Teams > Forum feedback

Peiling: Forumvragen over kraakgereedschap: afkappen of beantwoorden?

(1/17) > >>

Pjotr:
Af en toe komen er vragen op het forum over het gebruik van kraakgereedschap: programma's waarmee je de beveiliging van draadloze netwerken kunt kraken.

Die programma's zijn op zich legaal, want je kunt ze ook gebruiken om de veiligheid van je eigen draadloze netwerk op de proef te stellen. Ze zitten ook gewoon in de pakketbronnen van Ubuntu.

Toch ben ik ervoor, om vragen daarover niet te beantwoorden. Ik vind zelfs dat in de forumregels zou moeten worden opgenomen, dat dergelijke vragen niet zijn toegestaan. En dat er dus een slot op komt.

Mijn redenen zijn als volgt.

1. Het *feitelijke* gebruik van kraakprogramma's is vaak illegaal. En er wordt soms grote schade mee aangericht. Het gaat dan niet alleen om het gebruiken van andermans internetverbinding voor websurfen en dergelijke, maar soms ook om andermans computer binnen te dringen, daar rond te kijken of er zelfs kwaadaardige programma's op te installeren (zoals toetsloggers en spambotprogramma's).

Het illegale gebruik van kraakgereedschap is dus heel wat kwalijker dan bijvoorbeeld het illegale gebruik van torrents, want daarbij gaat het "slechts" om inbreuk op het auteursrecht.

2. We kunnen niet beoordelen of een vraagsteller echt alleen maar de veiligheid van zijn eigen draadloze netwerk wil uitproberen. Ook al zegt hij dat. Iemand die criminele bedoelingen heeft, zal immers ook beweren dat hij het slechts wil toepassen op zijn eigen netwerk.

Als het iemand echt uitsluitend te doen is om de beveiliging van zijn eigen draadloze netwerk, dan kunnen we hem/haar prima helpen met een verwijzing naar een handleiding voor het beveiligen van draadloze netwerken. Zoals deze: http://wiki.ubuntu-nl.org/community/DraadlozeVeiligheid
Of deze (het origineel...): http://sites.google.com/site/computertip/draadlozeveiligheid

Daarbij komt nog dit: zelfs al zouden we overtuigd zijn van de integriteit van een vraagsteller, dan nog is het niet verstandig om die vraag te beantwoorden. Het forum is immers een openbare kennisbron. Een naslagwerk, wat *iedereen* kan inzien en raadplegen. Ook anonieme personen met kwade bedoelingen.

3. De goede naam van het forum kan schade lijden, wanneer hier allemaal instructies te vinden zijn hoe je kunt inbreken. Het is ook mogelijk dat dit ongewenste nieuwe leden aantrekt, die het vooral daarom gaat. Dat schaadt de reputatie van Ubuntu.

Enfin, wat vinden jullie ervan?

Johan van Dijk:
Beveiligingen zijn niet voor niks, ze zijn bedoeld om bescherming te bieden tegen misbruik.
Ik denk dat het daarom ook niet de bedoeling mag zijn om hier op het forum te helpen met het omzeilen van beveiligingen. Bovendien is het binnendringen in andermans computer(-netwerk) een misdrijf (computervredebruik oid).
Dat lijkt me niet iets om medeplichtig aan te zijn.

Omdat we hier op het forum absoluut niet kunnen controleren of iemand alleen zijn eigen netwerk of computer wil testen, of dat hij/zij toestemming heeft van de eigenaar, lijkt het mij zinvol om het niet toe te staan.

Paul Matthijsse:
Hallo, niet mee eens. Indien ik criminele bedoelingen zou hebben, ga ik niet op een of ander forum vragen hoe en/of met welke gereedschappen ik zou kunnen inbreken. Een zoekmachine raadplegen is immers veel sneller en doeltreffender. Daarbij barst het op het web al van de sites en nieuwsgroepen, waar een uurtje lezen al volstaat om kwade dingen te gaan ondernemen.

Door vragen hierover niet te beantwoorden, schep je hooguit een schijn van integriteit (als forum). Vragen wel beantwoorden daarentegen kan een leerproces bij mensen genereren. Leren wat je moet doen om in te breken, en leren wat je dus ook moet doen om bepaalde hack-pogingen voor te zijn, tegen te gaan. De beste beveiliging wordt altijd door openheid bereikt, niet door "een slot op zekere kennis" te plaatsen. Zoals je zelf al schreef: dit forum is een openbare kennisbron. Laat daar dan ook kennis over hacken onder vallen. Boeiend onderwerp overigens.

schwarzproductions:

--- Citaat van: Paul Matthijsse op 2009/02/12, 15:00:22 ---Hallo, niet mee eens. Indien ik criminele bedoelingen zou hebben, ga ik niet op een of ander forum vragen hoe en/of met welke gereedschappen ik zou kunnen inbreken. Een zoekmachine raadplegen is immers veel sneller en doeltreffender. Daarbij barst het op het web al van de sites en nieuwsgroepen, waar een uurtje lezen al volstaat om kwade dingen te gaan ondernemen.

--- Einde van citaat ---
Inderdaad, als ik wil weten hoe ik het netwerk van de buren moet hacken, zoek ik wel via google, of download ik hacker-tutorials  ofzo.

Wel vind ik dat we niet te diep moeten ingaan op het onderwerp, geen volledige les geven erover, maar gewoon in de goede richting sturen.
Anders krijgen we binnenkort een overvloed aan crackers over de vloer, en dat kan nooit de bedoeling zijn.
Vergeet ook niet dat de filosofie van Linux & Vrije software heel erg lijkt op die van hackers > info moet vrij en open zijn.

Ook leeft Linux en Vrije Software dankzij hackers. Let wel op mijn woordkeuze, ik bedoel echte hackers, de zgn. white hats, die zoeken naar bugs om een programma - netwerk - ... beter te maken, NIET crackers, die het doen uit winstbejag, of puur vandalisme

Soul-Sing:
Ingewikkelde Pjotr. Heel veel tools, laten we het tools noemen, staan in synaptic pakketbeheer van Ubuntu. Wanneer iemand niet weet hoe deze  te installeren is dit forum de geschikte plek dat te behandelen. Daar is het een Ubuntu forum voor. Met deze tools kun je gewoon je eigen netwerk stressen on te kijken hoe het met je beveiliging gesteld is.
Echter om van dit forum om plek te maken waarin uitgebreid behandeld wordt hoe dit (het stressen van de beveiliging) met zoveel mogelijk handige trucjes, etc. in zijn werk gaat is weer een andere kwestie, dat lijkt mij niet de bedoeling van dit forum. Ubuntu is geen rebel distro, en dit forum geen rebel forum. Je wilt niet dat een googlezoekopdracht: ¨Hoe hack ik mijn buurman¨, naar dit forum verwijst.
Kortom, het ligt aan de wijze waarop de vraag gesteld wordt, en hoe het draadje zich ontwikkelt. Dat laat ik over aan de moderators.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie