Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen  (gelezen 1567 keer)

afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Gepost op: 2020/01/17, 16:54:49 »
Dag iedereen!

Een paar weken terug lagen opeens de rechten op mijn pc in de knoop. Ik ben me er niet van bewust dat ik iets fout gedaan heb, maar dat moet toch wel zo zijn. Het meeste heb ik inmiddels opgelost, maar ik heb nog een vraag en één ding dat niet opgelost is. Ik maak er even 2 topics van.

Klein vraagje - ik denk dat jullie hem dom vinden, maar toch even: ik download wel eens afbeeldingen voor mijn blog. Als ik die opgeslagen heb in de map waar ik ze wil hebben, zijn de rechten alleen-lezen, terwijl de map wel op rwx staat voor mezelf. Volgens mij werden afbeeldingen eerder standaard van mij tijdens het opslaan, maar misschien herinner ik het me verkeerd. Dus: is het normaal dat je ieder dingetje dat je downloadt, handmatig op 'aanmaken en verwijderen' moet instellen? Alvast dank voor een antwoord!
"Je gaat het pas zien als je het doorhebt" (Cruijff)

Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #1 Gepost op: 2020/01/17, 17:18:57 »
Nee, dat is niet normaal. Als je een plaatje downloadt naar je thuismap is dat - Linux-rechten gezien - van jou.
Ik begrijp daarom ook niet wat je bedoelt met "handmatig 'aanmaken en verwijderen' instellen".

Maar misschien heb je die afbeeldingen in /var/www gezet? Dat verandert het verhaal...

Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #2 Gepost op: 2020/01/17, 18:35:30 »
Dank je wel voor je reactie. Nee, ik ben wel een echte gebruiker van mijn computer en geen specialist, maar zó dom ben ik nou ook weer niet.  :D

Ik zet afbeeldingen altijd in de map Afbeeldingen, waarin ik onderverdelingen heb gemaakt. Die staan allemaal ingesteld op rwx, maar nieuwe afbeeldingen staan op 'alleen gebruiken'. Ik klik er dan rechts op, ga naar 'Eigenschappen' en pas de rechten aan. Dat kan best hoor, maar eerder gebeurde dat vanzelf. Iemand een idee hoe ik dat weer zo kan instellen?
"Je gaat het pas zien als je het doorhebt" (Cruijff)

Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #3 Gepost op: 2020/01/17, 22:41:26 »
"Zo dom nog niet"... Als je op je lokale pc een site hebt draaien, een Wordpress-installatie bijvoorbeeld, is het gebruikelijk om je bestanden/afbeeldingen in /var/www/... te plaatsen en dan kan je eventueel tegen een rechtenprobleem aanlopen als je die in je browser wilt zien. Vandaar dat ik dat opperde - heeft dus niets met eventuele domheid te maken. ;)

Voorts snap ik niets van je probleem. Als je een afbeelding naar je Afbeeldingenmap (in je thuismap) kopieert/downloadt, heb je nooit iets met rechten te maken, die dingen kun je gewoon openen en bewerken. Dus ik begrijp niet waar dat probleem vandaan komt. Je zegt dat het eerder geen problemen gaf. Dat doet vermoeden dat je in de tussentijd iets hebt veranderd - of door een programma hebt laten veranderen. Enig idee misschien?

Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #4 Gepost op: 2020/01/17, 23:19:30 »
Als je in de terminal sudo gebruikt i.p.v. pkexec bij het opstarten van een grafische toepassing kunnen de rechten van de mappen zich  ook wijzigen.

Vaak kom je daar pas veel later achter!

Zie ook https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/root.html.

OS: Ubuntu Gnome 22.04/Xubuntu 22.04; Windows 10 (dualboot) en RPI 2, 3 en 4: Bitwarden en Pihole (rpi2) Bullseye xfce, Retropie en Twister
***Steunpunt***  voor andere steunpunten: https://kaart.ubuntu-nl.org/
                    "Echte wijsheid is weten wat je niet weet"

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Over Tholen
Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #5 Gepost op: 2020/01/17, 23:38:18 »
Als je op je lokale pc een site hebt draaien, een Wordpress-installatie bijvoorbeeld, is het gebruikelijk om je bestanden/afbeeldingen in /var/www/... te plaatsen en dan kan je eventueel tegen een rechtenprobleem aanlopen als je die in je browser wilt zien.
Wanneer je een LAMP server op je PC hebt, dan moet je jezelf lid maken van de groep www-data.
Dit kan op veel manieren, een voorbeeld is in een terminal scherm: sudo adduser <naam> www-data.
Misschien het proberen waard?
Openstandaard Evangelist, OpenSource Promotor, OpenData voorstander.
Xubuntu gebruiker en voorstander
Er is ook nog een andere hobby.

Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #6 Gepost op: 2020/01/17, 23:53:16 »
Aha! Nee ik werk mijn site altijd op het internet bij, niet vanaf de pc. En nee, ik zei al dat ik inderdaad zelf wel iets moet hebben gedaan, wat tot gevolg had dat mijn afbeeldingen opeens niet meer bewerkt konden worden (alleen-lezen) en bijv. ook niet meer op een usb-stick konden, voordat ik de instellingen had gewijzigd naar 'aanmaken en verwijderen'. Ik weet alleen niet wat dat is geweest, anders had ik het allang opgelost.

Servers heb ik niet hoor!

Bedankt voor het meedenken. Ik ben in ieder geval blij dat dit niet een enorme dommigheid van mijzelf is, gezien het feit dat niemand direct zegt: oh dit of dat moet je even doen en klaar. Misschien weet toch nog iemand het en anders moet ik bij iedere nieuw gedownloade afbeelding de rechten handmatig blijven veranderen.
"Je gaat het pas zien als je het doorhebt" (Cruijff)

Offline vanadium

  • Lid
Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #7 Gepost op: 2020/01/18, 12:45:07 »
Wat zegt het commando "umask" bij jou? Dit commando geeft aan welke de standaard rechten zijn van een nieuw bestand dat je aanmaakt, in dit geval een bestand dat je download. Zou mij evenwel sterk verwonderen mocht je er in geslaagd zijn de umask op jou systeem permanent te veranderen, maar toch, ... enkel om die mogelijkheid uit te sluiten.

Post hier ook eens de volledige rechten / eigenaars van dergelijk gedownload bestand door in de terminal naar je Downloads map te gaan en de bestanden daar op te lijsten:
cd Downloads
ls -l
Post het resultaat hier tussen twee code tags: als je niet wil dat we de andere bestanden zien, dan knip je die er gewoon uit (of je gebruikt "grep" om de uitvoer van ls te filteren).

Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #8 Gepost op: 2020/01/19, 00:08:11 »
Eh ja Vanadium, ik pas erg goed op dat ik geen gekke dingen doe met de computer, maar de kat kan het toetsenbord aangeraakt hebben. Of ik heb per ongeluk iets gedaan, je weet nooit. Ik heb in ieder geval je spreuk uitgeprobeerd en dit kreeg ik als antwoord:

sophy@sophy-500-201ed:~/Downloads$ ls -l
totaal 32216
-rw-rw-r-- 1 sophy sophy 32440320 aug 18  2018 EpicInstaller-7.14.2-fortnite.msi
-rw-rw-r-- 1 sophy sophy   545323 apr  3  2019 bladibla.pdf

Ik zou zelf denken dat er 'rwx' zou moeten staan bij mezelf in plaats van 'rw' ...

Zegt dit wat?
"Je gaat het pas zien als je het doorhebt" (Cruijff)

Offline vanadium

  • Lid
Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #9 Gepost op: 2020/01/19, 12:33:12 »
Die rechten zijn alvast heel normaal: beide bestanden horen toe aan gebruiker en groep "sophy"  en gebruiker en groep hebben beide zowel lees- als schrijfrechten.

Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #10 Gepost op: 2020/01/19, 16:06:02 »
ik download wel eens afbeeldingen voor mijn blog.

Ik bemoei me nergens mee maar even een adviesje tussendoor

Kijk je wel uit met hergebruik van gedownloade afbeeldingen? Als je niet over het recht daartoe beschikt voor herpublicatie kan dat voortaan wel eens snel een dikke rekening opleveren waar je niet onderuit komt
- I ♥ Linux -
Bij irritatie, voeg hier 'partyrabbit' toe -> https://forum.ubuntu-nl.org/index.php?action=profile;area=lists;sa=ignore

Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #11 Gepost op: 2020/01/19, 18:30:54 »
Dank je wel Vanadium! Ik moet dus gewoon de rechten van iedere afbeelding handmatig blijven aanpassen.

En partyrabbit: ook bedankt voor je waarschuwing. Ik weet het! Je hebt van die bedrijven die het internet scannen om mensen schaamteloos te laten betalen. Vaak ook zonder dat ze iets verkeerd gedaan hebben. Ik download daarom alleen afbeeldingen van pixabay.com, want dat mag! Zelfs voor zakelijk gebruik. Bij iedere afbeelding staat het weer aangegeven.
"Je gaat het pas zien als je het doorhebt" (Cruijff)

Offline vanadium

  • Lid
Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #12 Gepost op: 2020/01/19, 18:49:43 »
Dank je wel Vanadium! Ik moet dus gewoon de rechten van iedere afbeelding handmatig blijven aanpassen.
Niet noodzakelijk, want ik, en mogelijk niemand anders hier, begrijpt het probleem. Het kan niet dat permissies voor afbeeldingen "zomaar" anders zijn na het downloaden. In de uitdraai die je toont, staan de rechten goed. Waarom moet je die dan nog aanpassen? Wat is er eigenlijk dat voor je niet werkt? Hoe pas je de rechten aan?

Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #13 Gepost op: 2020/01/19, 20:55:24 »
Ja sorry dat ik een raar probleem heb  O0 ! Ik ga er niet dood aan om na het downloaden bij iedere afbeelding de rechten handmatig aan te passen, omdat er een slotje op staat. Het is alleen lastig en ik zou het leuk vinden als het anders kon. Ik download mijn creatuur en dan staat er een slotje op de afbeelding.

Wacht, ik ga iets downloaden en dan laat ik het je zien. [...] En toen loste het probleem zichzelf op. Kijk nou eens: als ik de afbeelding eerst open en dan opsla, zit er een slotje op en moet ik de rechten aanpassen. Sla ik het gelijk op - zonder het eerst te openen - dan gaat alles goed. Niet te geloven, kijk maar op de schermafdruk met twee gedownloade afbeeldingen. Op de linkse staat geen slotje, want die heb ik gelijk opgeslagen en op de rechtse wel. M'n klomp, echt hoor! Nou sorry dat ik jullie hiermee heb lastiggevallen, ik schaam me wel een beetje  :blank: Zet het topic gelijk op opgelost!

Het komt trouwens omdat ik eerst Linux 18.04 had en als ik dan een afbeelding gelijk opsloeg, ging die vanzelf naar de temp-folder. Toen ik (om vele redenen) terugging naar versie 16.04, heb ik er niet meer naar gekeken. Maar je moet een afbeelding die je downloadt, dus eerst van jezelf maken door hem op te slaan en dan openen.
« Laatst bewerkt op: 2020/01/19, 20:59:23 door Anastasia »
"Je gaat het pas zien als je het doorhebt" (Cruijff)

Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #14 Gepost op: 2020/01/19, 22:10:06 »
Het komt trouwens omdat ik eerst Linux 18.04 had en als ik dan een afbeelding gelijk opsloeg, ging die vanzelf naar de temp-folder.
Hèhè, misschien zit je probleem hier. Geef in Firefox of een andere webbrowser aan dat binnengehaalde bestanden in de map /home/<user>/Downloads worden geplaatst. Dat is standaard. Misschien heb je deze instelling per ongeluk veranderd naar /tmp. Dit laatste kan eventuele rechtenproblemen opleveren.

Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #15 Gepost op: 2020/01/19, 22:18:10 »
Ja het is gewoon opgelost!  =D =D =D

O moet je in Firefox aangeven waar je gedownloade bestanden wilt zetten? Ik kon dat niet vinden en durfde niet nog meer te vragen hier. Bedankt! Mijn computer vraagt op dit moment waar ik ze wil hebben en dat is nog weer beter. Toppie!
"Je gaat het pas zien als je het doorhebt" (Cruijff)

Offline HWE64

  • Lid
Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #16 Gepost op: 2020/01/19, 22:43:33 »
Ja het is gewoon opgelost!  =D =D =D

O moet je in Firefox aangeven waar je gedownloade bestanden wilt zetten? Ik kon dat niet vinden en durfde niet nog meer te vragen hier. Bedankt! Mijn computer vraagt op dit moment waar ik ze wil hebben en dat is nog weer beter. Toppie!
Of  Firefox in Firejail zetten dan komt alles automatisch in downloads te zitten.
Niet panikeren, er is een Ubuntuforum.

1] Linux Mint 21.3 Xfce (Desktop hoofd pc). 2] LMDE 6 Xfce/LM21.3 Xfce (Clevo laptop) 3] LMDE 6 Xfce (Dell Laptop ). 4] LMDE 6 Xfce/Linux Mint 21.3 Xfce (HP Desktop test pc).   5] Xubuntu 22.04.3 Xfce (Dell desktop). 6] W10 (Dell Desktop)

Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #17 Gepost op: 2020/01/19, 23:01:39 »
O moet je in Firefox aangeven waar je gedownloade bestanden wilt zetten?

Kun je ook instellen in firefox. Menubalk -> Bewerken -> Voorkeuren
- I ♥ Linux -
Bij irritatie, voeg hier 'partyrabbit' toe -> https://forum.ubuntu-nl.org/index.php?action=profile;area=lists;sa=ignore

Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #18 Gepost op: 2020/01/20, 00:35:32 »
Ja handig! Pdf-jes wilde de computer niet openen, maar gelijk opslaan en dat is nu ook weer verholpen. Dat moest dus bij Firefox in het voorkeurenmenu. Ik ben een tevreden mens  ^-^  en zal jullie niet meer lastigvallen voorlopig :-)

Firejail: liever niet eigenlijk, want ik vind het wel handig om tijdens het downloaden gelijk te bepalen waar ik iets wil hebben staan. Dat is iets van vrouwen denk ik hè? Altijd orde willen hebben. :-)
« Laatst bewerkt op: 2020/01/20, 00:37:36 door Anastasia »
"Je gaat het pas zien als je het doorhebt" (Cruijff)

Offline vanadium

  • Lid
Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #19 Gepost op: 2020/01/20, 09:28:02 »
Nu is het duidelijk  ^-^ Kan ik perfect reproduceren. Zoals je werkt, open je het bestand uit de tijdelijke download folder in de afbeeldingviewer (Eye of Gnome). Bewaren vanuit de afbeeldingviewer behoudt blijkbaar de permissies (enkel lezen, enkel voor de gebruiker). Iedere toepassing doet hier zijn zin, lijkt me. In LibreOffice wordt een kopie van een enkel lezen bestand gemaakt met "Bewaar als" bewaard als lees/schrijf voor de eigenaar, en enkel lezen voor groep en anderen.

Hoe dan ook, je werkt nu op een eenvoudiger en dus betere manier: direct bewaren vanuit Firefox.

Re: afbeeldingen downloaden: rechten toekennen
« Reactie #20 Gepost op: 2020/01/20, 12:55:54 »
Ik ben een tevreden mens  ^-^  en zal jullie niet meer lastigvallen voorlopig :-)

Je valt ons maar lastig hoor. Daar is dit/een forum voor. Zodat iedereen lekker tevreden kan werken.

En hoezo lastig vallen? Je helpt nu of ooit ook weer terug. Voor mij was je opmerking van pixabay weer interessant. Win win situatie dus. =D
- I ♥ Linux -
Bij irritatie, voeg hier 'partyrabbit' toe -> https://forum.ubuntu-nl.org/index.php?action=profile;area=lists;sa=ignore