Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Probleem met geluid  (gelezen 855 keer)

Offline Alexander

  • Lid
Probleem met geluid
« Gepost op: 2019/02/22, 18:48:04 »
Hallo,

Ik heb sinds vanmiddag die nieuwe versie van ubuntu geinstalleerd maar het resultaat is dat ik geen geluid meer heb als ik muziek of een filmpje afspeel. Ik heb een kabel van de action gekocht waardoor het geluid van m'n pc uitkomt op mijn stereo. In m'n geluidsinstellingen staat nu een Digital Output (S/PDIF) onder "Geluid afspelen via" en dacht dat het misschien daar mee te maken had maar dat kan ik mis hebben. Ik ben vrij digibeet om eerlijk te zijn en hoopte via dit forum wat hulp te krijgen!

Groeten, Alexander.

Offline jolo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Probleem met geluid
« Reactie #1 Gepost op: 2019/02/24, 09:38:12 »
Zou je om wat meer info te geven, de output kunnen posten van terminalvenstercommando
inxi -Fpxz [Enter]

en
cat /var/log/installer/media-info [Enter]

en
aplay -l [Enter]

Met welke versie van Ubuntu had je dan nog wel geluid? En stond er toen bij "Geluid afspelen via" Analoge stereo? Als je geluid via een gewone audiokabel naar je stereo versterker gaat, dan is dat wel vereist. Zit deze wel in de groene jack uitgang?

In Ubuntu zou je de PulseAudio-volumeregeling kunnen installeren. Deze heeft meer opties dan, die van Ubuntu. Het installeren van die PulseAudio-volumeregeling kun je doen via het terminalvenstercommando
sudo apt install pavucontrol [Enter]

Als je PulseAudio-volumeregeling start, dan zou je in tabblad Uitvoerapparaten bij Intern geluid Poort "Line Out (Plugged in) behoren te zien staan. Check eventueel de opties in tabblad Configuratie.
Hoofd PC januari 2018 HP Compaq Elite 8300 SFF Windows 10 & Xubuntu 18.04.3
PC 2011 Asus P8Z68-V Pro i7 2600K 8 GB RAM GT730 Testversie Xubuntu 19.10
PC 2007 Asus P5B E6600 2GB RAM 8800GTS  
Notebook 2008 Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG 2,5 GB RAM

Offline Alexander

  • Lid
Re: Probleem met geluid
« Reactie #2 Gepost op: 2019/02/24, 15:32:14 »
Die pulse-audio deed het 'm, nu doet het geluid het weer, bedankt voor de hulp!!
« Laatst bewerkt op: 2019/02/24, 15:42:39 door Alexander »

Offline Alexander

  • Lid
Re: Probleem met geluid
« Reactie #3 Gepost op: 2019/02/25, 18:46:16 »
En nu doet de Pulse-audio het niet meer! Als ik naar m'n instellingen ga en naar geluid staat er nietsonder äpparaat voor geluidsweergave. Heeft iemand tips om dit op te lossen?

Offline jolo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Probleem met geluid
« Reactie #4 Gepost op: 2019/02/26, 06:30:27 »
En als jee checkt in PulseAudio-volumeregeling tabblad Configuratie Intern geluid Profiel klikt op dat driehoekje, welke opties worden dan geboden? Welke zijn (unplugged) en welke zijn (Plugged in)?

Verder zou je nog kunnen proberen de gevraagde output te posten van mijn vorig bericht. Maakt die audiokabel wel goed contact in die groene jack uitgang?
Hoofd PC januari 2018 HP Compaq Elite 8300 SFF Windows 10 & Xubuntu 18.04.3
PC 2011 Asus P8Z68-V Pro i7 2600K 8 GB RAM GT730 Testversie Xubuntu 19.10
PC 2007 Asus P5B E6600 2GB RAM 8800GTS  
Notebook 2008 Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG 2,5 GB RAM

Offline Alexander

  • Lid
Re: Probleem met geluid
« Reactie #5 Gepost op: 2019/02/26, 16:40:45 »
Dat is het probleem, Als ik Pulse-audio aanzet staat er ¨Establishing connection with audiopulse, please wait" en voor de rest doet íe niets meer en kan ik er niets mee.

Problemen met de kabel had ik ook al gechecked maar die doet het gewoon. Dit is wat ik in de output gedaan heb:

lex@lex-desktop:~$ inxi -Fpxz

Opdracht 'inxi' niet gevonden, maar deze kan worden geïnstalleerd met:

sudo apt install inxi

lex@lex-desktop:~$  cat /var/log/installer/media-info
Ubuntu 12.04 "Precise" - Build i386 LIVE Binary 20120908-22:17
lex@lex-desktop:~$  aplay -l
**** Lijst van PLAYBACK hardware-apparaten ****
kaart 0: PCH [HDA Intel PCH], apparaat 0: ALC892 Analog [ALC892 Analog]
  Sub-apparaten: 1/1
  Sub-apparaat #0: subdevice #0
kaart 0: PCH [HDA Intel PCH], apparaat 1: ALC892 Digital [ALC892 Digital]
  Sub-apparaten: 1/1
  Sub-apparaat #0: subdevice #0
kaart 0: PCH [HDA Intel PCH], apparaat 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Sub-apparaten: 1/1
  Sub-apparaat #0: subdevice #0
kaart 0: PCH [HDA Intel PCH], apparaat 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Sub-apparaten: 1/1
  Sub-apparaat #0: subdevice #0
lex@lex-desktop:~$


Offline jolo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Probleem met geluid
« Reactie #6 Gepost op: 2019/02/26, 17:52:21 »
sudo apt install inxi

Die melding krijg je omdat in Ubuntu niet standaard is geïnstalleerd. En met die commando kun je dat alsnog doen.
lex@lex-desktop:~$  cat /var/log/installer/media-info
Ubuntu 12.04 "Precise" - Build i386 LIVE Binary 20120908-22:17 

En dit toont je een Ubuntu 12.04 installatie medium hebt gebruikt on Linux te installeren en  mogelijk via upgraden op recenter Ubuntu versie bent uitgekomen. Ubuntu 12.04 wordt niet meer ondersteund. Als je die versie nog draait, kun je beter een recenter Ubuntu versie installeren, of misschien beter een recenter Xubuntu versie installeren.

Verder gaat het upgraden van 12.04 > 14.04 > 16.04 >18.04 ook niet altijd goed. Het downloaden van een Xubuntu 18.04.1 ISO is aan te raden en deze op een dvd-r(w) te branden en testen als een live-versie (Xubuntu uitproberen) en dan het geluid te testen. Als dat goed blijft werken, kun je van onmisbare data bestanden een back-up maken, en een nieuwe Xubuntu 18.04.1 installatie overwegen.   
Hoofd PC januari 2018 HP Compaq Elite 8300 SFF Windows 10 & Xubuntu 18.04.3
PC 2011 Asus P8Z68-V Pro i7 2600K 8 GB RAM GT730 Testversie Xubuntu 19.10
PC 2007 Asus P5B E6600 2GB RAM 8800GTS  
Notebook 2008 Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG 2,5 GB RAM

Offline Alexander

  • Lid
Re: Probleem met geluid
« Reactie #7 Gepost op: 2019/02/27, 21:55:08 »
Daar zal ik binnenkort eens naar kijken dan, maar ondertussen heb ik wel een apparaat voor geluidsweergave nodig, zijn er andere mogelijkheden om dat te krijgen?


Offline jolo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Probleem met geluid
« Reactie #8 Gepost op: 2019/02/28, 21:04:09 »
Zonder het één en ander te testen, is daar niet uit te komen. Probeer dan maar eerst inxi te installeren. Zodat je in ieder geval de gevraagde inxi output kunt posten. Verder is het altijd beter dat je in ieder geval de beschikking hebt over een installatie medium, van de (X)ubuntu versie die je nu draait. Er vanuit gaande dat dit 16.04 of 18.04 is.   
Hoofd PC januari 2018 HP Compaq Elite 8300 SFF Windows 10 & Xubuntu 18.04.3
PC 2011 Asus P8Z68-V Pro i7 2600K 8 GB RAM GT730 Testversie Xubuntu 19.10
PC 2007 Asus P5B E6600 2GB RAM 8800GTS  
Notebook 2008 Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG 2,5 GB RAM

Offline Alexander

  • Lid
Re: Probleem met geluid
« Reactie #9 Gepost op: 2019/03/05, 17:01:03 »
Oke daar zal ik naar kijken, bedankt voor de hulp!