Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Hét Softwaretopic: welke programma's moet iedereen volgens jou eens bekijken?  (gelezen 276279 keer)

Offline yogiman

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
goed artikel, ja

Joshua Orbit

 • Gast
Het zal veel discussie opleveren, maar privacy zal je beter opzoeken in de natuurwandelingen.

Of je wordt genegeerd.

Logisch: roepetoeten dat Google brak is om vervolgens met een Android smartphone de ziel uit je lijf te delen met Facebook of Gmail.

Dat soort kinderachtig gedrag ben ik al gewoon sinds de 'experten' hier gingen roepen hoe goed Dalvik (Java) wel is als programmatuur, en dan claimen dat Google 'evil darkness' is. Lol , ik lig er geen seconde van wakker  :-X :angel:

Voor professionals trouwens is de Google academy al serieus uigebreid; dit ism Ubuntu cloud stations heeft je werkgever, CEO, whatever, ineens een super mogelijkheid om goedkoop bedrijfswerking aan te passen of te vervolledigen. De AI van Google is werkelijk al langer hoe beter aan het worden. Dit in combi met µdata en Android APK heb je echt vleugels ......

En nogmaals: lees eerst de privacyverklaring(en) voor je weer iets gaat denken dat totaal niet waar is. Sluit niet uit wat toekomst is van morgen, en zelfs vandaag.
« Laatst bewerkt op: 2019/08/11, 09:01:56 door Joshua Orbit »

Offline Cme

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Heb even wezen kijken waarom linux geen anti virus software nodig heeft. Een van de argumenten is dat er geen GUI is, waarin gerommeld kan worden.
waarbij komt dat Linux wel degelijk een gui heeft, gebaseerd op X-server en laat X-server nu toch wat minder veilig zijn dan de rest van het systeem. Er is een reden waarom Wayland gepushed wordt. X is toch erg verouderd.
Maar Paul het gelijk, virussen hebben Windows nodig.
Mijn vraag betreft de ‘X-server’. Ik begrijp niets van servers maar weet dat mijn Ubuntu 18.04 standaard draait op  X.Org X server i.p.v. NVIDIA. Is dit zo'n minder veilige X-server die Mke bedoelt?
Synaptic geeft trouwens de keuze voor NVIDEA binary driver 340 (niet vrij) en de 390 (niet vrij- getest). Er zijn geen problemen met deze X-server, Ik heb NVIDIA niet echt nodig.
Dien ik iets te veranderen?
bedankt voor de reactie (bij voorbaat =D)
Cme
Lenovo Z710 64amd: Ubuntu 20.04 LTS, XUbuntu 18.04.2

Offline Paul Matthijsse

 • Lid
 • Steunpunt: Ja
Mijn vraag betreft de ‘X-server’. Ik begrijp niets van servers maar weet dat mijn Ubuntu 18.04 standaard draait op  X.Org X server i.p.v. NVIDIA. Is dit zo'n minder veilige X-server die Mke bedoelt?

Nee hoor, beide zijn programma's om je grafische desktop aan te sturen (en die heet X Windows in Linux). Maak je geen zorgen of de een veiliger is dan de ander, gebruik welke je wil. Natuurlijk kan het zijn dat een van die programma's verouderd raakt en misschien kwetsbaarder wordt (reden, zegt men, om Wayland te ontwikkelen; zelf heb ik geen flauw idee van het hoe of waarom).

Synaptic geeft trouwens de keuze voor NVIDEA binary driver 340 (niet vrij) en de 390 (niet vrij- getest). Er zijn geen problemen met deze X-server, Ik heb NVIDIA niet echt nodig. Dien ik iets te veranderen?
Nee hoor. Maar soms komt het voor dat X kuren vertoont, en dat kan soms worden opgelost door een van die twee niet-vrije Nvidia's te installeren. Ik heb ze hier af en toe draaien. Maar als je X Windows goed draait, is er geen reden om over te stappen op Nvidia.
« Laatst bewerkt op: 2019/09/16, 21:46:57 door Paul Matthijsse »
https://allesgimpofbijna.wordpress.com - GIMP en omstreken
https://paulsphotopalace.wordpress.com (Engelstalig) - Raw, G'MIC, GIMP...

Offline Tom

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
MPV Media Player speelt perfect voor mij ,ook gebruik ik SMPlayer + VLC met die players kan ik alle kanten op.
MPV heeft het grote voordeel hij start snel op ,en heeft een perfect beeld (video) ook is het niet zo ingewikkeld wie VLC qua mogelijkheden ,conclusie over MPV ...... Simpel the best en toch een lichtgewicht  :).
MPV staat in de repro´s van Synaptic als u de SMPLayer install komt hij automatisch mee.
De bediening gaat o.a met de key sleutels van uw key board.
« Laatst bewerkt op: 2019/10/09, 18:58:39 door Tom »
Netbook Samsung Xuby Xenial 16.04.5 Lts (totaal gestripte versie). Turm Medion Xuby Focal 20.04.3 Lts - Laptop Medion Xuby Bionic 18.04.6 Lts.Ubuntu  _  Ubuntu CoC Signed.Yes.

Offline Polleke

 • Lid
 • Steunpunt: Ja
REDO-Backup het programma waarmee je een complete systeem-image bestand van de harde schijf kon maken en al een tijd niet meer werd ondersteund is terug in de vorm van ResuceZilla: Ziet er hetzelfde uit en doet het hetzelfde: complete systeemherstel mogelijk maken:
https://rescuezilla.com/

Xubuntu 20.04 LTS

Gemeente Westerwolde

Offline asilnevs

 • Lid
  • jef-damen
  • Ubuntu - Video - 2012
 • Steunpunt: Nee
Met Barrier kun je 2 of meerdere pc's bedienen met slechts 1 muis en 1 toetsenbord.
Ik heb het zojuist uitgeprobeerd en dit werkt geweldig. Gewoon de muiscursor naar het andere scherm overbrengen en vanaf dan kun je met die andere pc werken.
Enkel bij het opstarten heb je nog even de extra muis en toetsenbord nodig, daarna kun je ze opzijleggen.
Deze handleiding heb ik gevolgd:
https://www.youtube.com/watch?v=qpf2VbsGPfA
Allemaal Linux gerelateerde links op mijn website http://home.scarlet.be/jefdamen/Ubuntu.html
Mijn YouTube kanaal:http://www.youtube.com/user/asilnevs
https://jefdamen.wordpress.com/
We are spiritual beings having a human experience

Offline Vincentlaborant

 • Lid
  • vincentvandenbergh
 • Steunpunt: Nee
Ik ben skrooge aan het uitproberen als alternatief voor kmymoney.

Heeft vooral te maken met de GUI en de mogelijkheid om dingen te automatiseren.
openSUSE LEAP KDE
Kubuntu

Offline Vincentlaborant

 • Lid
  • vincentvandenbergh
 • Steunpunt: Nee
Ik ben skrooge aan het uitproberen als alternatief voor kmymoney.

Heeft vooral te maken met de GUI en de mogelijkheid om dingen te automatiseren.

Inmiddels heb ik KMymoney vervangen door Skrooge.

Skrooge gaat beter om met aandelen, het automatiseren van terugkerende opdrachten en visueel oogt het veel beter.

Daarnaast is de validatie van inkomsten en uitgaven heel fijn. Nadeel is wel dat het enkelvoudig boek is en dus niet gebruikt kan/ mag worden voor jaarrekeningen en belastingaangiftes.
openSUSE LEAP KDE
Kubuntu

Offline MKe

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Joplin
« Reactie #684 Gepost op: 2020/08/24, 14:58:24 »
In mijn zoektocht naar de beste manier om mijn kennis op te slaan ben ik gestuit op Joplin. https://joplinapp.org/.

Ik heb al veel note-taking apps gebruikt, maar altijd is er een irritatie die ervoor zorgt dat ik ermee stop. Tot nu toe lijkt Joplin echter wel bijna aan al mijn eisen te voldoen

- Hierarchisch
- Makkelijke opmaak (MarkDown)
- Versie beheer van de aantekeningen.
- Plugins voor browser om pagina's als notitie op te slaan (werkt erg goed met Joplin)
- Mogelijkheid voor todo lijsten
- Geen Vendor login (dus geen google Keep, MS OneNote e.d.)
- Makkelijke synchronisatie tussen systemen. In Joplin is het vrij om de synchronisatie methode te kiezen, het kan via propriety als DropBox, GDrive en OneDrive, maar ook via eigen systemen d.m.v. NextCloud, Webdav of mountpoints
- End-to-end encryptie van de dataopslag, dus altijd prive.
- Multiplatform, Joplin werkt in Windows, Linux desktop, Linux Console, Android en iPhone (Gratis apps). Dus ik kan het op al mijn devices gebruiken met dezelfde data.
- FOSS, Free And Open Source, altijd een grote pre.

Heb wel wat kleine nadelen gezien, zo is de Desktop versie gemaakt met Electron, wat een beetje langzaam is in opstarten en de notes worden niet in plain tekst opgeslagen, maar in een SQLite bestand. Op dit moment is dat voor mij nog niet onoverkomelijk,

Offline vanadium

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Ik gebruik al jaren Zim Wiki.Zim is standaard beschikbaar in Ubuntu ("sudo apt install zim")  maar is ook als flatpak beschikbaar. De ontwikkelaar zelf biedt up-to-date .deb bestanden aan op zijn website.

Zim werkt intern met markdown, maar je formatteert rechtstreeks als in een tekstverwerker zonder markdown to hoeven kennen. Je kan zeer gemakkelijk interne (andere gedeelten van het notaboek) en externe links (naar folders, documenten, websites...) invoegen. Ook figuren en attachments kunnen ingevoegd worden. je kan gemakkelijk takenlijsten aanmaken met checkboxes die je kan afvinken. "*" spatie wordt automatisch omgezet naar zo een checkbox.

Daarnaast is er een krachtige zoekfunctie met wildcards. Er zijn krachtige plugins, ondermeer voor takenlijst en voor dagboek. De plugin voor takenlijst verzamelt alle taken. Zeer handig als je informatie opslaat per project, en ook daar in de context van het project taken noteert.

Nota's worden georganiseerd in een boomstructuur in het linkerpaneel. Daarin kan je nota's willekeurig diep organizeren. Een woord dat start met @ wordt geïnterpreteerd als een tag. Met plugins kan je dan weer een tagindex toevoegen, of een "tag wolk".

Nota's worden als platte tekst (met markdown) opgeslagen in een folderstructuur. Alleen een index wordt aangemaakt in SQLite.

Het is een goede oude GTK2 applicatie, die er dus eerder "klassiek" uitziet dan "modern", maar dan ook goed past bij de rest van je desktop.

Er is géén ingebouwde synchronisatie, géén apps op andere platformen. Doordat je nota's testbestanden zijn, blijven ze leesbaar en toegankelijk zonder de software.
« Laatst bewerkt op: 2020/08/24, 15:46:47 door vanadium »

Offline MKe

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
ZIM
« Reactie #686 Gepost op: 2020/08/24, 17:33:11 »
Zim is idd de applicatie die ik de laatste jaren gebruikt heb.
« Laatst bewerkt op: 2020/08/25, 08:04:13 door MKe »
Mijn blokkendoos blog: http://mke21.wordpress.com/

Offline dellkubuntu

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Kde connect. Verbind je linux heel handig met een android toestel.
Kubuntu 20.04

Offline MKe

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Kde connect. Verbind je linux heel handig met een android toestel.
Er is ook een fork voor Gnome, GSConnect genaamd. Het is in principe hetzelfde programma, maar dan gemaakt zodat het integreert met de Gnome shell die standaard met Ubuntu komt. https://extensions.gnome.org/extension/1319/gsconnect/

Offline asilnevs

 • Lid
  • jef-damen
  • Ubuntu - Video - 2012
 • Steunpunt: Nee
Zojuist kwam ik deze video tegen waarin Appimage Pool aan bod komt.
Met dit programma kun je zoeken of er van een bepaald programma een Appimage beschikbaar is en vervolgens het bestand binnenhalen.
https://youtu.be/l_OCZrEPQgs
Allemaal Linux gerelateerde links op mijn website http://home.scarlet.be/jefdamen/Ubuntu.html
Mijn YouTube kanaal:http://www.youtube.com/user/asilnevs
https://jefdamen.wordpress.com/
We are spiritual beings having a human experience

Offline Jenske

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Joplin
« Reactie #690 Gepost op: 2021/12/28, 15:31:32 »
Joplin gebruik ik ook al een jaar of 3 met veel plezier (voor zover je dat plezierig kan vinden, maar dit terzijde).
Minpunt: foto's die worden opgeslagen kan je niet hernoemen, zodat ze wat zinvoller naam kunnen krijgen. Nu krijgen die foto's een onbegrijpbare naam, waardoor het moeilijk is om ze terug te vinden.

In mijn zoektocht naar de beste manier om mijn kennis op te slaan ben ik gestuit op Joplin. https://joplinapp.org/.

(...)
.. thuis volledig Ubuntu sinds 2006
.. Ubuntu 21.04
.. HP Pavillion desktop 1,5 Tbyte harde schijf 7200 rpm, 6 Gbyte RAM

Offline markba

 • Lid
  • http://markbaaijens.nl/
 • Steunpunt: Ja
Re: ZIM
« Reactie #691 Gepost op: 2021/12/28, 16:05:42 »
Zim is idd de applicatie die ik de laatste jaren gebruikt heb.
Gebruik m nog steeds. Jammer dat de interface wat warrig/oubollig is. En dat de dark-mode niet helemaal handig geïmplementeerd is, sommige teksten kun je bijna niet lezen.