Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks  (gelezen 3963 keer)

Rasheed

  • Gast
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Gepost op: 2006/02/19, 02:31:52 »
Ik heb een eMac G4 met OS X (10.3.9) en de live-CD gedownload als een ISO bestand (vlgs. README.diskdefines: Ubuntu 5.10 "Breezy Badger" - Release powerpc). Nadat ik met Tinkertool de onzichtbare bestanden zichtbaar gemaakt heb, heb ik het ISO bestand geopend en de inhoud van het ISO venster naar een diskimage van een lege CD gesleept en de CD gebrand.

Computer herstart --> helemaal niks (tenminste, start gewoon OS X op)
Option ingedrukt tijdens herstart --> alleen HD verschijnt, verder niks

Dus wat moet ik nu precies doen om de Ubuntu Live-CD te kunnen gebruiken op een eMac G4?

Ren

Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #1 Gepost op: 2006/02/19, 02:34:33 »
Branden als iso. Niet de losse bestanden op cd branden...

Rasheed

  • Gast
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #2 Gepost op: 2006/02/20, 00:29:41 »
Bedankt, dat hielp al een beetje. Alleen nu is het finale scherm zwart. Je ziet Ubuntu overschakelen op X (100% geladen) en dan "poef", scherm op zwart.

Ik heb ook een ISO gedownload en gebrand voor mijn i386 en die bootte wel goed, dus ik weet hoe het laatste deel eruit moet zijn en dat is dus geen zwart scherm.

De begeleidende tekst had het over een iBook en PowerMac, G4 en G5. Ik neem aan dat de eMac (G4, USB 2.0) niet standaard ondersteund wordt en dat ik wat instellingen moeten aanpassen.

Waar kan ik iets over die instellingen vinden die ik nodig heb voor de eMac?

Ren

Rasheed

  • Gast
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #3 Gepost op: 2006/02/20, 02:27:45 »
Och laat ook eigenlijk maar zitten. Ik heb net gelezen dat je voor de Mac een aparte partitie moet opzetten met FAT32. Ik wil eigenlijk mijn bootschijf niet opdelen. Maar goed, voor Ubuntu i386 is het nog erger. Ik heb een 6 GB harde schijf zitten in mijn laptop (de grootste die nog te krijgen was) en je hebt minimaal 4 GB als bootdisk, plus 0.5 GB voor swapdisk nodig om het op je harde schijf te zetten. Dan blijft er geen ruimte voor Windows over.

Dit is wat ik al gevreesd had. Alle moderne OS'en vreten harddiskruimte. En dan te bedenken dat er vroeger wedstrijden waren om een compleet werkend programma in 5 KB te krijgen.
screen = $0800
vect = $2A
LDA #LDX #>screen
STA vect
STX vect + 1
LDX #0
LDY #0
loop: LDA message,x
STA (vector),y
INX
INY
BNE loop
RTS
message: "ubuntu: jammer, maar helaas!"
Of je nu Windows, Mac OS X of een Linux variant neemt, je moet een vrij recente computer hebben om die fatsoenlijk te kunnen draaien.

Het was leuk geprobeerd om Linux op die oude laptop te krijgen, maar blijkbaar zijn de Linuxversies van eind jaren '90 (toen mijn laptop nog "hip" was) nergens meer te downloaden.

Of wel soms? Want als die versie nog bestaan, zou ik er wel graag van willen weten.

Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #4 Gepost op: 2006/02/20, 16:35:51 »
damn small linux, featherlinux...

Ubuntu werkt prima op 2 gb hoor :)

Rasheed

  • Gast
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #5 Gepost op: 2006/02/21, 11:49:29 »
Ik ben nu dsl aan het proberen en dat gaat op zich goed, maar je zit wel vast aan het booten vanaf een CD-ROM, waardoor je CD-ROM onbruikbaar wordt om gegevens te lezen. Je kunt DSL wel op harde schijf zetten, maar dat betekent dat je zelf moet partitioneren (heb daar geen software voor op dit moment) en zelf een dual-boot moet maken.

Dat laatste wordt allemaal wel beschreven op het wiki, maar omdat ik dat nog nooit gedaan heb kan er van alles misgaan (menselijke fouten). En uit het verleden weet ik, dat als er iets mis kan gaan, het bij mij juist altijd misgaat (wat mij denk ik een goede tester maakt).

Eigenlijk vind ik Ubuntu veel gebruikersvriendelijker, maar misschien is het wat aan de grote kant. 2 GB is een hoop voor een 6GB harde schijf, die al voor 25% gevuld is met Windows en software.

Hoe gedraagt Ubuntu zich eigenlijk op een moderne PC? Sneller dan Windows? Ik neem aan ook veel stabieler en minder gevoelig voor virussen, spyware en dergelijke.

Het is een idee om later in het jaar een budget PC te kopen bij de lokale PC-boer en die te voorzien van Ubuntu als enige besturingssysteem, of met diverse Linux varianten erop in multiboot.

Ik wil namelijk geen Windows XP, omdat ik dat veel te kleinerend vind (er wordt mij van alles opgedrongen, terwijl ik liever zelf kies). Die paar keer dat ik op WinXP zat, kwamen mij als zeer onbehagelijk over. Als ik dan lees dat Win Vista in 8 smaken komt (wrs begin december 2006), maakt mij dat bepaald niet gretiger om dat OS op mijn computer te willen hebben.

In elk geval zal ik wel een lokaal netwerkje moeten opzetten, om zo beide computers achter een router aan het internet te kunnen koppelen.
_____
Ren

Saamelainen

  • Gast
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #6 Gepost op: 2006/02/21, 12:53:26 »
Die budget-pc is een goed idee. Maar zoek wel vantevoren een beetje uit wat voor hardware er compatibel is met Ubuntu/Linux. Anders kom je als beginneling voor vervelende verrassingen te staan.

Op mijn pc is Ubuntu iets langzamer dan Windows, maar anderen hebben andere ervaringen. En het gedoe met virusscanners, firewalls en spyware-opspoorders is verleden tijd (voorlopig?). De tijd die je daarmee uitspaart kun je gebruiken om Linux onder de knie te krijgen. Daar gaat nogal wat tijd in zitten. Het is een kwestie van ontzettend veel lezen. Maar als je door de eerste moeilijke tijd heen bent wil je geen Windows meer!
Windows :P

Rasheed

  • Gast
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #7 Gepost op: 2006/02/21, 23:34:30 »
Kom net van het damn small linux (DSL) forum. Ik moet allerlei technische kunstgrepen uithalen om de harde schijf te partitioneren (net als bij Ubuntu blijkbaar). Omdat ik schreef dat ik niet echt zin had om me daarin te verdiepen, verwees iemand me door (in feite dus terug) naar Ubuntu.

Je kunt alles zeggen van Windows, maar zo "geeky" als Linux is het zeker niet. Als dit niet snel verandert, gaat Linux als desktop de race verliezen (de race om de gunst van de consument).

Rest mij niks anders dan me maar aan te sluiten bij de rij mensen die proberen om Linux onder de knie te krijgen. Tijd die ze wellicht beter hadden kunnen besteden met het maken van mooie dingen op de toepassingsprogrammatuur van het OS, ipv aan het OS zelf.

Erg frustrerend en blijkbaar niemand die de behoefte voelt om er iets aan te doen.

Dus mijn wens/droom: het OS is onzichtbaar voor de gebruiker, of nog beter: het OS verdwijnt helemaal en wordt vervangen door een effici

Offline zappa

  • Lid
    • http://www.c3c.be
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #8 Gepost op: 2006/02/22, 09:19:10 »
In dit geval zou ik je Xandros aanraden, perfect wat je zoekt. :)

Rasheed

  • Gast
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #9 Gepost op: 2006/02/22, 13:38:28 »
Maar dan moet ik nog steeds zelf mijn harde schijf partitioneren. Bovendien, Xandros lijkt me geen open source, iig is het niet gratis. Het komt voort uit Corel Linux en Corel is een bedrijf dat in mijn ervaring prutswerk aflevert, net zulk halfbakken gedoe als Microsoft met zijn besturingssysteem Windows.

De systeemeisen van Xandros zijn trouwens vergelijkbaar met die van Ubuntu en daarom niet bruikbaar in mijn geval. Dus hoe je het ook bekijkt, het is zeker NIET perfect wat ik zoek.

Ik heb trouwens via-via achterhaald dat Fedora Core een redelijk systeem is op om oudere PCs te zetten. Zodra ik achterhaald heb hoe je veilig partities maakt en een multiboot opzet, zal ik dat eens proberen.

Ren

Offline zappa

  • Lid
    • http://www.c3c.be
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #10 Gepost op: 2006/02/22, 13:42:18 »
Partitionering gebeurt toch gewoon in de install???
En Xandros is wel gratis, maar je kan maar branden op max 4 speed.

Offline kennywest

  • Lid
    • http://kennywest.blogspot.com
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #11 Gepost op: 2006/02/22, 13:42:39 »
Fedora ... pffft, dat is even zwaar/licht als Ubuntu. Als je licht wilt gaan, installeer dan Debian of Slackware. Hou er wel rekening mee dat je je handen zal moeten vuil maken.

Rasheed

  • Gast
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #12 Gepost op: 2006/02/22, 16:32:32 »
Okee, dan zal ik eens naar Debian of Slackware kijken.

Weet je, blijkbaar heb ik er gewoon totaal geen verstand van, maar ik heb nog nergens een site gevonden waar je wijzer kunt worden zonder dat je door een hele wirwar van onbegrijpelijke zaken heen moet.

@zappa: blijven dan ook je oorspronkelijke partities bewaard? Ik wilde Win98SE wel intact houden.

Ren

Offline kennywest

  • Lid
    • http://kennywest.blogspot.com
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #13 Gepost op: 2006/02/22, 16:36:05 »
Hihi ;) Linux is een leerproces man. Steile curve, maar eens erover ...

Rasheed

  • Gast
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #14 Gepost op: 2006/02/22, 17:49:26 »
Bedankt voor de bemoedigende woorden, kennywest :-)

Ik ben momenteel de Debian iso aan het downloaden en heb ook al een kijkje genomen in de installatiehandleiding. Ziet er indrukwekkend uit, maar gelukkig staat in Appendix A een korte versie voor nieuwelingen (ik dus) en mensen die weinig tijd hebben en dat is allemaal goed te volgen, itt de rest van de installatiehandleiding. En volgens App.A hoef je Windows niet te verliezen, zeker niet als je de standaardinstallatie gebruikt. Alleen bij het partitioneren kun je beter de handmatige indeling gebruiken, omdat je anders later niet genoeg ruimte meer voor Windows hebt.

Dat is dan ook weer een pak van mijn hart. Een PC zonder Windows is een beetje moeilijk te verkopen, zou ik dat ooit nog willen. En verder gebruik ik de laptop alleen voor testdoeleinden (Windows en Linux Pythonscripts, plus de diverse OS versies van het animatiepogramma Moho).

Ren

Offline kennywest

  • Lid
    • http://kennywest.blogspot.com
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #15 Gepost op: 2006/02/22, 17:58:10 »
Als GUI kan je IceWM, blackbox, fluxbox of WindowMaker gebruiken. Heb dit ooit ge

Offline zappa

  • Lid
    • http://www.c3c.be
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #16 Gepost op: 2006/02/22, 20:12:55 »
Je kan de partitietabel inderdaad gewoon handmatig istellen in Ubuntu ook.
Als je echt in een notedop alle distro's wil:

http://distrowatch.com/

Rasheed

  • Gast
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #17 Gepost op: 2006/02/22, 21:32:22 »
Citaat van: Saamelainen
Die budget-pc is een goed idee. Maar zoek wel vantevoren een beetje uit wat voor hardware er compatibel is met Ubuntu/Linux. Anders kom je als beginneling voor vervelende verrassingen te staan.
Ik heb gelezen hoe het met die laptop vergaan is die geen enkel OS wilde accepteren. Misschien is een budget-pc toch niet zo'n slim idee. Budget-pcs veranderen namelijk nogal snel qua samenstelling (alhoewel A-merken er ook wat van kunnen).

Ik denk dat de truuk is om zwart op wit te krijgen van de verkoper dat de computer die je koopt (dus niet het merk/model, maar dit exemplaar) goed met Ubuntu Linux overweg kan, en zo niet, dan de totale koopsom terug. Geen contract, geen koop. En in dit geval zul je wrs een paar dagen moeten wachten, omdat men moet uitzoeken of Ubuntu idd op deze pc/configuratie kan draaien. Er zou geen verschil mogen zitten tussen een mondelinge afspraak en een schriftelijke, maar die is er in de praktijk dus wel.

En bij winkels waar de garantie niet verder gaat dan de deur koop ik niet. Voor mij dus geen Aldi PC.

Ren

Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #18 Gepost op: 2006/02/22, 21:52:18 »
Aldi PC werkt prima met Ubuntu ;)

Rasheed

  • Gast
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #19 Gepost op: 2006/02/22, 22:05:31 »
Zal wel zo zijn, maar toch gaat de garantie niet verder dan de deur. Heb je hardwareproblemen, dan moet je bij een helpdesk zijn. Ik heb een hekel aan helpdesks ontwikkelt na al die telefoonterreur van de laatste jaren (callcenters, die trouwens ook helpdesks en interviews doen).

Ren

Dereuze

  • Gast
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #20 Gepost op: 2006/02/25, 13:58:31 »
Heb ook een Aldi PC,nooit problemen gehad.
Sinds 2 maanden Ubuntu geinstalleerd werkt perfect.

Henk.

Rasheed

  • Gast
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #21 Gepost op: 2006/02/25, 15:03:25 »
Ik krijg volgens mij altijd de modellen die het niet doen. Dus ik ben een beetje huiverig om een doos te kopen en er thuis pas achter te komen of zo'n ding het nu wel of niet doet. Ik wil in de winkel kunnen testen of het apparaat doet wat het moet doen. Hetzelfde geldt overigens voor Expert PCs en AH PCs.

Ren

Offline bartek

  • Lid
    • http://bartek.blogsome.com
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #22 Gepost op: 2006/02/25, 16:24:20 »
Citaat van: Rasheed
Ik wil in de winkel kunnen testen of het apparaat doet wat het moet doen. Hetzelfde geldt overigens voor Expert PCs en AH PCs.
Is het niet mogelijk om een live cd van Ubuntu mee te nemen naar de winkel en te vragen om de pc even te mogen testen?
En kan ik met de live-cd ook de eventueel ingebouwde webcam testen?

Ik wil binnen een paar maanden een laptop kopen maar heb ook geen zin om daar eerst 1 week mee te klooien voor ik ermee kan werken.
| Deliberando saepe perit occasio |

"Car la vie est un bien perdu quand on n'a pas vécu comme on l'aurait voulu"

Saamelainen

  • Gast
Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #23 Gepost op: 2006/02/25, 17:00:06 »
Wat betreft een laptop, ik heb nu goede ervaringen met de Dell Inspiron 630m. Installeren in 25 minuten en geen vervelende problemen tegengekomen. Je kunt ze alleen maar bij Dell bestellen. Ik had 'm na een week binnen (moet uit Ierland komen). Maar andere typen kunnen weer lastiger zijn. Dat geldt ook voor de Aldi-pc als er plotseling andere hardware in zit.

Testen in de winkel? Ik betwijfel of ze dat doen. Misschien in een gespecialiseerde en duurdere zaak? Ik hoefde maar te zeggen dat ik Linux heb of ik werd aangekeken alsof  ik van een andere planeet kwam .

Ubuntu-5.10-live-powerpc doet helemaal niks
« Reactie #24 Gepost op: 2006/02/25, 21:24:41 »
HP laptops werken ook errug fijn met Ubuntu - ik heb zelf een HP compaq nc6000 en alles werkt op de SD card reader na (maar ook daar is hoop voor)