Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Voorbereiding voor een organisatievoorstel: een missiedocument voor Ubuntu NL  (gelezen 6713 keer)

Ik wil hier even de aandacht vestigen op een blogpost die ik heb geschreven over een voorbereiding voor het schrijven van een organisatievoorstel: het schrijven van een missievoorstel. Waarom? Omdat het belangrijk is te weten wat je wilt voordat je gaat bedenken hoe je iets wilt.

Kijk op http://sensehofstede.nl/een-missiedocument-voor-ubuntu-nl en discussieer mee! Bijdragen gevraagd.
Vragen over Ubuntu Nederland of de internationale Ubuntu-gemeenschap? PB of mail me!

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Over Tholen
Even een paar dingen toegevoegd.
Mogelijk zijn de punten een utopie, maar er moet een streven zijn.
Voel je vrij om mijn punten te bekritiseren of te verwijderen.
Even een link naar de pagina, dat is sneller: http://wiki.ubuntu-nl.org/community/Missie
Openstandaard Evangelist, OpenSource Promotor, OpenData voorstander.
Xubuntu gebruiker en voorstander
Er is ook nog een andere hobby.

Offline Gotiniens

  • Lid
Even een snel puntje: soms is het handig om doelen S.M.A.R.T te maken, je kan je dan namelijk makkelijker beoordelen of je een doel hebt gehaald. Dit is niet altijd nodig trouwens.

Meer info: http://www.carrieretijger.nl/functioneren/management/leidinggeven/doelen-stellen/smart

Offline Roc.am

  • Lid
Ik zie hier staan:

Ondersteuning bieden aan de Ubuntu-gebruikers in Nederland.

Ik denk dat wij ondersteuning willen bieden aan alle Nederlands taal gebruikers.
Denk hierbij alleen al aan onze zuiderburen, die massa gewijs aanwezig zijn.

- Roc

Offline Gotiniens

  • Lid
Nee, vanuit Canonical zijn LoCo's groepen die opereren in al voorgedefinieerde geografische gebieden. In Europa worden landen als zon geografisch gebied beschouwd. Dus in principe zijn wij voor het land Nederland aan het werk.

Neemt niet weg dat wij zover ik begrepen hebben een afspraak hebben met ubuntu-be om voor hun de Vlamingen van support te voorzien.

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Over Tholen
Toch heb ik aangepast, support in de Nederlandse taal is beter, tenslotte kunnen Nederlanders overal zitten.
Verder, voor zover ik weet, zitten er Vlamingen in alle teams, de samenwerking is goed.
Openstandaard Evangelist, OpenSource Promotor, OpenData voorstander.
Xubuntu gebruiker en voorstander
Er is ook nog een andere hobby.

Is het niet belangrijk om onderscheid te maken tussen de missie voor Ubuntu-NL, en het Ubuntu-NL team? Zo staat er in het missiedocument dat het organiseren van Releaseparties een van de doelen is. Maar de missie van het promotie team was vooral om ondersteuning te bieden aan communityleden die een evenement willen organiseren, en deze organisatie makkelijk en laagdrempelig te maken. En daarnaast om de continuiteit in ervaring met het organiseren van evenementen te waarborgen door informatie op te slaan in een wiki e.d. Het idee was niet dat er een vast team is dat iedere keer weer zelf de parties gaat organiseren.

Maar ik weet niet goed wat nu de bedoeling is van dit document, de doelen die het team zichzelf stelt, of de doelen die Ubuntu-nl in het algemeen nastreeft? Of is het de bedoeling dat in de nieuwe aanpak het onderscheid tussen team en community-nl vervaagd?
« Laatst bewerkt op: 2010/11/04, 10:27:50 door Thomas de Graaff »

Offline Soul-Sing

  • Lid
Misschien is er niet zozeer behoefte aan het herformuleren van doelen die Ubuntu-nl en het Ubuntu-nl-team zich stelt, maar eerder het herformuleren van de basis van deze vrijwilligersgroep; het waarborgen van continuiteit, openheid, communicatie die niet reactief  maar proactief is, heldere en logische besluitvorming, het evalueren van knelpunten, het oriënteren op, benoemen en verslaglegging van problemen en het oplossen van die problemen. Een heroriëntatie op de manier waarop die doelen bereikt dienen te worden. Anders lopen "we" het risico wederom een omtrekkende beweging te maken.
Gevaar is uiteraard dat Ubuntu-nl  een naar binnen gerichte organisatie  wordt, terwijl het doel een naar buiten gerichte beweging moet zijn. Maar first things first, eerst de basis stevig neerzetten.

Offline Brumm3l

  • Lid
Volgens mij is het gebruik van het woord missie, in ieder geval voor mij, in dit geval verwarrend met de inhoud van het document. Er is mij altijd geleerd dat een missie juist een wat 'vager' en algemener beeld geeft van de normen en waarden van een organisatie, m.a.w. waarvoor staat de organisatie. In een visie wordt vervolgens omschreven waarvoor een organisatie gaat. Hoe de missie en visie te bereiken leg je vervolgens vast in strategie, die onder andere bestaat uit doelstellingen, die dan bij voorkeur S.M.A.R.T. geformuleerd zijn.

Wat meer informatie over de bovenstaande omschrijving kan hier worden gevonden.

Ik weet niet of dit ook daadwerkelijk de bedoeling is van het missiedocument zoals dit nu wordt gebruikt, maar mocht dit wel zo zijn dan zou een voorbeeld van een missie van Ubuntu-NL, gebaseerd op de doelstellingen die nu in het document staan, er zo uit kunnen zien:

Een organisatie zijn die Ubuntu verspreid in het Nederlandse taalgebied en zorg draagt voor documentatie en ondersteuning. Waarbij in een open cultuur de input van de community wordt gebruikt om Ubuntu (in al haar facetten) te blijven ontwikkelen.

Het is alweer even geleden dat ik voor het laatst een missie/visie/strategie heb opgesteld, dus er kan ongetwijfeld wat aan verbeterd en geschaafd worden. Als er behoefte aan is, ben ik uiteraard bereid hierin verder mee te denken / te ondersteunen.

@ Thomas

Ik denk niet dat er een verschil kan zijn tussen de missie van de Ubuntu-NL gemeenschap en het team dat daar verdere invulling aan geeft. Daarbij denk ik overigens niet dat 'het organiseren van release parties' in de missie thuis hoort, omdat dat een praktische uitwerking is van:

1. het actief stimuleren van het gebruik van Ubuntu
2. het uitwisselen van kennis en vaardigheden tussen leden van de Nederlandstalige Ubuntugemeenschap
3. het breder bekend maken van Ubuntu

waarmee ik dan gelijk drie onderdelen van de missie heb benoemd. Wat jij beschrijft, namelijk de rol van het promotieteam, laat zie hoe het team invulling geeft aan de missie ten aanzien van de release parties.

@ Jan, eens. :)

@ Leoquant
Daar kan ik me wel in vinden geloof ik. Alle organisaties hebben een werkbare organisatiestructuur nodig, en deze is niet direct gelinked aan nauwkeurig uitgewerkte organisatiedoelen. M.a.w. een zelfde organisatiestructuur is bruikbaar om vele doelen verschillende doelen te bereiken, neem bijvoorbeeld een vereniging als voorbeeld van een organisatiestructuur die voor clubs met heel verschillende doelen wordt ingezet. Dus, zoals Sense ook al aangaf, het uitwerken van de doelen hoeft niet heel erg uitgebreid denk ik (als de hoofdlijnen maar duidelijk zijn) om toch een goed organisatievoorstel neer te kunnen leggen. Het wel heel nauwkeurig uitwerken kan allerlei discussies geven om detailkwesties (zoals ik hierboven wellicht al begon), die eigenlijk niet noodzakelijk zijn op dit moment, en kunnen afleiden van het maken van een goed organisatieplan.

Offline Stijnen

  • Lid
@brumm3l

Inderdaad, een missie is een korte kernachtige formulering, dat invulling geeft aan je bestaansgrond, waarom je doet wat je doet, hoe men je wil zien. Eingelijk beschrijft het je primaire functie. Een typische 'Wij willen ... ' zin vaak. Nu staan er doelen onder wat de missie is. Dit lijkt me niet goed gebruik van de begrippen, hoewel die punten opzich goed materiaal zijn om een missie op te stellen, zoals Brumm3l aangeeft.

Opbouw:
*Visie: Je toekomstbeeld, wat wil je zijn, wat is je ambitie.
*Missie: Je bestaansgrond, waarom je bestaat, je primaire functie.
*Stategie: Hoe je de gewenste beelden en doelen (deze kunnen deels in de visie staan) wilt realiseren.
Strategie valt uit één in de volgende onderdelen:
*Overkoepelende doelen (Wat wil je bereiken)
*Subdoelen (Wat wil je bereiken en draagt bij aan overkoepelend doel)
*KSF (wat is doorslaggevend etc.)
*Activiteiten/maatregelen (Hoe ga je dit bereiken, welke maatregelen, verbeteracties, hoe communiceren etc.)

En vervolgens waren er nog een stel bouwstenen volgens mij (verschillende dimensies zoals middelen, cultuur en al die ongein) die onderdeel van het laatste vormen. Maar deze weet ik niet meer.

Ik bevestig hiermee even wat Brumm3l al goed verwoord heeft, maar lijkt me belangrijk dat het nog maar eens gezegt wordt en aandacht krijgt  ^-^
« Laatst bewerkt op: 2010/11/04, 13:02:40 door Stijnen »
superstition, dogma, faith, spirituality, astrology? Thank god there is science!

Offline testcees

  • Documentatieteam
    • testcees
    • www.testcees.nl
is het de bedoeling dat in de nieuwe aanpak het onderscheid tussen team en community-nl vervaagd?
Bedoel je als in het 2e doel op http://wiki.ubuntu-nl.org/community/OrganisatieVoorstel?

Citaat
Tweedeling tussen community en team opheffen: iedereen kan overal aan bijdragen
Klik links bovenin op Documentatie

Laat ik eens uitleggen hoe ik de gemeenschap en het team zie. Ten eerste wil ik zeggen dat ik het scherpe onderscheid tussen Ubuntu NL Team en Ubuntu NL Gemeenschap altijd zeer schadelijk heb gevonden. Het werpt barrières op voor mensen die mee willen helpen, zorgt voor onnodige tweedeling en gaat voorbij aan waar het eigenlijk om gaat.

Het doel van het missiedocument is om samen te vatten in enkele korte krachtige punten (het groeit nu een beetje uit de klauwen, maar dat is niet erg, ik snoei het nog wel terug straks) wat wij als gemeenschap willen. Het bestuur van een gemeenschap moet niet dat zijn waar alles om draait, maar een natuurlijke organisatie voor de gemeenschap. Releaseparty's komen voort uit de gemeenschap, en kunnen daarbij ondersteund worden door andere leden. Om het makkelijker te maken om mensen te helpen en kennis door te geven, en om makkelijker te bereiken te zijn, zouden de mensen die veel ervaring hebben met het organiseren van releaseparty's zich kunnen verenigen in een team.

Wat ik wil is dat we niet een team krijgen waaronder dan ook nog (bijna toevallig?) een gemeenschap hangt, maar een samenhangend geheel van mensen die met elkaar in goed overleg zorgen dat het bestuur wat ze nodig hebben er is. Dat bestuur moet de doelen van de gemeenschap dienen, en niet haar eigen bestaan.
Vragen over Ubuntu Nederland of de internationale Ubuntu-gemeenschap? PB of mail me!

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Over Tholen
Wat ik wil is dat we niet een team krijgen waaronder dan ook nog (bijna toevallig?) een gemeenschap hangt, maar een samenhangend geheel van mensen die met elkaar in goed overleg zorgen dat het bestuur wat ze nodig hebben er is. Dat bestuur moet de doelen van de gemeenschap dienen, en niet haar eigen bestaan.
Dat zou mooi zijn, maar ik vrees dat het een utopie is.
Verder moet je de gemeenschap ook beschermen tegen kwaadwillenden, die (misschien met velen) de boel willen saboteren.
Openstandaard Evangelist, OpenSource Promotor, OpenData voorstander.
Xubuntu gebruiker en voorstander
Er is ook nog een andere hobby.

Offline testcees

  • Documentatieteam
    • testcees
    • www.testcees.nl
Verder moet je de gemeenschap ook beschermen tegen kwaadwillenden, die (misschien met velen) de boel willen saboteren.
Er is in een groep soms iemand die zich niet wil of kan gedragen. Een groep zal dit opmerken en deze persoon daarop (moeten) aanspreken en als dat zonder resultaat is gaan negeren.

Werkt dat niet, en neemt het gedrag ernstige vormen kunnen er (soms) technische maatregelen worden ingezet om een persoon te weren (een ban). Daar moet je rekening mee houden maar niet van uitgaan.

Ik noem de reactie van Sense geen utopie maar een visie (die ik graag deel :)).

Als kwaadwillenden "met velen" zijn doe je duidelijk iets verkeerd en kan je beter stoppen.  :'(
Klik links bovenin op Documentatie

Offline Brumm3l

  • Lid
@Sense

Lijkt me een vrij duidelijke verwoording van de ideeen die je hierover hebt, maar staat dat eigenlijk niet los van wat er in het missiedocument moet komen te staan?

Wat mij betreft moet ieder willekeurig persoon, lid van de gemeenschap of niet, het missiedocument moeten kunnen bekijken en vervolgens de door het bestuur opgestelde rapportage  hieraan moeten kunnen toetsen om te kunnen concluderen of doelen bereikt zijn of niet.

Offline Soul-Sing

  • Lid
Ubuntu-nl-mwanzo


Over continuiteit , begeleiding en zorg.

Vanuit het Engelstalige gedeelte van de community is al een tijd gelden een vrij onbekend initiatief gestart.
Het heet Ubuntu-beginners, en orienteert zich vooral op het Engelstalige gedeelte van de Ubuntu community en heeft haar wortels stevig in Ubuntuforums. Maar het initiatief laat zich gemakkelijk vertalen naar de Nederlandse situatie.
Doelstelling van deze groep is heel vrij vertaald en geintepreteerd:
Beginnende Ubuntero's, mannen en vrouwen, jong of oud, bekend of onbekend met Linux bekend maken met de fantastische infrastructuur van Ubuntu: launchpad, en alle onderdelen van launchpad.
Het leren omgaan met deze infrastructuur en communicatie middelen die daarmee in verband staan: IRC, forums, launchpad focusgroepen, etc.

- Begeleiden van beginnende, maar enthousiaste Ubuntero's, een wiki pagina op te zetten,  waarin eventuele achtergronden en/of sterke punten van de Ubuntero's aan de orde kunnen komen.
- Begeleiden bij het ondertekenen van de code of conduct en discussieren over de inhoud van deze code.
- Het begeleiden en onderbrengen van de ubunteros naar de verschillende focusgroepen, “the right men and women” op beste plaats, waar hij/zij het beste kan bijdragen.
- Het bieden van ondersteuning en support op IRC,  forum en mailinglijsten, en hoe dat het beste kan gebeuren.
- Stimuleren van een meer internationale orientatie.

Ubuntu-nl-mwanzo-team

Uiteindelijk kan na een periode de Ubuntero lid worden van het Ubuntu-nl-mwanzo-team, nadat men zich kandidaat heeft gesteld voor lidmaatschap. Dat betekent dat de rol langzaam verschuift van vragensteller naar begeleider van nieuwe leden.
Dit team heeft haar zetel in launchpad en in een IRC kanaal, net als Ubuntu-nl-mwanzo.
Vanuit dit team kan men zich eventueel verder specialiseren als:

- Operator IRC kanalen.
- Forum moderator, lid forumteam.
- Vertaler.
- Documentatie medewerker.
- En uiteraard Ubuntumember worden.

Dit alles zorgt voor een voortdurende stroom en toestroom van “talenten”. Continuiteit dus. Zeer belangrijk binnen een loco. Het bevordert ontplooing, visie en een bredere, meer internationale kijk op Ubuntu. Bevordert samenwerking en teamgevoel.
Ubuntun-nl-mwanzo-team maakt deel uit van de Ubuntu-nl-gemeenschap. Mwanzo is overigens swahili voor start, begin.

Laat weten wat je er van vindt.
« Laatst bewerkt op: 2010/11/08, 22:53:28 door leoquant »

Offline Brumm3l

  • Lid
Lijkt me een uitstekend initatief.

Ik stel me graag ter beschikking als proefpersoon om als een van de eersten het traject te doorlopen, mocht daar behoefte aan zijn.

Goed plan. Ik wist hier niet van af maar het concept heb ik een tijdje geleden wel in een artikel benoemd:

http://www.janstedehouder.nl/2010/02/12/robert-chambers-open-source-en-diversiteit-1-3-2/


Offline testcees

  • Documentatieteam
    • testcees
    • www.testcees.nl
Ubuntu-nl-mwanzo

Laat weten wat je er van vindt.
Top idee! :)

Wat is er op tegen om dit plan direct uit te werken en snel te starten? Wie wacht op wie?

Begrijp ik het goed dat mwanzo (starter, beginner) niet een doorsnee beginnende gebruiker is maar iemand die wil (starten, beginnen met) bijdrage aan de Nederlandstalige of internationale community(taken)?

Ofwel is de kern mensen te interesseren voor open-source ontwikkeling en ondersteuning? Ik zeg doen, hoe kunnen we meehelpen?
Klik links bovenin op Documentatie

Offline testcees

  • Documentatieteam
    • testcees
    • www.testcees.nl
Ik bevestig hiermee even wat Brumm3l al goed verwoord heeft, maar lijkt me belangrijk dat het nog maar eens gezegt wordt en aandacht krijgt  ^-^
Krijgt het aandacht?

http://wiki.ubuntu-nl.org/community/Missie
http://wiki.ubuntu-nl.org/community/OrganisatieVoorstel

Pas/vul aan, help mee.
Klik links bovenin op Documentatie

Offline Soul-Sing

  • Lid
Citaat
Wat is er op tegen om dit plan direct uit te werken en snel te starten? Wie wacht op wie?

De "normale" weg om voorstellen te bespreken en door te voeren is de weg via de maandelijkse IRC meeting. Echter ik wil dit plan niet gefragmenteerd besproken zien , maar in de totale samenhang van de voorbereiding tot een nieuw plan/organisatie/aanpak.
Dat is door sense aan de orde gebracht hier op het forum, en ik wil heel graag zijn mening horen voordat ik verder ga. Net zoals ik van nog meer leden hun mening wil horen.
Ik heb behoorlijk scherp voor ogen wat er nodig is, en de teams zijn op launchpad snel aangemaakt, samen met de kanalen op IRC.
Geen punt. Ook een nette wiki lijkt me geen probleem.

Als ik het organisatievoorstel bekijk, dan is er misschien iets wat misschien meer duidelijkheid behoeft.

Het document gaat uit van het meritocatisch beginsel, zeggenschap is afhankelijk van verdienste. Tegelijkertijd wordt er voorgesteld dat het teamlidmaatschap zoals het nu is verdwijnt, iedereen die meehelpt is automatsch teamlid, en alle teamleden nemen beslissingen voor het betreffende team. Aan de ene kant dus de wens tot het handhaven van het meritocratisch beginsel, aan de andere kant het gelijkstellen van teamleden onafhankelijk van de mate van bijdrage als het op beslissen aankomt. Deze twee zaken kunnen wel eens moeilijk verenigbaar zijn.

Voorheen was het zo dat je teamlid werd als je je echt wou gaan inzetten. Dat kan (moet?) een drempel zijn om mee te doen, en drempels om mee te doen zijn denk ik niet goed. Maar het was wel een aardig mechanisme om het meritocratisch beginsel in de praktijk te kunnen toepassen. Je stelt daarmee een soort grens tussen hen die meer bijdragen en hen die minder bijdragen, en kan daarmee ook bepalen wie meer, en wie minder zeggenschap hebben.

Op het moment dat iedereen die een bijdrage levert automatisch als teamlid wordt beschouwd, dan kan dat misschien problemen geven met het meritocratisch beginsel. Iedereen die een bijdrage levert, ongeacht hoe lang iemand betrokken is of hoe groot een bijdrage is, kan dan als teamlid meebeslissen. Dit kan tot gevolg hebben dat het meritocratisch beginsel, de mate van bijdrage is bepalend voor zeggenschap, kan verwateren. En dat zou jammer zijn, ervaring is vaak erg belangrijk bij het nemen van goede beslissingen, en het meritocratisch beginsel is een aardige manier om zeggenschap aan ervaring te koppelen.

Hoe kunnen we het zo organiseren, dat er geen drempel is om mee te kunnen doen,  maar dat het meritocratisch beginsel wel gehandhaaft blijft? Mij is dit nog niet duidelijk.

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Over Tholen
Je kunt toch gewoon een minimum eis stellen.
Wanneer ik één persoon help bij een probleem met Ubuntu, dan zou ik al teamlid kunnen zijn?
Nee, dan zou het minimaal één persoon per week moeten zijn (gemiddeld).
Voor het forum b.v. minimaal ?? minuten per dag op het forum zijn.
Voor het Docu team minimaal ?? regels tekst per week aanleveren.

Dan heb je toch een drempel, terwijl iedereen mee kan doen ........
Openstandaard Evangelist, OpenSource Promotor, OpenData voorstander.
Xubuntu gebruiker en voorstander
Er is ook nog een andere hobby.