Nieuws:

We zijn er weer.

Na lange tijd van afwezigheid zijn we er weer  :laugh:
We hebben alle wachtwoorden gereset, je oude wachtwoord werkt niet meer.Je moet via het "wachtwoord vergeten"-linkje je wachtwoord resetten. Je krijgt hiervoor een mailtje op het adres dat je bij ons geregistreerd hebt.

De komende tijd zijn we nog druk bezig om de rest van de site op te bouwen, dus het kan zijn dat sommige onderdelen (tijdelijk) niet werken.

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: xRDP met geluid  (gelezen 254 keer)

Offline testcees

  • Documentatieteam
    • testcees
    • www.testcees.nl
  • Steunpunt: Nee
xRDP met geluid
« Gepost op: 2018/11/30, 22:17:37 »
Tot voor kort bood alleen Windows RDP (“verbinding met extern bureaublad”) ondersteuning voor geluid maar sinds een tijdje werkt het geluid van mijn Ubuntu 18.04 computer ook op afstand (via internet)! :)

Dit was wel mogelijk met de PulseAudio TCP native protocol module maar dat was lastig te configureren. Nu werkt het heel eenvoudig, met xRDP en een standaard RDP client (net zo eenvoudig als Windows).

Ubuntu 18.04 heeft hiervoor een eigen script xrdp-build-pulse-modules. Ik heb er echter voor gekozen xRDP te installeren met een script van Griffon's IT Library: xRDP – Perform a custom installation on Ubuntu 18.04.x. Dit script regelt gelijk meerdere aanpassing voor het gebruik van xRDP in Ubuntu 18.04
./install-xrdp-2.1.sh -s yes -g yes 

Ook is het voor xRDP niet meer nodig een andere desktop-omgeving te installeren (Lubuntu of Xubuntu), xRDP werkt in 18.04 ook goed met de standaard Ubuntu desktop (gnome)  :)

Opmerkingen
 - Het script (install-xrdp-2.1.sh) gaat ervan uit dat er al een map ~/Download is (is die er niet kan je die aanmaken met mkdir)
 - Toegang geven tot een computer via internet is een risico - zorg voor aanvullende maatregelen als VPN, IP-beperking (whitelist), enz.
Klik links bovenin op Documentatie