Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Geen grub na installatie  (gelezen 350 keer)

Offline MKe

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Geen grub na installatie
« Gepost op: 2017/10/18, 21:59:58 »
Hoi,

Ik help een meneer in Amerika met installeren van Xubuntu 16.04 op een HP 500-205t in dual boot met windows 7.

Op zich gaat de installatie prima, maar de grub komt niet op. Bij rebooten boot hij gewoon direct naar Windows en hij ziet geen grub.  Ik heb nog geen idee hoe we Xubuntu kunnen laten starten.

Iemand een idee? Ik heb hem al een grub-install laten doen, maar dat helpt niet.
« Laatst bewerkt op: 2017/10/18, 22:04:38 door MKe »
Mijn blokkendoos blog: http://mke21.wordpress.com/

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen grub na installatie
« Reactie #1 Gepost op: 2017/10/18, 22:06:11 »
Omdat het een Engelstalige meneer is, heeft hij het zo gedaan met grub-install:
https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/grub#TOC-How-to
(punt 2.2, linkerkolom)

Offline MKe

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen grub na installatie
« Reactie #2 Gepost op: 2017/10/18, 22:12:10 »
Ja, ik heb hem zelfs begeleid via de chat.

Kan het de secure boot zijn? Ik weet niet of die aan staat.

Je instructie werkte niet geheel, de sda3 (zijn linux partitie) was al gemount in /media. Dat duurde ff voordat ik dat door had. Mount Xubuntu drives automatisch in live mode?
« Laatst bewerkt op: 2017/10/18, 22:13:53 door MKe »
Mijn blokkendoos blog: http://mke21.wordpress.com/

Offline Paul Matthijsse

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen grub na installatie
« Reactie #3 Gepost op: 2017/10/19, 17:12:10 »
Mount Xubuntu drives automatisch in live mode?
Ben er vrij zeker van dat dat het geval is. Puppy doet dat ook.
$ sudo update-grub
gedaan, neem ik aan?

Waar ik gisteren tegenaan liep was dat tijdens de installatie van een tweede Xubuntu op een andere partitie de opstartlader (grub) standaard op een partitie wordt gezet die niet per se gemount is als je die nieuwe installatie probeert op te starten. Ik weet niet of dit met goede redenen is gedaan of dat hier niet goed over is nagedacht. Je installeert een distro en na een herstart zie je 'm niet...
« Laatst bewerkt op: 2017/10/19, 17:18:42 door Paul Matthijsse »
https://allesgimpofbijna.wordpress.com - GIMP en omstreken
https://paulsphotopalace.wordpress.com (Engelstalig) - Raw, RawTherapee, G'MIC, GIMP...

Offline MKe

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen grub na installatie
« Reactie #4 Gepost op: 2017/10/20, 10:29:19 »
En je doet dan een update-grub om dat dan te fixen? Dat werkte niet bij die meneer.

Offline Paul Matthijsse

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen grub na installatie
« Reactie #5 Gepost op: 2017/10/20, 11:52:51 »
Ja update-grub, maar er werd niets gefixt. Ik heb maar simpelweg die tweede Linux van m'n systeem gegooid, mede omdat-ie me totaal niet beviel (hint: begon met een U).
Vroeger had ik dual (of meer) boot-systemen, maar die kennis is wat weggezakt en ik heb niet echt de noodzaak die weer op te halen op dit moment.
https://allesgimpofbijna.wordpress.com - GIMP en omstreken
https://paulsphotopalace.wordpress.com (Engelstalig) - Raw, RawTherapee, G'MIC, GIMP...

Offline ArjenDouma

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: Geen grub na installatie
« Reactie #6 Gepost op: 2017/10/23, 21:21:22 »
Al geprobeerd om het zo te regelen?

https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair


Offline Kirstie

  • Lid
    • Inkscape: tekenen op de computer
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen grub na installatie
« Reactie #7 Gepost op: 2017/10/25, 16:07:22 »
Ik heb ergens tussen mijn partities een heel kleine ruimte overgelaten die geen naam heeft.
Na mijn Windows partitie, voor de Linux partities.
Daar werd Grub op gezet tijdens de installatie. Zo heb ik het opgelost met mijn multiboots. Een niet-toegewezen ruimte heette dat geloof ik.
Succes!
Ken je Inkscape al? Vectortekenprogramma. Mijn blog:  https://basiscursusinkscape.wordpress.com