Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Wel gedeelde mappen, maar géén pc te zien  (gelezen 17187 keer)

Re: Wel gedeelde mappen, maar géén pc te zien
« Reactie #25 Gepost op: 2015/06/18, 20:00:26 »
@Nero:

Ik heb inderdaad de 64 bitversie van Ubuntu 14.04 als iso-bestand op een DVD-RW-schijfje gedownload. Ik kon dat iso-bestand wel ontwikkelen in een aparte map op mijn machine, maar jammer genoeg kon ik die bestanden niet meer overbrengen naar datzelfde DVD-schijfje, ofschoon er nog plaats genoeg was. Dus had het geen zin om het BIOS van mijn nieuwe pc te wijzigen (heb het wel geprobeerd, hoor, maar: noppes).  Mijn nieuwe pc is één van de laatste Medion Akoya-versies.

Norbert


Offline Nero

  • Lid
Re: Wel gedeelde mappen, maar géén pc te zien
« Reactie #26 Gepost op: 2015/06/18, 20:25:09 »
Een ISO bestand moet je niet ontwikkelen maar gewoon als image bestand op DVD schrijven. In mijn Windows periode gebruite ik daartoe het uitstekende gratis progje ImgBurn: http://imgburn.com/.

Re: Wel gedeelde mappen, maar géén pc te zien
« Reactie #27 Gepost op: 2015/07/05, 15:49:46 »
Ik ben al iets verder geraakt, nl met déze website: https://www.liberiangeek.net/2014/07/ubuntu-tips-create-samba-file-server-ubuntu-14-04/
Nu kan ik werkelijk alle shares van mijn Ubuntu-pc zien op de Windows-pc, ook deze welke er al stonden nog vóór ik mijn nieuwe smb.conf editeerde (en die er zelfs niet in opgenomen stonden) maar het straffe is dat ik er steeds maar een 2-3 van kan benaderen om er ook daadwerkelijk in te kunnen opereren vanuit mijn Windows-pc (bijvoorbeeld een tekstbestand opmaken). Allaccess kan ik openen maar ik kan er niets in doen. Heel verwarrend.  :(  Ik heb de oude shares (die zijn nog van de tijd dat ik met U12.04 werkte) ook ingewerkt in smb.conf. Dit gaf als resultaat dat ik die shares beter kon benaderen maar erg veel verschil maakte het niet uit. Er staan 9 shares op mijn Ubuntu en daarvan kan ik er op mijn Windows-pc maar 3 actief bereiken en bewerken, en dit ofschoon ze allemaal dezelfde rechten hebben (zo open mogelijk). Erg vreemd vind ik dat. Ook zie ik dat de 3 shares, waar ik dus meester over ben in mijn Windows-pc, niet na elke nieuwe opstart dezelfde zijn. Wie kan dat uitleggen? In ieder geval sta ik toch al iets verder. Ik heb nu toch al 2-3 kanalen langs waar ik een bestand van mijn Windows-pc naar mijn Ubuntu-pc kan doorsturen. Ik moet wel telkens eerst eens uitzoeken welke netwerklocatie voor mij beschikbaar is. Dat merk ik wel gauw als ik er even op klik. Als zo'n netwerklocatie niet werkt dan komt heel die ceremonie van inloggen met naam en paswoord tevoorschijn en dan mag ik invullen wat ik wil: het werkt toch niet.

Norbert
« Laatst bewerkt op: 2015/07/05, 20:24:39 door Strandkruier »

Re: Wel gedeelde mappen, maar géén pc te zien
« Reactie #28 Gepost op: 2015/07/12, 19:49:30 »
Nog een klein berichtje als toemaat vóórdat ik mijn draad als 'opgelost' beschouw:
Ik heb nog 3 shares overgehouden van mijn oorspronkelijke 9 en die voldoen uitstekend. In mijn smb.conf-file staat nu het volgende:

[global]

   workgroup = workgroup

   server string = Samba Server %v

   netbios name = srvr1

   security = user

   map to guest = bad user

   name resolve order = bcast host

   dns proxy = no
   username map = /etc/samba/smbusers
;   encrypt passwords = yes
;   guest ok = no
;   guest account = nobody

#============================ Share Definitions ==============================


[Openbaar]
   path = /home/norbert/Openbaar
   writeable = yes
;   browseable = yes
   guest ok = yes


[Attachments]
   path = /home/norbert/Attachments
   writeable = yes
;   browseable = yes
   guest ok = yes

[Nokia 108]
   path = /home/norbert/Nokia 108
   writeable = yes
;   browseable = yes
   guest ok = yes

Dus: "workgroup" is dezelfde als bij Windows 8.1. Wat de eigenschappen van de shares betreft: die heb ik zo 'open mogelijk' gehouden op mijn Ubuntu-pc. Dit betekent dat, voor wat betreft de rechten, ik zowel voor de eigenaar, de groep of 'anderen' de toestemming gegeven heb om bestanden aan te maken en te verwijderen. Lokale Netwerkschijf heb ik voor alle drie ingesteld op 'deze map delen' en 'anderen toestaan om bestanden aan te maken en te verwijderen.' Zo werkt het dus bij mij prima in mijn  kleine thuisnetwerk.
Wat betreft het aanmaken van een host voor client machines op mijn Windows-pc (zie: https://www.liberiangeek.net/2014/07/ubuntu-tips-create-samba-file-server-ubuntu-14-04/ ) heb ik wel moeten ondervinden dat mijn antivirusprogramma (Avira) mij dit aanvankelijk belette. Avira heeft een optie die ingesteld staat op het verhinderen van wijzigingen aan de host-files in W8.1, maar die optie kan gemakkelijk voor eventjes uitgeschakeld worden (en daarna weer aangezet). Ik weet nu niet of dit voor andere antivirusscanners ook geldt.
Ook heb ik gemerkt dat wanneer je in Windows een bestand aanmaakt in één of andere gedeelde netwerklocatie je best eens in Windows naar de eigenschappen ervan kijkt. Ik heb deze dus minstens een 'Volledig beheer' aan 'iedereen' toegekend (bij "Veiligheid"). Want ik zag dat ik anders overgestraalde bestanden naar mijn Ubuntu-pc ter plaatse niet kon verwijderen omdat ik daarvoor geen voldoende rechten bezat. Nu, ja, over netwerken ben ik niet goed op de hoogte.
Ik merkte ook dat het wel een paar daagjes duurde vooraleer beide pc's, die ik heb, op deze wijze met mekaar goed over de weg konden. 't Lijkt net of ze moesten eerst mekaars taal leren verstaan!
Nou, voor mij is het probleem opgelost, lieve mensen. Ik stel mij nu open voor opmerkingen van jullie.

Norbert

« Laatst bewerkt op: 2015/07/12, 19:51:07 door Strandkruier »

Re: Wel gedeelde mappen, maar géén pc te zien
« Reactie #29 Gepost op: 2015/07/30, 22:25:13 »
Dag, iedereen,

Helaas moet ik mededelen dat mijn probleem opnieuw opgetreden is..
Kijk, ik heb gisteren een upgrade gedaan naar Windows 10 en dàt was er blijkbaar teveel aan!!
Ik kan nu, met de smb.conf, die ik hiervóór opgegeven heb, en waaraan ik niets gewijzigd heb mijn Ubuntu-pc wel zien staan in het netwerk op mijn Windows-pc. Ook de nieuwe hosts-file in Windows 10 is net dezelfde als in Windows 8.1.  Maar helaas kan ik daar geen enkele share zien en àls het al gebeurt dat er shares te zien zijn kan ik er geen bestanden in zien noch openen. Ik krijg dan het bericht van Windows dat mijn Ubuntu-pc niet toegankelijk is, dat hij niet antwoordt of dat er problemen zijn met mijn router. Toch wel raar dat die routers, nèt vóór de upgrade naar Windows 10 nog heel goed functioneerde en nu zou hij ineens defect zijn!!! Ik kan dit niet geloven. Ik begin al spijt te krijgen van die upgrade!
Wat nu gezongen? Ik zou wel kunnen een herstel doen naar W8.1 maar zo zit ikzelf niet ineen.  Ik ken W10 nog te weinig.
Mijn Ubuntu-pc ziet wèl alles wat gedeeld is op die Windows-pc, net als voordien.
Ik krijg in W10 een netwerkfout met als code 0x80070035 met de melding "Kan het netwerkpad niet vinden".

Norbert
« Laatst bewerkt op: 2015/07/30, 22:31:45 door Strandkruier »

Offline Henkp

  • Lid
Re: Wel gedeelde mappen, maar géén pc te zien
« Reactie #30 Gepost op: 2015/07/30, 22:56:54 »
Nou dan heb je vanaf nu nog 1 maand de tijd om te downgrade naar win 8!
Ik heb zelf nog win 7 als nood geïnstalleerd staan, alleen daar komt nooit geen win 10 op, al krijg ik geld toe.

Mijn privacy is mij te veel waard, dus werk ik voornamelijk met Linux Mint 17.2 en Ubuntu 14.04.2  =D

Re: Wel gedeelde mappen, maar géén pc te zien
« Reactie #31 Gepost op: 2015/08/01, 01:18:07 »
@Henkp:

't Was tegen mijn principes, maar ik heb het inderdaad gedaan: terug een downgrade naar W8.1. Ik hoef die troep van W10 niet meer. Ik heb geen tijd om maanden aan één stuk bezig te zijn met het uitzoeken van die onvolkomenheden. Ik wil niet langer verplicht worden om duizenden bladzijden te moeten raadplegen om een oplossing te vinden. Een pc moet werken en heeft normaal andere toepassingsgebieden dan enkel maar een studie-object op zichzelf te zijn.

Norbert

Re: Wel gedeelde mappen, maar géén pc te zien
« Reactie #32 Gepost op: 2016/05/16, 00:39:56 »
Ik heb me nu, vele maanden later, opnieuw laten verleiden om terug Windows 10 op mij nieuwste pc te installeren.. Omdat het, ja, de laatste kans wordt deze maanden, hé?
Wederom botste ik op het zelfde probleem, zoals eerder in deze thread aangegeven: mijn W10-pc zag mijn Ubuntu-pc wel staan in zijn netwerk maar kreeg er geen echte toegang toe. Omgekeerd kreeg mijn Ubuntu-pc wel toegang tot mijn W10-pc.
Na enig zoekwerk, her en der, vond ik de oplossing. Eerst moest ik mijn virusscanner (Avira) dwingen om wijzigingen aan het bestand met de naam "hosts" toe te laten. Dit bestand bevindt zich op deze locatie: C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts . Dan moest ik Kladblok als administrator openen (dat is absoluut noodzakelijk). Dat doe  je door deze App op te starten vanuit het App-menu linksonder in Bureau Blad en met de rechtermuisknop erop te klikken en jezelf in Kladblok administratorrechten toe te staan.
Als je dus het hosts-bestand met Kladblok (of Notepad) opent krijg je het bestand te zien zoals dit op déze pagina staat aangegeven: https://www.petri.com/easily-edit-hosts-file-windows-10 .
Nu was het verder eenvoudig: ik moest, onderaan dit bestand, na de laatste regel ervan, nog het netwerkadres van mijn Ubuntu-pc invullen met daarbij een typering, aldus:
192.168.1.2         srvr1.domain.com                     srvr1              (zonder voorafgaandelijk #-teken uiteraard, want anders wordt die regel gewoon gezien als "commentaar").
(Voor wie het niet weet: je kunt je netwerkadres in Ubuntu opvragen rechtsboven bij "Verbindingsinformatie" van je netwerk. In mijn geval staat dus mijn Ubuntu-pc onder IPv4 met het IP-adres 192.168.1.2)
Daarna moest ik er voor zorgen dat Kladblok dit uitgebreide bestand als "Alle bestanden" opsloeg (en niet als tekstbestand) ter vervanging van het originele hosts-bestand (het hosts-bestand mag de extensie ".txt" dus niet krijgen.
En dàt was het! Ik moest nog slechts mijn Avira-virusscanner terug de toestemming geven om wijzigingen in het hosts-bestand te blokkeren, zoals dit eerder het geval  was. En terstond kreeg ik via mijn W10-pc toegang tot al mijn gedeelde of openbare mappen op mijn Ubuntu-pc.
Ik heb deze voornoemde wijziging dus niet geheel gedaan zoals op de pagina van petri.com. Dat zou niet gelukt zijn ook, omdat mijn virusscanner in de weg zat en die moest ik dus eerst ongevoelig maken voor die hosts-file.
Zucht!!.. Wat een toestanden, allemaal!.. Kon het echt niet wat eenvoudiger, voor een simpel thuisnetwerkje met een router en 2 pc's daarin? Ben ik nu een netwerkspecialist geworden? Ik hoop van niet want ik zou dit bijange niet willen zijn ook! Ik krijg zo al vanzelf genoeg grijze haren (ik ben nu 63)!! Wat ik ook droevig vind is dat je de informatie, die je, om dit alles te kunnen uitvoeren, broodnodig hebt, pas na vele maanden, nadat een nieuw operating system gelanceerd is, op het Internet terugvindt.

Norbert

Re: Wel gedeelde mappen, maar géén pc te zien
« Reactie #33 Gepost op: 2016/06/12, 17:54:43 »
En weer ben ik in de problemen geraakt!!
Mijn router heeft, om één of andere reden, het netwerkadres van mijn Ubuntu-pc gewijzigd en daardoor was dit door mijn W10-pc niet meer bereikbaar.
O.k., ik heb het nieuwe adres van mijn Ubuntu-pc in het host-bestand van W10 erbij geschreven, zoals voorheen aangehaald.
Nu lukte dat gedeeltelijk. Mijn Ubuntu-pc is opnieuw zichtbaar op mijn W10-pc maar nu vraagt die telkens om mijn netwerkreferenties!! En dààr zit het hem nu juist! Toen op diezelfde pc W10  nog W8.1 was werden die netwerkreferenties keurig overgenomen bij de installatie van W10. Maar nu zijn die blijkbaar niet meer van tel!!! Ik herinner me nog wel hoe die netwerkreferenties er destijds uitzagen maar wellicht ben ik toch één en ander vergeten, want welke combinatie van gebruiker en wachtwoord ik ook uitprobeer: het lukt niet! En hoe moet ik die ingeven? Met slash of backslash? Het groeit me stilletjesaan boven het hoofd. Overigens: waar staan die netwerkreferenties, die ik nodig heb, wel in mijn Ubuntu-pc? Als ik die nu nog kon recuperen was het eenvoudig geweest.

Norbert

Re: Wel gedeelde mappen, maar géén pc te zien
« Reactie #34 Gepost op: 2016/06/13, 21:33:30 »
Ik ben alweer een stukje verder geraakt.
Zoals gisteren gezegd had ik het nieuwe adres van mijn ubuntu-pc ingevuld onder het oude adres in C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts en ik had er de andere uitgangen van mijn router maar bijgevoegd. Dit gaf dus als resultaat dat ik mijn ubuntu-pc opnieuw zag staan in mijn W10-bestandsbeheer onder Netwerk, maar verder kon ik daar niet in.
Vandaag heb ik het nieuwe adres van mijn ubuntu-pc in C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts behouden en de niet gebruikte adressen gewist. Dit gaf als resultaat dat al mijn shares (nu 9) in mijn windows-pc keurig te zien zijn! Maar van de negen shares zijn er maar 3 toegankelijk en windows vraagt voor de andere de netwerkreferenties. Nochtans staan in mijn smb.conf-file alle shares op dezelfde manier genoteerd. Nu kan ik niet meer volgen, hoor!! Wie wel?

Norbert

Re: Wel gedeelde mappen, maar géén pc te zien
« Reactie #35 Gepost op: 2016/07/09, 12:45:55 »
En de laatste stap die ik nu gezet heb brengt nu al drie weken soelaas op, op alle gebieden.
Ik heb dus Samba er nu volledig afgegooid met de aanwijzingen op déze pagina: http://askubuntu.com/questions/74838/how-do-i-completely-remove-samba en dan opnieuw de grafische interface voor Samba terug geïnstalleerd. Ik heb daarbij wel gezien dat de SMB/CIFS file, print, and login server for Unix er meteen bij geïnstalleerd werd. Alles terug ingesteld en er in Windows10 voor gezorgd dat in de hosts-file het juiste netwerkadres van mijn Ubuntu-pc vermeld stond, zoals voorheen in deze draad aangegeven. En alles werkte meteen. Maar, of ik alles gedaan heb zoals het hoorde weet ik niet.  :)  Ik ken er te weinig van.
Het is wel zo dat ik, als beide pc's aanstaan, niet meteen mijn Ubuntu-pc kan zien in de Netwerkmap van W10 als ik Verkenner open. Maar als ik op deze pc de Supertoets +R induw verschijnt er een invoervenstertje waar ik de hostnaam van mijn ubuntu-pc (bij mij heet die SRVR1, zoals aangegeven in de hosts-file van Windows) moet ingeven, op die manier: \\SRVR1. Meteen verschijnt dan mijn ubuntu-pc in de Netwerkmap en worden alle openbare mappen op mijn ubuntu-pc in Windows aangegeven. Ik zeg wel: alle "openbare" mappen! Er is hier één map welke ik strikt persoonlijk wilde houden en die verschijnt dan *niet* meteen. In smb.conf staan bij mij alle openbare mappen nu zó aangegeven ( 1 voorbeeld! De andere mappen hebben andere namen):
[Openbaar]
   path = /home/norbert/Openbaar
   writeable = yes
;   browseable = yes
   guest ok = yes

maar bij die éne, persoonlijke map, staat het aldus:
[naam persoonlijke map]
    path = /home/norbert/Afbeeldingen/naam persoonlijke map
     writeable = yes
     browseable = no
     create mask = 0755
    guest ok = yes

Dit heb ik met de GUI  (grafische interface) van Samba en gedit in de terminal direct zo in de smb.conf-file zo kunnen editeren.

Dít, en al het voorgaande, zorgt er al voor dat een derde pc met W10 (en die is er!), mijn ubuntu-pc èn mijn persoonlijke map niet kan zien, gewoon omdat de gebruiker ervan er de naam niet van kent en er dus niet naartoe zal zoeken omdat hij zelfs het bestaan ervan niet vermoedt. En ik ben er al zeker van dat daartoe ook geen poging zal ondernomen worden in mijn huisgezin.  De eigenaar van die pc weet helemaal niets over netwerken, e.d.  :)
En, zo zul jullie me vragen: hoe benader je dan die persoonlijk map? Wel, door gewoon in Windows weer Super +R in te drukken en in de opdrachtregel  \\SRVR1\naam persoonlijke map  in te schrijven.  Ik kom dan direct in die map terecht èn deze wordt ook, voor de duur van de hele sessie, in de Netwerkmap van W10 gezet. En, ja, alleen maar voor de duur van de sessie. Als je de pc uitzet en weer aanzet dan moet je de boel weer helemaal herhalen. Maar dit stoort me niet. Ik weet op die manier dat mijn andere huisgenoten nooit de inhoud van mijn persoonlijke map kunnen vinden en dat is voor mij voldoende. En Windows10 maakt het de gebruiker ook gemakkelijk door het netwerkadres van de andere pc al in zijn adressenlijst van het invoervenster op te nemen als keuzemogelijkheid. Dus dit bepaart schrijfwerk.

Maar ik heb kritiek op Samba. Neen, niet omdat ik het technisch onvolmaakt vind.. Neen, het is eerder de duiding, die erover op het Internet te vinden is, die mij niet bevredigt. Netwerkbeheer ziet er mij een zeer moeilijk vak uit, waarin bij het minste talrijke obstakels, haken en ogen opduiken. Ik kan begrijpen dat dit voor veel leken op dit gebied, die een simpel netwerkje willen opzetten, haast onoverkomelijke moeilijkheden met zich mee brengt. Het vakgebied ziet er mij eigenlijk tè praktisch van aard uit om het door academici te laten beschrijven want de uitleg van die lui is altijd veel te bondig en te abstract. Die mensen staan er ook meestal niet bij stil dat een beginner ook vaak de basiskennis van Linux of het netwerken niet bij zich heeft en dan loopt het vaak mis. Om een voorbeeld te geven: wat betekent in smb.conf het woord "browseable?" Betekent deze bepaling nu dat je de bestemming kunt "doorbladeren" of betekent dit dat de bestemming gewoon "zichtbaar" is? Dit subtiele verschil schept problemen want van een map die je gewoon ingesteld hebt met "browseable = no" zou je kunnen aannemen dat je wel de naam van die map kunt zien, maar niet de inhoud. Maar, zo werkt het blijkbaar niet, althans niet bij mij. Ook de naam van de map is niet zichtbaar. Dus, wat is het dan, hé?

Ik weet nog steeds niet  hoe het komt dat mijn router ooit het netwerkadres van mijn ubuntu-pc heeft kunnen wijzigen. Heeft dat iets met DHCP op mijn router te maken? En hoe? Ik heb een U.S. Robotics Wireless MaxG Router.
Ik heb ook ondervonden dat mijn netwerkverbinding, tussen mijn ubuntu-pc en mijn router, soms problemen geeft. Dit is een Powerline-verbinding met een TP-link AV200 (een gewoon setje). Soms houdt die een tijdje (een 5-10-tal minuten) alle netwerkverkeer tegen en begint er dan meteen weer aan. Maar terzelfdertijd kan ik echter wèl mijn W10-pc gebruiken, via de zelfde router om op het Internet te gaan!! Ik heb ontdekt dat het dan voldoende is om het lid van het setje, waar mijn ubuntu-pc mee gevoed wordt, eventjes uit het stopcontact te trekken, dan terug te plaatsen en dan wordt alles weer hersteld. Nu is het zo dat mijn W10-pc èn mijn router via hetzelfde stopcontact gevoed worden met 220V AC en dat zowel mijn ubuntu-pc als mijn W10-pc op dezelfde stroomfase van het elektriciteitsnet liggen. Maar tussen mijn W10-pc èn mijn router zit vóór de stekker een overspanningsbeveiliging. Die heb ik in het verleden aangebracht omdat ik tijdens onweersbuien wel eens schade ondervond aan mijn vroegere windows-pc's (sommige kaarten gingen dan stuk).  Ik weet nu wel dat de firma TP-link het gebruik van sommige stopcontactblokken afraadt omdat er daarin overspanningsfilters ingebouwd zijn maar tot dusverre heb ik daar, voor wat betreft mijn netwerkverbinding tussen mijn persoonlijke pc's, nooit moeilijkheden door ondervonden.., tot op het ogenblik dat ik een identieke overspanningsbeveiliging in de 220V-voeding van mijn ubuntu-pc stak!!! Daar wordt namelijk ook het tweede stuk van het setje Powerline door gevoed. Dàn lukt op mijn Ubuntu-pc niets meer: geen netwerkverbinding, geen Internet, niets!..

Sorry, lieve mensen, dat ik hier zo'n herrie gemaakt heb over mijn netwerkproblemen, hier op dit forum. Ik hoop dat ik jullie geduld met mij niet te zwaar op de proef gesteld heb. Maar als je er niet over praat leert niemand iets bij, nietwaar?  8-) Maar, eerlijk: ik had echt nooit gedacht dat mijn inzending zo erg veel gelezen ging worden!!!  :)

Norbert
« Laatst bewerkt op: 2016/07/10, 14:29:04 door Strandkruier »

Re: Wel gedeelde mappen, maar géén pc te zien
« Reactie #36 Gepost op: 2016/07/25, 12:35:05 »
En nu heb ik wéér iets erbij gevonden dat ik voordien niet wist..
Als je in 14.04 het icoon Sysinfo opent (indien niet aanwezig in de taakbalk, dan installeren via Ubuntu softwarecentrum) dan ga je eerst naar "System", dan naar "More details", en dan zie je daar onderaan de "Hostname" van je pc staan, zoals die bij de installatie van 14.04  op de pc toegewezen werd. Op mijn pc is dat norbert-FZ083AA-ABF-a6643fr. Hoe ik dit destijds voor mekaar gekregen heb, bij de installatie van 14.04, weet ik niet meer, maar zoals jullie wel zien is dit een combinatie van mijn eigen voornaam en de kenletters van mijn pc, zoals die ook op een etiket aan de buitenkant van mijn pc aangebracht is door de fabrikant (zonder "norbert-" erin, uiteraard).
Nu lijkt het er op dat het voor een W10-pc, die via een router in hetzelfde thuisnetwerk wordt verbonden met een 14.04 Ubuntu-pc voldoende is om in de zoekbalk (bovenaan) in de Netwerkmap van  Windows(10)-verkenner de eerste 15 letters van die hostnaam in te geven om verbinding te krijgen met de gedeelde en openbaar gestelde mappen in de 14.04-Ubuntu-pc. Bij mij is dat dus "norbert-FZ083AA".  Daarbij is het zelfs niet eens noodzakelijk dat in de 'hosts'-file van W10 het IP-adres van de Ubuntu-pc ingegeven wordt, zoals ik dat hier al aangegeven had in voorgaande artikelen van deze draad. Je Ubuntu-pc hoeft dus ook in je netwerk daarvoor geen statisch Ip-adres te krijgen, wil je gemakkelijk werken in je thuisnetwerk met W10-pc's en Ubuntu-pc's. Ik probeerde het met gewijzigde ip-adressen, door mijn router te rebooten en daarna al mijn pc's in een gewijzigde volgorde op te starten zodat ze allemaal ip-adressen in mijn netwerk kregen die ze voordien niet hadden. En ook waren die ip-adressen bovendien niet in de hostsfile van W10 ingeschreven.
De ingave in de zoekbalk van mijn W10-pc deed ik alzo: \\norbert-FZ083AA . Wat meer is: bij terug een reboot van mijn router + heropstart van mijn pc's, waarbij zij wéér andere ip-adressen krijgen in mijn netwerk bleek dit even goed te blijven werken zonder dat hun ip-adressen, met dito hostnamen in de hosts-file van W10 vermeld waren. Het ziet er dus naar uit dat W10 vooral eerst lijkt te gaan zoeken naar de hostnaam van je pc, zoals die bij de installatie van 14.04 bepaald werd, niet door jezelf maar door het installatieprogramma. Meteen is het bij W10 handig dat dit systeem die locatie meteen in het geschiedenislijstje van de zoekbalk in de Netwerkmap inschrijft. Dan kun je er bij een volgende opstart, mocht in de configuratie van je netwerk zelf weer alles gewijzigd zijn, er meteen naartoe kunt door eventjes op het vinkje te klikken, rechts van de zoekbalk. Ingave van een niet-zichtbare map van mijn ubuntu-pc deed ik aldus: \\norbert-FZ083AA\naam niet-zichtbare map . En diè wordt dan ook meteen in het geschiedenislijstje van W10 gezet.
Tja.., ik weet het niet, hoor, beste mensen!  :| Wat ik hier allemaal neerschrijf is alles empirisch uitgezocht. Ik las die oplossing nog nergens maar misschien kunnen jullie er wel wat mee doen, éh?  8-)
Hoe ik tot die oplossing gekomen ben? Wel, ze stónd eigenlijk al in het voornoemde geschiedenislijstje van de Netwerkmap, maar ik weet helemaal niet hoe die er in gekomen is en ik had er nadien ook nooit op geklikt. Er gaat wel wat tijd overheen eer je met nieuwe systemen goed leert werken, nietwaar?

Norbert

P.S.: ik wilde daar nog graag iets aan toevoegen. Ik schreef dus dat in mijn W10-pc in Windows Verkenner het systeem op zoek moest gaan naar \\norbert-FZ083AA . Deze pc is ook te zien wanneer ik in "Bestanden" van Ubuntu 14.04 in het Netwerk ga bladeren. Dan zie ik daar ook (zie bijlage) mijn W10-pc staan (hij heet daar NORBERT2) en mijn Ubuntu-pc heet daar, ja, hoe kan het ook anders: NORBERT-FZ083AA .
Dat wil dus tegelijkertijd zeggen dat je, wanneer je daar op enig ogenblik je Ubuntu-pc op vergelijkbare wijze in het Netwerk afgebeeld ziet staan, je onmiddellijk weet waar je W10-pc naar op zoek moet gaan, zelfs al heeft W10 je Ubuntu-pc nog nergens geafficheerd. Dit kan van belang zijn! Want ik weet nu wel hoe de zaken op mijn Ubuntu-pc werken, maar ik weet daarom nog niet hoe dat er op jullie pc's uit ziet.

« Laatst bewerkt op: 2016/07/25, 20:02:28 door Strandkruier »