Nieuws:

We zijn er weer.

Na lange tijd van afwezigheid zijn we er weer  :laugh:
We hebben alle wachtwoorden gereset, je oude wachtwoord werkt niet meer.Je moet via het "wachtwoord vergeten"-linkje je wachtwoord resetten. Je krijgt hiervoor een mailtje op het adres dat je bij ons geregistreerd hebt.

De komende tijd zijn we nog druk bezig om de rest van de site op te bouwen, dus het kan zijn dat sommige onderdelen (tijdelijk) niet werken.

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Eenvoudig een eigen veilige VPN server opzetten  (gelezen 411 keer)

Offline testcees

  • Documentatieteam
    • testcees
    • www.testcees.nl
  • Steunpunt: Nee
Eenvoudig een eigen veilige VPN server opzetten
« Gepost op: 2018/04/09, 20:17:18 »
Het opzetten van een eigen VPN server was best lastig maar met pivpn kan dat met één enkele terminalvenster opdracht:
curl -L https://install.pivpn.io | bash

Deze opdracht start een script om een VPN server op te zetten. Verder is het alleen nog nodig om portforwarding in te stellen (standaard poort 1194) en een .ovpn bestand (te maken met  pivpn -a) kopiëren naar het apparaat waar je de VPN verbinding op wil gebruiken.

Het script kan worden gebruikt voor een Raspberry Pi maar werkt ook op Ubuntu (getest met Ubuntu 16.04 LTS). :)

Als je een (of dezelfde) Raspberry Pi gebruikt als pihole adblocker (aanbevolen) kan pivpn eenvoudig worden geconfigureerd om gebruik te maken van pihole zodat je ook buitenshuis vrij bent van ongewenste ads. Zie https://marcstan.net/blog/2017/06/25/PiVPN-and-Pi-hole/ voor meer uitleg.

Als je met Windows een vpn bevinding wil maken kan je gewoon een openvpn-client downloaden van https://openvpn.net/. Voor Android is er een client in de Play Store. Voor Ubuntu kan je de openvpn-client installeren uit de pakketbron:
sudo apt install network-manager-openvpn-gnome

Via de Ubuntu netwerk-manager kan je het .ovpn bestand inlezen om de vpn verbinding automagisch te configureren (getest op Ubuntu 16.04 LTS en 18.04 LTS).

Vrijtekening: Hoewel VPN algemeen wordt gezien als een goede maatregel ter verhoging van de beveiliging en privacy (met name bij het gebruiken van wifi buitenshuis) is het openstellen van een netwerktoegang per definitie een veiligheidsrisico, ook als je gebruik maakt van het o-zo-veilige Linux, waarvoor je zelf (eind)verantwoordelijk bent.
Klik links bovenin op Documentatie