Je post best even je computerspecificaties. Standaard heb je daarvoor het commando "lshw".
3.3 GB is evenwel tegenwoordig zeer weinig. Een standaard Ubuntu, zonder één programma geladen, zal al gauw 1 GB innemen. Als je dan enkele programma's laadt, dan raakt dat geheugen vol, en gaat het besturingssysteem geheugen tijdelijk wegschrijven naar de harde schijf, die op dat moment als bijkomend geheugen gebruikt wordt. Dit noemen we "swappen".
Een harde schijf is zoveel trager dan RAM (nieuwere SSD schijven zijn veel sneller). Als je nog een applicatie wil opstarten, dan moet er éérst RAM vrijgemaakt worden door stukken die op dit moment niet nodig zijn, weg te schrijven. Dat zorgt voor je vertraging. Schakel je dan over naar een ander programma, dan moet het actieve programma eerst weggeschreven worden naar de swap, waarna het programma waarnaar je wil schakelen, éérst nog terug in RAM ingelezen moet worden vanuit de harde schijf.
Dat swappen vraagt ook processorkracht, en verklaart het hoge gebruik van je processor, die wellicht ook niet de snelste meer is.
Wat je eens kan doen, is in een terminal "top" opstarten, en ervoor zorgen dat de terminal bovenaan blijft (rechts-klik op de titel en kies "Steeds bovenaan"). Dan kan je meevolgen hoe de swap evolueert, en zal je zien welke processen je processor aan het gebruiken zijn.
Het is natuurlijk mogelijk dat er bij jou nog iets anders aan de hand is. Indien niet, dan is de enige fundamentele oplossing geheugen bijsteken. Een snellere SSD schijf zal ook veel verschil maken, maar RAM bijsteken is belangrijker hier. Als dat niet kan, dan moet je je wat aanpassen:
- Installeer een desktopomgeving die minder nodig heeft, bijvoorbeeld XFCE (Xubuntu) of zelfs LXQT (Lubuntu).
- Sluit systematisch programma's volledig af, met name: zorg ervoor dat je niet teveel (zwaardere) programma's tegelijk draait. 3 GB is normaal wel genoeg voor de desktop en één of twee (niet te zware) programma's.