Ondersteuning > Programmeren

programmeren lukt nog steeds niet

(1/3) > >>

Ivan1986:
ik blijf proberen maar ik heb nu al zoveel gelezen en gezoch maar ik kan nog steeds niet begrijpen hoe ik een grafische omgeving kan programeren. Ik ben al heel wat bezig met python en ik snap loops en alles wat er rond draait enzo maar ik ben het een beetje beu aan het worden dat ik nog steeds niet iets grafisch kan programeren.
Ik heb al verschillende programma's geprobeerd waarme je een venster kan opbouwen maar hoe je deze twee dan moet linken kan ik nergens terug vinden.
Weet er iemand een goede turtorial staan hiervaan. of kan iemand me dit eens uitleggen :s ik wil zooo graag dit kunnen.

Ivan

profoX:
Welke programmeertaal en welke grafische toolkit?

Ivan1986:
ik zou liefst in python leren omdat dat redelijk makkelijk is. en als grafische toolkit maakt het niet zoveel uit. Lieft had ik graag mijn eigen tekeningen als knoppen gebruikt en dus niet de standaard die er in zitten, natuurlijk weet ik niet of dit makkelijker of moeilijker is. als je mij aanraad om eerst gewoon te programeren met de standaard dan kan ik dat zeker aanvaarden. Dus als je me als beginner iets aanraad volg ik hier graag in

profoX:
"Eigen knoppen" is véél moeilijker in de toolkits die ik ken.

Er zijn twee populaire/moderne toolkits in Linux-land (er zijn er natuurlijk ook nog andere, maar één van deze twee moet je nemen als je het voor jezelf en voor al je gebruikers makkelijk wil maken).

* Ikzelf gebruik Qt 4 als grafische toolkit (en eveneens als algemene/cross-platform toolkit) - Qt 4 wordt onder andere gebruikt voor de ontwikkeling van KDE, alle KDE-programma's, de Opera-webbrowser, Skype en Google Earth

* De andere populaire grafische toolkit is de Gtk+ toolkit. Gtk+ wordt onder andere gebruikt voor de ontwikkeling van GNOME en alle GNOME-programma's.

Als je cross-platformprogramma's wil schrijven (programma's voor alle besturingssystemen) dan wil je natuurlijk dat de integratie met eender welk besturingssysteem zo hoog mogelijk is, zowel qua looks als functionaliteit. Gtk is standaard wel cross-platform, maar de programma's zien er vreemd uit op andere besturingssystemen en voor desktopintegratie is er weinig te vinden. wxWidgets kan daar eventueel een mouw aan passen (wxWidgets gebruikt native rendering, OF Gtk, afhankelijk van het OS) Qt 4 heeft standaard goede cross-platformtools, omdat Qt 4 meer is dan slechts een grafische toolkit.

Je zal van beide toolkits veel voor- en tegenstanders vinden. Zelf ben ik erg gehecht aan Qt 4 (let wel op de licentie: je mag geen commerciële programma's maken zonder een betaalde licentie! open-source-programma's mag je vanzelfsprekend wel maken zonder speciale licenties). Andere mensen op dit forum zijn dan weer gehecht aan wxWidgets, of puur Gtk+.

Zoek eens rond op internet en rapporteer maar terug wanneer je je keuze hebt gemaakt ;)

Enkele links om je op weg te helpen:

Officiële Qt-website: http://trolltech.com/products/qt/features
De officiële GUI design-tool van Qt: http://trolltech.com/products/qt/features/designer / http://doc.trolltech.com/4.3/qt4-designer.html

Officiële Gtk+-website: http://www.gtk.org/
Gtk heeft geen officiële GUI design-tool, maar Glade is populair: http://glade.gnome.org/screenshots.html

Officiële wxWidgets-website: http://www.wxwidgets.org/

leendert:
Als je voor wxwidgets en puthon gaat, is dit een erg goede handleiding:

http://www.zetcode.com/wxpython/

Die ben ik momenteel ook aan het doorwerken.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie