Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Poll

Heb je afgelopen twee jaar wel eens een virus, spyware of een rootkit op je desktop systeem gehad, en heb je daar schade van ondervonden? (het is mogelijk deze poll meerdere keren te beantwoorden als je meerdere systemen hebt gebruikt)

Nee, op Ubuntu desktop heb ik hier afgelopen twee jaar nooit last van gehad.
69 (61.6%)
Ja, op Ubuntu desktop heb ik hier afgelopen twee jaar wel eens last van gehad, maar dat leverde geen schade op.
1 (0.9%)
Ja, op Ubuntu desktop heb ik hierdoor afgelopen twee jaar schade ondervonden.
1 (0.9%)
Nee, op Windows 7 heb ik hier afgelopen twee jaar nooit last van gehad.
17 (15.2%)
Ja, op Windows 7 heb ik hier afgelopen twee jaar wel eens last van gehad, maar dat leverde geen schade op.
11 (9.8%)
Ja, op Windows 7 heb ik hierdoor afgelopen twee jaar schade ondervonden.
5 (4.5%)
Nee, op Mac OS X heb ik hier afgelopen twee jaar nooit last van gehad.
8 (7.1%)
Ja, op Mac OS X heb ik hier afgelopen twee jaar wel eens last van gehad, maar dat leverde geen schade op.
0 (0%)
Ja, op Mac OS X heb ik hierdoor afgelopen twee jaar schade ondervonden.
0 (0%)

Totaal aantal stemmen: 73

Poll gesloten: 2012/07/19, 10:19:29

Auteur Topic: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?  (gelezen 18235 keer)

Offline Johan van Dijk

  • Administrator
    • johanvandijk
Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #50 Gepost op: 2012/06/21, 01:21:12 »
Toch kun je enkele dingen niet met sudo doen. Maar het meeste inderdaad wel.
Heb je daar een voorbeeld van?
Met sudo kan je gewoon root worden via sudo -i. Dat is precies hetzelfde als inloggen als root. Kan jij aangeven wat er dan niet werkt terwijl het wel werkt als je direct als root inlogt? NB: Het is in een standaardinstallatie van Ubuntu onmogelijk om in te loggen als root. Dat zou betekenen dat een aantal dingen niet zouden kunnen die wel mogelijk zouden moeten zijn...

Offline emiel1976

  • Lid
Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #51 Gepost op: 2012/06/21, 01:40:00 »
@Bloom, Als je echt zo veel kennis van het geen hebt dan zou je weten dat het verbeterd is.
Het enige wat jij doet is zodra iemand zegt dat het mee valt of zegt dat hij de tablet van Win 8 mooi vind, gelijk beginnen over virussen en hoe gevaarlijk Windows zou zijn.
Kun jij het niet hebben dat er heel veel mensen heel blij zijn met Windows en nergens last van hebben of zo?

Je bent meer met een persoonlijke hetze bezig dan dat je de werkelijke problemen van Windows benoemt.
Het lijkt wel of jou doel is om alleen maar hard te roepen dat Windows vol met virussen zit en je sinds de jaren 90 nooit meer met Windows gewerkt hebt.
Sorry maar die opmerking die je maakt na ik zei dat ik die nieuwe tablet van MS met Win 8 mooi vond was naar mijn mening totale onkunde en pure anti Windows reactie. Je wist totaal niet waar je het over had.
Je beweringen over dat er voor Linux geen virussen waren moest je terug nemen waarna je nu roept dat het alleen kan met sudo rechten en dat het daardoor veilig is.
Zodra Linux gaat groeien en markt aandeel krijgt, krijg je van zelf meer virussen en heb je een virusscanner nodig net als in Windows.
Android is daar het bewijs van.
Daar heb je zelfs meer kans op om een virus binnen te krijgen dan op een Windows systeem.
Ja Android is onveiliger dan Windows en Windows wint dus van Linux op dat gebied.
Dat komt omdat men bij Windows in de meeste gevallen een virusscanner gebruikt en men bij Android daarvan niet op de hoogte is dat het nodig is en men denkt dat de Android appstore veilig is.
Windows vs Android 1-0 voor Windows.
Als je toch over iets wilt klagen ga dan iedere keer roepen hoe onveilig Android is, dan heb je voor een deel gelijk en kun je mensen informeren dat ze een virusscanner nodig hebben. Iets wat je ook nodig zult hebben op je desktop als Linux markt aandeel wint.

Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #52 Gepost op: 2012/06/21, 02:57:42 »
Voor mijn beroep werk ik elke dag met Windows en ik weet ook perfect hoe elke Windows-versie in elkaar steekt.
De UAC (User Account Control) die jij vermeldt is absoluut niet vergelijkbaar met het rootbeveiligingssysteem van Linux. Het begint al bij de toepassing van de authenticatie. Linux vereist voor alle systeembeheer een rootlogin en dat moet al vanaf het laagste niveau: het zit in de kernel ingebakken. De UAC van Windows zit enkel en alleen in de grafische schil en is in het geheel niet van toepassing op software die in het systeem draait. Als je dat wil kan ik je perfect demonstreren dat ik op een met geactiveerde UAC voorziene WinVista of Win7 probleemloos malware kan installeren en dat die zich even probleemloos ingraaft in de startroutines van Windows. Zonder dat de UAC dat verhindert.
Wat jij allemaal vertelt is pure Microsoft-marketing. Natuurlijk willen ze de wereld doen geloven dat de UAC vergelijkbaar is met het sudo-systeem en dat Windows dus "even veilig als Linux" begint te worden. De werkelijkheid en de praktijkervaring spreken dat echter grondig tegen, vrees ik...

Citaat
"When an administrator logs on, the user is granted two access tokens: a full administrator access token and a "filtered" standard user access token. By default, when a member of the local Administrators group logs on, the administrative Windows privileges are disabled and elevated user rights are removed, resulting in the standard user access token. The standard user access token is then used to launch the desktop (Explorer.exe). Explorer.exe is the parent process from which all other user-initiated processes inherit their access token. As a result, all applications run as a standard user by default unless a user provides consent or credentials to approve an application to use a full administrative access token. Contrasting with this process, when a standard user logs on, only a standard user access token is created. This standard user access token is then used to launch the desktop."


Bron: http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc709628%28WS.10%29.aspx

Dit is rechtstreeks van Microsoft's TechNet. Dus tenzij dat je Microsoft hier niet vertrouwd en zegt dat dit een "marketingtruc" is (wat me zou verbazen op een technisch georiënteerde site bedoeld voor systeembeheerders), zou ik menen dat het systeem op sudo lijkt. Standaard niet-gepriviligeerde gebruiker, proces moet vragen voor authentificatie, wordt dan geëleveerd naar administratorrechten.

Sinds NT zitten gebruikers en groepen goed ingebakken in het systeem (op kernelniveau als ik me niet vergis, maar ik ben hier geen specialist in) -- samen met rechten. NTFS is zelfs volledig POSIX-compatibel, inclusief POSIX ACLs.

Uiteraard hangt het er ook van af hoe sterk je UAC/sudo instelt. UAC staat standaard nogal laag, terwijl je bij sudo overal een wachtwoord voor nodig hebt. Uiteraard kan je sudo zo configureren dat er geen wachtwoord nodig is, of UAC zodat er altijd een wachtwoord nodig is. Veel gebruikers vinden de dialoogjes vervelend en zetten die dus uit, ik, met een Unixachtergrond zet de dialoogjes op maximaal en vereis een wachtwoord bij iedere actie.

Iets in de startup items zetten (programma's die gestart worden als een gebruiker inlogt) heeft op geen enkel operating system administratorrechten nodig.

Uiteraard wil ik toegeven dat misschien, omdat het systeem van Windows recenter is dan dat van Unix dat er nog een paar foutjes en/of exploits in zitten die nog niet helemaal zijn weggewerkt, maar om te zeggen dat een programma zomaar volledig met admistratorrechten kan starten onder Windows -- die tijd is al lang voorbij.
...vertrouwT.

D/t-regel, hè? :P

Offline emiel1976

  • Lid
Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #53 Gepost op: 2012/06/21, 04:14:18 »
Tjee kun je niet beter naar een forum waar ze het over de Nederlandse taal hebben en daar het topic de d/t regel bezoeken en daar samen met al die andere die er over zeuren en er daar over hebben en lachen om de d/t fouten die je tegen komt.
Niet iedereen is even goed met de Nederlandse taal en om constant daar commentaar op te geven is nogal zielig.
Niet iedereen heeft een pretpakket diploma.

Dit is geen forum om iedereen op zijn spelfouten te wijzen.
Hopelijk is het duidelijk en houd iedereen op met deze onzin.

Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #54 Gepost op: 2012/06/21, 09:20:44 »
Cumulus wijst SeySayux erop omdat deze zelf nota bene een verwijzing naar de werkwoordspellingregels(drie keer woordwaarde) in zijn handtekening heeft staan. Niet om in het algemeen te zeuren over spelling. :)

Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #55 Gepost op: 2012/06/21, 09:37:11 »
Met Windows XP heb ik slechts een maal een zwaar probleem gehad; gehackt via een Yahoo mailbox (Java was toen versie 4 en was erg geliefd als ultiem hackmiddel op die mailboxen). Maar eigenlijk was dat niet een probleem van Windows maar wel van Java (Sun).

Nu nog af en toe een Windows 7 die ik voor sommige zaken nodig heb, maar in feite werkt daar alles prima (staat geen Java meer op natuurlijk) en heb ik nooit problemen gehad met wat dan ook. Onnodig te zeggen dat ik quasi enkel gekende sites bezoek en enkel mails open van gekende personen, linkjes laat ik sowieso achterwege. Beveiliging: AVG free en de firewall van Windows zelf (die wel beter is dan die van XP). Bankieren b.v. doe ik niet op een Windowssysteem, dan is de aanschaf van een securitysuite noodzakelijk dunkt me.

Ubuntu daarentegen is de wild adventure; ik kijk zo goed als naar niets (vrij denken), enkel louche mails met linkjes e.d. laat ik compleet achterwege. PPA's van ongekende oorsprong komen er niet op (eigenlijk geen een PPA meer) en losse Deb-pakjes installeer ik niet.
Gubuntu 17.04 wegens verdwijnen Unity binnenkort

Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #56 Gepost op: 2012/06/21, 10:08:38 »
Het lijkt erop dat Windows 7 flinke stappen heeft gezet om schade te voorkomen. Er wordt nog steeds bij veel mensen met Windows 7  malware geconstateerd, maar er ontstaat bij het gros van de mensen geen schade meer. De vorige poll waren er vrij veel mensen die met Windows schade ondervonden van malware.:

Vorige poll (Windows 7 was toen nog in de test fase):
Citaat
Het aandeel gebruikers van een bepaald besturingssysteem dat in de poll heeft aangegeven schade te hebben ondervonden van malware op een bepaald besturingssysteem:

Ubuntu 0%
Windows XP 28%
Windows Vista 14%
Windows 7 18%
Mac OSX 22%

Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #57 Gepost op: 2012/06/21, 10:12:11 »
@emiel: Precies. Het is inderdaad verbeterd, goed verhaal :)

@Johan: Ik kan niet direct zoiets noemen, maar ik heb een keer een paar commando's gehad die niet werkten zonder in te loggen als root; 1 van de K3B-developers die zelf ook op Ubuntu zat erkende dat probleem zelfs.

Offline emiel1976

  • Lid
Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #58 Gepost op: 2012/06/21, 10:28:08 »
Cumulus wijst SeySayux erop omdat deze zelf nota bene een verwijzing naar de werkwoordspellingregels(drie keer woordwaarde) in zijn handtekening heeft staan. Niet om in het algemeen te zeuren over spelling. :)

Als dat de rede is waarom hij het er neer zet dan mijn excuses aan Cumulus007.

De rede waarom ik zo reageerde is omdat ik het beu ben als iedereen elkaar iedere keer op spelfouten zit te verbeteren.
Ik ben waardeloos in spelling en heb dat heel mijn leven aan moeten horen.
Dat die lui zelf niet begrijpen dat 1/2 + 1/2 gelijk is aan een half plus een half is 1 en niet 2/4 mocht je niets van zeggen.
Deed ik toch maar daar vroegen ze ook om.


Offline Bloom

  • Lid
Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #59 Gepost op: 2012/06/21, 10:46:46 »
@Bloom, Als je echt zo veel kennis van het geen hebt dan zou je weten dat het verbeterd is.
Dat Microsoft verbeteringen heeft aangebracht, ontken ik niet. Ik zeg echter wel dat Windows ondanks dat nog steeds volop infecteerbaar is door malware en met mijn architectuurverhaal heb ik ook proberen te verklaren waarom dat zo is en zo zal blijven.
Het enige wat jij doet is zodra iemand zegt dat het mee valt of zegt dat hij de tablet van Win 8 mooi vind, gelijk beginnen over virussen en hoe gevaarlijk Windows zou zijn. Kun jij het niet hebben dat er heel veel mensen heel blij zijn met Windows en nergens last van hebben of zo?
Dat is niet correct. Ik heb alleen gereageerd als ik mensen zie schrijven dat Windows tegenwoordig veilig is of als ze verklaren dat er alleen maar zoveel malware voor Windows is omdat het nu eenmaal het meestgebruikte OS is. Juist op een Ubuntu forum vind ik het nuttig om die misverstanden de wereld uit te helpen.
Je bent meer met een persoonlijke hetze bezig dan dat je de werkelijke problemen van Windows benoemt.
Dat zou Windows of Microsoft bashing zijn en dat doe ik niet. Ik geef uitgebreid uitleg en probeer te verklaren waarom Windows onveiliger is dan Linux. Er is een heel groot verschil tussen gefundeerde kritiek geven op Windows en aan Windows bashing doen. Ik heb ook wel gefundeerde kritiek op Linux hoor, maar dat heeft minder met beveiliging te maken.
En ik ben wel verbaasd dat mensen zomaar schijnen te aanvaarden dat UAC gelijk zou zijn aan sudo (een indruk die ook door Microsoft gewekt wordt) terwijl het duidelijk zou moeten zijn als je even onderzoekt hoe UAC precies werkt en waar het impact heeft dat dat beslist niet waar is.
Als Windows 7 met UAC qua beveiliging gelijk was aan Linux, zou je immers niet in staat moeten zijn als gewone gebruiker zo'n Windows met malware te besmetten. En dat kan probleemloos!
Over mijn kennis: mijn beroep brengt mij al sinds jaren elke dag in contact met Windows en de daarbij horende beveiligingsproblemen.. Ja, ook met de allermodernste varianten zoals Win7 en de evaluatieversies van Win8 en ook de serverversies (momenteel 2008 R2).
Je beweringen over dat er voor Linux geen virussen waren moest je terug nemen waarna je nu roept dat het alleen kan met sudo rechten en dat het daardoor veilig is.
Ik heb niets moeten terugnemen. Er bestaat voor Linux geen malware in het wild. Met conceptmalware (en die komt dus niet in het wild voor) kun je bewijzen dat het mogelijk is een Linux systeem te infecteren zodra er via sudo rootrechten toegekend worden. Maar dat betekent nog lang niet dat het daarmee even onveilig zou zijn als Windows he. Windows heeft tenslotte een architectuur waarbij software aan (vrijwel) heel het geheugen kan en aan alle bestanden op de harde schijf (en ook UAC verandert daar niks aan) en dat maakt het nu eenmaal heel makkelijk voor malware. Dat is dus allemaal niet zo bij Linux.
En de problemen bij Android komen zoals verderop ook aangehaald allemaal van het continu als root werken. Bovendien beschouw ik Android niet als Linux: het is een op Linux gebaseerd closed-source systeem waarvan wij niet weten wat de maker er allemaal ingestoken heeft of welke veiligheidslekken er aan boord kunnen zijn. Zelf vertrouw ik alleen maar open source omdat je dat daar wel open en bloot kunt zien.
Zodra Linux gaat groeien en markt aandeel krijgt, krijg je van zelf meer virussen en heb je een virusscanner nodig net als in Windows.
Android is daar het bewijs van.
Dat is het argument dat Steve Ballmer van Microsoft ook graag aanhaalt, maar het is incorrect en wel hierom.
Android is veilig zolang het niet geroot is. De talloze malwareinfecties die aangehaald worden zijn altijd gebeurd op geroote Androids. Eender welke Linux waarmee je continu als root gaat werken is inderdaad vatbaar voor malware-infecties. Dat is echter niet de normale manier van gebruik bij Linux.
Naarmate Linux meer marktaandeel krijgt, blijft het inherent veiliger dan Windows. Eén risico stijgt wel, en dat is het risico dat argeloze gebruikers overtuigd zouden kunnen worden bij een plots optredend popup-dialoogvenster zomaar hun beheerderwachtwoord in te geven. En dan zou een infectie inderdaad kunnen gebeuren. Het is dus zaak, om nieuwe gebruikers bij te staan en hen bewust te maken van het gevaar en verstandig om te gaan met beheerwachtwoorden. Dat kan onder meer via forums als deze.
Vergeet niet dat er al een bewijs is dat het marktaandeelargument niet klopt: webservers! De overgrote meerderheid van alle webservers draait onder Apache en Linux. Wat is echter het meest gehackte en met malware aangevallen systeem? Niet het meestgebruikte maar wel IIS onder Windows. Omdat het daar kan!

Offline Pjotr

  • Lid
    • Makkelijke Linuxtips
Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #60 Gepost op: 2012/06/21, 10:52:21 »
Het lijkt eerder of emiel1976 bezig is met een persoonlijke hetze.... vóór Windows 7.  =D

Offline Bloom

  • Lid
Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #61 Gepost op: 2012/06/21, 10:59:32 »
Het is een bekende marketingtaktiek van Microsoft om mollen in Linux-forums de lofzang van Windows te laten zingen. ;)

Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #62 Gepost op: 2012/06/21, 10:59:33 »
@bloom:
Dat argument van geroote Androids is sowieso niet waar. Heb je niet gezien dat linkje dat ik eerder aanhaalde over malware in de Google App Store? Of ga je nu beweren dat je ook geroot moet zijn om te kunnen downloaden uit de Google App Store?
Android is niet zo veilig als jij beweert. Tuurlijk zal het gros van de mensen niet gaan rooten en wel oppassen met wat ze downloaden, maar dat het niet voorkomt kun je niet zeggen; Android-malware is wel degelijk te vinden in de Google App Store al let Google er anno 2012 wel beter op dat vorig jaar toen duizenden mensen slachtoffer werden (zie aangehaald linkje).

Offline Bloom

  • Lid
Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #63 Gepost op: 2012/06/21, 11:04:32 »
Wat Android betreft: als eender welk OS bijgewerkt wordt met repository's van de maker (zoals ook bij Ubuntu en Debian en hun afgeleiden het geval is) dan moet je inderdaad erop kunnen rekenen dat de inhoud van die repository's veilig is. En zeker bij commerciële repository's (app-stores). Dat er malware opdook in de Android Marketplace is een fout van Google en niet van Android. Ook Ubuntu zou geïnfecteerd kunnen worden met malware via besmette software die je zou installeren vanuit het Software Centrum of andere als veilig veronderstelde repository's. Daarom is het natuurlijk cruciaal dat de uitbater van dergelijke repository's erover waakt dat de inhoud daarvan 100% veilig, dat spreekt vanzelf. Bij Ubuntu en Debian weten we dat het geval is. Bij Google, Apple en Microsoft hebben we onze twijfels omdat bij elk van hen al problemen vastgesteld zijn terzake.

Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #64 Gepost op: 2012/06/21, 11:29:26 »
Ik zeg ook niet dat het Androids fout is, maar het is dus niet waar dat je een geroot toestel moet hebben want de App Store is zonder root te gebruiken. Dat is alles wat ik je duidelijk wilde maken.

Offline Haris

  • Lid
Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #65 Gepost op: 2012/06/21, 14:05:34 »
Het is een bekende marketingtaktiek van Microsoft om mollen in Linux-forums de lofzang van Windows te laten zingen. ;)
Heb je daar enig bewijs voor of is het een veronderstelling....

Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #66 Gepost op: 2012/06/21, 14:11:31 »
Het is een bekende marketingtaktiek van Microsoft om mollen in Linux-forums de lofzang van Windows te laten zingen. ;)
Heb je daar enig bewijs voor of is het een veronderstelling....
Wat? Apple betaalt een heel pak bete... oh sh*t.
I use a Unix-based system, that means I'll get laid as often as I have to reboot.
LibSylph
SeySayux.net

Offline Timo

  • Forumteam
    • timo.diedering
Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #67 Gepost op: 2012/06/21, 14:16:22 »
Het is een bekende marketingtaktiek van Microsoft om mollen in Linux-forums de lofzang van Windows te laten zingen. ;)
Heb je daar enig bewijs voor of is het een veronderstelling....
Wat? Apple betaalt een heel pak bete... oh sh*t.

Offline Haris

  • Lid
Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #68 Gepost op: 2012/06/21, 14:38:35 »
Het is een bekende marketingtaktiek van Microsoft om mollen in Linux-forums de lofzang van Windows te laten zingen. ;)
Heb je daar enig bewijs voor of is het een veronderstelling....
Wat? Apple betaalt een heel pak bete... oh sh*t.
Ben de draad kwijt...wat is bete...?
MS en Apple tegenwoordig hetzelfde bedrijf? ^-^

Offline Haris

  • Lid
Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #69 Gepost op: 2012/06/21, 14:42:31 »
Diverse mensen in mijn omgeving kopen tegenwoordig een Apple, als ze dat financieel kunnen verantwoorden. Hebben genoeg van de problemen met MS.

Offline emiel1976

  • Lid
Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #70 Gepost op: 2012/06/21, 14:54:44 »
@Bloom, Als je echt zo veel kennis van het geen hebt dan zou je weten dat het verbeterd is.
Dat Microsoft verbeteringen heeft aangebracht, ontken ik niet. Ik zeg echter wel dat Windows ondanks dat nog steeds volop infecteerbaar is door malware en met mijn architectuurverhaal heb ik ook proberen te verklaren waarom dat zo is en zo zal blijven.

Daar lijkt het niet op want zodra iemand zegt dat het beter is geworden ga jij er gelijk overheen dat het een slecht systeem is.
Dat het niet helemaal veilig is weet ik ook wel maar zo erg als jij het doet voorspiegelen is het al jaren niet meer, daarom vraag ik iedere keer of je in de jaren 90 bent blijven hangen.


Het enige wat jij doet is zodra iemand zegt dat het mee valt of zegt dat hij de tablet van Win 8 mooi vind, gelijk beginnen over virussen en hoe gevaarlijk Windows zou zijn. Kun jij het niet hebben dat er heel veel mensen heel blij zijn met Windows en nergens last van hebben of zo?
Dat is niet correct. Ik heb alleen gereageerd als ik mensen zie schrijven dat Windows tegenwoordig veilig is of als ze verklaren dat er alleen maar zoveel malware voor Windows is omdat het nu eenmaal het meestgebruikte OS is. Juist op een Ubuntu forum vind ik het nuttig om die misverstanden de wereld uit te helpen.
[/quote]
 
Even jou reactie op een bericht van mij.

Ik heb de presentatie gezien van de Widows 8 tablet die ze zelf gaan uitbrengen.
Ziet er zeer goed uit en tot nu toe heb ik voornamelijk alleen maar positieve reacties er over gehad.
Voor mij zelf lijkt het wel wat maar ik ben bang dat die dingen vrij duur zullen zijn en dus voorlopig niet aan mij besteed zullen zijn.
Maar dat zijn de galaxy en ipad ook niet. Vind 300 of meer te veel voor een tablet.
Komt het onder de 300 euro en dan bedoel ik niet 299, dan is het, het overwegen waard.
Wat iedereen weer schijnt te vergeten is dat je op zo'n Win8 tablet een antimalwaresuite nodig gaat hebben. En die gaat de prestaties sowieso fors naar omlaag halen. Uiteraard zijn de Win8 tablets die in demo's gebruikt worden niet voorzien van enige beveiliging, zo kunnen ze een aangenaam snel werkende interface laten zien!
En voor de duidelijkheid: het is niet mogelijk een Windows systeem effectief tegen malware te beveiligen met een van de gratis pakketten die er op internet te vinden zijn. Voor een echt goeie antimalwaresuite moet je betalen, daar kom je niet onderuit. Probeer je het toch, bereid je dan maar voor op malware-infecties.
Of natuurlijk een OS gebruiken dat geen antimalware nodig heeft.


Waar heb ik het hier over veiligheid en waarom begin jij dan gelijk over virussen?
Dat vraag ik mij nog steeds af.
Wat ik dus zeg is wel correct maar waarschijnlijk ben je, je eigen bericht vergeten. Je hebt het overal alleen maar over virussen zodra het over Windows gaat en daar hoef je niet eens iets te melden over veiligheid of iets of hop jij hebt gelijk een verhaal over dat het onveilig is en dat het traag word met een virusscanner. Waarbij ik mij dat af vraag omdat ik geen verschil merk of ik mijn virusscanner nou aan of uit zet.

Je bent meer met een persoonlijke hetze bezig dan dat je de werkelijke problemen van Windows benoemt.
Dat zou Windows of Microsoft bashing zijn en dat doe ik niet. Ik geef uitgebreid uitleg en probeer te verklaren waarom Windows onveiliger is dan Linux. Er is een heel groot verschil tussen gefundeerde kritiek geven op Windows en aan Windows bashing doen. Ik heb ook wel gefundeerde kritiek op Linux hoor, maar dat heeft minder met beveiliging te maken.
En ik ben wel verbaasd dat mensen zomaar schijnen te aanvaarden dat UAC gelijk zou zijn aan sudo (een indruk die ook door Microsoft gewekt wordt) terwijl het duidelijk zou moeten zijn als je even onderzoekt hoe UAC precies werkt en waar het impact heeft dat dat beslist niet waar is.
Als Windows 7 met UAC qua beveiliging gelijk was aan Linux, zou je immers niet in staat moeten zijn als gewone gebruiker zo'n Windows met malware te besmetten. En dat kan probleemloos!
Over mijn kennis: mijn beroep brengt mij al sinds jaren elke dag in contact met Windows en de daarbij horende beveiligingsproblemen.. Ja, ook met de allermodernste varianten zoals Win7 en de evaluatieversies van Win8 en ook de serverversies (momenteel 2008 R2).
[/quote]

Het enige is, is dat je het wel erg uit zijn verband trekt en als je goed op de hoogte was en keek naar de feiten dan had je geweten dat het een heel stuk verbeterd is op het Windows platform en dat het per versie beter word sinds vanaf XP.
Alleen dat weigerde je iedere keer toe te geven.
Tevens heb ik nergens gezegd dat Windows 100% veilig is maar reageer je wel iedere keer als ik meld dat het beter is geworden met een bericht hoe slecht het wel niet is waar je het flink overdrijft.

Je beweringen over dat er voor Linux geen virussen waren moest je terug nemen waarna je nu roept dat het alleen kan met sudo rechten en dat het daardoor veilig is.
Ik heb niets moeten terugnemen. Er bestaat voor Linux geen malware in het wild. Met conceptmalware (en die komt dus niet in het wild voor) kun je bewijzen dat het mogelijk is een Linux systeem te infecteren zodra er via sudo rootrechten toegekend worden. Maar dat betekent nog lang niet dat het daarmee even onveilig zou zijn als Windows he. Windows heeft tenslotte een architectuur waarbij software aan (vrijwel) heel het geheugen kan en aan alle bestanden op de harde schijf (en ook UAC verandert daar niks aan) en dat maakt het nu eenmaal heel makkelijk voor malware. Dat is dus allemaal niet zo bij Linux.
En de problemen bij Android komen zoals verderop ook aangehaald allemaal van het continu als root werken. Bovendien beschouw ik Android niet als Linux: het is een op Linux gebaseerd closed-source systeem waarvan wij niet weten wat de maker er allemaal ingestoken heeft of welke veiligheidslekken er aan boord kunnen zijn. Zelf vertrouw ik alleen maar open source omdat je dat daar wel open en bloot kunt zien.
[/quote]

Er zijn dus virussen, dat ze misschien niet nu rond zwerven is wat anders maar die mogelijkheid is er net als dat nu het geval bij Android is wat nog steeds Linux is en waar virussen voor zijn.
Android is Linux en heeft virussen. Virussen die rond zwerven in en buiten de Google appstore voor een Linux platform.

Zodra Linux gaat groeien en markt aandeel krijgt, krijg je van zelf meer virussen en heb je een virusscanner nodig net als in Windows.
Android is daar het bewijs van.
Dat is het argument dat Steve Ballmer van Microsoft ook graag aanhaalt, maar het is incorrect en wel hierom.
Android is veilig zolang het niet geroot is. De talloze malwareinfecties die aangehaald worden zijn altijd gebeurd op geroote Androids. Eender welke Linux waarmee je continu als root gaat werken is inderdaad vatbaar voor malware-infecties. Dat is echter niet de normale manier van gebruik bij Linux.
Naarmate Linux meer marktaandeel krijgt, blijft het inherent veiliger dan Windows. Eén risico stijgt wel, en dat is het risico dat argeloze gebruikers overtuigd zouden kunnen worden bij een plots optredend popup-dialoogvenster zomaar hun beheerderwachtwoord in te geven. En dan zou een infectie inderdaad kunnen gebeuren. Het is dus zaak, om nieuwe gebruikers bij te staan en hen bewust te maken van het gevaar en verstandig om te gaan met beheerwachtwoorden. Dat kan onder meer via forums als deze.
Vergeet niet dat er al een bewijs is dat het marktaandeelargument niet klopt: webservers! De overgrote meerderheid van alle webservers draait onder Apache en Linux. Wat is echter het meest gehackte en met malware aangevallen systeem? Niet het meestgebruikte maar wel IIS onder Windows. Omdat het daar kan!
[/quote]

Android hoef je niet te rooten om een virus er op te krijgen. Het maakt bij Android totaal niet uit zelfs of je systeem wel of niet is geroot.
Je bent niet echt goed op de hoogte hoe het zit op dit gebeid en niet goed opgelet want het is zelfs in het nieuws geweest en ook Steve Jobs heeft het er over gehad.
Voor Android is het zelfs aan te raden om net als in Windows een virusscanner te hebben tegen mailware en virussen.

Ik heb op Windows minder virussen gehad dan ik op mijn Android toestel heb gehad en die heb ik net iets langer dan een jaar en is niet geroot en ik haal al mijn software uit de google appstore.
Dat komt ook omdat ik niet anders weet dan dat ik een virusscanner gebruik en dat ik alles software al skande op virussen voor ik Windows had.
Tevens heb ik een keer aan vrienden aangetoond dat Windows bij juist gebruik ook zonder virusscanner vrij blijft van virussen en dat als je een virus of mailware binnen krijgt, dat voor 99% door eigen toedoen is.
Ik heb een hele tijd zonder virus scanner gedraaid en totaal geen zooi binnen gehad.
Het is zwaar overdreven wat sommigen denken dat als je een Windows pc zonder virusscanner aan het internet hangt en erop gaat, dat je dan gelijk een virus binnen hebt. Dat is zelfs nooit het geval geweest.

Wat Android betreft: als eender welk OS bijgewerkt wordt met repository's van de maker (zoals ook bij Ubuntu en Debian en hun afgeleiden het geval is) dan moet je inderdaad erop kunnen rekenen dat de inhoud van die repository's veilig is. En zeker bij commerciële repository's (app-stores). Dat er malware opdook in de Android Marketplace is een fout van Google en niet van Android. Ook Ubuntu zou geïnfecteerd kunnen worden met malware via besmette software die je zou installeren vanuit het Software Centrum of andere als veilig veronderstelde repository's. Daarom is het natuurlijk cruciaal dat de uitbater van dergelijke repository's erover waakt dat de inhoud daarvan 100% veilig, dat spreekt vanzelf. Bij Ubuntu en Debian weten we dat het geval is. Bij Google, Apple en Microsoft hebben we onze twijfels omdat bij elk van hen al problemen vastgesteld zijn terzake.

Hier ben ik het wel met je eens.
Nu geef je zelf ook aan wat het probleem kan zijn en wat kan gebeuren als het software centrum niet veilig is zoals dat in het geval van de google apstore is of als men buiten het software centrum iets binnen haalt.
En geloof mij het risoco zal groter worden als Ubuntu groeit en marktaandeel wint. Cononical zal het goed in de gaten moeten houden en men zal alleen vanuit het software centrum dingen binnen halen want anders word de kans groot dat het zelfde gebeurd als nu met Android het geval is en moet je een virusscanner hebben.

@Pjotr, Nee ik kan er alleen niet tegen als men constant alles zwaar overdrijft en op alles wat er gezegd word over Windows zoals mijn bericht waar ik het niet eens over veiligheid heb maar over een systeem wat ik er mooi uit vond zien, gelijk begint over virussen en dat het traag word met een virusscanner.
Dat vind ik meer stemming makerij dan een nuttige reactie geven op een bericht.

@Bloom, Dat ik zo reageer is niet omdat ik pro Windows of Microsoft ben maar vanwege je zwaar over dreven reacties omtrent veiligheid.
Ik zeg nergens dat het 100% veilig is maar desondanks blijf je iedere keer komen met berichten hoe slecht het is.
Het enige wat ik zeg is dat het beter is geworden en dat het iedere keer beter word. Dan moet jij mij maar eens vertellen wat daar niet aan klopt want uit de cijfers blijkt dat Microsoft wel degelijk er voor heeft gezorgd dat Windows veiliger is geworden en er zeer actief mee bezig is om het nog verder te verbeteren.
Ik heb zelfs een tijd gehad dat ik Windows beu was en dat kwam niet door het zogenaamde grote probleem van virussen wat in de jaren 90 veel erger was dan nu en waar ik geen last van had.
Het was voornamelijk vanwege het waardeloze win 95 wat nooit stabiel is geweest, ME wat het ene blauwe scherm na het andere gaf, XP wat in het begin niets ondersteunde en waarvoor je, je systeem moest upgraden met nieuwe hardware om het te kunnen draaien en Vista wat iedere keer vast liep en je hele geheugen gebruikte waardoor er niet mee te werken viel.
Windows 7 was in het begin wel een verbetering op Vista maar niet op XP met SP3 maar dat werd snel beter en is naar mijn mening het beste systeem wat ze ooit gehad hebben al vond ik 2000 ook een zeer fijn systeem.

Offline emiel1976

  • Lid
Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #71 Gepost op: 2012/06/21, 14:56:35 »
Diverse mensen in mijn omgeving kopen tegenwoordig een Apple, als ze dat financieel kunnen verantwoorden. Hebben genoeg van de problemen met MS.

Had je wel eens eerder ogen zeggen, hier waren er een stel die ze juist weg deden.
Ze hebben ze nu verkocht maar je had keus zat, van macbook tot die grote mac's met alles erop en er aan.

Offline Timo

  • Forumteam
    • timo.diedering
Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #72 Gepost op: 2012/06/21, 14:59:36 »
Het is een bekende marketingtaktiek van Microsoft om mollen in Linux-forums de lofzang van Windows te laten zingen. ;)
Heb je daar enig bewijs voor of is het een veronderstelling....
Wat? Apple betaalt een heel pak bete... oh sh*t.
Ben de draad kwijt...wat is bete...?
MS en Apple tegenwoordig hetzelfde bedrijf? ^-^
*Timo mompelt iets over sarcasme enzo...

Offline Johan van Dijk

  • Administrator
    • johanvandijk
Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #73 Gepost op: 2012/06/21, 17:26:44 »
Het is een bekende marketingtaktiek van Microsoft om mollen in Linux-forums de lofzang van Windows te laten zingen. ;)
Heb je daar enig bewijs voor of is het een veronderstelling....
Dat gebeurt, en ook op Applefora en andere media. Zoek maar eens op de termen astroturfing en microsoft. (of apple, die doen dat ook). Dat gebeurde vroeger al bij de papieren magazines. Er gingen regelmatig brieven naar gaming magazines met daarin een lofzang voor de goede service van MS, alleen werden die vaak niet geschreven door 12-jarigen, maar daar zat de PR-afdeling van MS achter.
Zie bijv. hier: http://www.kletskous.com/2008/01/19/sneue-marketing-bedrijven-die-zich-voordoen-als-tevreden-klanten/

Offline emiel1976

  • Lid
Re: Heb je wel eens (last van) een virus, spyware of rootkits e.d?
« Reactie #74 Gepost op: 2012/06/21, 18:31:48 »
Microsoft en goede service? Als er iets niet goed is dan is het de service van Microsoft.
Wat een stelletje ******** zij dat zeg. Is bij Apple net zo geregeld. heb met beide al flink overhoop gelegen.
Het enige wat Microsoft goed deed was met XP toen ik op 4 systemen Win XP had gezet wat ik van een ander systeem had en niet meer gebruikte. Bij de 4de gaf hij dat hij niet meer werkte en na 1 telefoontje was dat gelijk opgelost.
Maar beschadig niet je code, ook als je aan kunt tonen dat je de code hebt, dan nog moet je een nieuwe licentie kopen als de code voor een deel onleesbaar is geworden.
Apple is de garantie een ramp, die is er namelijk niet.