Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: MS-programma's in Virtualbox onder Ubuntu.  (gelezen 1326 keer)

Offline Jakke5

  • Lid
MS-programma's in Virtualbox onder Ubuntu.
« Gepost op: 2011/04/28, 12:18:46 »
Kan een MS-programma in Virtualbox onder Ubuntu gebruik maken van de partities met ext-3 of ext-4, of moet er dan een aparte partitie op de hd met ntfs of hoe heten die formaten voor MS?

Re: MS-programma's in Virtualbox onder Ubuntu.
« Reactie #1 Gepost op: 2011/04/28, 12:26:09 »
Je maakt in VB gewoon een primaire NTFS partitie aan en daarna installeer je windows.
Alle windows programma's installeer je in windows.

Als je dingen wilt kopieren vanuit Ubuntu naar windows zal dit niet meteen lukken.
Je moet in windows een gedeelde map aanmaken die verschijnt in de (verstopte) VB map, waarna je dingetjes vanuit Ubuntu in die gedeelde map kan gooien en vervolgens weer zal terug zien als je in windows in die gedeelde map kijkt.
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it.
Microsoft geeft je een raam, Linux geeft je een heel huis :D

Re: MS-programma's in Virtualbox onder Ubuntu.
« Reactie #2 Gepost op: 2011/04/28, 12:26:20 »
VirtualBox werkt binnen zijn eigen kader; wil je W7 of WXP installeren dan gebeurt dit binnen in het progje van VB.

Aparte applicaties van MS (office b.v. ) kan je niet draaien in VirtualBox ; het is een systeem om een gastsysteem (een OS) te laten draaien.

Ik werk vooral met de VB van Oracle = goede ondersteuning voor alle OS-en. (En je kan met het extention-pack volledige USB ondersteuning hebben, wel op een lage snelheid).

Wat je wel kan doen is een WXP (b.v.) installeren en daarin een office pakket installeren; je hebt de volledige functionaliteit van het OS.

Let wel op met de activatie van Windows = de gesel van de beperkingen van MS.

In wezen doet VB veel werk voor jou; alleen moet je zien hoeveel RAM je toewijst voor je gast-OS én hoeveel video-geheugen je toewijst.
Voor de rest is het een supergemakkelijk ding om OS-en uit te testen.

Gubuntu 17.04 wegens verdwijnen Unity binnenkort

Offline Jakke5

  • Lid
Re: MS-programma's in Virtualbox onder Ubuntu.
« Reactie #3 Gepost op: 2011/04/28, 16:04:30 »
Welbedankt.
Het antwoord is dus: ja, als je ms-programma's wil draaien dan heb je een aparte ntfs (of fat oid) partitie nodig.

Ik kan nu vanuit Ubuntu rechtstreeks gegevens neerpoten in m'n XP-partitie. Andersom helaas niet. Domme XP kan niet lezen/schrijven van ext-3 of -4. Kan dat dan wél met Ubuntu in VB onder XP (of met XP in VB onder Ubuntu)? Kan ik zonder een complete herstart van een XP-prog naar een Ubuntu-prog overgaan? Zoniet zie ik het voordeel van VB niet, tenzij om OS-en te testen, maar dat is niet iets wat iedereen elke dag doet, toch?

Offline Luuk58

  • Lid
Re: MS-programma's in Virtualbox onder Ubuntu.
« Reactie #4 Gepost op: 2011/04/28, 16:18:55 »
Kan dat dan wél met Ubuntu in VB onder XP (of met XP in VB onder Ubuntu)?
Nee.

Het voordeel van Virtualbox is, IMO, dat je Windows binnen Ubuntu kunt draaien, maar dan ook echt bínnen Ubuntu. Zonder moeilijk te doen met Wine.

ja dat screenshot is anderhalf jaar oud :')

Re: MS-programma's in Virtualbox onder Ubuntu.
« Reactie #5 Gepost op: 2011/04/28, 16:20:51 »
Wat virtualbox doet is het emuleren van een computer, met harde schijf, netwerkverbinding enzovoort. Op deze "virtuele" computer kun je dan een X-besturingssysteem met software draaien.

De gegevens op deze virtuele harde schijf worden opgeslagen op 1 bestand in het bestandssysteem van de hostcomputer. De NTFS-partitie van Windows staat dan op deze virtuele harde schijf, die dan als 1 bestand in een van je Ubuntu-partities staat (EXT4). Het antwoord is dus eigenlijk dat je die partitie wel nodig hebt, maar hem niet op je schijf aan hoeft te maken als een andere partitie.

Het voordeel van Virtualbox is, dat je die virtuele computers met hun harde schijven heel eenvoudig kunt aanmaken, en weer weg kunt gooien. Bovendien kunnen die virtuele computers normaal gezien helemaal niet bij het hostsysteem. Een verschil met een dual boot is dat die virtuele machine als een normaal programma draait in het hostbesturingssyteem. Je kunt die virtuele machine dus net als een gewoon programma opstarten en afsluiten vanuit het host-OS. De kracht zit hem erin, dat je slechts beperkt wordt door je hardware in hoeveel besturingssystemen je tegelijkertijd kunt draaien. Je moet je voorstellen dat je het Bureaublad van XP ziet als een scherm in Ubuntu.

Eventuele bestandsoverdrachten kunnen "over het netwerk". Het gastsysteem ziet de hostcomputer als een andere computer op het netwerk, en de hostcomputer de gastcomputer ook.