iTCO_wdt: failed to reset NO_REBOOT flag, reboot disabled by hardware
[   40.725925] iTCO_wdt: No card detected
[   40.834073] input: PC Speaker as /class/input/input2
[   41.102491] parport: PnPBIOS parport detected.
[   41.102543] parport0: PC-style at 0x378 (0x778), irq 7, dma 3 [PCSPP,TRISTATE,COMPAT,ECP,DMA]
[   41.481280] usbcore: registered new interface driver hiddev
[   41.685546] input: B16_b_02 USB-PS/2 Optical Mouse as /class/input/input3
[   41.685676] input: USB HID v1.10 Mouse [B16_b_02 USB-PS/2 Optical Mouse] on usb-0000:02:01.1-1
[   41.754545] input: Microsoft Microsoft Wheel Mouse Optical� as /class/input/input4
[   41.754666] input: USB HID v1.00 Mouse [Microsoft Microsoft Wheel Mouse Optical�] on usb-0000:02:01.1-2
[   41.754688] usbcore: registered new interface driver usbhid
[   41.754693] drivers/usb/input/hid-core.c: v2.6:USB HID core driver
[   41.771297] ACPI: PCI Interrupt 0000:02:09.0[A] -> GSI 18 (level, low) -> IRQ 16
[   42.102894] fuse init (API version 7.8)
[   42.132803] lp0: using parport0 (interrupt-driven).
[   42.173594] Adding 1510068k swap on /dev/disk/by-uuid/f9340992-1efc-4b36-818d-c9b16abc62a3.  Priority:-1 extents:1 across:1510068k
[   42.305409] EXT3 FS on sda1, internal journal
[   42.451497] NET: Registered protocol family 10
[   42.451613] lo: Disabled Privacy Extensions
[   47.712827] rtusb init ====>
[   47.712869] usbcore: registered new interface driver rt73
[   48.226070] ibm_acpi: ec object not found
[   48.366128] input: Power Button (FF) as /class/input/input5
[   48.372066] ACPI: Power Button (FF) [PWRF]
[   48.411545] input: Power Button (CM) as /class/input/input6
[   48.417470] ACPI: Power Button (CM) [PWRB]
[   48.457211] input: Sleep Button (CM) as /class/input/input7
[   48.463172] ACPI: Sleep Button (CM) [SLPB]
[   48.480222] Using specific hotkey driver
[   48.537540] No dock devices found.
[   48.568818] pcc_acpi: loading...
[   52.898426] eth0: no IPv6 routers present
[   54.437198] ppdev: user-space parallel port driver
[   55.158660] apm: BIOS version 1.2 Flags 0x07 (Driver version 1.16ac)
[   55.158667] apm: overridden by ACPI.
[   55.344896] Bluetooth: Core ver 2.11
[   55.345734] NET: Registered protocol family 31
[   55.345740] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
[   55.345745] Bluetooth: HCI socket layer initialized
[   55.386266] Bluetooth: L2CAP ver 2.8
[   55.386272] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
[   55.551401] Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized
[   55.551736] Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
[   55.551740] Bluetooth: RFCOMM ver 1.8
[   71.045685] eth0: no IPv6 routers present
wj@Bakbeest:~$ ~
Dat is een heleboel, maar ik zie er geen ISL3880

Citaat van: profoX
Ik blijf er wel bij dat je beter af bent met Intel of Atheros.
In die Sweex zit de Chipset: Atheros AR2413A, of dat gaat werken weet ik niet. Ik dacht van laat ik eerst die Sitecom maar proberen, want die Sweex was de dubbele prijs.

PHiXioN

 • Gast
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #20 Gepost op: 2007/07/03, 20:07:36 »
Ik heb het zojuist met Ndiswrapper geprobeerd, maar network manager herkent nog geen draadloze verbinding. Admin --> network ziet er ook geen.

Dat terwijl ndiswrapper gewoon deze boodschap geeft:

wj@Bakbeest:~$ ndiswrapper -l
wlancig : driver installed
        device (1260:3886) present
wj@Bakbeest:~$
wj@Bakbeest:~$

belg

 • Gast
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #21 Gepost op: 2007/07/04, 10:05:10 »
Ik heb een sweex kaartje, atheros chipset. Werkt out of the box, ubuntu laadt automagisch een restricted driver....
Voor helemaal geen probs is dit wellicht een tip.  Alleen de ontvangst vind ik matig, heb een veel betere verbinding met zowel mijn dell laptop ( broadcom 4318 ) als mijn andere desktop, ook broadcom. Wel met ndiswrapper, maar eerlijk gezegd vind ik dat niet zo een groot probleem, al meerdere keren kunnen installeren. Draait stabiel.

Anyway , de atheros chip is veilig.

Offline mcgyver

 • Lid
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #22 Gepost op: 2007/07/04, 10:18:59 »
Ik zou je aanraden om hem tenminste te ruilen voor die wl-115. Die doet het zonder veel tijd er aan te besteden.

PHiXioN

 • Gast
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #23 Gepost op: 2007/07/04, 12:06:17 »
Ik ga hem vanmiddag maar eens ruilen voor de Sweex, vanwege de Atheros chip die erin zit.

Offline mcgyver

 • Lid
Radeloos: Wifi werkend krijgen in Feisty (Belkin FSD7050, RT73).
« Reactie #24 Gepost op: 2007/07/04, 13:42:57 »
De ontvangst op mijn wl115 is prima. Its your choice.