Ondersteuning > Installatie

fatale fout grub bij hernieuwde installatie

(1/2) > >>

A.B.J.:
Ik had en heb een dual boot systeem met Ubuntu 2204 lts en windows 10. Door mij onbekende oorzaak werkte grub niet zoals verwacht en startte alleen windows op. Grub herstel kreeg ik niet voor elkaar en ik besloot beide systemen opnieuw te laten installeren, nu met een wat grotere SSD en een nieuwe HD. De data op de HD wel gebackupd.
Op de nieuwe SSD was Windows geïnstalleerd en met een iso bestand voor Ub 2204-lts probeerde ik die ernaast te installeren. Alles ging goed tot de gewenste partitie moest worden aangegeven voor Ubuntu. Aanwijzen van de SSD schijf lukte niet, daar had Windows alle ruimte ingenomen. Met gparted die windows partitie verkleind en gewacht tot alle inhoud was aangepast. Omdat alles als ntfs was geformatteerd heb ik de nieuw gevormde partitie met fat32 geformatteerd, maar ook daar wilde Ubuntu niet installeren. Op de HD wilde Ubuntu wel geïnstalleerd worden en dat heb dan maar gedaan en op het laatst kreeg ik de melding: fatale fout voor Grub. Je kon dan een andere partitie aanwijzen om het alsnog goed te laten lopen: hielp niet. De installatie toch maar laten afmaken en nu start hij alleen in windows op. Ik hoopte via het bootmenu handmatig voor Ubuntu en windows te kunnen kiezen maar helaas. Ook nu start alleen Windows op.
Ik snap dat als iemand mij wil helpen ik nog voor de nodige info moet zorgen en ik heb de nodige prints van de oude en de nieuwe  situatie gemaakt. Ook start de proefstick nog steeds op dus daarmee kan ik nog info ophalen (hoop ik).
Ik hoop op goede raad!!

Ron:
Wat er fout is gegaan, weet ik ook niet.
Zelf deel ik altijd eerst de partities in en ga daarna pas installeren.
Voor windows formatteer ik een partitie in NTFS en voor *buntu formatteer ik de partitie in EXT4.
Hopelijk heb je hier iets aan.........

bart85:
Vanaf live cd starten. In chroot omgeving van het gewenste systeem het volgende bekijken of de efi firmware Ubuntu of Windows start. Dat kun je zien met:

--- Code: --- efibootmgr
--- Einde van code ---
Hoofdstuk 4.2 van https://wiki.archlinux.org/title/chroot
https://www.linuxbabe.com/command-line/how-to-use-linux-efibootmgr-examples

A.B.J.:
@ron,
Als ik de partitie die ik eerder met FAT32 had geformatteerd nu als EXT4 formatteer en opnieuw vanaf een USBstick met de juiste Ub versie ga installeren wordt de swab-partitie dan vanzelf gemaakt?

Polleke:
Als je een computer veel geheugen (meer dan 4 a 6 GB)  heeft zal swap waarschijnlijk nooit gebruikt worden.Een extra swap partitie is met de huidige pc's eigenlijk niet nodig.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie