Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: (Opgelost) GRUB weigert medewerking bij dual boot Ubuntu 8.04 - Windows  (gelezen 3132 keer)

Offline Mikkel

  • Lid
Waar een stickervelletje en een Live cd van Ubuntu 9.04 al niet goed voor zijn......... =D Na bestudering van de tekst op het cd-hoesje stak het Ubuntu-virus hier blijkbaar toch de kop op, en werd er gevraagd of ik Ubuntu wilde installeren op de Windows XP Pro-machine die hier staat. Zo vlot als dat ruim een jaar geleden op mijn pc verliep, zo vlot ging het op de andere pc ook. Tot er na de installatie opnieuw opgestart werd........ :'(
Geen GRUB-menu te zien, de pc startte in een keer door naar Windows XP. >:(

Wát ik sinds gisteravond ook heb geprobeerd, welke handleiding ik ook heb gevolgd, het GRUB-menu heb ik tevoorschijn kunnen toveren, maar of ik nu opstarten in Ubuntu of in Windows kies, er verschijnen alleen maar error-meldingen. Opstarten is er niet bij.
De MBR van Windows XP heb ik inmiddels al vier keer hersteld m.b.v. de XP-cdrom, en dat dat ging was al een opluchting, want je zult het áltijd zien, zoiets gebeurt altijd als je met ándermans pc bezig bent.
Hopelijk ziet iemand van jullie in het (lange, lange) verslag hieronder waar ik de fout ben ingegaan en heeft ie dé oplossing, want het zou heel mooi zijn als ook die andere pc hier in huis voortaan Ubuntu zou draaien. :)

De pc:
- een Pentium IV van bijna vijf jaar oud. Geleverd met 1 harde schijf van 200 GB en 1 GB geheugen, wat een dik jaar geleden is uitgebreid naar 2 GB.
Er zitten nu drie (NTFS-geformatteerde) harde schijven in de systeemkast:
- de 200 GB met (tot gisteren) drie partities.
- een 500 GB met vijf partities, die gebruikt wordt voor data.
- een 300 GB met drie partities, die gebruikt wordt als back-up van de data op de 500 GB. Gekocht als externe harde schijf, maar nadat de behuizing kapot ging bleek de schijf zelf (na formatteren) nog te werken en dus mocht ie blijven. :D

Windows staat op de eerste partitie van de 200 GB, geïnstalleerde programma's op de tweede en van de ruim 140 GB van de derde partitie heb ik (de eerste) 25 GB gebruikt voor het installeren van Ubuntu (10 GB voor root, 2 GB voor swap en de rest voor een aparte /home). Vooraf is er onder Windows een Schijfcontrole gedaan, zijn alle partities gedefragmenteerd en (om te voorkomen dat ik de verkeerde partitie onderhanden zou nemen) heb ik een lijstje gemaakt met daarop de grootte van elke partitie.

Tijdens het installeren bleek Ubuntu de 200 GB-schijf sdb te noemen, de 500 GB-schijf sdc en de 300 GB-schijf sda. Terwijl Windows al sinds jaar en dag op de met het systeem meegeleverde 200 GB staat en de 300 GB er nota bene als laatste schijf is bijgekomen. ??? ??? ??? Misschien is daar een heel logische verklaring voor? Het enige dat ik kan bedenken is dat het iets te maken zou hebben met de (volgorde van) aansluitingen op het moederbord. 't Is alweer een tijdje geleden dat die systeemkast open is geweest, maar ik kan me nog herinneren dat de 300 GB een IDE-kabel heeft en de andere twee een SATA. Heeft een IDE-schijf standaard 'voorrang' bij Ubuntu of zit ik er nu helemaal naast?
Voor wat het waard is, het BIOS noemt de 200 GB (waar Windows dus op staat) Third IDE Master, de 500 GB Fourth IDE Master en de 300 GB Secondary IDE Slave. Ik kan me vergissen, maar voorzover ik weet zal Windows nooit op een schijf geïnstalleerd willen/kunnen worden die als Slave dienst doet, dus.... ???
Maar goed, niet alleen Ubuntu noemt de 200 GB sdb, ook de GParted Live-cd doet dat, dus het zal dan wel zo zijn.

Na een vlekkeloze installatie van Ubuntu, het ontbreken van het GRUB-menu en het doorstarten in Windows, zag ik dat de derde partitie van de 200 GB toch echt 25 GB kleiner was geworden, dus Ubuntu was wel degelijk geïnstalleerd. De rest van die derde partitie was echter 'unallocated' geworden, vandaar dat ik de pc heb opgestart met de GParted Live-cd om dat weer recht te breien. In GParted stond een oranje pictogram met uitroepteken bij die derde partitie. Volgens de uitleg in het rechtermuisknopmenu bevatte de partitie 'one bad sector'. 'k Heb de gok maar genomen en hem laten formatteren als NTFS. Daarna verdween dat oranje pictogram, dus het zal een goede gok geweest zijn. ^-^

Het GRUB-menu heb ik nog steeds niet zodanig aan de praat gekregen dat die pc opstart in hetzij Ubuntu, hetzij Windows. In feite start ie mét GRUB-menu helemáál niet op en moet ik daarna iedere keer de MBR van Windows herstellen. Waarna het GRUB-menu niet verschijnt en de pc doorstart in Windows. >:(  

Vanochtend die pc opgestart met de Ubuntu 8.04.1 Live-cd (dezelfde cd waarmee mijn Ubuntu is geïnstalleerd en die gisteren op de weigerachtige pc nog eens op fouten is gecontroleerd), de terminal geopend en de volgende commando's ingevoerd:
sudo grub
find /boot/grub/stage1     Hier kwam (hd1,5) uit.
root (hd1,5)
Daarna zou volgens alle handleidingen die ik heb gevonden het commando: setup (hd0) moeten worden ingevoerd. Dat leek me gisteren onlogisch omdat Ubuntu zei dat ie op sdb was geïnstalleerd, dus volgens mij zou het dan toch (hd1) moeten zijn. Maar elke gevonden handleiding heeft het over (hd0), dus heb ik toen eerst maar (hd0) ingevoerd. Daarna nog het commando quit en de pc opnieuw opgestart. Resultaat: (inderdaad) géén GRUB-menu. Opnieuw opgestart en de bovenstaande commando's opnieuw ingevoerd, maar nu met setup (hd1) en dát resulteerde na opnieuw opstarten in ieder geval in een GRUB-menu. Maar........ niet kunnen doorstarten en error-meldingen. >:(  

Afijn, al doende leert men XD, dus vanochtend meteen zo begonnen:
in de terminal: sudo grub
find /boot/grub/stage1       Uitkomst: (hd1,5)
root (hd1,5)
setup (hd1)
quit

Opnieuw opgestart, jawel! een GRUB-menu met Ubuntu geselecteerd. :D Maar........... niet doorstarten, wel een melding:
Error 17: Cannot mount selected partition
Press any key to continue...

Terug in het GRUB-menu. Tegen beter weten in Windows XP geselecteerd, <Enter>. Niet doorstarten, wel een melding:
Error 18: Selected cylinder exceeds maximum supported by BIOS
Press any key to continue...

Terug in het GRUB-menu, daar een letter (e...?) gekozen om de Ubuntu-opstart te kunnen bewerken.
grub> find /boot/grub/stage1     Uitkomst: (hd0,5)
root (hd0,5)
setup (hd0)

Deze uitkomst van find /boot/grub/stage1 vindt een andere schijf dan de terminal van de Ubuntu Live-cd. Hoe kan dat? ???

Nog steeds géén mogelijkheid om de pc door te starten, daarom opnieuw opgestart, dit keer met de Super GRUB Disk, waarover ik hier op het forum nogal eens lovende berichten lees. (Klopt het trouwens dat deze .iso slechts 4,4 MB groot is?)
In het scherm van SGD gekozen voor: GRUB --> MBR & !Linux! (1)   Auto
Volgende scherm het GRUB-menu, Ubuntu gekozen.
In volgende scherm(en) kwam te staan:
Booting 'Ubuntu 8.04.1, kernel 2.6.24-19-generic'
root (hd1,5)
Filesystem type unknown, partition type 0x7
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-19-generic root=UUID=60f4c553-650e-4a55-82f1-53140
b0db91e ro quiet splash
Error 17: Cannot mount selected partition

Terug in het GRUB-menu, Windows XP geselecteerd, maar ook dat ging niet zoals gewenst:
Booting 'Microsoft Windows XP Pro'
root (hd1,0)
Filesystem type unknown, partition type 0x7
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
chainloader +1
boot
NTLDR ontbreekt
Druk op Ctrl+Alt+Del om opnieuw op te starten

Opnieuw opgestart met Super GRUB Disk.
Gekozen: GRUB--> MBR & !Linux! (>-2)   Manuel
In het volgende scherm de tekst:
<-- BACK (Error 6 is OK)
N  IDE    SCSI   GRUB     HURD  TYPE     SIZE   OS
6  hda6  sda6   (hd0,5)  hd0s6  ext2fs   9 GB   Ubuntu 8.04.1 \n \l
/boot/grub/stage1
<Enter> gegeven, volgende scherm de tekst:
Booting <-- BACK (Error 6 is OK)
adhocerror
Error 6: Mismatched or corrupt version of stage1/stage2
Press any key to continue...

Terug in het GRUB-menu en via een aangegeven letter (de c voor commandline...?) nog maar eens wat geprobeerd:
find /boot/grub/stage1          Uitkomst (hd0,5)
root (hd0,5)
Na de <Enter> verscheen de volgende tekst:
Filesystem type is ext2fs, partition type 0x83
setup (hd1)
Checking if "boot/grub/stage1" exists.....yes
Checking if "boot/grub/stage2" exists.....yes
Checking if "boot/grub/e2fs_stage1_5" exists.....yes
Running "embed /boot/grub/e2fs_stage1_5 (hd1)"... 16 sectors are embedded... succeeded
Running "install /boot/grub/stage1 d (hd1) (hd1)1+16 p (hd0,5)/boot/grub/stage2 /boot/grub/menu.lst"...
succeeded
Done
setup (hd1) <Enter> gegeven
reboot
Het GRUB-menu
Error 17: Cannot mount selected partition


Begrijp ik de tekst hierboven nu goed, dat SGD het heeft over een ext2-bestandssysteem? Ik heb toch echt Ubuntu het ext3-bestandssysteem meegegeven. In o.a. GParted staat het ook als ext3 aangegeven.

In ieder geval, het lijkt me de hoogste tijd om hier hulp te vragen, want ik kom er niet uit. Heb me suf geGoogled, het nodige op dit forum gelezen, weet (hoop :rolleyes:) dat Ubuntu goed geïnstalleerd is, en dat 'het enige' dat er nog moet gebeuren is, GRUB in te schakelen bij het opstarten. 'k Heb alleen geen idee (meer) hoe ik dat moet doen.
 
Wat betreft die error 18 heb ik o.a. dit topic gevonden: http://forum.ubuntu-nl.org/installatie/error-18-selected-cylinder-exceeds-maximum-supported-by-bios/  waar gesproken wordt over het aanmaken van een kleine bootpartitie van ongeveer 100 MB. Dat topic is echter al twee jaar oud, dus wordt die methode nog wel gebruikt? Waardoor komt het dat zoiets bij de ene pc wel moet en heeft een andere dat probleem niet?
En mocht dat dé oplossing zijn, hoe veilig is het dan om zo'n nieuwe bootpartitie aan te maken op een partitie waarop Windows staat geïnstalleerd? Accepteert die dat gewoon of gaat ie moeilijk doen en kan ik die daarna opnieuw gaan installeren? In dát geval vrees ik dat het over en uit is met een dual boot Ubuntu - Windows. :(

'k Heb die pc na alle pogingen nog maar eens opgestart met de Ubuntu 8.04.1 Live-cd om wat terminalcommando's uit te voeren. De uitkomsten staan hieronder. Hopelijk is het voldoende, maar ik zal ongetwijfeld iets vergeten zijn of niet duidelijk genoeg uitgelegd hebben. Dus mochten er nog meer gegevens nodig zijn, dan hoor ik het wel.


sudo fdisk -l

ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 300.0 GB, 300090728448 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 36483 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xd2b98cda

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1       12748   102398278+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda2           12749       36483   190651387+   f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5           12749       25496   102398278+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda6           25497       36483    88253046    7  HPFS/NTFS

Disk /dev/sdb: 200.0 GB, 200049647616 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 24321 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xda41da41

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1   *           1        1916    15390238+   7  HPFS/NTFS
/dev/sdb2            1917        9125    57906292+   f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sdb3            9126       24321   122061870    7  HPFS/NTFS
/dev/sdb5            1917        5836    31487368+   7  HPFS/NTFS
/dev/sdb6            5837        7052     9767488+  83  Linux
/dev/sdb7            7053        7301     2000061   82  Linux swap / Solaris
/dev/sdb8            7302        9125    14651248+  83  Linux

Disk /dev/sdc: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x0000d58f

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdc1               1       12748   102398278+   7  HPFS/NTFS
/dev/sdc2           12749       60801   385985722+   f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sdc5           12749       25496   102398278+   7  HPFS/NTFS
/dev/sdc6           25497       38244   102398278+   7  HPFS/NTFS
/dev/sdc7           38245       50992   102398278+   7  HPFS/NTFS
/dev/sdc8           50993       60801    78790761    7  HPFS/NTFS
ubuntu@ubuntu:~$


sudo blkid

ubuntu@ubuntu:~$ sudo blkid
/dev/sda1: UUID="6CA41D7EA41D4BC8" LABEL="Back-up Install.bestanden" TYPE="ntfs"
/dev/sda5: UUID="3E14142C1413E625" LABEL="Back-up Muziek" TYPE="ntfs"
/dev/sda6: UUID="9C8C5AD98C5AAE10" LABEL="Back-up Diversen" TYPE="ntfs"
/dev/sdb1: UUID="187C51D47C51ACEE" LABEL="Windows" TYPE="ntfs"
/dev/sdb3: UUID="37401C24703ADEED" LABEL="Spellen" TYPE="ntfs"
/dev/sdb5: UUID="04809C30809C29E6" LABEL="Programma's" TYPE="ntfs"
/dev/sdb6: UUID="60f4c553-650e-4a55-82f1-53140b0db91e" TYPE="ext3"
/dev/sdb7: UUID="a6a4fb72-7b78-4de9-af3e-ef9c4bc1bbb9" TYPE="swap"
/dev/sdb8: UUID="6e5042f3-3cd7-478d-9ea0-6a7be6ec9b55" TYPE="ext3"
/dev/sdc1: UUID="C26CBB846CBB7231" LABEL="Installatiebestanden" TYPE="ntfs"
/dev/sdc5: UUID="6C14AD1014ACDE78" LABEL="Muziek klassiek" TYPE="ntfs"
/dev/sdc6: UUID="A28087F88087D169" LABEL="Muziek modern" TYPE="ntfs"
/dev/sdc7: UUID="04406B6D406B6500" LABEL="Muziek tijdelijk" TYPE="ntfs"
/dev/sdc8: UUID="D648B2F048B2CE8D" LABEL="Diversen" TYPE="ntfs"
/dev/loop0: TYPE="squashfs"
ubuntu@ubuntu:~$


De menu.lst

# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
#            grub-install(8), grub-floppy(8),
#            grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
#            and /usr/share/doc/grub-doc/.

## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default 0

## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout 10

## hiddenmenu
# Hides the menu by default (press ESC to see the menu)
#hiddenmenu

# Pretty colours
#color cyan/blue white/blue

## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line)  and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
#      password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret

#
# examples
#
# title Windows 95/98/NT/2000
# root (hd0,0)
# makeactive
# chainloader +1
#
# title Linux
# root (hd0,1)
# kernel /vmlinuz root=/dev/hda2 ro
#

#
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST

### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## lines between the AUTOMAGIC KERNELS LIST markers will be modified
## by the debian update-grub script except for the default options below

## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs

## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specific kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
##      kopt_2_6_8=root=/dev/hdc1 ro
##      kopt_2_6_8_2_686=root=/dev/hdc2 ro
# kopt=root=UUID=60f4c553-650e-4a55-82f1-53140b0db91e ro

## Setup crashdump menu entries
## e.g. crashdump=1
# crashdump=0

## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=(hd1,5)

## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
##      alternative=false
# alternative=true

## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
##      lockalternative=false
# lockalternative=false

## additional options to use with the default boot option, but not with the
## alternatives
## e.g. defoptions=vga=791 resume=/dev/hda5
# defoptions=quiet splash

## should update-grub lock old automagic boot options
## e.g. lockold=false
##      lockold=true
# lockold=false

## Xen hypervisor options to use with the default Xen boot option
# xenhopt=

## Xen Linux kernel options to use with the default Xen boot option
# xenkopt=console=tty0

## altoption boot targets option
## multiple altoptions lines are allowed
## e.g. altoptions=(extra menu suffix) extra boot options
##      altoptions=(recovery) single
# altoptions=(recovery mode) single

## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## only counts the first occurence of a kernel, not the
## alternative kernel options
## e.g. howmany=all
##      howmany=7
# howmany=all

## should update-grub create memtest86 boot option
## e.g. memtest86=true
##      memtest86=false
# memtest86=true

## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false

## should update-grub add savedefault to the default options
## can be true or false
# savedefault=false

## ## End Default Options ##

title Ubuntu 8.04.1, kernel 2.6.24-19-generic
root (hd1,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-19-generic root=UUID=60f4c553-650e-4a55-82f1-53140b0db91e ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-19-generic
quiet

title Ubuntu 8.04.1, kernel 2.6.24-19-generic (recovery mode)
root (hd1,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-19-generic root=UUID=60f4c553-650e-4a55-82f1-53140b0db91e ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-19-generic

title Ubuntu 8.04.1, memtest86+
root (hd1,5)
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet

### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST

# This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian
# ones.
title Other operating systems:
root


# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sdb1
title Microsoft Windows XP Professional
root (hd1,0)
savedefault
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
chainloader +1
« Laatst bewerkt op: 2009/08/07, 01:09:23 door Mikkel »

Offline Pjotr

  • Lid
    • Makkelijke Linuxtips
Re: GRUB weigert medewerking bij dual boot Ubuntu 8.04 - Windows
« Reactie #1 Gepost op: 2009/08/06, 21:03:15 »
Staat de "antivirusfunctie" misschien aan in het BIOS van het moederbord? Als die aanstaat, kun je de MBR van de harde schijf niet beschrijven (en er dus ook geen GRUB in installeren).

De oplossing is dan uiteraard, om die antivirusfunctie in het BIOS uit te schakelen en als volgt Grub in het MBR van de harde schijf te zetten:
http://sites.google.com/site/computertip/grub

Offline Mikkel

  • Lid
Re: GRUB weigert medewerking bij dual boot Ubuntu 8.04 - Windows
« Reactie #2 Gepost op: 2009/08/06, 21:49:35 »
Staat de "antivirusfunctie" misschien aan in het BIOS van het moederbord?

In de 'Boot-afdeling' van het BIOS, onder Security Settings, staat Boot Sector Virus Protection op Disabled. Dus daaraan kan het (helaas) niet liggen.

Pjotr, ook in jouw handleiding voor het herstellen van GRUB zet je het commando setup (hd0). Geldt dat dan ook als Windows en Ubuntu op sdb staan of wordt het dan setup (hd1)?

Offline Pjotr

  • Lid
    • Makkelijke Linuxtips
Re: GRUB weigert medewerking bij dual boot Ubuntu 8.04 - Windows
« Reactie #3 Gepost op: 2009/08/06, 21:53:18 »
Pjotr, ook in jouw handleiding voor het herstellen van GRUB zet je het commando setup (hd0). Geldt dat dan ook als Windows en Ubuntu op sdb staan of wordt het dan setup (hd1)?

hd1, inderdaad.

Offline Mikkel

  • Lid
Re: GRUB weigert medewerking bij dual boot Ubuntu 8.04 - Windows
« Reactie #4 Gepost op: 2009/08/06, 22:08:49 »
Pjotr, ook in jouw handleiding voor het herstellen van GRUB zet je het commando setup (hd0). Geldt dat dan ook als Windows en Ubuntu op sdb staan of wordt het dan setup (hd1)?

hd1, inderdaad.

Dank je.
En wat die aan te maken bootpartitie van 100 MB betreft, tijdens m'n zoektocht heb ik ook van jou een bericht (uit 2007) op dit forum gevonden, waarin je schreef dat je een probleem met GRUB had en de oplossing had gevonden in het aanmaken van een bootpartitie van 500 MB. Was de allereerste keer dat je dat probleem was tegengekomen.
Denk jij dat het probleem hier kan worden opgelost door het aanmaken van zo'n kleine bootpartitie? En hoe groot acht je de kans dat Windows moeilijk gaat doen als diens partitie kleiner wordt gemaakt, ook al zou het met maar een 100 MB zijn?

Offline Pjotr

  • Lid
    • Makkelijke Linuxtips
Re: GRUB weigert medewerking bij dual boot Ubuntu 8.04 - Windows
« Reactie #5 Gepost op: 2009/08/06, 22:12:07 »
Hmmm... In dit geval raad ik dan eerder aan, om de fysieke tweede harde schijf, sdb dus, als eerste te zetten in de opstartvolgorde van het BIOS. Dan hoef je namelijk geen opstartpartitie (/boot) aan te maken op sda (de fysieke eerste harde schijf).

Offline Mikkel

  • Lid
Re: GRUB weigert medewerking bij dual boot Ubuntu 8.04 - Windows
« Reactie #6 Gepost op: 2009/08/06, 22:41:19 »
Hmmm... In dit geval raad ik dan eerder aan, om de fysieke tweede harde schijf, sdb dus, als eerste te zetten in de opstartvolgorde van het BIOS. Dan hoef je namelijk geen opstartpartitie (/boot) aan te maken op sda (de fysieke eerste harde schijf).

Weet je, tot Ubuntu gisteravond tijdens de installatie meldde dat de partitie waarop ik hem ging installeren op sdb stond, zijn wij er jarenlang van uitgegaan dat die schijf de eerste schijf van het systeem was. Het is immers de harde schijf die bij het systeem hoort en waarop Windows stond/staat geïnstalleerd. De 500 GB-schijf kwam er pas een jaar of twee, drie geleden bij en die 300 GB-schijf, die volgens Ubuntu dus sda is, zit pas sinds een dik jaar in de systeemkast. Het kan dus eigenlijk helemaal niet dat die 300 GB-schijf de eerste schijf van het systeem is. ??? Hij staat in het BIOS ook aangeduid als Secondary IDE Slave, dus het lijkt me heel raar dat dát dan de eerste schijf van het systeem zou zijn. Ook al zegt Ubuntu van wel.

Opstarten doet het systeem vanaf de 200 GB Windows/Ubuntu-schijf. Een opstartpartitie aanmaken op de 300 GB-schijf, waar alleen maar geback-upte (persoonlijke) bestanden op staan, is toch niet logisch?
Zou ik het er niet erger op maken wanneer ik simpelweg de SATA-stekker van de 200 GB-schijf in een andere aansluiting van het moederbord steek? Dat kan dan alleen maar omruilen met de SATA-stekker van de 500 GB-schijf worden, want die 300 GB-schijf heeft een IDE-aansluiting, dus of dat iets oplost..........?
Is het mijn eigen systeem, dan had ik het allang uitgeprobeerd, maar met het systeem van een ander ben je toch altijd iets voorzichtiger. ^-^  Bovendien, áls het fout loopt en Windows geeft de geest, dan voel ik me ook nog verplicht het opnieuw te installeren, met de hele reut aan programma's die er op dat systeem staan. En ik weet wel leukere dingen........ :D

Offline Pjotr

  • Lid
    • Makkelijke Linuxtips
Re: GRUB weigert medewerking bij dual boot Ubuntu 8.04 - Windows
« Reactie #7 Gepost op: 2009/08/06, 22:44:40 »
Kijk eens na, hoe de opstartvolgorde (boot sequence, boot order of zoiets) in het BIOS staat? Heeft namelijk niks te maken met master/slave instellingen en dergelijke.

Offline Mikkel

  • Lid
Re: GRUB weigert medewerking bij dual boot Ubuntu 8.04 - Windows
« Reactie #8 Gepost op: 2009/08/06, 23:35:03 »
Kijk eens na, hoe de opstartvolgorde (boot sequence, boot order of zoiets) in het BIOS staat?

Boot Device Priority:
1 dvd-speler
2 floppy (voor die ene keer dat er misschien nog een opstartdiskette wordt gebruikt. ^-^ )
3 harde schijf (de 200 GB-schijf, de andere schijven staan daar niet vermeld.)

Heb onder Boot ook nog even gekeken bij Hard Disk Drives:
1st Drive de 200 GB
2nd Drive de 300 GB
3rd Drive de 500 GB

Re: GRUB weigert medewerking bij dual boot Ubuntu 8.04 - Windows
« Reactie #9 Gepost op: 2009/08/06, 23:48:13 »
Even mee bemoeien, ik heb dit diverse malen meegemaakt met installatie van 9.04.
Het bleek dat grub op de hd waar Ubuntu staat geïnstalleerd te zijn. Ik heb in de BIOS de opstart volgorde verandert. Hierna werkte het weer normaal. Probeer dit eens.
In der Beschränkung zeigt sich der Meister.

Offline Mikkel

  • Lid
Re: GRUB weigert medewerking bij dual boot Ubuntu 8.04 - Windows
« Reactie #10 Gepost op: 2009/08/07, 00:06:23 »
Even mee bemoeien, ik heb dit diverse malen meegemaakt met installatie van 9.04.
Het bleek dat grub op de hd waar Ubuntu staat geïnstalleerd te zijn. Ik heb in de BIOS de opstart volgorde verandert. Hierna werkte het weer normaal. Probeer dit eens.

Bemoei je ermee zoveel je wilt, Gijsbert. Hoe meer mensen zich ermee bemoeien, hoe eerder de oplossing daar is. Hoop ik. ^-^
Dit gaat over de installatie van 8.04.1, maakt dat iets uit? Hoe bedoel je dat precies, GRUB bleek geïnstalleerd te zijn op dezelfde harde schijf als waar Ubuntu op is geïnstalleerd? 't Zal wel een domme vraag zijn, maar moet dat dan niet?
Windows en Ubuntu staan op sdb, de tweede harde schijf volgens Ubuntu, maar het is toch niet logisch als GRUB dan zou worden geïnstalleerd op sda, een schijf die alleen maar wordt gebruikt voor het back-uppen van persoonlijke data?


Edit: opstartvolgorde veranderen, wat moet ik dan met wat omwisselen?
« Laatst bewerkt op: 2009/08/07, 00:09:26 door Mikkel »

Re: GRUB weigert medewerking bij dual boot Ubuntu 8.04 - Windows
« Reactie #11 Gepost op: 2009/08/07, 00:20:34 »
Ik had het probleem met 9.04. Geïnstalleerd op sdb, opnieuw opstarten, je verwacht met setup (hd0) dat grub op sda komt, geen grub na het opstarten. Pas nadat ik in de BIOS de opstart volgorde van de hd's omgedraaid had ging het goed. Dus sdb heb ik als eerste in de opstart gezet. Hierna startte grub op. Wellicht dat het met 8.04 ook zo is, veel moeite is het niet om de BIOS aan te passen en weet je tenminste zeker of dit bij jou wel of niet het probleem is.
In der Beschränkung zeigt sich der Meister.

Offline Pjotr

  • Lid
    • Makkelijke Linuxtips
Re: GRUB weigert medewerking bij dual boot Ubuntu 8.04 - Windows
« Reactie #12 Gepost op: 2009/08/07, 00:22:02 »
Tja, dan lijkt het toch goed te staan.... Het is wel een complexe opbouw van harde schijven, bepaald geen standaardbouwsel.

Ik zou beginnen met vereenvoudigen: alle schijven eruit behalve de schijf met de besturingssystemen. De verwijderde schijven in externe USB-behuizingen zetten: toch maar opslag, die hoeven niet constant te draaien. Scheelt gelijk een hoop rotherrie.

De overgebleven interne schijf master maken op z'n IDE-kabel en die prikken in IDE-0 op het moederbord (primary master), en die kabel *niet* delen met de DVD-speler; die laatste z'n eigen IDE-kabel geven, ook master maken en prikken in IDE-1 (secondary master).

Daarna opnieuw Ubuntu installeren. Ik weet bijna zeker, dat het dan goed gaat...
« Laatst bewerkt op: 2009/08/07, 00:24:16 door Pjotr »

Offline Mikkel

  • Lid
Re: GRUB weigert medewerking bij dual boot Ubuntu 8.04 - Windows
« Reactie #13 Gepost op: 2009/08/07, 00:33:01 »
Pas nadat ik in de BIOS de opstart volgorde van de hd's omgedraaid had ging het goed. Dus sdb heb ik als eerste in de opstart gezet. Hierna startte grub op.

Er valt hier niets om te draaien qua opstartvolgorde van harde schijven. Alleen de 200 GB-schijf staat daar.

Offline Mikkel

  • Lid
Re: GRUB weigert medewerking bij dual boot Ubuntu 8.04 - Windows
« Reactie #14 Gepost op: 2009/08/07, 00:43:29 »
Ik zou beginnen met vereenvoudigen: alle schijven eruit behalve de schijf met de besturingssystemen. De verwijderde schijven in externe USB-behuizingen zetten..........

Er is hier juist vereenvoudigd door alle schijven binnen te zetten. :) Op het moment dat de behuizing van de externe (de 300 GB) stuk ging, was het goedkoper om die schijf intern te maken, dan om een nieuwe behuizing te kopen. En ondertussen is men daaraan gewend, dus de noodzaak om een nieuwe externe behuizing aan te schaffen is er niet meer. Laat staan twee. :D 
Die 500 GB staat echt niet de hele dag voor niets te brommen, hoor. ^-^ Die staat vol muziek en andere bestanden die zeer regelmatig gebruikt worden. En om dan iedere keer een externe schijf aan te gaan zetten.......... dan is in de kast en direct aanspreekbaar toch handiger. ^-^


De overgebleven interne schijf master maken op z'n IDE-kabel en die prikken in IDE-0 op het moederbord (primary master), en die kabel *niet* delen met de DVD-speler; die laatste z'n eigen IDE-kabel geven, ook master maken en prikken in IDE-1 (secondary master).

De Windows/Ubuntu-schijf is een SATA, die hangt al alleen aan een kabel. ;)

Offline Mikkel

  • Lid
Re: GRUB weigert medewerking bij dual boot Ubuntu 8.04 - Windows
« Reactie #15 Gepost op: 2009/08/07, 01:08:57 »
Pas nadat ik in de BIOS de opstart volgorde van de hd's omgedraaid had ging het goed. Dus sdb heb ik als eerste in de opstart gezet. Hierna startte grub op.

Gijsbert, wat ontzettend fijn dat je je ermee ging bemoeien. =D  Door jouw tip over het omwisselen van schijven in de opstart, ben ik net nog maar eens het BIOS ingedoken. Bij Boot Device Priority stond van de drie schijven alleen maar de 200 GB-schijf, dus daar viel gewoon niets aan te veranderen, maar bij Hard Disk Drives stonden ze dus wel alle drie. Nooit geweten dat ik ook dáár de volgorde van kon omwisselen. =D
1st Drive en 2e Drive omgewisseld, zodat de 200 GB Windows/Ubuntu-schijf als tweede kwam te staan, Save&Exit en de pc startte op met het GRUB-menu. =D En dat niet alleen, hij startte óók door in Ubuntu! =D =D =D

Mag ik je ontzettend bedanken dat je je ermee ging bemoeien! :D

Pjotr, jij ook bedankt voor de hulp. ^-^
't Heeft me heel wat zweetdruppeltjes gekost, maar Ubuntu heeft er weer een nieuwe gebruiker bij. =D