Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: TV en internet via het stopcontact?  (gelezen 3918 keer)

Offline Vincentlaborant

 • Lid
  • vincentvandenbergh
 • Steunpunt: Nee
TV en internet via het stopcontact?
« Gepost op: 2013/01/17, 11:34:13 »
Hallo allemaal,

ik heb een heel belangrijke vraag (al zeg ik het zelf):

Is het mogelijk om in je huis zowel internet als tv te kijken via het elektriciteitsnetwerk in huis?

Momenteel heb ik al via een powerline verbinding mijn televisie verbonden met mijn KPN experiabox. Dit functioneert uitstekend en heb hier dan ook geen klachten over.

Voor het internet gebruik ik op mijn notebook (en telefoon) draadloos internet dat ook via dezelfde Experiabox gaat. Echter, nu Steam ook op Linux operationeel is (zonder gekloot) wil ik echter ook weer gaan gamen. Omdat mijn ervaringen met draadloos internet in combinatie met gamen niet goed (kuch kuch kuch) zijn wil ik dit ook via een powerline verbinding in huis gaan regelen (De pc waarop ik wil gaan gamen staat aan de andere kant van mijn appartement dus kabels trekken is geen optie).

Nu heb ik gelezen dat het aan hebben staan van de televisie (via een powerline verbinding) en het gebruik maken van internet via een powerline verbinding op hetzelfde moment ervoor zorgt dat beiden niet zouden werken. Op zich is dit nog geen probleem, daar ik alleen woon en dus of mijn pc of mijn tv aan heb staan. Echter, ik heb ook regelmatig logéés over de vloer en dan staan beiden dus gelijktijdig aan.

Aangezien mijn logéés nu nog internetten op mijn notebook via een draadloze verbinding heb ik nu nog geen probleem.

Graag zou ik ervaringen met de powerline verbinding combinatie tv en internet gelijktijdig aan willen lezen en/ of er wat advies over krijgen voordat ik voor Jan met de korte achternaam hierin ga investeren.

Bij voorbaat dank

Vincent
openSUSE LEAP KDE
Kubuntu

Offline Joris Donders

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: TV en internet via het stopcontact?
« Reactie #1 Gepost op: 2013/01/17, 13:57:41 »
Met powerline-verbindingen weet ik enkel dat het pas optimaal werkt wanneer je op hetzelfde elektriciteitscircuit zit. D.w.z. dezelfde contactstopgroep als de andere 'lijn' van je powerline. Wanneer je gaat mengen (dus in feite data gaat versturen over je schakelbord -- fase die opgedeeld is voor stopcontacten en voor b.v. verlichting) ga je een verminderde performance krijgen (of zelfs geen werking).

Het nadeel van die powerlines is letterlijk mee afhankelijk van hoe je elektriciteitscircuits zijn opgebouwd. Voor heel moderne, aan de nieuwe norm appellerende, appartementen is dat veelal geen probleem. Ga je echter ongeveer 10 jaar terug kan dat al een probleem zijn, zeker met fases die niet gescheiden zijn en met zekeringborden die leidingen 'mengen'.

Het lijkt me sterk dat je met powerline-adaptors (zeker die van de nieuwe generatie) ofwel enkel televisie zou kunnen kijken of enkel internetten. Maar daar ben ik niet absoluut zeker van, gezien wij soms powerlines gebruiken in onze projecten voor enkel internetdoeleinden (maar daar zit ook video-streaming bij).

Ik denk dat je vooral aangewezen bent op de specialisten ter zake; niet bij een goedkope groothandel die die dingen dumpt.
Gubuntu 17.04 wegens verdwijnen Unity binnenkort

Offline Cumulus007

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: TV en internet via het stopcontact?
« Reactie #2 Gepost op: 2013/01/17, 15:39:31 »
Ja, dat kan. Ik geloof dat dat zo gaat bij KPN met hun IPTV.

Offline niekn

 • Lid
  • omega-xis
 • Steunpunt: Nee
Re: TV en internet via het stopcontact?
« Reactie #3 Gepost op: 2013/01/17, 19:09:39 »
ik heb internet via t stopcontact en t werkt super! ja je hebt soms vewrtraging maar als je een 140mbit internetabbonement hebt en je hebt gigabit-adapters merk je in de praktijk vrij weinig van vertragingen. t is nog steeds een factor 3 sneller dan draadloos en een factor 8.000.000 sneller dan internet in de trein :-)
sinds wij in t nieuwe huis wonen heb ik geen tv meer op mijn kamer omdat er gewoon geen leidingen zijn getrokken, echter sinds we ziggo alles in één hebben kan ik tv kijken op mijn tablet, dus heb ik weer tv op mijn kamer...  ;) ;) heb alleen nog niet alle zenders (journaal 24 en politiek 24 bijvoorbeeld, maar die kan ik via http://nederland24.nl/noslp.html kijken)