Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Boot niet na installatie  (gelezen 962 keer)

Offline reivis

  • Lid
Boot niet na installatie
« Gepost op: 2017/04/05, 19:26:42 »
Hallo,

Ik heb een frisse installatie van 16.04.2 gedaan op mijn Toshiba laptop.
Het systeem gaf aan dat ik opnieuw moest opstarten en de usb-stick verwijderen.
Hierna kreeg ik de melding: Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key.
Hoe vaak ik ook druk op een toets hij blijft deze melding geven.
Ik het bios staat de HDD als opstart device.
Iemand een idee?

Groeten Reinier

Offline swake

  • Lid
    • Webstek van Swake
  • Steunpunt: Ja
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #1 Gepost op: 2017/04/05, 20:29:09 »
Het eerste wat bij mij opkomt is dat de opstartlader (GRUB) niet geïnstalleerd werd . Zit er nog een klassieke HD in de laptop of een SSD .

Offline reivis

  • Lid
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #2 Gepost op: 2017/04/05, 20:31:18 »
Er zit een gewone hdd in.

Offline swake

  • Lid
    • Webstek van Swake
  • Steunpunt: Ja
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #3 Gepost op: 2017/04/05, 20:36:08 »
Lees hier eens bij
Computer wil niet opstarten na installatie van Ubuntu of Mint

https://sites.google.com/site/computertip/fouten

Offline reivis

  • Lid
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #4 Gepost op: 2017/04/05, 20:54:50 »
Ik heb de stappen doorlopen maar het mocht helaas niet baten.

Offline swake

  • Lid
    • Webstek van Swake
  • Steunpunt: Ja
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #5 Gepost op: 2017/04/05, 21:39:10 »
Rebooten is een warme start , al eens geprobeerd met een koude start .
Laptop volledig uitzetten dus , twee minuutjes wachten en laptop terug aanzetten .

Offline reivis

  • Lid
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #6 Gepost op: 2017/04/05, 21:40:47 »
Geen verschil  :|

Offline swake

  • Lid
    • Webstek van Swake
  • Steunpunt: Ja
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #7 Gepost op: 2017/04/05, 22:10:37 »
Ik weet niet of je een tweede laptop of eventueel een desktop hebt en zie ik dit als enige optie , moest  iemand misschien  anders een een ander idee hebben .
Ubuntu opnieuw downloaden .
Een Gparted opstartbare USB stick of schijfje maken waarmee je de laptop kan booten en de HD herpationeren en Ubuntu opnieuw installeren .
http://gparted.org/

Offline ajjp

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #8 Gepost op: 2017/04/05, 22:32:27 »
Voor ik tot herinstallatie overging, zou ik eerst eens proberen of Boot-Repair niet de oplossing biedt: https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair. Lukt het niet direct, dan heb je in elk geval een gedetailleerd rapport waarmee mogelijk iemand hier een oplossing kan aandragen.

Offline reivis

  • Lid
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #9 Gepost op: 2017/04/06, 11:37:28 »
ik heb al jullie opties geprobeerd maar ik kan nog steeds niet booten vanaf harddisk.

Offline swake

  • Lid
    • Webstek van Swake
  • Steunpunt: Ja
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #10 Gepost op: 2017/04/06, 11:55:29 »
Het is toch toevallig geen laptop met een UEFI BIOS ?

Offline reivis

  • Lid
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #11 Gepost op: 2017/04/06, 12:03:55 »
Ja dat is het wel, maar ook voor dit bios heb ik de stappen uitgevoerd die nodig waren om grub opnieuw te installeren.

Offline reivis

  • Lid
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #12 Gepost op: 2017/04/06, 12:12:30 »
kreeg deze url via boor-repair-disk

http://paste.ubuntu.com/24326730/

Offline ajjp

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #13 Gepost op: 2017/04/06, 12:25:46 »
Heb je alleen een rapport op laten maken, zonder te laten repareren? Dat vermoeden krijg ik bij het zien van:
Citaat
Suggested repair
The default repair of the Boot-Repair utility would reinstall the grub-efi-amd64-signed of sda2, using the following options:        sda1/boot/efi,
Additional repair would be performed: unhide-bootmenu-10s
Ik zie verder in het rapport ook geen uitgevoerde reparaties. Die worden namelijk, als ze zijn uitgevoerd, wel gespecificeerd.

Als je laat repareren, let dan daarna nog op de laatste zin:
Citaat
Final advice in case of suggested repair
Please do not forget to make your BIOS boot on sda1/efi/.../grub*.efi file!

Offline reivis

  • Lid
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #14 Gepost op: 2017/04/06, 12:29:11 »
Ik heb het programma een reparatie uit laten voern en hij gaf aan susccesvol.
Maar na het booten kreeg ik nog steeds de melding dat ik een bootdevice aan moet sluiten.
De laatste regel die je aangaf heb ik ook gezien maar in het bios is er geen enkele optie om dit aan te passen.

Offline swake

  • Lid
    • Webstek van Swake
  • Steunpunt: Ja
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #15 Gepost op: 2017/04/06, 12:33:14 »
Hoe oud is die laptop en wat zijn de specificaties van die harde schijf want ik lees daar VFAT en FAT32 .

Offline swake

  • Lid
    • Webstek van Swake
  • Steunpunt: Ja
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #16 Gepost op: 2017/04/06, 12:40:33 »

Offline reivis

  • Lid
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #17 Gepost op: 2017/04/06, 12:42:17 »
De laptop is 3 jaar oud en er zit een 700gb harddisk in.

Offline reivis

  • Lid
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #18 Gepost op: 2017/04/06, 12:48:52 »
Nu pas alles gelezen, de HD heeft een GPT indeling .

https://www.linux.com/learn/using-new-guid-partition-table-linux-goodbye-ancient-mbr

Lees hier ook eens
https://forum.ubuntu-nl.org/index.php?topic=89926.0

Pfff ben niet echt een nitwit maar dit gaat mij boven me pet.
Wat ik er uit kan opmaken is dat het dus aan de harddisk ligt.
Alleen wat ik moet doen om het werkend te krijgen is mij nog een raadsel.

Offline swake

  • Lid
    • Webstek van Swake
  • Steunpunt: Ja
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #19 Gepost op: 2017/04/06, 12:57:16 »
sdb1: __________________________________________________________________________ File system:       vfat Boot sector type:  SYSLINUX 4.07 Boot sector info:  Syslinux looks at sector 16408 of /dev/sdb1 for its second stage. The integrity check of Syslinux failed. No errors found in the Boot Parameter Block. Operating System: Boot files:        /boot/grub/grub.cfg /syslinux.cfg /casper/vmlinuz.efi /EFI/BOOT/grubx64.efi /ldlinux.sys

De Grub staat geïnstalleerd op een tweede harde schijf (sdb) met als OS Windows 95 zie ik .


Offline reivis

  • Lid
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #20 Gepost op: 2017/04/06, 13:05:40 »
Vreemd, er zit toch maar echt 1 harde schijf in en ik laat ubuntu tijdens de installatie zelf bepalen hoe alles in te delen.

Offline jan11000

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #21 Gepost op: 2017/04/06, 13:11:58 »
In de bios kijken of je kunt booten van andere hd's. Er moet ook ergens een knop zijn om eenmalig de hd's te kiezen tijdens booten.

Het kan zijn dat je grub op je usb stick hebt geinstalleerd, dus met usb stick zou het kunnen werken.
Ik zou grub herinstalleren.
Google ook uefi en hoe in te stellen tav linux.

Het zou nog kunnen zijn dat je de boot map op een eigen partitie moet zetten, aan het begin van de hd.
dus de schijf indelen

/boot
/
swap
Dit is zeer zeldzaam, maar soms nodig.
« Laatst bewerkt op: 2017/04/06, 13:13:44 door jan11000 »

Offline spievensterke

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #22 Gepost op: 2017/04/06, 13:46:47 »
ik weet er ook te weinig vanaf, maar dit zou goed /wenselijk zijn moest er een degelijke wiki rond worden gemaakt ( hoe moet je een Hdd met GPT-indeling bewerken, eventueel herformatteren en hoe een 'Linux-distro daarop installeren ...zou zeer leerzaam en werkzaam kunnen zijn ...), en dat daar de sleutel zou kunnen liggen naar een mogelijke oplossing voor het, hier (in dit topic) aangehaalde, probleem.

Misschien ...
Een tekst en uitleg gevonden dat daarbij, eventueel, zou kunnen helpen ???

https://www.ibm.com/developerworks/library/l-gpt/

Groet,
spievensterke.
« Laatst bewerkt op: 2017/04/06, 13:51:01 door spievensterke »
Testlaptop Toshiba Satellite L500-1C7> Hdd1:  KUbuntu 16.04.3 LTS -64bit- in dualboot met PCLinuxOS64-Kde5- / Hdd2: LinuxMint Maté 18.2 -64bit- in dualboot met LinuxMint64- Cinnamon- 18.2  >  Intel Mobile Video /
AcerOne10  ( Hybride, 2 in 1 ) met Ubuntu 16.04.3 LTS -64bit- 32bit Uefi.

Offline reivis

  • Lid
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #23 Gepost op: 2017/04/06, 13:52:51 »
Tsja, allemaal mooi natuurlijk maar ik gooi de handdoek in de ring.
Ik kom er niet meer uit.
Alles wat jullie hebben aangedragen heb ik geprobeerd maar niets mocht helpen.
Na jaren Ubuntu ga ik maar Win10 installeren.
Bedankt voor jullie suggesties in ieder geval.

Offline maasnet

  • Lid
    • m-vd-hoeven
  • Steunpunt: Ja
Re: Boot niet na installatie
« Reactie #24 Gepost op: 2017/04/06, 13:59:15 »
Tsja, allemaal mooi natuurlijk maar ik gooi de handdoek in de ring.
Ik kom er niet meer uit.
Alles wat jullie hebben aangedragen heb ik geprobeerd maar niets mocht helpen.
Na jaren Ubuntu ga ik maar Win10 installeren.
Bedankt voor jullie suggesties in ieder geval.

Ik zou via een steunpunt om hulp vragen.
Je ziet wel wat een ander heeft, maar je ziet niet wat hij mist.

OS: Ubuntu 16.04/Xubuntu 16.04/Ubuntu 17.10; RPI: Raspbian Jessie; Asus 1005PE: Q4OS; Linux Lite 3.4; W10
***Steunpunt Ede***  voor andere steunpunten: https://kaart.ubuntu-nl.org/