Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Wifi-adapter (usb) werkt niet na opstart van een Ubuntu ssd-schijf  (gelezen 145 keer)

Offline Peter ON5US

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Hallo,

ik ben onlangs overgeschakeld van Windows naar Ubuntu.  Installatie lukte vlot, alleen werkt de usb-wifi adapter niet na de opstart van Ubuntu (geen verbinding).
Als ik de adapter uittrek en weer insteek, dan maakt hij verbinding en lukte alles prima.
Ik heb een ssd harddisk waarop Ubuntu staat en vermoed dat de opstart te snel loopt waardoor de usb-adapter niet geinitialiseerd wordt.
Als dat de oorzaak zou zijn veronderstel ik dat het opgelost is met het instellen van een opstartdelay, alleen is mijn kennis van Linux nog niet groot genoeg om te weten hoe.
Kan iemand mij hiermee helpen?

Ziehier de eigenschappen van de wifi-adpater:

description: Ethernet interface
product: NetLink BCM57780 Gigabit Ethernet PCIe
vendor: Broadcom Corporation

Mvg,
Peter.


--
Mvg,73
Peter (ON5US)

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
Re: Wifi-adapter (usb) werkt niet na opstart van een Ubuntu ssd-schijf
« Reactie #1 Gepost op: 2018/02/13, 10:49:09 »
Dat is niet de wifi-stekker, maar je ethernetkaart.  :)

1. Geef eens een volledig systeemoverzicht, op de volgende wijze:
https://sites.google.com/site/computertip/inxi

2. En geef tevens de uitkomst van deze terminalopdracht:
lsusb
« Laatst bewerkt op: 2018/02/13, 11:00:46 door Pjotr »

Offline Peter ON5US

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Wifi-adapter (usb) werkt niet na opstart van een Ubuntu ssd-schijf
« Reactie #2 Gepost op: 2018/02/13, 11:00:20 »
Dat is niet de wifi-stekker, maar je ethernetkaart.  :)

Geef eens een volledig systeemoverzicht, op de volgende wijze:
https://sites.google.com/site/computertip/inxi

Oeps .
Ziehier het gevraagde:

peter@peter-Studio-XPS-8100:~$ inxi -Fxz
System:    Host: peter-Studio-XPS-8100 Kernel: 4.13.0-32-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Unity 7.4.0 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3)
           Distro: Ubuntu 16.04 xenial
Machine:   System: Dell product: Studio XPS 8100
           Mobo: Dell model: 0T568R v: A00 Bios: Dell v: A03 date: 12/09/2009
CPU:       Quad core Intel Core i7 860 (-HT-MCP-) cache: 8192 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 22342
           clock speeds: max: 2801 MHz 1: 1200 MHz 2: 1467 MHz 3: 1333 MHz
           4: 1333 MHz 5: 1600 MHz 6: 1200 MHz 7: 1200 MHz 8: 1200 MHz
Graphics:  Card: NVIDIA G92 [GeForce GTS 240] bus-ID: 01:00.0
           Display Server: X.Org 1.19.5 drivers: nouveau (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1920x1080@60.00hz
           GLX Renderer: NV92
           GLX Version: 3.0 Mesa 17.2.4 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card Intel 5 Series/3400 Series High Definition Audio
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.13.0-32-generic
Network:   Card-1: Broadcom NetLink BCM57780 Gigabit Ethernet PCIe
           driver: tg3 v: 3.137 bus-ID: 05:00.0
           IF: enp5s0 state: down mac: <filter>
           Card-2: Realtek RTL8191SU 802.11n WLAN Adapter
           driver: r8712u usb-ID: 001-010
           IF: wlx000d81acc7f5 state: N/A mac: N/A
Drives:    HDD Total Size: 240.1GB (7.1% used)
           ID-1: /dev/sda model: SanDisk_SDSSDHII size: 240.1GB temp: 28C
Partition: ID-1: / size: 212G used: 8.1G (5%) fs: ext4 dev: /dev/dm-0
           ID-2: /boot size: 472M used: 125M (28%) fs: ext2 dev: /dev/sda1
           ID-3: swap-1 size: 8.54GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/dm-2
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 42.0C mobo: N/A gpu: 75.0
           Fan Speeds (in rpm): cpu: 850 fan-2: 932
Info:      Processes: 330 Uptime: 3:07 Memory: 2635.9/7936.1MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35
--
Mvg,73
Peter (ON5US)

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
Re: Wifi-adapter (usb) werkt niet na opstart van een Ubuntu ssd-schijf
« Reactie #3 Gepost op: 2018/02/13, 11:59:18 »
OK.... Dat lijkt me een fout in de systeemkern (4.13.0-32).

De meest praktische oplossing is waarschijnlijk, om gewoon te wachten op de verlossende reparatie in de vorm van een toekomstige nieuwe systeemkern. Het probleem is immers weliswaar vervelend, maar er is gelukkig een makkelijke noodoplossing.  :)

Zowat elke maand is er wel een nieuwe systeemkern; nu met Meltdown en Spectre zelfs vaker. Die krijg je automatisch binnen wanneer je je systeem dagelijks bijwerkt.

Offline vanadium

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Wifi-adapter (usb) werkt niet na opstart van een Ubuntu ssd-schijf
« Reactie #4 Gepost op: 2018/02/13, 13:38:21 »
In afwachting, als je toch liefst de Wifi-adapter niet steeds even uittrekt, kan je eens proberen of het met deze commando's ook gaat:
nmcli radio wifi off ; sleep 2
nmcli radio wifi on
Het eerste commando schakelt wifi uit (kan bij jou een foutmelding geven als je dit uitvoert op een moment dat  je geen wifiverbinding hebt), dan wordt er twee seconden gewacht, en wordt het netwerk terug opgestart.

Werkt dat, voer die commando's dan automatisch uit tijdens het inloggen. Dit kan je doen door de commando's aan je autostart toepassingen toe te voegen. Laat eerst eens weten of dit werkt, dan kan ik daarna nog aangeven hoe je dat automatisch kan laten uitvoeren indien nodig.

Werkt dat niet, dan zou je nog de kernelmodule kunnen herladen tijdens de opstart.

Offline Peter ON5US

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Wifi-adapter (usb) werkt niet na opstart van een Ubuntu ssd-schijf
« Reactie #5 Gepost op: 2018/02/13, 18:44:26 »
In afwachting, als je toch liefst de Wifi-adapter niet steeds even uittrekt, kan je eens proberen of het met deze commando's ook gaat:
nmcli radio wifi off ; sleep 2
nmcli radio wifi on
Die 2 commando's werken prima!

Werkt dat, voer die commando's dan automatisch uit tijdens het inloggen. Dit kan je doen door de commando's aan je autostart toepassingen toe te voegen. Laat eerst eens weten of dit werkt, dan kan ik daarna nog aangeven hoe je dat automatisch kan laten uitvoeren indien nodig.
Ben nu natuurlijk wel benieuwd hoe ik die in de autostart toevoeg, want iedere keer dat geleuter achter die pckast is niet zo leuk.
Er zijn 4 gebruikers, maar ik weet niet als dit bij alle 4 moet toegevoegd worden. Of is maar maar 1 autostart die voor alle gebruikers geldt?
Alvast bedankt op voorhand.
--
Mvg,73
Peter (ON5US)

Offline Peter ON5US

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Wifi-adapter (usb) werkt niet na opstart van een Ubuntu ssd-schijf
« Reactie #6 Gepost op: 2018/02/13, 18:52:37 »
Hmm, ben iets te voorbarig geweest.
De 2 commando's werken als ik vertrek vanuit een systeem waarin de usb-adapter werkt. Dus dan kan ik die prima aan- en uitzetten met die commando's.
Herstart ik en heb ik na het inloggen geen verbinding, dan werken die 2 commando's (nuja, de 2e eigenlijk) niet. Bij 1e commando komt er geen foutmelding.
--
Mvg,73
Peter (ON5US)