Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Librem 5 Linux Phone met oa Ubuntu  (gelezen 243 keer)

Offline VuurVosje

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Librem 5 Linux Phone met oa Ubuntu
« Gepost op: 2017/10/10, 21:20:20 »
Citaat
Librem 5-smartphone van Purism behaalt crowdfundingdoel

Purism heeft het crowdfundingdoel voor zijn Librem 5-smartphone behaald, waarbij de nadruk ligt op privacy en beveiliging. De organisatie kon 1,5 miljoen dollar ophalen, omgerekend ongeveer 1,3 miljoen euro. De laatste twee weken wil Purism gebruiken om stretch goals te behalen.

De organisatie schrijft dat de productie van de telefoon sneller van start kan gaan, nu het benodigde geld eerder binnen is dan gepland. Dat betekent dat er zo snel mogelijk met de hardwareproductie wordt begonnen en dat er een devkit aankomt, aldus Purism. De release staat gepland in januari 2019. De software moet ook nog worden ontwikkeld, wat op een open manier moet plaatsvinden. Daardoor moeten ontwikkelaars actief aan de code kunnen bijdragen en gaat het volgens de organisatie niet om 'read-only open source'.

De smartphone draait standaard op PureOS, maar is bijvoorbeeld ook in staat om andere Linux-distributies te gebruiken. PureOS wordt door de Purism-community ontwikkeld en is voorzien van software als de Tor-browser, Privacy Badger en andere privacytools. Communicatie wordt van end-to-endencryptie voorzien met behulp van Matrix. In september werd bekend dat de Librem 5 gebruik zal maken van de Plasma Mobile-gui van KDE.

De telefoon zelf beschikt over hardwareschakelaars waarmee de camera, de microfoon, baseband, wifi en bluetooth desgewenst uitgeschakeld kunnen worden. De specs gaan tot nu toe uit van een 5"-scherm, 3GB lpddr3-geheugen en 32GB emmc-opslag. Daarnaast moet er een i.MX 6- of 8-processor aanwezig zijn naast een gpu van Vivante.

Citaat
GNU distributions the Librem 5 can run

    PureOS
    Debian GNU/Linux
    Ubuntu
    Fedora
    Suse
    Arch Linux | ARM
    SubgraphOS

Interessant!
Vooral:
Citaat
Stretch Goals

Like any great endeavor, we have some lofty goals that could be accomplished with enough funding, so we have included our dream roadmap below. Applying funding targets to each goal, allows us to share the stretch goals and see just how far we can go with the product, based on user support:
$4m = VOIP phone number, call-in, call-out features
$6m = Reverse engineering faster WiFi/BT firmware
$8m = Free encrypted VPN tunnel service for all backers for 1 year
$10m = Run Android applications in isolation on Librem 5https://tweakers.net/nieuws/130537/librem-5-smartphone-van-purism-behaalt-crowdfundingdoel.html
https://puri.sm/shop/librem-5/

Offline youpie123

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Librem 5 Linux Phone met oa Ubuntu
« Reactie #1 Gepost op: 2017/10/11, 18:54:12 »
Smartphones heb ik genoeg liggen maar ik wacht nog steeds op een echte Ubuntu Phone versie, die op iedere willekeurig toestel te installeren is  :'( en dat zit er voorlopig (helaas) niet aan te komen  :-[