Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Beste configuratie voor dedicated computers  (gelezen 1600 keer)

Offline GerB

  • Lid
Beste configuratie voor dedicated computers
« Gepost op: 2014/02/08, 10:42:11 »
Ik zit voor 2 pc's bij mijn bedrijf ook aan Ubunu (of Mint)  te denken. Het zijn eigenlijk simpele kantoor pc's van al gauw een jaar of 5 oud, misschien ouder (er is niemand die het echt weet....). Er draait nu Windows XP op en ze moeten vervangen worden. Het plan is om ze om te ruilen met 2 nieuwere computers die in het magazijn staan en die veel meer kunnen dan nodig is. Op de oude PC's wil ik dan Ubuntu installeren voor gebruik in het magazijn. Ze hoeven namelijk maar één ding te kunnen:
  • Open Firefox
  • Ga naar de webserver van het bedrijf, log in
  • Open webbased toepassing
  • Scan met barcode scanner artikelen/pakbonnen etc.
  • Print m.b.v. jZebra naar zebraprinters
That's it.

Ik wil liefst toe naar een compleet geïsoleerde omgeving: de PC's moeten alleen maar Firefox kunnen openen, naar één IP adres kunnen surfen en die toepassing (incl. barcodes scannen en labels printen) uitvoeren. Die webbased toepassing en de server waar dat op draait is al geheel geïsoleerd (die maak ik zelf) dus ik kan dan updates van Java uitschakelen en bijvoorbeeld alleen buiten het drukke seizoen laten uitvoeren en daarmee e.e.a. weer rechttrekken met jZebra en de webbased toepassing indien nodig. (in het verleden hebben Java updates issues gegeven met jZebra)

Ubuntu lijkt me een mooie oplossing. Sowieso beter dan Windows XP. Dat betekent dan wel dat het er ongetwijfeld op neerkomt dat ik degene ben die die apparaten moet gaan beheren (de systeembeheerder die eens per maand langskomt heeft al moeite genoeg met Windows). Nu ben ik niet bang voor Linux, maar ik ben zeker ook geen systeembeheerder. Ik heb nu sowieso een aantal vragen:
  • Wat is het handigste pakket om te kiezen? Lubuntu?  (het zijn toch oude beestjes waar het op geïnstalleerd gaat worden)
  • Hoe kan ik Ubuntu het beste zodanig uitkleden men buiten Firefox, Java en benodigde drivers niets meer op staat?
  • Wat is de beste methode om te zorgen dat die PC's buiten de opgegeven IP-adres(sen) of domeinen niet op internet kunnen? Heeft dat impact op updates?
  • Kan ik ervanuit gaan dat de barcode scanners en zebraprinters gewoon werken (net als in Windows), of moet ik daar nog drivers voor zoeken?
Verdere tips zijn ook welkom. Ik heb ervaring met Linux Mint MATE 13 en in het verleden heb ik met Ubunu 8.10 gewerkt. Ik ben programmeur van beroep. Ik kan dus aardig mijn weg vinden, maar ben zeker geen specialist of systeembeheerder.


PS: ik hoop dat ik het juiste forum heb gekozen om dit topic te plaatsen.

Offline Pjotr

  • Lid
    • Makkelijke Linuxtips
Re: Beste configuratie voor dedicated computers
« Reactie #1 Gepost op: 2014/02/08, 10:52:56 »
Ik zou Xubuntu 12.04.4 LTS pakken (nog ondersteuning tot medio 2017), en de gebruikers alleen laten aanmelden via het standaard aanwezige, volledig dichtgetimmerde gastenaccount. Waarin een blind paard geen schade kan aanrichten.  =D

Jij ben dan de enige die in het "gewone" gebruikersaccount kan, van waaruit je beheersingrepen kunt doen. De veiligheidsupdates kun je op de volautomaat zetten.

Offline GerB

  • Lid
Re: Beste configuratie voor dedicated computers
« Reactie #2 Gepost op: 2014/02/08, 14:03:29 »
Kun je me het verschil uitleggen tussen Lubuntu en Xubuntu?

En hoe zit het met drivers voor de printers en barcode scanners?

Re: Beste configuratie voor dedicated computers
« Reactie #3 Gepost op: 2014/02/08, 19:19:55 »
Ik zie bij de jZebra-printer pagina een duidelijke verwijzing naar Linux ; dus voor het meest mainstreame OS ogv Linux zou dat geen probleem mogen geven.

De barcode scanner: daar heb je volgens mij aparte software voor nodig ; het zou kunnen dat middels Wine dit ingebed kan worden, maar helaas meer met zekerheid kan je daar niet over zeggen. Dus: ik zou zo'n PC gewoon dualboot maken met Xubuntu (als je (+) 512mb RAM geheugen hebt op die pc) en een testinstallatie maken.

In principe moet het lukken om dit project te realiseren, maar enkel met de barcode scanners ben ik niet helemaal 100% overtuigd of dit überhaupt gaat lukken (maar Linux zou Linux niet zijn mocht er een pakket beschikbaar zijn in de pakketbronnen -- zelfs de EID-lezer in België krijgen we aan de praat ;) )

Edit:
Citaat

Nearly all modern (last few years) barcode scanners that plug in via USB or PS/2 (e.g. NOT serial) are compatible with all operating systems.

When connected to a machine, they get detected as a standard keyboard. All the "magic" happens within the unit itself, so, you just point it to a barcode and it will input the numbers/characters/pattern in the exact place of the cursor, as if you typed them on a keyboard.

FYI - The only difference between new scanners is usually that some send a line return after processing and others don't, as well as speed of the unit.
dit vond ik al met een eerste hit op wat startpage-zoekwerk.

Dus wat ik daaruit afleid: een barcode scanner op USB werkt als een 'keyboard' en zou (ik zeg zou !!!) moeten opgepikt worden door het besturingssysteem. (deze quote komt van een Linux-site anno 2011)
« Laatst bewerkt op: 2014/02/08, 19:26:45 door Joris Donders »
Gubuntu 17.04 wegens verdwijnen Unity binnenkort

Offline GerB

  • Lid
Re: Beste configuratie voor dedicated computers
« Reactie #4 Gepost op: 2014/02/10, 10:08:34 »
Top, bedankt.

Is het ook mogelijk om zoveel mogelijk onderdelen uit Ubuntu te halen die ik niet nodig heb? Ik denk aan programma's als OOo, maar ook bijvoorbeeld de meerdere werkbladen e.d.

Re: Beste configuratie voor dedicated computers
« Reactie #5 Gepost op: 2014/02/10, 15:08:17 »
Top, bedankt.

Is het ook mogelijk om zoveel mogelijk onderdelen uit Ubuntu te halen die ik niet nodig heb? Ik denk aan programma's als OOo, maar ook bijvoorbeeld de meerdere werkbladen e.d.

Om programma's te verwijderen kun je de softwarecentrum opstarten en bij de geïnstalleerde software verwijderen. Misschien een raar iets maar is het gebruik van meerdere werkbladen juist niet handiger? Maar je kunt deze in Xubuntu makkelijk verzetten door er met de rechtermuisknop op te klikken en de waarde 4 veranderen naar 1.
Ryzen 7 1700 16gb, RX 580 8gb, AOC 24" FreeSync scherm,  Corsair Strafe Red (mechanisch toetsenbord), 256GB SSD, 4 TB HDD. OS: Linux Mint

Offline GerB

  • Lid
Re: Beste configuratie voor dedicated computers
« Reactie #6 Gepost op: 2014/02/10, 16:16:45 »
Om programma's te verwijderen kun je de softwarecentrum opstarten en bij de geïnstalleerde software verwijderen.
Thanks!
Misschien een raar iets maar is het gebruik van meerdere werkbladen juist niet handiger? Maar je kunt deze in Xubuntu makkelijk verzetten door er met de rechtermuisknop op te klikken en de waarde 4 veranderen naar 1.
Voor degenen die gewend zijn aan werkbladen misschien wel, maar gezien de mensen die ermee moeten gaan werken en het doel waarvoor ze gebruikt gaan worden, wil ik het ultiem simpel houden. 1 werkblad, zo min mogelijk opties en maar 1 direct zichtbaar programma (Firefox).

Waar moet ik precies op de rechtermuisknop klikken?

Re: Beste configuratie voor dedicated computers
« Reactie #7 Gepost op: 2014/02/10, 16:22:59 »
Xubuntu is in feite al een vrij 'kaal' systeem; enkel dingen als de Gimp en AbiWord etc zijn misschien overtollig, maar met AbiWord (erg lichte tekstverwerker die ook .doc aankan) b.v. kan toch eenvoudig een tekst gemaakt worden mocht je dat nodig hebben.

Maar zoals Pjotr al aangeeft kan je via de beheersrechten makkelijk aanduiden wat en hoe het gastaccount kan gebruiken.
Het bespaart veel onnodig sloopwerk, en misschien dingen waar je later van merkt dat je ze mogelijk nodig kunt hebben op die plek. Met het configureren van het gastaccount kan je veel doen hoor.

Ik zou in ieder geval eens een live-sessie (Xubuntu uitproberen zonder installeren) doen en even kijken of je alles makkelijk kan vinden.

PS in de werkbalk rechtsboven is een icoon voor de werkbladwisselaar; gewoon daar even rechtsklikken en via de eigenschappen - werkbladinstellingen kan je de waarde direct veranderen van 2 (standaard) naar 1 en sluiten kiezen = klaar ivm de werkbladen.


Gubuntu 17.04 wegens verdwijnen Unity binnenkort

Re: Beste configuratie voor dedicated computers
« Reactie #8 Gepost op: 2014/02/10, 17:49:55 »
Er worden verschillende alternatieven genoemd voor Ubuntu, maar is Bodhi Linux geen optie? Deze is Ubuntu-based, lichtgewicht en voor zover ik weet zit daar niet veel bijzonders in (browser, editor en een paar hulpprogramma's). Mijn opvatting is dat je beter een systeem kunt opbouwen dan slopen.. Misschien iets om over na te denken?
 
Ryzen 7 1700 16gb, RX 580 8gb, AOC 24" FreeSync scherm,  Corsair Strafe Red (mechanisch toetsenbord), 256GB SSD, 4 TB HDD. OS: Linux Mint

Offline GerB

  • Lid
Re: Beste configuratie voor dedicated computers
« Reactie #9 Gepost op: 2014/02/11, 08:42:07 »
Ik had er nog nooit van gehoord. :) Ik ga er nog eens beter naar kijken, maar zo op het eerste gezicht vind ik het niet zo duidelijk. Ze zeggen dat het geweldig is enzo, maar wát er nu precies zo geweldig is heb ik nog niet gevonden.

Offline Tom

  • Lid
Re: Beste configuratie voor dedicated computers
« Reactie #10 Gepost op: 2014/02/11, 10:12:50 »
En als U b.v Xubuntu wat leeghalen wilt heeft u misschien hier iets aan , maar wie gezegd misschien ?.  https://sites.google.com/site/wandabloglinuxxubuntu/pc-s-installeren-configureren
Netbook Xuby Xenial 16.04.5 Lts (totaal gestripte versie). Desktop Xuby Bionic 18.04.6 Lts Gestripte versie - Laptop Xuby Bionic 18.04.6 Lts. Ubuntu CoC Signed.Yes.

Offline bijd3hand

  • Lid
Re: Beste configuratie voor dedicated computers
« Reactie #11 Gepost op: 2014/02/12, 10:18:09 »
  • Wat is de beste methode om te zorgen dat die PC's buiten de opgegeven IP-adres(sen) of domeinen niet op internet kunnen? Heeft dat impact op updates?

list]

Dat doe je natuurlijk het makkelijkst vanuit de router/switch.

Als je ze ip adressen geeft, via DHCP (met MAC herkenning), zorg je ervoor dat ze alleen een IP adres krijgen en geen gateway (toegang naar het Internet). Dat heeft wel impact op updates, maar jij als beheerder kan af en toe voor zorgen dat je 1x in de maand achter het ding gaat zitten, ze een gateway geeft, de updates binnen haalt en dan weer afsluit....

[/list]