Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Recente berichten

Pagina's: 1 ... 8 9 [10]
91
Software en configuratie / Re: Verwijderen van LibreOffice in Lubuntu (?)
« Laatste bericht door EvC Gepost op 2024/04/21, 21:01:35 »
sudo apt remove --purge libreoffice*sudo apt cleansudo apt autoremove
92
Software en configuratie / Verwijderen van LibreOffice in Lubuntu (?)
« Laatste bericht door henkoegema Gepost op 2024/04/21, 20:06:34 »
Op een (mini) laptop heb ik Lubuntu 22.04
Wat is de beste manier om LibreOffice te verwijderen?
93
Hi Bloom ! Dank voor je reactie. Ja, dit zou ik nu nog eens kunnen doen. Ik had dit bij de vorige twee rammetjes gedaan en die gaven toen veel rode fouten aan. Vandaar dat ik nu twee nieuwe erin heb zitten. En die doen het zover ik kan zien, prima. Ik moet nu even weg maar zal daar vanavond nog eens mee bezig gaan.  Groet.
94
Ik zou eens beginnen met een geheugentest. Je kunt de livecd van Memtest86+ daarvoor gebruiken.
Hier kun je die downloaden: https://www.memtest.org/download/v7.00/mt86plus_7.00_64.iso.zip
95
Hoi Allemaal! Dit is voor liefhebbers om mee te denken. Sinds lange tijd ben ik bezig met een leuk old-timer-pc projectje. Het gaat mij hier juist om het kunnen uitpluizen en begrijpen wat er zich nou precies afspeelt en of het me kan lukken om toch dat ding aan de praat te krijgen. Om de kosten gaat het niet. Je koopt al een oudje voor een paar euro. Ik heb zo’n beetje alles geprobeerd dat ik maar wist en van Internet heb kunnen halen,maar het lukt me toch niet. Dus hopelijk is er iemand die me nog wat tips kan geven. Bij voorbaat dank

Data:

Het is een Asus P5VD2-MX van ± 2006. Yep, een oudje met winxp erop en verschillende Xubuntu-versies, van destijds tot aan vorig jaar altijd probleemloos kunnen gebruiken. Videokaart Radeon 6450. Die weliswaar niet door Linux wordt ondersteunt,maar de Linux-driver werkt perfect in de plaats. En vorige maand nog eens 2x 2 GB nieuwe Ram gekocht die het prima doen.

Hét kern-probleem:

ik kan tal van verschillende winxp-installatie cd’s of dvd’s gebruiken van zowel een originele set van mijzelf als gedownloade versies. Bij alle winxp's gaat meestal alles goed TOTAAN het moment dat het proces stopt bij : windows start setup. Dan is het volledig over. De pc heb ik b.v. gisteren 3 uur zo laten staan,maar niets. Op advies van het web dat je dan zo gauw hij met dat windows-start-setup begint, de dvd eruit moet halen.Zo gedaan dus. Ook met het erin laten zitten blijft het zo. Ik heb praktisch alles uit de pc gesloopt. Alleen laat ik de externe dvd-player wel aangesloten ivm die dvd's. Ik loop dus tegen dát ene moment aan waar alle data, dat ik meen is opgeslagen in de Ram, dé overstap moet maken naar de videokaart en de rest van de pc. Bij tal van info ivm een stop-error las ik vaak dat er dan  iets gaande zou zijn van een lager orde dat niet kan stoppen of geen rechten heeft en daardoor niet naar iets van hogere orde kan gaan….?? Yep, algebra. Hoe dan ook, hij wil niet dóórgaan.

Enkele achtergronden. Vorig jaar werd er door werklui een veel te zware kachel aangesloten op mijn huis-net waardoor er een grote stroomstoring plaatsvond terwijl ik op die pc aan het werken was. Een ongelukje. Goed, wat later zag ik bij inspectie van de pc dat er enkele van die Elco-weerstandjes op het moederbord goed bol stonden. M.a.w., die moesten vervangen worden. En ja, die klus heb ik zo goed mogelijk gedaan. Maaaar…,tja, het zóu dus kunnen dat ik ergens iets toch fout heb gedaan? Maar daartegenover staat de pc wel eindeloos werkt met de bios en het installeren tótaan dat ene moment! Mogelijk is er ook nog een ander foutje van mij de oorzaak. Ik had eens de koeler van het MB gehaald om de pasta te vernieuwen. Toen ook maar even gekeken naar de CPU! Bij het er weer in leggen had ik één van de krammetjes op het MB iets verbogen. (gloeiende,gloeiende..) Maar met heel veel geduld en wat tijd heb ik dat weer netjes op z’n plekje kunnen drukken. Maar ook hier geldt….,wellicht toch iets fout gedaan…? En zou dan niet veel meer het niet doen?

Nu de kicker. Ik heb gelukkig mijn huidige werk-pc waar ik alles op doe en kan daar ook de HD’s bekijken en bewerken die ik in die oude pc stop. Dus wat ik steeds deed was, eerst zo’n hd helemaal  diep formatteren en dan pas de winxp proberen te installeren. Maar, de kicker, ook als ik ongeacht welke versie van een Linux-distro probeer, ook dan loopt de pc vast. Met veel kernel-panics, hardware errors en het zelfs niet vanuit het start-scherm in de uitprobeer-optie kunnen komen. Opvallend, ik heb wel eens een Ultimate Boot kunnen laten starten en daarin gekozen voor de mini-winxp. Eén keer lukte dat. Maar na heel,heel,heel lang installeren, kreeg ik een “enigszins” werkende min-winxp waarbij letterlijk elke Enter of klik tussen de 3 en de 5 minuten duurde vóór dat hij dat commando uitvoerde. Ging uiteindelijk ook mis.

Dus de situatie is , dat ik wel een bios heb die ik ook op alle mogelijke manieren heb uitgeprobeerd, en dan een volledig lege HD gebruik. Maar heb dus geen OS waarin ik iets kan gaan doen. Dus ook eventuele foute drivers of andere zaken als foute IRQ’s enz, kan ik niet behandelen. Ook het bios standaard settings geeft geen resultaat. Ik weet dat ik voor mijn SATA HD’s ook SATA-driver moet gebruiken. Die staan niet op mijn originele winxp-schijf en ik heb geen floppydisk. Dus op al die verschillende winxp versies van het internet en ook zelfs de gehele image-set van al mijn oude drivers die ik nog heb, moet ik dan zien om te vormen tot een slipstream-set. Maar of dat allemaal goed gaat is maar de vraag. Tot nu blijf ik vast lopen.

Een tijd vóór dit alles had ik eens besloten een nieuwe trafo te kopen bij Mediamarkt. Die lijkt het mij prima te doen. Maar in een heel ver verleden had ik ook eens daar zo’n nieuwe trafo gekocht en die bleek gewoon kapot terug gezet in het schap. Kwam ik ook pas later achter…! Maar als dit nu ook zo zou zijn lijkt mij van niet. De pc kan rustig uren stationair draaien zonder dat de temp gek gaat doen. Het is nu wel een 350 w ipv een 500 w. Maar zou hij daarmee niet eens een Puppy-linux aan kunnen??? Ja, ik heb van alles geprobeerd.

Dan blijft mijns inzien alleen nog die videokaart over. Ik had ook al een nieuwe kaart gekocht maar die heeft allen 2 DP aansluitingen. Ik had daarvoor ook een verloop-stekker gekocht die dan gaat naar VGA. Op mijn Screen heb ik alleen twee aansluitingen. De ene is de altijd gebruikte D-sub en de ander is nog nooit gebruikt, een DVI-D aansluiting. Als ik die stekker gebruik om zo naar de Screen te gaan dan heb ik bij het starten van de pc geen enkele piep-geluid. Dat wel altijd plaats vind met mijn standaard videokaart. M.a.w., geen enkel signaal gaat door die verloopstekker. Wellicht is dus ook die nieuwe kaart niet te gebruiken..? Dan zou dus de huidige kaart “kapot” moeten zijn ???? Waarom gaat hij dan wel probleemloos met de bios aan de gang en het hele installatie-proces, totaan….het beruchte moment.

Ik weet het nu even dus niet meer. En waar het me nu uitdrukkelijk om gaat is, dat ik te weten kan komen wát is nu gaande ??? Wat is de fout ?? Nogmaals, het gaat niet om het geld. Een 2ehands MB kost iets van 40 euro en een gefurbished nieuwe pc iets van 150 euro. Voila. Nee, ik wil graag uitpluizen wát is er gaande ???

Zover, zijn er mensen die me wat slimme tips kunnen geven? Is er iets van een “live-programaatje” dat ik via de dvd-player kan gebruiken om eens te analyseren welk hardware-deel precies de boel in het honderd laat lopen?  Wat is wijsheid ? Graag jullie reacties. Dank 
96
Software en configuratie / software tegen enquete na ieder contact?
« Laatste bericht door kfboerne Gepost op 2024/04/21, 13:18:03 »
Wellicht komt jullie dit bekend voor : Je bestelt iets online, vraagt iets online, chat online voor een hulpvraag etc etc., en dan volgt de voor mij inmiddels beruchte email met het verzoek hoe je het contact vond, de levering, het produkt, whatever.... kortom een of andere enquete. Zucht....

In het begin was ik nog zo vriendelijk om daar zo af en toe op te reageren, maar dat gebeurt niet meer.

Het valt mij de laatste tijd op dat de frequentie van dergelijke emails toeneemt en het irriteert me enorm! Krijg al genoeg non-info over me heen en ik wil dergelijke emails niet meer ontvangen.
Nou vraag ik mij af - en dat is best veel gevraagd - of er een mogelijkheid is om dergelijke email direct af te vangen en te dumpen. Bestaat er software voor? Of kent iemand simpele acties om mijn doel te bereiken.

Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben die die enquete-mails helemaal zat is!
97
Installatie / Re: Vragen over installatie Ubuntu
« Laatste bericht door Pjotr Gepost op 2024/04/20, 21:26:30 »
Er is zoiets als de Wet van Murphy. Ik raad daarom aan om het zo eenvoudig mogelijk te maken voor het installatieprogramma van Ubuntu. Uit voorzorg en uit zelfbescherming (vergissing zit in een klein hoekje).

Koppel dus alle harde schijven die niet gebruikt behoren te worden bij de installatie van Ubuntu, van tevoren los. Idem dito voor de externe schijven. Ook idem voor alle andere externe apparaten zoals printers, scanners en noem maar op. Kleine moeite, kan een hoop ellende en nodeloos gesodemieter voorkómen....

Na de installatie van Ubuntu kun je ze allemaal gewoon weer aansluiten. Meestal zijn ze dan direct te gebruiken. Zo niet, dan is daar doorgaans wel een oplossing voor te vinden (hulp kun je op dit forum krijgen).
98
Installatie / Re: Vragen over installatie Ubuntu
« Laatste bericht door vanadium Gepost op 2024/04/20, 17:20:44 »
Eerst en vooral: zorg dat je een goede (meerdere) reservekopie hebt van de gegevens die voor jou waardevol en uniek zijn. Eens je dat hebt, zit je goed en kan er niets meer misgaan. Alles is immers herstelbaar, behalve je gegevens als je geen reservekopie hebt.

Citaat
-1. Kan ik alle harde schijven laten zitten tijdens de installatie en verlies ik dan geen gegevens?
In principe kan je harde schijven laten zitten. Het installatieprogramma zal enkel die harde schijf gebruiken die je aanduidt in het installatieprogramma.

Citaat
-2. Worden de schijven na installatie meteen herkend of moeten die apart geïnitialiseerd worden?
Die worden herkend. Je harde schijven zullen geformatteerd zijn in het bestandssysteem van Windows, ntfs. Ubuntu ondersteunt ntfs, maar zal een harde schijf enkel aankoppelen als het bestandssysteem consistent is, t.t.z., correct afgesloten de vorige keer.

Citaat
-3. Moeten de externe schijven apart gekoppeld worden?
Zo werkt het in Linux
- Externe schijven worden automatisch aangekoppeld van zodra je ze inplugt. Voor bestandssystemen die géén linuxpermissies ondersteunen, wordt de ganse schijf aangekoppeld met volle lees- en schrijfrechten voor de gebruiker. Voor bestandsystemen die wel linuxpermissies ondersteunen, wordt de ganse schijf aangekoppeld met enkel lees- en schrijfrechten voor de administrator. Dan moeten eerst, met administratorrechten, de permissies naar wens ingesteld worden.
- Interne harde schijven worden niet automatisch aangekoppeld, tenzij ze uitdrukkelijk zo geconfigureerd worden in het systeembestand "/etc/fstab". Voor die schijven krijg je een icoon in bestandsbeheer. Wil je toegang, dan koppelt die harde schijf aan als je op het icoon klikt.

Citaat
-4. Kan ik mijn Epson printer achteraf installeren?
Ik heb geen ervaring met Epson printers. Voor HP printers zoekt het systeem automatisch een proprietaire driver, die automatisch bijgeïnstalleerd wordt. Veel andere printers werken onmiddellijk.

Verder sluit ik me helemaal aan bij nizi. Je kan Ubuntu opstarten vanaf de installatie-USB, en zo al eens zien of het systeem goed opstart en werkt op je computer. Je kan daar ook al testen of wifi gaat werken. Gaat dat goed, dan kan je het wagen, maar alleen als je gegevens veilig gesteld zijn.
99
Installatie / Re: Vragen over installatie Ubuntu
« Laatste bericht door nizi Gepost op 2024/04/20, 15:39:38 »
Ik weet niet hoe oud uw pc is maar als u een live usb gemaakt heeft met Ubuntu kies dan eerst voor uitproberen. Zeker als uw pc wifi heeft ! Kijk dan of de wifi werkt!!  Dus proberen voor dat u Ubuntu installeert. Dan heeft u gelijk een indicatie of alles werkt. Als het allemaal wat traag gaat kunt u opteren voor een lichtere versie van Ubuntu of Linux Mint. Naar mijn mening hoeft u niet bang te zijn voor de andere schijven als u Ubuntu op de C schijf installeert. Na installatie kunt u deze eenvoudig aankoppelen en gebruiken in Bestanden. De andere schijven worden weergegeven in Bestanden onder Apparaten.
100
Installatie / Vragen over installatie Ubuntu
« Laatste bericht door Frans Sanders Gepost op 2024/04/20, 14:22:15 »
Goede dag allemaal,

Ik ben nieuw op dit forum, ben 80 jaar en wil nu overstappen van  Windows 10 naar Ubuntu 22.04.4. Reden is de bijna verplichte overstap naar Windows 11 en de vele reclame die Microsoft laat zien. En daar zit ik niet op te wachten.
Ik werk met een desktop waarop Windows 10 draait.
Naast de C schijf waarop Windows is geïnstalleerd zitten er nog 3 andere HD’s in het systeem. Schijf D wordt gebruikt voor data, schijf E voor muziek en schijf F voor mijn foto’s. Daarnaast heb ik ook nog externe schijven voor backup.
De C schijf zal alleen gebruikt worden voor Ubuntu. (Geen Windows meer).
Ik heb alles voorbereid om de overstap te maken maar ik zit met een paar vragen.
-1. Kan ik alle harde schijven laten zitten tijdens de installatie en verlies ik dan geen gegevens?
-2. Worden de schijven na installatie meteen herkend of moeten die apart geïnitialiseerd worden?
-3. Moeten de externe schijven apart gekoppeld worden?
-4. Kan ik mijn Epson printer achteraf installeren?

Sorry voor al deze vragen maar het is allemaal nieuw voor mij. Ik begrijp dat ik nog veel zal moeten  leren.
Hoop op een positief response.
Frans Sanders
Pagina's: 1 ... 8 9 [10]