Het is eigenlijk al lang "in elkaar geschoven", nl. in apt en dat kan je in de terminal uitvoeren.
Dat wat daaromheen gebouwd is, zijn grafische schillen die uit de apt-bronnen lezen welke software beschikbaar/verouderd/geïnstalleerd etc. is.
De kunst is het dan om een begrijpelijke grafische schil te maken die niet vastloopt als je via een opdracht vraagt de grafische schil zelf te actualiseren, de complete grafische driverboel (Xorg) of de hardware-herkenning (hal, udev) te vervangen.
Er zijn Debian-systemen die standaard alle upgrades en installaties in runlevel 3 uitvoeren, dat is zonder grafische omgeving. Hierdoor is de kans op conflicten tijdens de installatie van pakketten nihil. Zodra iets niet correct geïnstalleerd kan worden, komt een melding/vraag op het scherm met (globaal) de opties "ja/nee of repareren/verwijderen".
De klanten die met Ubuntu werken willen grotendeels zo min mogelijk vragen en meldingen zien. Als gevolg van deze optimalisatie komt een inherent nadeel van deze filosofie naar voren. Ubuntu Linux dwingt de gebruikers niet om zich uitgebreid te verdiepen in alles wat "onder de motorkap" zit. Hierdoor houden veel gebruikers verwachtingen die door Windows-ervaringen zijn ontstaan. Er wordt bijna geen handleiding/documentatie gelezen, software van derden wordt geïnstalleerd zonder te weten of die correct functioneert of misschien het systeem destabiliseert.
Elke keus voor een grafische schil voor de installatie van software voor Ubuntu moet zowel laagdrempelig zijn, maar ook de gebruiker kunnen beschermen tegen installatiefouten. Het ultieme knopje zou dan een "ongedaan maken" van een installatie moeten zijn, als de pc of sommige programma's niet meer correct reageren. Dat komt dan in de buurt van de gedachte achter de Windows-herstelpunten, maar ik zou dan de betrouwbare werking belangrijker vinden dan de grafische schil. Ik ken uit eigen ervaring op kantoor Windows-herstelpunten die niet correct werkten en die het systeem eerder onbetrouwbaarder maakten (vastloper bij de herstart). Dat wil ik in Linux niet zien.