Ik had nu net
enkele opmerkingen bij de tip van Pjotr. Het is echter jou keuze om het bij het commando van Pjotr te houden (maar mogelijk is het reeds aangepast
). Voor een willekeurige verzameling losse mp3 bestanden voor de auto maakt het niet uit of je zoals Pjotr aangeeft (aangaf?) -a gebruikt in plaats dan -r.
Ik begrijp dat replaygain daarvoor - ook- goed is?
mp3gain = (gereedschap om) replaygain (toe te passen) voor mp3 bestanden. Het programma berekent de replaygain-correctie en past die toe op het audiobestand.
Wat is replaygain-correctie?Replaygain-correctie houdt in dat het gemiddelde volume van het audiobestand (de "geluidsdruk") wordt berekend, en daarna aangepast wordt naar een referentiewaarde (89 decibel "geluidsdruk"). Hierdoor spelen verschillende geluidsbestanden af op een vergelijkbaar volume. Vooral bij oudere muziek kan de "luidheid" tussen verschillende bestanden nogal sterk verschillen.
Hoe werkt replaygain-correctieAlgemene methodeDe berekende correctie wordt eenvoudig genoteerd in een
tag in het bestand (net zoals ook Artist en Titel in een tag kunnen genoteerd worden). De afspeler moet dan die tag herkennen, en op basis van die tag het volume voor die individuele track aanpassen. Hieruit blijkt duidelijk dat replaygain correctie geheel verliesloos is - er is geen kwaliteitsverlies, want de audiodata zelf worden absoluut niet veranderd. Apple doet net hetzelfde met zijn "soundcheck" technologie, maar heeft natuurlijk zijn eigen methode eerder dan ook met de replaygain standaard te werken.
Voordelen: • Er is géén kwaliteitsverlies • Het is perfect omkeerbaar • Er kan zowel een singlecorrectie ("radio") als albumcorrectie genoteerd worden, zodat de gebruiker kan kiezen welke correctie moet gebruikt worden.
Nadeel: • De correctie werkt enkel als de afspeelsoftware dit systeem ondersteunt
mp3-specifieke methodemp3gain met de -a of -r optie doet het op andere wijze, die enkel mogelijk is voor het mp3 geluidsformaat. Een mp3 is opgebouwd uit kleine geluidssecties, zogenaamde "frames". Elke frame krijgt ook een versterkingsfactor mee. Die werkwijze laat toe met weinig bits toch zowel stillere als luidere passages behoorlijk te kunnen encoderen. mp3gain kan nu al die versterkingsfactoren doorheen het bestand aanpassen. Dat kan enkel in stappen van 1.5 dB. Voordeel van die methode: ze werkt op de meest primitieve afspeelapparatuur, want modificeert direct de mp3 data. De wijziging gebeurt zonder kwaliteitsverlies, want de eigenlijke gecomprimeerde audiodata worden niet aangepast. Het is enkel de versterkingsfactor die aangepast wordt.
Voordelen: • Er is (voor 99.9%) géén kwaliteitsverlies • Het is omkeerbaar • De correctie werkt op elke mp3-speler.
Nadeel: • De gebruiker moet vooraf kiezen tussen singlecorrectie ("radio") of albumcorrectie
Ik begrijp dat replaygain daarvoor - ook- goed is? Kan dat ook via de cli? Is er nog meer software waarmee je simpel, snel en goed mp3's kunt normaliseren (zowel cli als gui)?
Het is een beetje moeilijk. Voor zover het het toevoegen van replaygain tags betreft, heeft elk formaat zijn tooltje. Voor flac is het "metaflac", voor ogg vorbis "vorbisgain", voor mp3 mp3gain enz. Lange tijd zat rgain in de Ubuntu repos. Dat tooltje werkte over alle formaten heen. Jammer genoeg is het Python 2, Python 2 is nu niet meer in Ubuntu, en alle python 2 software is verdwenen uit het softwarecentrum, zo ook rgain. GUI tools ken ik niet, of het moet foobar2000 zijn onder Windows of via de Snap store. Op github zijn er Python 3 ports te vinden van rgain.
loudgain is een nieuwer tooltje om replaygain toe te passen op alle mogelijke audioformaten. Hopelijk blijft het ontwikkeld worden, en wordt het ooit in de Ubuntu softwarebronnen opgenomen.
Voor jou toepassing, losse mp3'tjes voor in de auto, zit je goed met "mp3gain -r" .