Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Backup hele systeem  (gelezen 3924 keer)

Offline erik1984

  • Lid
    • erik1984
  • Steunpunt: Nee
Re: Backup hele systeem
« Reactie #25 Gepost op: 2011/06/16, 21:21:15 »
Hoe zorg je ervoor dat alleen de mappen foto, video documenten etc worden gescyncroniseerst met de mappen die al op me NAS staan, met het prog grsync of in time back?

Het niewste bestand moet zeg maar op beide plaatsen komen te staan en het oude bestand moet voor een aantal dagen nog bewaard blijven.

Misschien is het dan en idee om op de nas dubbele mappen te maken dus bijvoorbeeld Music en Music_old. Waarbij je eerst een 'interne' rsync doet op de NAS waarbij de inhoud van Music_old gelijk wordt gezet met Music. Daarna rsync je de Music op je desktop met Music op de NAS. Dit kost wel veel ruimte op de NAS omdat je mappen in feite dubbel opslaat. Hier zijn veel mooiere oplossingen voor hoor, maar dit is wat even in me opkomt.

Offline vanadium

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Backup hele systeem
« Reactie #26 Gepost op: 2011/06/17, 13:29:31 »
De "mooiere" oplossing is dat bestanden die niet veranderen, gehard linked worden. Zo staan ze zowel onder "music" en "music_old", maar nemen slechts één keer ruimte in. Dit vereist evenwel dat het bestandssysteem van je backup linux permissies en hardlinks ondersteunt. Een NAS, aangekoppeld met Samba (cifs) ondersteunt wellicht geen hardlinks.

Dat systeem is wat door backintime gebruikt wordt, om (plaats en tijds-)efficient verschillende versies van een backup te behouden.