Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Netwerk station worden niet gemount  (gelezen 5163 keer)

Online vanadium

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Netwerk station worden niet gemount
« Reactie #75 Gepost op: 2020/03/24, 11:51:19 »
Om fouten in fstab te vermijden: dit zou het moeten worden:
//192.168.2.201/documenten /media/nas_documenten cifs vers=1.0,guest,iocharset=utf8,uid=1000,gid=1000,domain=wiegerinck,_netdev,x-systemd.after=network-online.target 0 0
(behoudens fouten van mijn kant  =D)

Offline molly w

  • Lid
Re: Netwerk station worden niet gemount
« Reactie #76 Gepost op: 2020/03/24, 12:11:09 »
Dan zijn we er, denk ik  ^-^

Probeer het ook eens op je "officiële" koppelpunt:

* Plaats éérst een commentaarteken voor de huidige lijn in fstab, en doe dan een "sudo mount -a"
* Koppel dan, om te testen, handmatig aan

sudo umount /mnt/test
sudo mount -t cifs -o vers=1.0,guest,iocharset=utf8,uid=1000,gid=1000,domain=wiegerinck //192.168.2.201/documenten /media/nas_documenten

Zou moeten goed gaan.

Ja, dat ging goed

Citaat
Dan kan je het commentaarteken in de  lijn in /etc/fstab weghalen, aanpassen volgens dit commando in fstab formaat, maar daar ook de _netdev en x-systemd.after=network-online.target toevoegen. Dan eens zien of die na herstart automatisch aankoppelt.

Herstart eerst.

Als de schijf niet onmiddellijk beschikbaar is, dan werkt de "vertraging" niet. Kijk dan eens of je vooralsnog handmatig kan aankoppelen
sudo mount /media/nas_documenten
"mount" haalt nu de details uit '/etc/fstab'. Lukt dat, dan is alles goed, behoudens het feit dat de aankoppeling niet tijdens de opstart gebeurt. Dan zien we wel verder.

Dat ging niet meteen goed na herstart systeem
Nas_documenten was foetsie.
Er bleek een syntaxis fout in fstab te staan. Na 'cifs' had je staan '-o' (ik vroeg me af wat daar de functie van was), maar toen ik dat had weggehaald, was ie er weer en waren alle documenten van mij.  :)
Bovendien kreeg ik verzoek wachtwoord in te vullen voor /media/nas_documenten. Een beetje omslachtig als ik dat voor álle nas-stations zou moeten doen.
Dan zouden we de suggestie van @Jolo kunnen gebruiken: een ~/.smbcredentials bestand.

Offline molly w

  • Lid
Re: Netwerk station worden niet gemount
« Reactie #77 Gepost op: 2020/03/24, 12:16:40 »
Nog eens een restart systeem gedaan.
Geen verzoek meer voor opgeven wachtwoord.
De bestanden in nas_documenten zijn nu van mij.
WE ZIJN ER INDERDAAD, dacht ik.  :) :)
En het heeft best wel een tijd geduurd.
Nu de andere regels in fstab aanpassen en /mnt/test verwijderen.

Heel veel dank voor meedenken en puzzelen.

Online vanadium

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Netwerk station worden niet gemount
« Reactie #78 Gepost op: 2020/03/24, 12:18:11 »
Er bleek een syntaxis fout in fstab te staan. Na 'cifs' had je staan '-o' (ik vroeg me af wat daar de functie van was), maar toen ik dat had weggehaald, was ie er weer en waren alle documenten van mij.  :)
Dat klopt niet. Er staat geen -o in de lijn voor fstab die ik heb aangegeven. Net om dit te vermijden heb ik hier nog aangegeven hoe de mount lijn zich vertaalt naar /etc/fstab. Probeer dat eerst.

Maar ik zie dat je het ondertussen geklaard hebt ;)

Offline molly w

  • Lid
Re: Netwerk station worden niet gemount
« Reactie #79 Gepost op: 2020/03/24, 12:31:04 »
Nog eens een restart systeem gedaan.
Geen verzoek meer voor opgeven wachtwoord.
De bestanden in nas_documenten zijn nu van mij.
WE ZIJN ER INDERDAAD, dacht ik.  :) :)
En het heeft best wel een tijd geduurd.
Nu de andere regels in fstab aanpassen en /mnt/test verwijderen.

Heel veel dank voor meedenken en puzzelen.

KLAAR

Offline poj

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Netwerk station worden niet gemount
« Reactie #80 Gepost op: 2020/03/24, 12:36:40 »
Gefeliciteerd, graag gedaan!
gebruiker en fan van XubuntU 18.04. -  in blijde verwachting van 20.04