Nieuws:

We zijn er weer.

Na lange tijd van afwezigheid zijn we er weer  :laugh:
We hebben alle wachtwoorden gereset, je oude wachtwoord werkt niet meer.Je moet via het "wachtwoord vergeten"-linkje je wachtwoord resetten. Je krijgt hiervoor een mailtje op het adres dat je bij ons geregistreerd hebt.

De komende tijd zijn we nog druk bezig om de rest van de site op te bouwen, dus het kan zijn dat sommige onderdelen (tijdelijk) niet werken.

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Installatie probleem 18.04.2  (gelezen 1042 keer)

Offline vissertw

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Installatie probleem 18.04.2
« Gepost op: 2019/02/26, 12:06:27 »
Goedemorgen, ik heb een juiste versie van de installatie gedownload en op de juiste wijze gebrand.
Als ik de laptop opstart via F11 om de installatie te activeren krijg ik onderin de twee logo's en kan daarna de taal selecteren waarop het menu verschijnt met als tweede optie Ubuntu installeren.
Daar klik ik op en na een poos verschijnt er een Terminal scherm die helaas niet te vangen is meer waar voor het overgrote deel ok op staat.
Behalve twee regels:

gvfsd-metadata:848 GU dev- Critical **: 09:19:08 230: g 4dev_ device_has_property: assertion 6_UDEV_IS_DEVICE (device) failed.
Dan staat direct daaronder een gelijke regel, behalve het getal 230 is dan 231

Op zeker moment verdwijnt dat scherm, er komt een leeg scherm voor terug ingevuld met het bekende Ubuntu paars en slechts de muisaanwijzer daarin, de muis werkt.
De installatie gaat niet verder.

Om te vermelden is dat er Ubuntu 16 op de laptop stond die verder goed werkte.

Maar er is nog iets vreemds, ik hoop dat men mij vergeeft, maar in heb een installatie van Linux Mint 18 geprobeerd, die ging wel goed, de installatie en het daarna inrichten na alle updates opgehaald te hebben.
Alles was er en alles werkte, ik blij, Mint is ook mee te leven.
MAAR, na afsluiten en weer opstarten leek alles in eerste instantie goed, Mint logo, een plingeltje, en daarna ook een volkomen leeg  scherm,
met alleen een muisaanwijzer die wel werkt. Niets van de installatie te zien, die de avond ervoor echt perfect werkte  zonder foutmeldingen.

Om nou nog iets verder te proberen heb ik daarna een installatie van Gnome 14 er in gestopt, zonder probleem, installatie vlotjes, alle updates opgehaald alles werkt, en wonder boven wonder, ik kan afsluiten en weer opstarten zoveel ik wil en Gnome 14 is iedere keer weer paraat.

Wie het weet mag het zeggen.

De laptop, het is niet de jongste, een MSI CX600 met 4GB intern geheugen.

Groeten,

Ton.

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #1 Gepost op: 2019/02/26, 16:23:55 »
Wat voor videokaart zit erin?

Beter nog: geef een volledig systeemoverzicht, op de volgende wijze:
https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/inxi.html

Offline vissertw

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #2 Gepost op: 2019/02/26, 20:44:12 »
System:    Host: vissertjes-CX600 Kernel: 4.4.0-142-generic i686 (32 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Gnome 3.18.5 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3) Distro: Ubuntu 16.04 xenial
Machine:   System: Micro-Star product: CX600 v: Ver 1.000
           Mobo: MICRO-STAR INT'L model: MS-1682 v: Ver 1.000
           Bios: American Megatrends v: A1682SMS V1.0D date: 07/20/2009
CPU:       Dual core Pentium T4200 (-MCP-) cache: 1024 KB flags: (lm nx pae sse sse2 sse3 ssse3) bmips: 8000
           clock speeds: max: 2000 MHz 1: 1600 MHz 2: 1600 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV710/M92 [Mobility Radeon HD 4330/4350/4550] bus-ID: 01:00.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1366x768@60.00hz
           GLX Renderer: AMD RV710 (DRM 2.43.0 / 4.4.0-142-generic, LLVM 6.0.0)
           GLX Version: 3.0 Mesa 18.0.5 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card Silicon Integrated Systems [SiS] Azalia Audio Controller driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:0f.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-142-generic
Network:   Card-1: Silicon Integrated Systems [SiS] 191 Gigabit Ethernet Adapter
           driver: sis190 v: 1.4 port: dc00 bus-ID: 00:04.0
           IF: eth0 state: down mac: 00:24:21:68:c0:f0
           Card-2: Ralink RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe driver: rt2800pci v: 2.3.0 bus-ID: 02:00.0
           IF: wlan0 state: up mac: 00:24:21:90:ed:2b
Drives:    HDD Total Size: 1000.2GB (3.2% used) ID-1: /dev/sda model: ST500LM000 size: 500.1GB temp: 49C
           ID-2: USB /dev/sdb model: HITACHI_HTS72505 size: 500.1GB temp: 0C
Partition: ID-1: / size: 455G used: 6.8G (2%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: swap-1 size: 4.29GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda5
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 64.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 198 Uptime: 1:08 Memory: 1005.7/4041.3MB Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35

Is dit wat je bedoelt Pjotr?

Overigens is de Gnome versie die er nu op draait 32bit maar volgens mij moet er op deze laptop ook 64bit kunnen draaien.

Ton.

Moderator edit: code tags geplaatst.
« Laatst bewerkt op: 2019/02/26, 22:12:48 door Ron »

Offline vissertw

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #3 Gepost op: 2019/02/27, 20:16:12 »
Ik heb nu opnieuw Mint 18.04.2 op de laptop geïnstalleerd, zonder problemen.
Uiteraard direct na installatie alle updates doorlopen.

Zie hier het overzicht:

vissertjes@vissertjes-CX600 ~ $ inxi -Fx
System:    Host: vissertjes-CX600 Kernel: 4.10.0-38-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Cinnamon 3.6.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3)
           Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine:   System: Micro-Star product: CX600 v: Ver 1.000
           Mobo: MICRO-STAR INT'L model: MS-1682 v: Ver 1.000
           Bios: American Megatrends v: A1682SMS V1.0D date: 07/20/2009
CPU:       Dual core Pentium T4200 (-MCP-) cache: 1024 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 ssse3) bmips: 8000
           clock speeds: max: 2000 MHz 1: 1600 MHz 2: 1600 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV710/M92 [Mobility Radeon HD 4330/4350/4550]
           bus-ID: 01:00.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1366x768@60.00hz
           GLX Renderer: AMD RV710 (DRM 2.49.0 / 4.10.0-38-generic, LLVM 6.0.0)
           GLX Version: 3.0 Mesa 18.0.5 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card Silicon Integrated Systems [SiS] Azalia Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:0f.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.10.0-38-generic
Network:   Card-1: Silicon Integrated Systems [SiS] 191 Gigabit Ethernet Adapter
           driver: sis190 v: 1.4 port: dc00 bus-ID: 00:04.0
           IF: enp0s4 state: down mac: 00:24:21:68:c0:f0
           Card-2: Ralink RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
           driver: rt2800pci v: 2.3.0 bus-ID: 02:00.0
           IF: wlp2s0 state: up mac: 00:24:21:90:ed:2b
Drives:    HDD Total Size: 500.1GB (2.3% used)
           ID-1: /dev/sda model: ST500LM000 size: 500.1GB
Partition: ID-1: / size: 455G used: 6.9G (2%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: swap-1 size: 4.29GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda5
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 67.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 180 Uptime: 47 min Memory: 1328.0/3949.4MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35
vissertjes@vissertjes-CX600 ~ $

Ik denk zeker te weten dat de Ubuntu installatie die er eerder op stond 64bit was, wat ik mij ook af vraag, een machine die niet geschikt is voor 64bit, kun je daar überhaupt 64bit probleemloos op installeren?

Zoals eerder vermeld had ik gisteren Gnome geïnstalleerd, 32bit, dat werkte prima en opmerkelijk, werkte ook prima na opnieuw opstarten van de laptop.
Het nadeel daarvan is, voor ons niet onbelangrijk, dat Skype er niet op te installeren is, want 32bit.

Mijn vraag is nu, zijn er in het systeemoverzicht hierboven aanwijzingen te vinden die er op zouden kunnen wijzen dat het geheel niet meer gaat werken na opnieuw opstarten?

En direct daarna de volgende vraag, stel ik krijg hetzelfde probleem, het niet meer goed opstarten na afsluiten, een egaal scherm met alleen de muisaanwijzer, wat kan daarvan dan de oorzaak zijn ?

Dank voor het meedenken,

Ton.


Offline vissertw

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #4 Gepost op: 2019/02/27, 20:38:30 »
Zojuist na het laatste bericht de laptop afgesloten en weer opgestart en wederom een egaal scherm met daarin de muisaanwijzer, meer niet.
De muis is wel te bewegen overigens.

Wie weet raad.

Ton.

Offline vissertw

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #5 Gepost op: 2019/02/27, 21:27:08 »
Ik kom iets verder, denk ik.

Als ik bij opstarten F3 indruk en in het daarna getoonde menu op geavanceerd klik kom ik in een scherm waar GNU GRUB boven staat. Daaronder staan 6 regels:

1 Linux Mint 18.3 Cinnamon 64bit met Linux 4.15.0.45 generic
2 Zelfde regel met als toevoeging upstart
3 Zelfde regel met als toevoeging recovery
4 Linux Mint 18.3 Cinnamon 64bit  met Linux 4.10.038 generic
5 Zelfde regel als 4 met de toevoeging upstart
6 Zelfde regel als 4 met de toevoeging recovery

Als ik nu die regel 4 selecteer, dus voor 4.10.038 kies in plaats van 4.15.045 en enter geef start de laptop wel op zoals het hoort.
Vraag is nu, wat kan ik aan deze situatie veranderen, zodat ik niet steeds F3 hoef te gebruiken om de juiste keuze te maken teneinde op te starten zoals het hoort?
Vervelend is ook dat de laptop 9 van de 10 keer niet reageert op het indrukken van F3.

Groeten,

Ton
« Laatst bewerkt op: 2019/02/28, 09:00:29 door vissertw »

Offline nahjo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #6 Gepost op: 2019/02/28, 20:51:18 »
Als ik nu die regel 4 selecteer, dus voor 4.10.038 kies in plaats van 4.15.045 en enter geef start de laptop wel op zoals het hoort.
Vraag is nu, wat kan ik aan deze situatie veranderen, zodat ik niet steeds F3 hoef te gebruiken om de juiste keuze te maken teneinde op te starten zoals het hoort?
Vervelend is ook dat de laptop 9 van de 10 keer niet reageert op het indrukken van F3.

Je systeem heeft wat moeite met de 4.15 systeemkern. Heb zelf ook zo'n moeilijk ding en daar draai ik momenteel Xubuntu 18.04 met een 4.4 systeemkern. Gaat lekker  :)

Om het F3 gedoe te voorkomen kan je grub aanpassen (/etc/default/grub) en aangeven dat die bij het opstarten zichtbaar moet zijn.



Offline vissertw

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #7 Gepost op: 2019/02/28, 22:08:45 »
Ok nahjo, dan ga ik ook eens Xubuntu proberen.
En dat aanpassen van grub, (/etc/default/grub) kun je dat iets nader uitleggen, hoe en waar moet ik dat op die manier aanpassen?

Dank,

Ton.

Offline nahjo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #8 Gepost op: 2019/03/01, 07:54:07 »
Ok nahjo, dan ga ik ook eens Xubuntu proberen.
Xubuntu moet je altijd eens proberen maar je loopt waarschijnlijk tegen dezelfde 4.15 muur als nu.
Citaat
1 Linux Mint 18.3 Cinnamon 64bit met Linux 4.15.0.45 generic
4 Linux Mint 18.3 Cinnamon 64bit  met Linux 4.10.038 generic
Je geeft aan dat keuze 4 wel goed werkt en keuze 1 niet. Zie je het Linux verschil?

Voor het zichtbaar maken van Grub heeft Pjotr op zijn super handige linux starters hulp site vast wel een heldere uitleg wat je kan doen.


Offline HWE64

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #9 Gepost op: 2019/03/01, 08:50:54 »
Voor het zichtbaar maken van Grub heeft Pjotr op zijn super handige linux starters hulp site vast wel een heldere uitleg wat je kan doen.
Zie https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/grub.html#ID4 punt 4 (Dat is mijn bijbel ;))
« Laatst bewerkt op: 2019/03/01, 08:52:44 door HWE64 »
Niet panikeren, er is een Ubuntuforum.

Desktop AMD Ryzen 5 2400G , 8GB,  1x PCI-E SD m.2 240GB en 1x Sata 240GB, Xubuntu 18.04.2 LTS /W10 .  Laptop Toshiba Satallite C855 I5, 8GB, Xubuntu 18.04.2 LTS . HP DC5750 AMD64, AMD Athlon X64 X2  2,1GHz RAM 3GB SSD 240GB, Test PC, Xubuntu 18.04.2 LTS /Linux Mint 19.2 Xfce

Offline vissertw

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #10 Gepost op: 2019/03/01, 14:12:15 »
Ik blijf mij verbazen, heb nu Xubuntu geïnstalleerd, en wonder boven wonder, 4.15.0-45 en, veel belangrijker, start gewoon iedere keer normaal op:

vissertjes@vissertjes-CX600:~$ inxi -Fx
System:    Host: vissertjes-CX600 Kernel: 4.15.0-45-generic x86_64
           bits: 64 gcc: 7.3.0
           Desktop: Xfce 4.12.3 (Gtk 2.24.31) Distro: Ubuntu 18.04.2 LTS
Machine:   Device: laptop System: Micro-Star product: CX600 v: Ver 1.000 serial: N/A
           Mobo: MICRO-STAR INT'L model: MS-1682 v: Ver 1.000 serial: N/A
           BIOS: American Megatrends v: A1682SMS V1.0D date: 07/20/2009
Battery    BAT1: charge: 18.7 Wh 96.7% condition: 19.4/48.8 Wh (40%)
           model: MSI MS-1058 status: N/A
CPU:       Dual core Pentium T4200 (-MCP-)
           arch: Penryn rev.10 cache: 1024 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 ssse3) bmips: 8000
           clock speeds: max: 2000 MHz 1: 1378 MHz 2: 1365 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV710/M92 [Mobility Radeon HD 4330/4350/4550]
           bus-ID: 01:00.0
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
           drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
           Resolution: 1366x768@60.00hz
           OpenGL: renderer: AMD RV710 (DRM 2.50.0 / 4.15.0-45-generic, LLVM 7.0.0)
           version: 3.3 Mesa 18.2.2 Direct Render: Yes
Audio:     Card Silicon Integrated Systems [SiS] Azalia Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:0f.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-45-generic
Network:   Card-1: Silicon Integrated Systems [SiS] 191 Gigabit Ethernet Adapter
           driver: sis190 v: 1.4 port: dc00 bus-ID: 00:04.0
           IF: enp0s4 state: down mac: 00:24:21:68:c0:f0
           Card-2: Ralink RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
           driver: rt2800pci v: 2.3.0 bus-ID: 02:00.0
           IF: wlp2s0 state: up mac: 00:24:21:90:ed:2b
Drives:    HDD Total Size: 500.1GB (1.5% used)
           ID-1: /dev/sda model: ST500LM000 size: 500.1GB
Partition: ID-1: / size: 458G used: 7.2G (2%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 70.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 159 Uptime: 12 min Memory: 1103.2/3944.8MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: N/A
           Client: Shell (bash 4.4.191) inxi: 2.3.56

Ik zit nu al een poos de site van Pjotr door te lezen en het een en ander door te voeren.
Zo heb ik nu ook deze werkende kernel vastgezet, maar de tip om het grubmenu altijd zichtbaar te maken werkt niet, bij mij niet althans, ik krijg de volgende melding:

 Opdracht 'xed' niet gevonden, maar er zijn 16 vergelijkbare opdrachten.

Ook vreemd, ik gebruik op mijn PC Vivaldi browser, als ik die binnen Xubuntu op deze laptop installeer en daarna open zit het hele systeem vast.
En dat gebeurt niet alleen bij Vivaldi maar ook als ik Chrome installeer, Firefox werkt wel goed, voorlopig ben ik blij dat het er op lijkt dat ik deze laptop nog een poos kan blijven gebruiken met Xubuntu.

Groeten,

Ton.
 

Offline ajjp

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #11 Gepost op: 2019/03/01, 14:40:18 »
Citaat
Opdracht 'xed' niet gevonden, ...
Klopt, Xed is niet in (X)ubuntu aanwezig.
Volg eerst dit: https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/handleiding-ubuntu.html

Offline Ronaldus

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #12 Gepost op: 2019/03/01, 14:44:45 »
Vivaldi zou je zo moeten kunnen installeren: (blauwe regels achtereenvolgens in de terminal plakken en uitvoeren)

APT (Debian, Ubuntu, Mint…)

Import the public key (to allow for verification of the APT repository)

wget -qO- https://repo.vivaldi.com/archive/linux_signing_key.pub | sudo apt-key add -

Add the repository

sudo add-apt-repository 'deb https://repo.vivaldi.com/archive/deb/ stable main'

Install Vivaldi

sudo apt update && sudo apt install vivaldi-stable

Bron: https://help.vivaldi.com/article/manual-setup-of-the-vivaldi-linux-repositories/

6 pc's in 'actieve dienst'. Daarop draaiend:
** Ubuntu MATE 18.04 (gezins pc/hoofd pc) ** W10 (thuiswerk-pc) ** Xubuntu 18.04 (laptop 1)  ** Xubuntu 18.04 (laptop 2) ** Mint XFCE 19.2 (laptop 3) ** W10 (laptop 4) **
Voor veel 'tips & tricks', zie: https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html

Offline vissertw

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #13 Gepost op: 2019/03/01, 15:40:46 »
Ja, GRUB menu komt nu inderdaad 5 seconden in beeld bij her of opstarten.

Maar, helaas, ook op deze manier wil Vivaldi niet openen eenmaal geïnstalleerd, het gevolg is dat het hele systeem vast zit en geforceerd afsluiten de enige optie is.
Let wel, dit gebeurde dus ook na installatie en openen van Chrome, dus mogelijk ligt het niet aan de installatie van een van beiden maar aan iets anders.

Overigens zojuist Skype geïnstalleerd en dat is zonder problemen verlopen en werkt zoals het hoort.

En ook Opera zorgt er voor dat het systeem vast zit, kan het misschien te maken hebben dat er volgens mij steeds bij staat ¨Licentie niet vrij"?

Groeten,

Ton.
« Laatst bewerkt op: 2019/03/01, 16:24:53 door vissertw »

Offline Ronaldus

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #14 Gepost op: 2019/03/01, 16:41:33 »

Bij Software 'Partners van Canonical' aangevinkt?

xubuntu-restricted-extras geïnstalleerd middels: sudo apt-get install xubuntu-restricted-extras

6 pc's in 'actieve dienst'. Daarop draaiend:
** Ubuntu MATE 18.04 (gezins pc/hoofd pc) ** W10 (thuiswerk-pc) ** Xubuntu 18.04 (laptop 1)  ** Xubuntu 18.04 (laptop 2) ** Mint XFCE 19.2 (laptop 3) ** W10 (laptop 4) **
Voor veel 'tips & tricks', zie: https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html

Offline vissertw

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #15 Gepost op: 2019/03/01, 18:24:24 »
Ik heb die link met sudo etc die jij plaatste ingevoerd Ronaldus en dat leidt naar een geminimaliseerd terminal scherm met de volgende aanhef:

¨ Bezig met configureren van ttf-mscorefonts-installer ¨

Maar verder gebeurt er niets, ik kom niet verder, ook niet binnen software en updates, als ik daar aanvink wat jij voorstelt wordt er gevraagd om een opdracht in te geven:

¨Voer de volledige APT-regel in van de pakketbron die u wilt toevoegen¨

Geen idee welke APT-regel.
Ton.


Offline vissertw

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #16 Gepost op: 2019/03/01, 18:48:50 »
Ik krijg nu ook een update melder, met de mededeling:

Het pakketsysteem is gebroken

Controleer of u softwarebronnen van een derde partij gebruikt. Als dat zo is, schakel ze dan uit, omdat ze een veelvoorkomende bron van problemen zijn.
Voer ook de volgende opdracht uit in een Terminalvenster: apt-get install -f

Die laatste suggestie leidt tot:

vissertjes@vissertjes-CX600:~$ apt-get install -f
E: Kon het vergrendelingsbestand /var/lib/dpkg/lock-frontend niet openen - open (13: Toegang geweigerd)
E: Kan de vergrendeling voor het dpkg-frontend (/var/lib/dpkg/lock-frontend) niet verkrijgen. Heeft u beheerdersrechten?
vissertjes@vissertjes-CX600:~$

Jammer, ik dacht dat ik het voor elkaar had. Kan dit alles, niet kunnen installeren van Ubuntu, problemen na het installeren van Mint en nu deze problemen met Xubuntu te maken hebben met een laptop die niet meer de nieuwste is?

Ton.
« Laatst bewerkt op: 2019/03/01, 18:53:39 door vissertw »

Offline Ronaldus

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #17 Gepost op: 2019/03/01, 18:49:56 »
Zie ook: https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/eerst-mint-cinnamon.html#ID2.10

Dat zijn de lettertypes van Microsoft die die dan wil installeren. Er moet ergens een venster tevoorschijn komen waar je met de voorwaarden akkoord gaat.

Misschien na al het gerommel schoon installeren, Updaten, de Canonical software partnerbronnen aanzetten en dan netjes en zorgvuldig de volgende stappen doorlopen:

https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/eerst-xubuntu.html

Voor Mint XFCE, Mint Cinnamon, Ubuntu e.d. zijn het verschillende lijstjes die je af zou moeten werken.

« Laatst bewerkt op: 2019/03/01, 18:53:20 door Ronaldus »
6 pc's in 'actieve dienst'. Daarop draaiend:
** Ubuntu MATE 18.04 (gezins pc/hoofd pc) ** W10 (thuiswerk-pc) ** Xubuntu 18.04 (laptop 1)  ** Xubuntu 18.04 (laptop 2) ** Mint XFCE 19.2 (laptop 3) ** W10 (laptop 4) **
Voor veel 'tips & tricks', zie: https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html

Offline nahjo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #18 Gepost op: 2019/03/01, 19:41:55 »
Jammer, ik dacht dat ik het voor elkaar had. Kan dit alles, niet kunnen installeren van Ubuntu, problemen na het installeren van Mint en nu deze problemen met Xubuntu te maken hebben met een laptop die niet meer de nieuwste is?
Probeer het eerst bij wat standaard geïnstalleerd gaat worden voor je extra zaken gaat toevoegen. Laat het gewoon een paar dagen draaien zodat alle updates binnen zijn en je gewend bent aan het systeem.
Die extra browsers kunnen wel even wachten.

Offline vissertw

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #19 Gepost op: 2019/03/01, 19:42:23 »
Volgens mij alles nu doorlopen, geen meldingen meer en updatebeheer zegt nu dat het systeem up to date is.
Desondanks veroorzaakt Opera wederom problemen na openen, het hele systeem zit dan volkomen vast, alleen een harde reset helpt dan nog.
De laptop start daarna wel weer volkomen normaal op, dat wel.

Het is natuurlijk geen straf Firefox te blijven gebruiken, maar ik heb op de PC Vivaldi en Opera, als iemand nog een idee heeft hoe een van beiden aan de gang te krijgen hou ik mij aanbevolen.

Je was mij net voor nahjo, maar inderdaad, ik heb verschillende zaken succesvol toegevoegd en alles werkt verder, alleen die andere browsers willen niet meewerken. Ik ga het over het weekend heen tillen.

Prettig weekend allen,

Groeten,

Ton.
« Laatst bewerkt op: 2019/03/01, 19:46:25 door vissertw »

Offline vissertw

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Installatie probleem 18.04.2
« Reactie #20 Gepost op: 2019/03/03, 19:04:56 »
Nog even het forum doorlopend, kwam ik een tip van ik dacht Ron tegen, Ubuntu Budgie, nou dacht ik waard te proberen, immers vooral licht.
Gedownload, gebrand en in de laptop, maar geen succes, niet met uitproberen en niet met installeren.
Hetzelfde resultaat als regulier Ubuntu en Mint, een egaal scherm met slechts de muisaanwijzer.
Waarbij de nieuwste versie van Xubuntu ook 64bit perfect draait.

Ik laat het zo temeer omdat we deze laptop nodig hebben gedurende de komende zomer in Zweden.

Groeten,

Ton.