Interactief > Algemeen

Voor welke toepassing ben ik van Windows afhankelijk?

(1/4) > >>

bart85:
Op mijn laptop staat Windows, Ubuntu en Arch Linux. Ik ben aan het overwegen om Windows eraf te halen. Dat geeft mij 75 gb aan vrije ruimte. Nu Windows er nog op staat kan ik het gebruiken voor als het op Linux niet mogelijk is. Het is al een keer voorgekomen dat track en trace van PostNL niet werkte.

Voor welke toepassingen ben ik van Windows afhankelijk? Niet mogelijk op Linux?
Wine wil ik niet installeren.

HWE64:
Voor TomTom, archivering (trends) van medisch apparatuur zoals bloeddrukmeting, glucosemeting en smartwatch (hartritme) en misschien nog meer.

Bloom:
Daarvoor gebruik ik een virtuele machine met Windows 10 erin. En die wordt alleen voor zoiets gestart. Geen enkele van mijn computers heeft een fysieke Windows, dat is allemaal Linux. En wie kan (qua geheugen en processor) kan die gevirtualiseerde W10 draaien indien nodig. In de praktijk bleek dat alleen een of twee keer per jaar nodig op mijn desktoppc voor het configureren van mijn Logitech Harmony One Plus universele afstandsbediening. Logitech heeft software voor Windows en Mac, maar niet voor Linux. Logitech kwam ooit op het idee een pure webinterface te ontwerpen zodat je "alleen een browser" nodig had voor de configuratie, maar ontwierp die hele website toen met... Microsoft Silverlight, waardoor die weer alleen bruikbaar was met Windows en Mac. Dat hebben ze nooit veranderd.
Een TomTom toestel voor in de auto had ik vroeger en dat vereiste inderdaad Windows om Tom Tom Home te draaien voor het bijwerken. Maar tegenwoordig gebruik ik de Tom Tom Go Mobile op mijn smartphone voor navigatie en die kan zichzelf bijwerken. Geen Windows meer nodig.

Jenske:
Ik draai al meer dan 10 jaar op mijn thuiscomputer Linux (Ubuntu of Kubuntu) en voor mijn werk gebruik ik Windows. Ik ben nog nooit een programma tegen gekomen dat in Windows wél goed werkt en in Linux geen betrouwbaar alternatief heeft. Meer nog: er zijn zeer goede programma's die zelfs beter (of van oorsprong) onder Linux draaien en pas nadien op Windows goed zijn ontwikkeld.

Het enige dat beter draait op Windows: Access. Maar Access is dan weer dermate gesloten, dat het alleen maar goed draait op 1 PC. En aangezien Access (hoewel ik het al sinds 1994 gebruik en dus goed ken / kende) echt wel zwaar programmeren is als je het ten volle wil gebruiken, ben ik volledig overgestapt op Excel / Calc en andere, veel transparanter systemen. Access is écht nodeloos zwaar, imho.

En MS Powerpoint is ook wel beter en meer betrouwbaar dan Impress. Eigenlijk vind ik Impress zelfs gewoon niet zo goed, maar anderzijds heeft Powerpoint dan weer vééééééél te veel "fancy" mogelijkheden. Maar als je je kan inhouden is PP écht wel goed en stabiel en bruikbaar.

Wat gebruik ik op mijn werk en thuis?

* GIS-pakket: Qgis draait zowel op Linux als Windows
* spreadsheet, inclusief nogal stevige selecties en afhankelijkheden
* Powerpoint of Impress (maar PP is veel beter, zij het dus té uitgebreid)
* fotodatabase (>30.000 beelden) met tags en heel de rimram die eraan hangt: Digikam --> draait volgens mij beter op Linux dan Windows (maar daar gebruik ik het niet meer sinds enkele jaren)
* tekstverwerker: LibreOffice Writer (Linux) vind ik zelfs beter dan Word (Windows), hoewel Word zeker niet slecht is
* diascanner: VueScan = enige programma onder Linux dat ik ooit heb betaald omdat er in Linux (i.t.t. Windows) écht geen goed bruikbaar stuurprogramma was. VueScan is écht wel een keigoed programma (maar dus betalend).
* videobewerking: KDEnlive (draait ondertussen al enkele jaren perfect onder Linux, van Windows weet ik het niet)
* fotobewerking: KRITA, Gimp perfect onder Linux
* beeldbewerking vectorieel: Inkscape, perfect onder Linux
* audiobewerking: Audacity
* tekentablet Wacom: draait goed onder Linux, maar in Windows zijn de instelmogelijkheden groter en duidelijker
Dus voor een lesgever en ecoloog zoals ik kan ik, op basis van >10 jaar ervaring stellen: Linux heeft alles.

Het is wél mogelijk (en zelfs waarschijnlijk) dat het nieuwste stuurprogramma voor een kernreactor-controle-drone-met-verwisselbare-telelens-van-het-type-Atlas24XY énkel onder Windows draait en niet onder Linux.
Voor de paar keer dat ik WINE nodig had voor zeer specifieke programmaatjes heb ik daarmee geen slechte ervaring.

Eigenlijk moet ik zeggen: Windows 10 draait écht wel goed, ... maar voor normaal gebruik is Linux perfect. Ik ga binnenkort een nieuwe PC kopen en daar heb ik Windows zelfs (net zoals op mijn huidige) niet op laten zetten: bespaart >100 euro.

Conclusie: gebruik een dual boot en laat Windows staan. Die 75 Gigabyte zijn écht niet het grote probleem, tenzij je harde schijf té klein is, maar dan koop je beter een wat ruimere harde schijf.


EvC:
Windows 10 in een Virtual Machine om mijn Mio Cyclo fietsnavigatie ééns of twee maal per jaar te updaten.
Gastheer is Ubuntu 22.10.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie