Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Ubuntu komt niet verder dan inlogscherm Na nvidia driver aanpassing  (gelezen 694 keer)

Offline Alex

 • Lid
Hallo,
Allereerst complimenten over uitvoerige info om Ubuntu helemaal tip top te maken op computertips van Pjotr. Thx. Echter......

Nadat ik de bovenste nvidia driver koos in de betreffende tabblad van software&updates, en de computer opnieuw opstarten, blijft de computer vastlopen in het log in scherm. Maw: ik voer m'n wachtwoord in, hoor het Ubuntu tromgeroffel en kom weer in het invoerscherm voor m'n wachtwoord, welke ik invoer, waarna tromgeroffel, en weer inlogscherm, etc.
Help.
Was bezig met alle instellingen na verse installatie van nieuwe (gebruikte) hp elitebook laptop met ssd.

Hoor graag of ik weer nieuwe installatie moet doen of dat er een eenvoudiger manier is om m'n computer toch weer te kunnen gebruiken.
Alvast hartelijk dank,
Alex

Offline partyrabbit

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu komt niet verder dan inlogscherm Na nvidia driver aanpassing
« Reactie #1 Gepost op: 2017/03/21, 15:16:24 »
Ow man. Ik hoop voor je dat dit goed gaat komen. Bij mij begon dit met een verdwenen startersbalk.
https://forum.ubuntu-nl.org/index.php?topic=98109.msg991282#msg991282

Uiteindelijk kreeg ik hetzelfde als wat jij nu hebt. En uiteindelijk ben ik naar een nieuwe pc gegaan mede om van de nvidia problemen af te komen.
Met wat moeite kreeg ik er uiteindelijk een basic 800x600 beeldscherm op waardoor ik de recente bestanden en instellingen heb kunnen redden. En met de driver is het niet meer goed gekomen (ja later met een herinstallatie van Lubuntu er op)

Het probleem zit in de nvidia driver.
Dus misschien kan iemand je helpen met om de nvidia driver heen met de standaard ubuntu driver er weer in te kunnen komen.
- I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux -

Offline vanadium

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu komt niet verder dan inlogscherm Na nvidia driver aanpassing
« Reactie #2 Gepost op: 2017/03/21, 15:31:41 »
Kijk eens of het misschien enkel ligt aan verkeerde permissies van .Xauthority:

- Terwijl je aan je inlogscherm bent, druk op Ctrl+Alt+F2 om een terminalscherm te openen.
- Log daar in: geef je gebruikersnaam in en dan je paswoord
- Geef dan volgend commando in:
sudo chown $USER:$USER .Xauthority $USER is je gebruikersnaam. Je kan ook $USER laten staan: dit wordt automatisch door je username vervangen.
- type "exit" om uit te loggen
- Ga nu terug naar je grafische scherm door op Ctrl+Alt+F7 te drukken. Probeer nu in te loggen.

Offline Alex

 • Lid
Re: Ubuntu komt niet verder dan inlogscherm Na nvidia driver aanpassing
« Reactie #3 Gepost op: 2017/03/21, 15:59:14 »
Dank je Vanadium. 2x geprobeerd, geen succes.
Misschien dat ik er nog ff bij moet zeggen dat toen ik dit weekend de eerste installatie deed, de driver aanpassing niet tot problemen leidde. Er ging later iets anders fout, waardoor ik weer opnieuw geïnstalleerd heb.
Tijdens deze tweede installatie liep er iets vast, waarna ik software-update opnieuw gestart heb en daarna m'n computer.
Ik ben dus nog niet verder dan m'n inlog scherm. Is er nog iets anders dat ik kan proberen?
Thx

Offline vanadium

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu komt niet verder dan inlogscherm Na nvidia driver aanpassing
« Reactie #4 Gepost op: 2017/03/21, 18:30:55 »
Probeer dit eens, terug vanaf een tekst terminal (Ctrl+Alt+F2):
sudo stop lightdm
sudo apt-get purge nvidia*
sudo apt-get install --reinstall xserver-xorg-video-nouveau
sudo apt-get purge bumblebee
Dit schakelt je login-programma uit, verwijdert alle nvidia drivers, herinstalleert xserver-xorg-video-nouveau (let op! als je ziet dat dit commando het pakket niet effectief installeert, vb omdat het er niet meer zou zijn, voer dan in plaats "sudo apt-get install  xserver-xorg-video-nouveau" uit, t.t.z. zonder de optie --reinstall.), verwijdert ook bumblebee (nvidia gerelateerd)

Herstart en kijk of je kan inloggen.
sudo shutdown -r now

Lukt het nog niet, controleer dan of de nouveau-driver geladen is:
lsmod | grep nouveau

Als je nouveau hier ziet verschijnen, dan weet ik het niet meer: ik raad je dan aan meteen te herinstalleren: je kan dat eventueel doen zonder de harde schijven te herformatteren: dan blijven al je aanpassingen en data bewaard, en wordt alleen het systeem "verfrist" naar fabrieksinstellingen.

Als dit commando geen uitkomst geeft, dan is nouveau niet geladen en is er wel nog iets wat je kan proberen. Controleer dan of de module niet op de zwarte lijst staat (voor de kernel, om die niet te laden):
cd /etc/modprobe.d
grep nouveau
Als er iets in de zin van "blacklist nouveau" verschijnt, dan moet je dat verwijderen uit het betreffende bestand. De naam van het bestand vind je in het begin van de uitvoer van grep.

Stel dat het bestand dat de betreffende regel bevat, "blacklist.conf" heet, dan open je dat bestand in de teksteditor nano als volgt:
sudo nano blacklist.conf
en haal de lijn eruit in het editortje nano dat je ziet. Om af te sluiten: Ctrl+X, Y, dan <enter>
Opnieuw herstarten (sudo shutdown -r now)

Referenties:
http://askubuntu.com/questions/360761/cannot-get-rid-of-nvidia-drivers-restore-nouveau-driver-and-get-desktop-working
http://unix.stackexchange.com/questions/239237/reverting-from-nvidia-back-to-nouveau

Offline Alex

 • Lid
Re: Ubuntu komt niet verder dan inlogscherm Na nvidia driver aanpassing
« Reactie #5 Gepost op: 2017/03/21, 21:23:17 »
Thx Vanadium voor je uitvoerig antwoord. Veel geprobeerd, maar alles leidde tot niets. Veel foutmeldingen. Heb maar besloten tot nieuwe installatie. Zag toen niet hoe ik dat kon doen met behoud van eerder gemaakte instellingen, dus helemaal weer van nul af aan begonnen. Dus na het binnenhalen van de updates gelijk nvidia driver geprobeerd te installeren.
De vorige keer had ik de keuze uit 2 drivers, nu slechts 1. De installatie daarvan gaf toch weer de zelfde problemen.
Dus maar weer opnieuw geinstalleerd. Mijn belangrijkste vraag: de standaard geinstalleerde driver lijkt het prima te doen. Waarom deze dan toch vervangen?
En wat nu? Blijven zoeken of gewoon van standaard driver afblijven?

Offline Alex

 • Lid
Re: Ubuntu komt niet verder dan inlogscherm Na nvidia driver aanpassing
« Reactie #6 Gepost op: 2017/03/21, 22:01:16 »
Ofschoon ik toch wel benieuwd ben waarom het beter is de nouveau driver te vervangen, is het me inmiddels gelukt de nvidia driver te installeren.
De samenhang van het volgende lijkt wellicht ver gezocht, maar dit is wat ik waargenomen heb:
Bij mijn vorige installatie(pogingen)s heb ik bestandsencryptie en nog iets anders met beveiliging aangevinkt, direct voorafgaand aan de feitelijke installatie. Ik heb daar bij poging 5 of 6 van afgezien, en nu had ik geen enkel probleem om de nvidia 375 te installeren.
Wellicht merkwaardige co-dependency, maar ik meld het toch maar.

Dit leidt wel tot de volgende vraag: kan dat encrypten er alsnog op of raad je dat af? Ik ben op zich niet bezig met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Maar aan de andere kant vind ik dat als bush, obama, trump en alle andere bigbrother-cornuiten iets van me willen weten, dat ze me dat maar netjes moeten vragen.

En dan moet dit nog even van m'n hart: ik ben maar een gewone eindgebruiker die al jaren grotendeels zonder problemen met ubuntu werkt. En ik heb bewondering voor de beachikbare info en support. Heel hartelijk dank, ook voor de manier waarop.
Grts,
Alex

Offline kfboerne

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu komt niet verder dan inlogscherm Na nvidia driver aanpassing
« Reactie #7 Gepost op: 2017/03/26, 17:14:03 »
Wanneer die kornuiten echt iets van jou specifiek willen, komen ze daar wel achter hoe goed je alles ook beveiligt. 100% veiligheid bestaat helaas niet  ;). Je kunt het 'ze' wel aanzienlijk moeilijker maken.

Persoonlijk zou ik niet bij de installatie kiezen voor encryptie. Stel dat je door wat van reden dan ook niet meer bij jouw eigen bestanden kunt komen, dan is dat behoorlijk balen, wanneer je geen backup zou hebben.

Wil je je privacy echt goed beschermen - en nogmaals dit is mijn persoonlijke mening - dan moet je alle Google- en Microsoftachtigen zoveel mogelijk buiten de deur houden. Het liefst volledig. Gmail heb ik vorig jaar definitief eruit gegooid en Microsoft al jaren daarvoor de spreekwoordelijke schop gegeven.
 
Verder een VPN nemen. Goede vpn-providers zijn heel schaars. ProtonVPN (ontwikkeld door CERN- en MIT-technici) komt deze lente uit (https://protonvpn.com/) en Mullvad is ook een goede keus (https://www.mullvad.net/).
Voor nadere info omtrent VPNs zie deze websites :
https://www.bestvpn.com/
https://thatoneprivacysite.net/vpn-comparison-chart/
https://www.vpnmentor.com/

Als vervanging voor Gmail zou je ProtonMail (inderdaad van dezelfde als ProtonVPN) kunnen overwegen : https://protonmail.com/)

Voornoemde opties zijn niet gratis. Goede privacy-bescherming en gratis gaan in de regel niet samen.

En wanneer mensen zeggen "Ik heb toch niets te verbergen" weet je wat een afdoende reply is? "Mag ik dan de inlogdata van je email-account?"  Wedden dat je die niet krijgt ;).

Hoop dat je hiermee wat kunt.
« Laatst bewerkt op: 2017/03/26, 18:28:06 door kfboerne »
Een boek doet het altijd...

Offline Alex

 • Lid
Re: Ubuntu komt niet verder dan inlogscherm Na nvidia driver aanpassing
« Reactie #8 Gepost op: 2017/03/26, 19:57:36 »
Über coole tips, dank je. Ga ik zeker wat mee doen. En ja, ik weet dat ze overal achter kunnen komen, maar dan moeten ze daar maar een beetje hun best voor doen.
Blij dat ik van dat encrypten heb afgezien.
Jaren geleden heb ik ook iets met TOR gedaan. Dat functioneerde toen niet zo best op mijn computer (traag). Is dat inmiddels beter, dat je weet?

Ik search met ixquick. Gaat super. En microsoft gebruik ik ook al jaren niet meer. Maar dan weer wel android. Apple waarschijnlijk beter? Nu gmail nog eruit. Da's 'n goeie.
Thx again....

Offline partyrabbit

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu komt niet verder dan inlogscherm Na nvidia driver aanpassing
« Reactie #9 Gepost op: 2017/03/27, 12:58:30 »
Wil je je privacy echt goed beschermen - en nogmaals dit is mijn persoonlijke mening - dan moet je alle Google- en Microsoftachtigen zoveel mogelijk buiten de deur houden. Het liefst volledig. Gmail heb ik vorig jaar definitief eruit gegooid en Microsoft al jaren daarvoor de spreekwoordelijke schop gegeven.

Helemaal met je eens.
Maar nu nog een goede optie om dit op de mobiele telefoon toe te kunnen passen.  :|
- I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux - I ♥ Linux -