Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Beste VPN voor Ubuntu  (gelezen 6828 keer)

Offline peer

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Beste VPN voor Ubuntu
« Reactie #50 Gepost op: 2021/07/16, 16:53:17 »
proton heeft een gratis vpn (langzamer en geen torrents)
heeft mulvad ook een gratis versie????

Offline kfboerne

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Beste VPN voor Ubuntu
« Reactie #51 Gepost op: 2021/07/18, 13:15:02 »
heeft mulvad ook een gratis versie????
Nee!

Wellicht ten overvloede, maar ik vermeld het nog maar een keer : maak nooit gebruik van gratis VPN's! Deze zijn vrijwel altijd volstrekt onbetrouwbaar en verkopen al je data schaamteloos door. Niet doen dus!
Er zijn enkele betrouwbare uitzonderingen waarvan ProtonVPN er een is. Deze kun je volstrekt veilig gebruiken. Is idd veel trager dan de betaalde variant. Logisch. Met evt. andere gratis betrouwbare VPN-providers heb ik geen ervaringen.

Voor verdere info is het wellicht raadzaam dit topic door te nemen.
« Laatst bewerkt op: 2021/07/18, 13:17:30 door kfboerne »
Een boek doet het altijd...

Offline peer

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Beste VPN voor Ubuntu
« Reactie #52 Gepost op: 2021/07/18, 14:15:57 »
ik stelde vraag omdat mulvad en protonvpn naast elkaar genoemd werden aangezien ze beiden  ze een grafische client hebben.
Zelf gebruik ik de gratis versie van windscribe (10gb per maand). Werkt voor mij prima.

Offline kfboerne

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Beste VPN voor Ubuntu
« Reactie #53 Gepost op: 2021/07/19, 18:07:50 »
Zelf gebruik ik de gratis versie van windscribe (10gb per maand). Werkt voor mij prima.
Windscribe VPN heeft als thuisbasis Canada en dat is geen goede privacy jurisdictie, aangezien Canada lid is van de Five Eyes Surveillance Alliance (tezamen met de Verenigde Staten, VK, Australie en Nieuw Zeeland).
Persoonlijk zou ik er in geen geval voor kiezen gelet op het voornoemde.
Een boek doet het altijd...

Offline rico70

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Beste VPN voor Ubuntu
« Reactie #54 Gepost op: 2021/07/19, 18:41:11 »
Vergeet Mullvad dan ook maar. Zit in Zweden en Zweden zit in de fourteen eyes
https://en.wikipedia.org/wiki/Five_Eyes#Other_international_cooperatives

Offline kfboerne

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Beste VPN voor Ubuntu
« Reactie #55 Gepost op: 2021/07/20, 23:58:14 »
Vergeet Mullvad dan ook maar. Zit in Zweden en Zweden zit in de fourteen eyes
Klopt, maar je gaat nu echt te kort door de bocht.

Mullvad met hoofdzetel in Zwitserland zou het beste zijn geweest en daar heeft ProtonVPN natuurlijk een pluspunt. Echter, de Fourteen Eyes landen gaan niet zo ver in het delen van informatie als de Five Eyes landen. Er wordt onderling minder informatie uitgewisseld. Is dat vanuit VPN-perspectief wenselijk? Nee, natuurlijk niet. Het mooiste zou zijn wanneer er totaal geen informatie wordt uitgewisseld.
Hou daarbij voor ogen dat jurisdictie slechts 1 toetsingsonderdeel is. Een VPN-provider wordt geen kampioen omdat ie z'n zetel niet in een Four-, Nine- of Fourteen Eyes land heeft. Het is het hele plaatje. En dat plaatje is helaas erg complex. Om dus te stellen 'Vergeet Mullvad dan ook maar', lijkt me onjuist.
En de '100%-super-kan-niet-beter-numero-uno VPN-provider' bestaat niet. Iedere VPN-provider heeft wel een of ander manco. Perfectie bestaat op deze aardkloot niet. En dat geldt dus ook voor VPN-providers.

Wanneer je regelmatig  betrouwbare (!) reviews raadpleegt omtrent VPN-providers, dan bestaat de Top 5 toch wel heel vaak uit dezelfde namen en dat al aardig wat jaren achtereen. Ik beschouw dat als een belangrijke leidraad.

Uiteindelijk bepaalt ieder voor zich met welke VPN-provider hij of zij in zee wil gaan...
Een boek doet het altijd...

Offline asphyxia

 • Forumteam
 • Steunpunt: Nee
Re: Beste VPN voor Ubuntu
« Reactie #56 Gepost op: 2021/07/22, 14:07:38 »
Interessant draadje.

Om enkele ervaringen en weetjes toe te voegen:

- Kijk uit met een Tor-browser. Reken maar dat die exit-nodes hartstochtelijk worden afgesnuffeld, en niet alleen door de Hermandad.

- Over Proton mail (waar ik zelf ook een account heb), kan ik nog vermelden dat ik enkele jaren terug heb vernomen, dat daar enkele accounts zijn verwijderd. Die behoorden tot publicisten/journalisten met wat andersdenkende meningen. Onder zware druk van de 'Five eyes' bleek de Zwitserse privacy en spreekwoordelijke stugheid toch niet zo sterk.

- Imho terecht is hier geopperd dat er geen 'ultieme' VPN bestaat. Het is afhankelijk van waarvoor je deze gebruikt, dunkt me zo. Ik heb zelf goede ervaringen met ExpressVPN. Onder Linux (ik gebruik zelf Kubuntu 20.04.1 LTS), kan ik deze onder de command line eenvoudig starten en beheren, en grafisch zie je helemaal niks (tenzij je een reverse dns-check doet).
Kan als omslachtig worden ervaren, als tip wil ik graag toevoegen dat Ubuntu applicaties heeft wat een 'drop down terminal' wordt genoemd. Onder KDE heet dat 'yakuake', en als ik mij niet vergis anderszins 'guake'. F12 intoetsen en de terminal staat op je scherm. Weer F12 en het floept weer weg.

Iedereen veel succes toegewenst, en allerhande ervaringen zijn altijd welkom ;-)
Als de werkelijkheid er niet was, zou de wereld er heel anders uitzien. [Theo Maassen]
Alles is te kraken, niets is veilig, zorg dus voor zoveel mogelijk niets. [Ramana]

Offline kfboerne

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Beste VPN voor Ubuntu
« Reactie #57 Gepost op: 2021/07/25, 15:29:40 »
Onder zware druk van de 'Five eyes' bleek de Zwitserse privacy en spreekwoordelijke stugheid toch niet zo sterk.
Een buitenstaander kent uiteraard niet alle ins and outs voor wat betreft bepaalde specifieke zaken. 'Altijd' en 'Nooit' bestaan niet. Zwitserse privacy staat wereldwijd bekend als uiterst solide. Maar ook Zwitserse privacy is natuurlijk niet bulletproof. En ik meen dat er in de algemene voorwaarden van Proton iets staat over misbruik van hun diensten, waarbij je dan bv moet denken aan criminele activiteiten. Logisch dat Proton - voor zover ze kunnen - dan info zal doorspelen aan de betrokken instanties ter bestrijding van betreffende criminaliteit. Echter enkel wanneer een Zwitserse rechter Proton daartoe verplicht.
Wat er zich op politiek niveau afspeelt is voor de gewone sterveling natuurlijk volslagen onbekend.

Zoals inmiddels steeds duidelijker wordt, is cybercrime een ongelooflijke bedreiging aan het worden. Wanneer hackers ziekenhuizen, electriciteitscentrales, waterzuiveringsinstallaties etc. platleggen, gaat dit levens kosten. En ik denk niet dat het de vraag is of maar wanneer dit zal gebeuren.

De wat minder ingewijden in de digitale wereld hebben (nog) niet door dat er een digitale oorlog gaande is. Ze zien/merken (wederom nog) niets, dus is het er niet. De meeste reacties die ik om me heen hoor zijn schouderophalend. 'Ach, het zal allemaal wel meevallen'. Niet dus.
Meestal is een leeggetrokken bankrekening de beste wake-up call. Portemonneepijn is erg auw voor de meesten. Dan realiseert men zich, dat er toch wel iets gaande is en dat 'ze' in actie moeten komen. Verstand gaan gebruiken. Overstappen naar FOSS. Nadenken voordat je iets aanklikt en ga zo maar door. Maar.... veel mensen zijn knetterslui en hebben weinig zin in wat digitale inspanning. BigTech weet dat natuurlijk. 

Ik zag laatst een uitzending over hoe de digitale maffia een hackaanval uitvoert. Dan schrik je toch echt wel even. Hier de link : https://youtu.be/Vbevr8uYwbY

Ik stop nu want ik ben weer veel te veel aan het uitweiden  ;).

« Laatst bewerkt op: 2021/07/25, 15:33:23 door kfboerne »
Een boek doet het altijd...

Offline kfboerne

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Beste VPN voor Ubuntu
« Reactie #58 Gepost op: 2021/08/25, 23:34:02 »
Ter info :
Een VPN kan uitermate handfig zijn, maar er zijn situaties (bv bij gaming, bankieren, streaming) dat je een app graag buiten de encrypted tunnel om wilt gebruiken.

Mullvad (https://mullvad.net/en/) heeft in z'n client een optie genaamd 'split tunneling' waarmee dit eenvoudig te bewerkstelligen is.
Ze hebben momenteel een 5-delige serie lopen die specifiek over 'split tunneling' gaat. Op z'n Mullvads : kort en duidelijk.
Hier de link : https://mullvad.net/en/blog/2021/8/19/what-split-tunneling/
Een boek doet het altijd...

Offline kfboerne

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Beste VPN voor Ubuntu
« Reactie #59 Gepost op: 2021/09/08, 14:37:30 »
Hier een artikel (XS4ALL) waaruit blijkt dat je gratis VPN providers compleet links moet laten liggen. Het middel is absoluut erger dan de kwaal : https://blog.xs4all.nl/wat-gratis-vpn-diensten-over-u-weten/?campaignid=email:base:NB2021-09_TV%2B:btn_art1_::06092021&m_i=ehGJjLR%2B94LY5gHcvbMtWCpMBNdKaPDvMMw180p_9pjMjm1N7Zbe39bkOZb_gsp4RwxdGPnp%2BJDphUy8V%2BzHvD7teCeV3S

Even een kanttekening voor wat betreft de melding in het artikel dat je met een VPN anoniem bent. Dat is veel te kort door de bocht. Deels is dit correct, echter 100% anoniem ben je nooit, enkel al vanwege het gegeven dat al je dataverkeer via je VPN provider loopt.
In dit artikel wordt duidelijk uitgelegd dat 100% anonimiteit niet haalbaar is : https://nordvpn.com/blog/what-anonymous-vpn-mean/.
Even een belangrijke frase uit voornoemd artikel :
"The anonymity a VPN provides against government surveillance will depend largely on the surveillance methods your government uses. The tools a government would have at its disposal far exceed the scope of protection a VPN provides." Erg belangrijk om je dit goed te realiseren!
Een boek doet het altijd...

Offline kfboerne

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Beste VPN voor Ubuntu
« Reactie #60 Gepost op: 2021/09/13, 18:28:57 »
In reactie #57 meldde ik oa het volgende :
... Zwitserse privacy staat wereldwijd bekend als uiterst solide. Maar ook Zwitserse privacy is natuurlijk niet bulletproof. En ik meen dat er in de algemene voorwaarden van Proton iets staat over misbruik van hun diensten, waarbij je dan bv moet denken aan criminele activiteiten. Logisch dat Proton - voor zover ze kunnen - dan info zal doorspelen aan de betrokken instanties ter bestrijding van betreffende criminaliteit. Echter enkel wanneer een Zwitserse rechter Proton daartoe verplicht.
Toevallig kom ik net een duidelijk voorbeeld tegen van het voornoemde feit dat Proton enkel gehoor geeft aan 'orders' van een Zwitserse rechter  : https://protonmail.com/blog/climate-activist-arrest/
In dit artikel wordt dit meermaals benadrukt.

(ps : ik hoop niet dat mijn opeenvolgende posts als vervelend worden ervaren. Er is eigenlijk altijd reuring op dit gebied. Vandaar de posts. Mocht het (te) narcistisch overkomen dan hoor ik het wel  =D). Zo niet, dan veel leesplezier ;)!
Een boek doet het altijd...