Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Linux swap ; is wisselgeheugen wel nodig c.q. beter bij intern geheugen van 4GB?  (gelezen 178 keer)

Beste lezers,

Ik wil Xubuntu 16.04 installeren op een USB2.0 stick van 16 GB. Er wordt de T 430 Lenovo laptop gebruikt met een intern geheugen van 4 GB. Is de prestatie dan beter met het gebruik van een Linux swap? Zo ja, hoe groot moet het wisselgeheugen dan zijn? Werkt de Xubuntu 64 bits beter dan 32 bits?  Zo ja, is het verschil in prestaties tussen de 64 bits en 32 bits groot?

Bij voorbaat dank voor de reacties.

Offline jan11000

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
32 bits gaat stoppen, dus niet meer gebruiken. Sommige software wordt hier ook niet meer voor gemaakt.

Swap wordt gewoon gemaakt tijdens installatie, en je hoeft niks extra te doen.

Waarom op een usb stick, is langzaam, en gaat snel defect bij veel schrijven?

Offline vanadium

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Zoals jan11000 aangeeft, beter 64 bits als je PC het aankan, hoewel 64 bit wat trager wordt dan 32 bit. 32-bit verdwijnt inderdaad. Ik weet echter niet hoe merkbaar dat is.

4 MB is niet slecht als hoeveelheid RAM. Een swap verbetert de prestaties niet, maar geeft je een reserve mocht je 4 GB tijdens gebruik vol lopen. Als het geheugen vol loopt, en er is geen swap, dan worden processen gestopt, en kan de computer uiteindelijk vastlopen. Is er swap, dan wordt het trage swap geheugen gebruikt als extra RAM. Je merkt een stevige vertraging, gecombineerd met intensieve schijfactiviteit, maar je systeem blijft overeind.

Als je de functie slaapstand gebruikt (hibernatie), dan moet je swap minstens zo groot zijn als je ram: bij hibernatie wordt de RAM immers naar de swap weggeschreven en daar bij opstart terug opgehaald. Gebruik je dat niet, dan kan je je swap beperken tot 1 of 2 gigabyte.

Om al niet te vlug je harde schijf te zien draaien wegens swapactiviteit, kan het goed zijn de swapneiging lager in te stellen (https://sites.google.com/site/computertip/directdoen#TOC-Verlaag-de-swapneiging-zeer-belangrijk-). Je computer zal dan het geheugen verder laten vollopen vooraleer al geheugen vrij te maken door gedeelten reeds naar de swap partitie over te hevelen. In de praktijk zal het dan minder vlug voorkomen dat je harde schijf omwille van swapactiviteiten begint te werken.

Met SSD schijven is swap activiteit heel wat minder vertragend en hinderlijk, maar als je daar veel swapactiviteiten toelaat, dan kan dit wel eens een aanslag betekenen op de levensduur van je SSD. Dus ook in geval van SSD is het aangewezen op een desktop/laptop (in tegenstelling tot servers) de swapneiging lager in te stellen.