Vreemd dat de eenvoudige manier niet meer werkt in Ubuntu 18.04. N.m.m. een belangrijk gemis. Het werkt best wel makkelijk met een snelkoppeling op het bureaublad. In Lubuntu 18.04 werkt het gelukkig nog wel.
tja, ik had er in mijn vorige bijdrage al over willen uitwijden, maar nu je het zelf aanbrengt ...
Feit is dat het gebruik van de desktop voor het dumpen van bestanden eigenlijk niet meer ondersteund wordt in Gnome Shell, de omgeving die door Ubuntu wordt gebruikt. In Gnome Shell 3.28, wat gebruikt wordt in Ubuntu 18.04, is het al niet meer mogelijk bestanden op de desktop te zetten. Om toch nog bestanden op de desktop te ondersteunen, gebruikt Ubuntu nu een oudere versie van bestandsbeheer.
Nóg minder wordt het gebruik van desktop shortcuts voor het opstarten van programma's ondersteund. Je stelt zelf vast dat je al veel moeite moet doen om werkende starticonen op je desktop te krijgen. Dat heeft voor een stuk te maken met veiligheidsoverwegingen. Programma's start je enkel op vanuit gecontroleerde locaties: je programma-menu.
Daarbij hoef je niet aan efficiëntie in te boeten (mogelijk wellicht het tegendeel). Op de Dock of de Dash kan je nog steeds die 10 programma's die je heel regelmatig gebruikt, plaatsen om er zeer vlug toegang toe te hebben. Wellicht vlugger dan wanneer die programma's ergens tussen de andere rommel op je desktop staan. Via een klik op het Programma icoon (met de negen bollen) of een druk op <Super>+a zie je je meest gebruikte programma's. In 1% van de gevallen zal je een minder vaak gebruikt programma moeten opzoeken in "Alle" programma's (in het programmamenu). Dan is er de zeer efficiënte zoekfunctie: je kan bliksemsnel een programma vinden/opstarten door enkele letters van de naam te typen.
Jou klassieke, desktop gebaseerde workflow wordt niet meer ondersteund op sommige desktopomgevingen. Ofwel pas je je aan, ofwel kies je voor een andere desktopomgeving die die workflow wel ondersteunt (en daarvoor kan je gerust bij Ubuntu blijven). Anders wordt het roeien tegen de stroom in. Klinkt hard misschien, maar toch eens over nadenken: in Linux heb je immers de keuze