Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: grub bootloader en verbergen van partities  (gelezen 2047 keer)

Offline HanSch

  • Lid
grub bootloader en verbergen van partities
« Gepost op: 2010/10/15, 15:44:44 »
Hallo,

ik wil op een nieuwe laptop naast Windows7 Ubuntu 10.10 installeren. Inmiddels met de Live CD geprobeerd.
Uit de prachtige documentatie op deze site begrijp ik, dat tijdens installatie op de hd er gelegenheid is om partities aan te maken en dat er een opstartlader wordt geinstalleerd.
Ik heb ervaring met dual-boot systemen met verschillende versies van Windows. Met een loader als boot-us zet ik dan de juiste primaire partitie actief, terwijl de andere partities worden verborgen. Doet de grub opstartlader dit ook, of is vanuit Windows de Ubuntu partitie dan zichtbaar en omgekeerd? In dat geval zal ik liever een andere bootloader installeren.

Re: grub bootloader en verbergen van partities
« Reactie #1 Gepost op: 2010/10/15, 15:58:51 »
Grub bootloader installeert het grootste gedeelte in de MBR van de hdd die eerst staat gemeld in je bios. De rest staat op de actieve ubuntu partitie.
De ubuntu partities zijn zichtbaar in windows maar zijn niet benaderbaar vanuit windows. NTFS partities zijn daarentegen wel benaderbaar vanuit ubuntu.
Grub overschrijft dus de bootloader van windows in de MBR en schrijft er een verwijzing naar in z'n opstartmenu.
dierenliefde is onvoorwaardeljk, dierenleed ten zeerste verwerpelijk

Offline HanSch

  • Lid
Re: grub bootloader en verbergen van partities
« Reactie #2 Gepost op: 2010/10/15, 23:45:02 »
Bedankt. De zichtbaarheid van de ubuntu-partities is niet zo erg, omdat ze niet vanuit Windows zijn te benaderen, zoals je zei.  De zichtbaarheid van andere NTFS partities dan die waar het OS op staat is ook geen probleem maar is i.h.a. handig. Ik ben niet zo blij dat de primaire NTFS partitie waar Windows op staat niet "true hidden" is. Overigens maakt W7 waarschijnlijk al gebruik van een kleine bootpartitie en een partitie met het OS, zodat automatische "true hiding" lastig is.

Re: grub bootloader en verbergen van partities
« Reactie #3 Gepost op: 2010/10/16, 09:50:35 »
Tja, das blijkbaar de gewoonte op nieuwe laptops (en desktops wss ook) om de bootloader van W7 op een aparte partitie te zetten. Maar verder maakt dat niks uit. Grub staat toch in de MBR van de schijf. Staat die bootpartitie vermeld in het startmenu van grub ?
Ik heb zo geen ervaringen met laptops maar m'n zoon heeft er onlangs een gekocht. Volgens mij staat op die eerste partitie ook de herstelfunctie van Windows. Die kun je verbergen op 2 manieren :
1. zie : http://sites.google.com/site/computertip/tipsentrucs#TOC-Verwijder-de-herstelpartitie-uit-he
2. Het grubmenu volledig naar wens aanpassen en de eerste partitie van windows niet vermelden
    Zie  : http://sites.google.com/site/guyenlutgard/home/ubuntu-1/grub-bootloader
« Laatst bewerkt op: 2010/10/16, 09:58:52 door summer of 69 »
dierenliefde is onvoorwaardeljk, dierenleed ten zeerste verwerpelijk

Offline HanSch

  • Lid
Re: grub bootloader en verbergen van partities
« Reactie #4 Gepost op: 2010/10/17, 13:58:23 »
Ik loop tegen wat extra probleempjes aan, die al eerder behandeld zijn zie ik:   het topic   
http://forum.ubuntu-nl.org/installatie/geen-dual-boot-optie-bij-installeren/.
Ook ik heb al 4 partities op de schijf, dus ik zal er 1 moeten verwijderen voor ik verder kan. De screenshot van de Medion PC op p.4 is identiek aan mijn geval. In het aangehaalde topic heeft Anke uiteindelijk de recovery partitie sda3 verwijderd, dat lijkt te lukken. Op p.5 suggereert edgar_knarretje dat er maar met sda2 moet worden geexperimenteerd, maar dat lijkt me een typo: sda2 is de partitie met de systeembestanden van W7 erop. Heeft iemand nog verstandige tips?

Offline heir4c

  • Lid
Re: grub bootloader en verbergen van partities
« Reactie #5 Gepost op: 2010/10/17, 15:07:13 »
Voortgaand op het topic dat je hierboven geeft: Bij 4 reeds bestaande partities kan je dus best die sda3 (de Recovery van windows) verwijderen. (Eerst Backup maken op een externe opslag, ook van al je persoonlijke bestanden enzo... )
Dan kan je, naar gelang de grootte van die lege partitie, eventueel nog de partitie waar het windowssysteem opstaat (sda2) verkleinen zodat je meer ruimte krijgt voor Ubuntu, maar dat maak je dus zelf uit.
Je kan dan de lege ruimte die je nu verkregen hebt al formatteren naar ext4 én er een extended partitie van maken.(Met gParted). Zo is die al klaar om verder ingedeeld te worden voor / en de swap.

Nu kan je de install beginnen en in de schijfindeling kies je dan voor: handmatig. Daar vink je de extended partitie aan, en je doet hier de nodige instellingen. Aanmaken van een (logische) parititie voor / en een logische partitie voor de swap.
Tip: https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html en http://wiki.ubuntu-nl.org/   Upload-site:http://imgur.com/
be Open be Free be Ubuntu