Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Walktrough: Apparte partitie voor grub  (gelezen 2111 keer)

Walktrough: Apparte partitie voor grub
« Gepost op: 2011/06/22, 15:31:05 »
Let op, dit is expres een walktrough in plaats van een gedetaileerde tutorial. Weet je niet wat bepaalde termen inhouden of weet je niet hoe je een van de stappen moet uitvoeren dan is het verstandig om eerst bekend te worden met GRUB en het opstarten van Linux. Daarover vind je in dit forum voldoende documentatie. Ook is een test-pc of virtuele machine aan te raden om je aller eerste grub experimenten in uit te voeren. Springje wel graag meteen in het diepe wees dan gewaarschuwd, je kan hiermee vele uren werk om zeep helpen als je niet precies weet wat je doet.

Een handige tip voor het werken met een multi-boot installatie:

Je ziet wel vaker dat er een apparte partitie gebruikt word voor /boot maar wat je niet vaak ziet is een apparte partitie voor GRUB terwijl dit erg handig kan zijn bij multi-boot installaties vooral als je werkt met LVM's en je OS geen ondersteuning bied om te booten van een logische partitie.
Ook is dit erg handig want zolang je de grub partitie en MBR niet overschrijft kan je dus altijd iets opstarten en natuurlijk kan je grub daar naast ook nog op een usb stick zetten.

Werkwijze:
  • Maak een apparte partitie van 20 MB of wat groter als je nog andere plannen hebt, bv iso's booten
  • Installeer je systemen zonder de partitie aan te koppelen en installeer Grub naar de root (/) partitie van je installatie
  • Doe dit voor als je besturingssystemen
  • start een livecd met voldoende mogelijkheden om grub te installeren (internet/lokale repo)
  • Op de livecd mount je de grub partitie onder /boot/grub
  • (her)installeer grub met de pakketbeheerder (gebruik je liever Grub 1 dan is dit je kans)
  • Pas je configuratie aan
  • (her)installeer grub naar je MBR

voor een net menu wat je handmatig bijwerkt kan je chainloaden naar de grub installaties van je besturingssystemen. Zo kan je ook vanuit grub1 chainloaden naar grub2 installaties. Dit is wel praktisch gezien de installaties van de OS natuurlijk gewoon automatisch worden bijgewerkt dus hoef je ook niet bij elke upgrade je grub installatie aan te passen.
ANTWOORD OM TE HELPEN, NIET OM ANTWOORD TE KUNNEN GEVEN