Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Welk programma voor inspreken tekst ?  (gelezen 273 keer)

Offline Goese Duikertje

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Welk programma voor inspreken tekst ?
« Gepost op: 2020/09/18, 15:08:16 »
Hoi Allemaal! Er zijn voldoende programma's waarmee je tekst kunt laten uitspreken. Maar wat ik zoek is iets voor Xubuntu waarbij je tekst via een microfoon kunt inspreken en dat het dan die tekst keurig neerzet in een document. Ik weet dat er wel iets is maar dat is weer voor windows en is weer behoorlijk duur.En werkt maar beperkt. Iemand enige suggestie? Alvast dank.

Het Goese Duikertje.

Offline pederoco

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Welk programma voor inspreken tekst ?
« Reactie #1 Gepost op: 2020/09/18, 16:04:17 »
Ik ken geen software die dit doet.
Maar je zou wat kunnen doen met: https://talktyper.com/
mvg,  Peter
Desktop: xubuntu 18.04.6
"No windows in the house but somehow there's more light..."
The future ain’t what it used to be.

Offline asilnevs

 • Lid
  • jef-damen
  • Ubuntu - Video - 2012
 • Steunpunt: Nee
Re: Welk programma voor inspreken tekst ?
« Reactie #2 Gepost op: 2020/09/18, 16:58:53 »
Misschien zit hier iets bruikbaars tussen: https://etechshout.com/audio-to-text-converter/
Allemaal Linux gerelateerde links op mijn website http://home.scarlet.be/jefdamen/Ubuntu.html
Mijn YouTube kanaal:http://www.youtube.com/user/asilnevs
https://jefdamen.wordpress.com/
We are spiritual beings having a human experience

Online MKe

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Welk programma voor inspreken tekst ?
« Reactie #3 Gepost op: 2020/09/18, 18:16:29 »
Vroeger toen ik Windows gebruikte kreeg ik RSI en gebruikte ik Dragon Natural speaking voor tekst herkenning. Toen ik switchte naar Linux was mijn enige teleurstelling dat we geen volwassen product voor stemherkenning was op het platform. Mijn RSI is verminderd sinds ik veel meer de muis vermijd en zoveel mogelijk met het toetsenbord doe, dus ik heb de laatste jaren niet echt meer gezocht. Maar met het opkomen van Deep learning moet er toch wel stappen zijn gemaakt. Ik zal eens wat rond neuzen.

Wat leesvoer hier https://www.linuxlinks.com/best-free-linux-speech-recognition-tools-open-source-software/. Ik heb geen enkele van deze programma’s geprobeerd, maar ben er wel nieuwsgierig naar.
« Laatst bewerkt op: 2020/09/18, 18:19:54 door MKe »
Mijn blokkendoos blog: http://mke21.wordpress.com/

Offline Goese Duikertje

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Welk programma voor inspreken tekst ?
« Reactie #4 Gepost op: 2020/09/19, 12:35:08 »
Hoi Allemaal! Dank voor jullie reacties. Ik heb al jullie suggesties even bekeken op het net. Maar inderdaad, er is niet veel. Het meeste gaat via de browser online inzenden van een eerder gemaakte audio-file en dan maar afwachten of en hoe het alles correct neerzet. Dan zijn er ook die weer verdekt gewoon betaalde items zijn. Ook op die site van Linuxlinks heb ik gezien dat het in hun ogen beste programma DeepSpeech is, maar zowel deze als de paar anderen zie ik nergens in Synaptic óf de gewone software-lijst. Als gemiddelde,simpele gebruiker wordt ik dan wat extra voorzichtig. Zeker als het dan pakketten zijn waar je iets mee moet maken. Let wel, ik had ooit wel eens een demo gezien van dat Dragon voor windows maar ook met dat duur betaalde spul werd duidelijk dat je na het inspreken van de tekst de uitgeschreven tekst wel altijd héél nauwkeurig moest gaan controleren. En dat je eerst vrij lang bezig moet gaan met de pc en het programma, om ze jouw stem te gaan leren herkennen. En zelfs dus dan nog zitten er meestal fouten in de vertaling. Maar het gekke is dus dat het andersom doen, van tekst naar audio dus, weinig of geen problemen kent en vrijelijk verkrijgbaar. Ik ben er dus nog niet uit. Mogelijk iets voor de meest slimme onder ons om iets te bedenken voor Linux / Xubunbu?

Online MKe

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Welk programma voor inspreken tekst ?
« Reactie #5 Gepost op: 2020/09/19, 16:50:13 »
Dragon is een van de oudste programma’s hiervoor en maakt in die tijd gebruik van Hidden Markov Modellen. Deze modellen moeten heel nauwkeurig getraind worden en zijn vaak stem specifiek. Tegenwoordig maakt Siri e.d. gebruik van Deep Learning modellen die veel meer vrijheid geven, waardoor je niet altijd meer stem specifiek hoeft te trainen. Nadeel is dat DL ook veel meer rekenkracht vraagt, dus dat wordt dan vaak gedaan op krachtige rekenservers en niet op je eigen CPU.

Dat het andersom gemakkelijker is komt omdat je geschreven taal veel eenduidiger binair kan weergeven. Patronen zijn altijd hetzelfde, terwijl de gebruikte frequenties voor hetzelfde woord behoorlijk kunnen verschillen tussen verschillende mensen.
« Laatst bewerkt op: 2020/09/19, 16:53:43 door MKe »
Mijn blokkendoos blog: http://mke21.wordpress.com/