Ik draai nu nog 10.04 LTS en ik wil met een upgrade niet wachten tot juli. Is er een eenvoudige weg om een upgrade te forceren, bahalve dan eerst naar 10.10 te upgraden, en zo voort, totdat ik bij 12.04 ben?
Volgende maand kop ik een nieuwe computer, en ik wil graag vooraf ervaring hebben met 12.04. Ook lijkt het mij makkelijker om eerst op de oude computer 12.04 te draaien, en dan alle gegevens naar de nieuwe computer over te zetten.
Anders kan ik met het kopen van de nieuwe computer nog tot juli/augustus wachten...
De "eenvoudige" overgang naar een nieuwe installatie of een nieuwe pc bestaat alleen als wens. Maar er zijn wel minder ingewikkelde en bijzonder ingewikkelde manieren om een nieuwe pc/installatie te doen. Kort en krachtig: een goede voorbereiding bespaart je heel veel tijd.
De ervaring met 12.04 op de oude pc zegt volgens mij weinig/niets over de bruikbaarheid van 12.04 op de nieuwe pc. Stel dat er problemen zouden zijn met bepaalde hardware in 12.04 die je nu nog niet hebt of met een bepaalde indeling van je pc waar je nu nog te weinig van weet, dan helpen je deze ervaringen op de oude pc niet veel verder.
Voorbeeld: op de oude pc is een moederbord & harde schijf met de indeling BIOS/MBR en op de nieuwe pc staan (U)EFI/GPT.
Hierdoor zijn op de nieuwe pc alle adviezen "gij zult niet meer dan 4 primaire partities hebben" irrelevant.
Aan de andere kant kan je tegen installatieproblemen aanlopen als je zo'n geweldige nieuwe pc hebt, omdat beveiligingstools/-instellingen van het vooraf geïnstalleerde systeem (Windows of OSX) willen voorkomen dat "iemand" een ander systeem zoals Linux wil installeren.
8 tips voor de oude (o_pc) en de nieuwe (n_pc):
1. (o_pc) Maak eerst een back-up van alles in je /home inclusief de verborgen .mappen die in je /home voorkomen.
2. (o_pc) Als je ervaring wilt opdoen met 12.04 -> kies voor een nieuwe installatie op de "oude" pc
naast 10.04.
Een upgrade van 10.04 naar 12.04 is mogelijk, maar die kost je heel veel tijd omdat heel veel opgewaardeerd en aangepast moet worden bij de bestaande programma's. Indicatie: upgrade 10.04 incl. nabewerkingen 3-5u, schone nieuwe "ernaast" installatie incl. nabewerkingen 1-2u. (e.e.a. is afhankelijk van de hoeveelheid van je eigen verfijningen/veranderingen aan je systeem)
3. (o_pc) Neem zo min mogelijk oude rommel mee, je wilt tenslotte t.z.t. naar een
nieuwe pc.
In principe kan je ook met een kopie van je Firefox/Thunderbird-profielen werken want (10.04 werkt volgens mij met dezelfde versies als 12.04). Doe dat niet als je van een oude 32bits naar een nieuwe 64bits-installatie wilt gaan.
4. (n_pc) Als de nieuwe installatie goed werkt, kan je deze partitie 1:1 kopiëren naar de nieuwe pc en nadien met de live-cd Grub installeren op de nieuwe pc. Het meenemen van de installatie (Debian en/of Ubuntu) is (bij mij) op 8 verschillende pc's succesvol verlopen zonder veel poespas.
5. (o_pc + n_pc) Vraag vooraf als je switcht van Intel naar AMD, van Nvidia naar ATI - ook als je bijv. andere programma's gebruikt (Evolution i.p.v. Thunderbird). Lees ook wat hier aan probleem-meldingen met bepaalde hardware binnenkomt die je misschien op de nieuwe pc kan tegenkomen. Hierdoor ben je voorbereid als er speciale drivers voor de nieuwe pc nodig zijn.
Desnoods moet je de geplande aankoop wijzigen omdat iets van de hardware gewoon niet werkt met Linux/Ubuntu.
6. (n_pc) Probeer de live-cd met de nieuwe pc uit en dan wel de 12.04.1-versie voordat je zomaar gaat installeren. Zie je problemen met de hardware, kan je rustig verder uitzoeken op de oude pc.
7. (o_pc) Heb je nu nog een back-up-systeem wat veel tijd kost of ingewikkeld is, zoek dan meteen uit waar dat aan ligt.
Mogelijke oorzaken: ingewikkelde structuur van de HD, meerdere back-up-systemen naast elkaar, kost te veel tijd?
Er zijn ook betrouwbare back-up-mogelijkheden die dagelijks in minder dan10 minuten alle relevante data van een complete server in de back-up kunnen bijwerken (rsync).
8. (n_pc) Lege ruimte aan het einde van een HD is zinvol om te experimenteren met een nieuwe datastructuur, een andere formattering, een nieuw system. Het is nergens voor nodig dat een een HD meteen na de installatie volledig in gebruik wordt genomen.