Die .deb is, net zoals een tekst document, geen uitvoerbaar bestand. Dat type bestand is wel in het systeem gekoppeld met een programma dat moet gebruikt worden om het te openen. Als je een .deb bestand dubbelklikt, dan gaat het systeem na met welk programma het geopend moet worden. Daarna gaat het systeem automatisch dat programma, wél een uitvoerbaar bestand, gaan opstarten en aangeven aan dat programma het dubbelgeklikte bestand bestand te openen. Zo zijn .deb bestanden standaard gekoppeld met Ubuntu Software. Dubbel klikken van een .deb bestand zal Ubuntu Software openen, wat op zijn beurt die .deb zal installeren.
Die koppelingen beheers je trouwens helemaal zelf: rechts-klik op een databestand (een .deb, of een rekenblad, of een tekstdocument...) en kies "Eigenschappen". Op de "Openen met" tab stel je zelf in welk programma moet gebruikt worden om het bestand te openen als je er op dubbelklikt.
Een uitvoerbaar bestand is een bestand dat door het systeem uitgevoerd kan worden. Je herkent een uitvoerbaar bestand aan het gegeven dat 1) het uitvoerbaar gezet is in de eigenschappen en 2) "iets doet" als je het pad van het bestand intikt in de terminal en op enter drukt.
Uitvoerbare bestanden kunnen verschillende vormen aannemen. Het kunnen eenvoudig tekstbestandjes zijn, maar het kunnen ook gecompileerde binaire bestanden zijn.
Installeren van een programma houdt enkel in dat je bestanden die bij het programma horen, zo op de harde schijf organiseert dat het programma zoals verwacht uitgevoerd kan worden. Scripts en kleine programma's kunnen dikwijls uitgevoerd worden eender waar ze staa (in je "Downloads" folder bijvoorbeeld). Complexe programma's zoals LibreOffice en Gimp functioneren enkel als al hun componenten op de verwachte plaatsen op je computer te vinden zijn.