Nieuws:

We zijn er weer.

Na lange tijd van afwezigheid zijn we er weer  :laugh:
We hebben alle wachtwoorden gereset, je oude wachtwoord werkt niet meer.Je moet via het "wachtwoord vergeten"-linkje je wachtwoord resetten. Je krijgt hiervoor een mailtje op het adres dat je bij ons geregistreerd hebt.

De komende tijd zijn we nog druk bezig om de rest van de site op te bouwen, dus het kan zijn dat sommige onderdelen (tijdelijk) niet werken.

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: SSH naar Windows 10  (gelezen 379 keer)

Offline testcees

  • Documentatieteam
    • testcees
    • www.testcees.nl
  • Steunpunt: Nee
SSH naar Windows 10
« Gepost op: 2018/01/27, 22:42:52 »
Linux heeft een superieure  tool om een computer op afstand te gebruiken: ssh  =D

De meeste Linux servers en andere op Linux gebaseerde apparaten zoals een Raspberry Pi, draaien een ssh-server voor gebruik op afstand.  In Ubuntu vaak Openssh-server.

Wat blijkt, Windows 10 heeft nu ook een eigen ssh-server!  :o

Om deze aan te zetten ga je in Windows 10 naar Start -> Instellingen, naar “Bijwerken en beveiliging” en zet “Modus voor ontwikkelaars” aan. Wacht tot alle pakketten voor ontwikkelaars zijn geïnstalleerd.
Schakel Apparaatdetectie Aan. Klaar: de Windows Firewall wordt automagisch opengezet voor ssh.

Nu kan je vanaf een andere computer met ssh op de Windows 10 computer aanmelden en/of bestanden uitwisselen met bijvoorbeeld sftp. De Windows 10 schijfopslag kan worden gekoppeld in Ubuntu met sshfs (geen samba meer nodig?).

Helaas kom je in de ouderwetse cmd opdrachtregel (niet powershell). Als fanatieke Linux gebruiker wil je natuurlijk werken met de veel betere bash opdrachtregel. Helaas “Ubuntu voor Windows 10” (WSL) kan je wel starten met één enkele opdracht (bijv: bash -c "ls -la") maar zonder de -c optie toont bash een opdrachtprompt en stopt dan direct. :(

Tips zijn welkom, als ssh en bash goed samenwerken kan je een Windows 10 machine (met Windows software) op afstand gebruiken alsof het een Ubuntu computer is. :P

(Het zal in dit subforum overbodig zijn maar merk op dat het openzetten van de ssh-server toegang in Linux een veiligheidsrisico is: zorg minimaal voor sterke wachtwoorden/sleutels en bij voorkeur (alleen) binnen een thuis-/bedrijfs-netwerk, dat risico speelt in Windows 10 ook! - weet wat je doet als je de “Modus voor ontwikkelaars” aan zet)
« Laatst bewerkt op: 2018/01/27, 23:40:38 door testcees »
Klik links bovenin op Documentatie

Offline sidonia

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSH naar Windows 10
« Reactie #1 Gepost op: 2018/01/28, 11:21:40 »
Ik vraag me af, wie er op dit forum geïnteresseerd is in Windows 10?

Offline MKe

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSH naar Windows 10
« Reactie #2 Gepost op: 2018/01/28, 16:37:38 »
Iedereen die in een gemengd netwerk moet werken.

Bedankt testcees.