Dat is dat kleine verschilletje met Google Chrome op Linux. Chromium synchroniseert gedeeltelijk met een Google account.
Dus wil je het volle potentieel kan je beter Google Chrome nemen. Trouwens voor Google Drive enz moet je half Chromium verbouwen met plug-ins en het werkt ook maar zozo.
De installatie van chromium via APT werkt perfect zowel sync als online Gdrive Gmail gebruik. Dus daarvoor heb ik geen Google Chrome nodig. Heb trouwens geen bezwaar om Google Chrome te gaan gebruiken maar als het niet nodig is dan doe ik het niet.
Ik heb een verschil tussen APT installatie (wel) en een SNAP installatie (niet) in het syncen van Passwords en Formulieren. Er zal waarschijnlijk een extra (beveiliging?) stap nodig zijn maar welke?
Het is enkel in de versienummers van Chromium dat je een verschil zou moeten zien dan, als je gelijk hebt dat er een verschil zou zijn.
Bij mijn ervaring weet ik dat Chromium me barrières geeft door niet zó compleet te zijn als Chrome wel is. Maar er zijn ook plug-ins in de WebStore van Chromium waar je dichtbij Chrome komt, maar niet volledig.
Ook Chromium bv nestelt zich niet in de passwordmanager Seahorse, terwijl Chrome nu dat net wél doet : een beveiliging maken op je paswoorden en formulieren. Ik denk dat daarmee al alles gesteld is: Google zal nooit buiten de standaardbeveiligingen gaan, net daar waar Chromium de deuren wagenwijd openzet.
Daarom net draai ik ze beiden netjes zij aan zij: met dat verschil dat Chromium voor *mijn* filosofie meer geschikt is voor privacy browsing mocht ik het nodig achten om iets niet te delen met Google om een of andere reden.
Daarom ook als ik een installatie doe als steunpunt in bedrijven of particulieren, dat ik ALTIJD die privacy mogelijkheid inbed in het intergalactische van 'internet' en A.I. van Google.
Dus mijn account, is geen nick account !, en privacy rond mijn identiteit en zoekstrings houdt ik netjes voor Chromium: als de optie om 100% privacy te hebben, wanneer ik dat nodig acht en liefst (in het oog van beginners met Linux, Ubuntu ) niet al te veel van interface verandert. Google daarentegen maakt de privacyverklaring(en) zéér duidelijk en transparant zodanig dat je al automatisch weet dat Chromium zelden of nooit reëel gebruikt wordt (1x op een jaar en louter omwille van een test in request en response) .......... Maar toch is in mijn visie dat 'Google' als bedrijf wel degelijk een total privacy creëert in Chromium maar je moet er wel degelijk voor kiezen (en het weten natuuurlijk).
Ook mijn Chromium staat als 'snap' geïnstalleerd terwijl het met APT is binnengehaald in 18.04.3 via het Softwarecentrum ZONDER de snap-store te hebben geïnstalleerd. Maar het kan zijn dat via apt(-get) er nog een oudere versie bestaat tov de nieuwste via Snap.
Natuurlijk is Chrome ook de gateway naar Cloud, Drive en zelfs de betalende Google Enterprise Suites .... daarom ook dat die beveiliging op Chrome zo ernstig en plausibel genomen wordt. Chromium is daar geen speler van als hoogstens de Drive (Google Drive) bereikbaar is met beperkte scenario's. Voor sommigen is dat genoeg, maar voor een professional als ik en wat ik bedenk in een bedrijf is dat een limiet die al véél te beperkend is voor een doelstelling in wolkwerken.
Om u een idee te geven: mijn SSD in de laptop is 30 Gb (!!) groot, mijn opslag in de wolken: tot 10 Tb kan ik gaan overal waar ik ben heb ik access dankzij OnePlus en Google integratie. Daarom ook is investeren in fysieke schijven, NAS, etc compleet onnodig. Cloud is trouwens niet puur van Google alleen; er zijn nog vele malen meer spelers op dat vlak. Maar het is mooi dat Ubuntu, in development, al een vaste partner zijn in ongeveer 32 bedrijven op dit moment, België.