Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: SSD start nu niet goed  (gelezen 1440 keer)

Offline Spidey-Westland

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
SSD start nu niet goed
« Gepost op: 2019/11/25, 21:31:07 »
Hallo,

Mijn desktop heeft Force MP510: Opslagmedium van 480 GB, maar deze start nu goed.
de filesystem is "read-only"

Dit zie ik met sudo fdisk -l

Schijf /dev/nvme0n1: 447,1 GiB, 480103981056 bytes, 937703088 sectoren
Eenheid: sectoren van 1 * 512 = 512 bytes
Sectorgrootte (logisch/fysiek): 512 bytes / 512 bytes
In-/uitvoergrootte (minimaal/optimaal): 512 bytes / 512 bytes
Schijflabeltype: dos
Schijf-ID: 0xaff52715


Hoe kan ik deze weer goed laten opstarten?

SPW
« Laatst bewerkt op: 2019/11/25, 21:32:56 door Spidey-Westland »
Spidey-Westland

Offline DeBaas

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: SSD start nu niet goed
« Reactie #1 Gepost op: 2019/11/25, 22:24:42 »
Is dit een drive gebruikt met Windows 10?
Ik beantwoord GEEN hulpvragen via PB en/of MAIL

Offline Spidey-Westland

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: SSD start nu niet goed
« Reactie #2 Gepost op: 2019/11/25, 22:33:56 »
Nee, daar staat allen linux op. Na een aantal weken vriest de pc. en na opnieuw opstarten ging het wel. Tot aan nu.

en dit zie ik
xxx@xxx:~$ sudo hdparm -B 254 /dev/nvme0n1p1
[sudo] wachtwoord voor xxx:           

/dev/nvme0n1p1:
 setting Advanced Power Management level to 0xfe (254)
 HDIO_DRIVE_CMD failed: Inappropriate ioctl for device
 HDIO_DRIVE_CMD(identify) failed: Inappropriate ioctl for device
« Laatst bewerkt op: 2019/11/25, 22:48:49 door Spidey-Westland »
Spidey-Westland

Offline Spidey-Westland

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: SSD start nu niet goed
« Reactie #3 Gepost op: 2019/11/26, 14:04:05 »
Na het opstarten kan ik wel met de volgende command mount -o remount , rw/ verder komen.

command ping 8,8,8,8 geeft wel verbinding.

Maar alle andere programma, bijv sudo apt-get update meldt dan dat er geen verbindingen is.

Hoe kan ik dan wel de verbindingen maken?

Dan kan ik ook repareren .

groet

SPW
Spidey-Westland

Offline DeBaas

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: SSD start nu niet goed
« Reactie #4 Gepost op: 2019/11/26, 20:46:03 »
Help mij, we hebben het over een opslagmedium, weet niet of hdparm werkt op een SSD.
En plots ga je over (ping) een netwerk spreken?????????
Kun je e.e.a. stroomlijnen a.u.b.?
« Laatst bewerkt op: 2019/11/26, 20:47:54 door DeBaas »
Ik beantwoord GEEN hulpvragen via PB en/of MAIL

Offline h2o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSD start nu niet goed
« Reactie #5 Gepost op: 2019/11/26, 21:05:20 »
Kun je die computer niet opstarten met een Ubuntu live DVD of USB stick en dan met Gparted bekijken wat er aan de hand is? Het kan zijn dat je /dev/sda1 corrupt is geraakt.
Laptops , tablets + werkstations: Debian Buster
Test-laptop: Debian Testing/Unstable

Offline Spidey-Westland

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: SSD start nu niet goed
« Reactie #6 Gepost op: 2019/11/26, 22:16:51 »
@ DeBaas,
Mijn nieuwe desktop met een Force MP510 SSD, waarop LM 19.2 is geïnstalleerd, is nu voor de tweede keer na een verse installatie van het OS weer bevroren en door mij handmatig uitgezet.
Bij de nieuwe opstart, blokte het doorstarten. Normaal ga je automatisch door het het eerste aanmeldscherm. Dat moet ik invullen met naam en password.
Dan verschijnt er een lijst met opdrachten die niet uitgevoerd worden omdat er niets weggeschreven kan worden.

Als ik dan het cammando "mount -o remount , rw/" run, dan kom ik op het bureablad van de betreffende schijf.

Dan kan ik wel de mappen bekijken etc, maar verbinding opbouwen om te internetten of de "update/upgrade" uit te voeren, wordt niet gemaakt.

Tot zover kom ik nu.

Waardoor de benodigde software bij het opstarten in de read-only mode wordt gezet weet ik niet. Aan de video kaart ligt het niet.  Zit nu op dezelfde pc echter nu via een HDD.

groet SPW
Spidey-Westland

Offline DeBaas

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: SSD start nu niet goed
« Reactie #7 Gepost op: 2019/11/27, 00:21:35 »
Weet niet of dit helpt:
Op een PC die niet wil opstarten en/of de nvmeSSD niet (goed) herkent, de efi (100MB~250MB) en /boot (250 MB) partitie op de HDD.
/  partitie op de SSD.
De bootsequence laad dan eerst de nodige drivers voor de nvmeSSD
Eventueel /home en swap toekennen aan aparte partities
Bij de huidige Buntu's is het niet noodzakelijk /home en swap op aparte partities te zetten.
/home wordt dan een map (geen partitie)
Swap wordt dan een swapfile (geen partitie)

Wel het systeem zodanig instellen dat deze boot van de HDD.

https://help.ubuntu.com/community/DiskSpace
Ik beantwoord GEEN hulpvragen via PB en/of MAIL

Offline Spidey-Westland

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: SSD start nu niet goed
« Reactie #8 Gepost op: 2019/11/29, 09:29:08 »
Kan het zijn dat bij het opstarten dat de verkeerde file  wordt ingelezen waardoor de start stopt.

Dit zie ik:

xxx@xxx:~$ blkid
/dev/nvme0n1p1: UUID="37259d34-613c-47dd-9128-8827e3bf8e98" TYPE="ext4" PARTUUID="aff52715-01"
/dev/sda1: UUID="c5f4809a-566d-4656-aca2-b3991003e06a" TYPE="ext4" PARTUUID="d3ab711d-01"
/dev/sdb: LABEL="wim-archief" UUID="8e01df25-16ce-421d-9206-eb43dcf15d12" TYPE="ext4"
xxx@xxx:~$

en de /etc/fstab is:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/nvme0n1p1 during installation
/swapfile                                 none            swap    sw              0       0
/dev/disk/by-id/usb-TO_Exter_nal_USB_3.0_201503310007F-0:0-part1 /mnt/usb-TO_Exter_nal_USB_3.0_201503310007F-0:0-part1 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0

Moet ik deze dan aanpassen? en hoe?

SPW
Spidey-Westland

Offline DeBaas

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: SSD start nu niet goed
« Reactie #9 Gepost op: 2019/11/29, 22:48:37 »
Ik mis e.e.a. in /etc/fstab

Onder:
# / was on /dev/nvme0n1p1 during installationverwacht ik volgens jouw gegevens:
UUID=37259d34-613c-47dd-9128-8827e3bf8e98 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
Ik beantwoord GEEN hulpvragen via PB en/of MAIL

Offline Spidey-Westland

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: SSD start nu niet goed
« Reactie #10 Gepost op: 2019/11/30, 10:10:06 »
@ DeBaas,

Bedankt,

Het werkt nu weer goed. :D

Dus mijn zoeken naar dit probleem is goed geweest.

SPW
Spidey-Westland