Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Programma of manier om grafieken te maken  (gelezen 405 keer)

Programma of manier om grafieken te maken
« Gepost op: 2020/09/21, 22:53:42 »
Hallo,


of het bestaat weet ik niet, maar is er in Ubuntu een programma of een manier of iets om grafieken te maken op een gemakkelijke manier?

Ik ben namelijk de standen van de electriciteitsmeters aan het opschrijven van ons en enkele buren. Bij onze energiemaatschappij kunnen we in grafieken een gemakkelijk overzicht zien van het verbruik. Graag wou ik zoiets in die aard ook kunnen maken voor onze meterstanden, maar ik weet niet hoe dat moet.

In Excel kan je wel wat doen maar dat heb ik nooit gebruikt en als het met ingewikkelde formules gaat begrijp ik dat toch niet.

Bij onze electriciteitsmaatschappij zien we een horizontale balk. Het onderste deel is groen en geeft de dagteller weer, het bovenste stuk is blauw voor de nacht. Dan zie je in 1 oogopslag het verschil. Zoiets zou ik ook willen maken. Maar het moet gemakkelijk zijn.

Alvast heel vriendelijk bedankt voor de hulp.

Groetjes,

Els

Offline MKe

  • Lid
Re: Programma of manier om grafieken te maken
« Reactie #1 Gepost op: 2020/09/22, 08:18:29 »
Toch denk ik dat het gebruik van een spreadsheet wel de manier is om dit te doen. Dit is namelijk precies waar zo'n programma voor bedoeld is. In linux zou dit overigens waarschijnlijk LibreOffice Calc zijn, excel is van Microsoft en werkt dus niet.
Een andere optie is GNUPlot. Een zeer krachtig rpogramma waarmee je hele mooie grafieken kunt maken. Maar het is niet echt gebruiksvriendelijk. Misschien dat iemand hier wel een grafisch programmaatje omheen heeft gemaakt.

Offline aartje

  • Lid
Re: Programma of manier om grafieken te maken
« Reactie #2 Gepost op: 2020/09/22, 09:24:32 »
LibreOffice Calc is daarvoor de beste manier zie bv : https://nl.wikibooks.org/wiki/OpenOffice.org/Calc#Grafieken_maken
of zie hoofdstuk 3 van https://www.gebruikershandleiding.com/LibreOffice-Calc/download-788915.html (je kunt hem
downloaden, dat is makkelijker dan online bekijken)
of zie een filmpje :  https://www.youtube.com/watch?v=qqtYj9hB0mY
« Laatst bewerkt op: 2020/09/22, 09:43:34 door aartje »

Offline ajjp

  • Lid
Re: Programma of manier om grafieken te maken
« Reactie #3 Gepost op: 2020/09/22, 10:23:24 »
Ik sluit me bij de voorgaande reageerders aan: simpeler dan met een spreadsheetprogramma kan het m.i. niet.
Kijk bv. maar eens wat je moet doen om een simpel stafdiagram als het volgende in GNUplot te maken: http://gnuplot.sourceforge.net/demo/boxclusters.html en dan nog even klikken op here in: Click here for minimal script to generate this plot.
Nou, doe mij dan maar Calc!

Re: Programma of manier om grafieken te maken
« Reactie #4 Gepost op: 2020/09/22, 16:49:22 »
Toch denk ik dat het gebruik van een spreadsheet wel de manier is om dit te doen. Dit is namelijk precies waar zo'n programma voor bedoeld is. In linux zou dit overigens waarschijnlijk LibreOffice Calc zijn, excel is van Microsoft en werkt dus niet.

:thumbsup:

Al zou excell nog wel een oplossing kunnen zijn. Als je een hotmail accountje hebt heb je ook Online Office tot je beschikking, waaronder Excell.
Maar zoals MKe al aangeeft is daar LO Calc voor, waar het net zo goed in kan dus waarom in excell.
En je geeft zelf aan dat je met excell onervaren bent, dus als je het dan toch van begin af aan moet leren waarom dan niet gewoon meteen met Calc wat je al tot je beschikking hebt.

Ben er overigens ook niet te bang voor. Het is op zich goed te leren door te proberen. Deden mijn kids al op de basisschool met alleen soms een beetje mijn aanwijzingen.
Genoeg online te vinden om het te leren. Deze bijvoorbeeld https://www.youtube.com/watch?v=qqtYj9hB0mY
- I ♥ Linux -
Bij irritatie, voeg hier 'partyrabbit' toe -> https://forum.ubuntu-nl.org/index.php?action=profile;area=lists;sa=ignore

Offline bart85

  • Lid
Relying on complex tools to manage and build your system is going to hurt the end-users. [...] "If you try to hide the complexity of the system, you'll end up with a more complex system". Layers of abstraction that serve to hide internals are never a good thing. Instead, the internals should be designed in a way such that they NEED no hiding.

— Aaron Griffin