Ondersteuning > Foto-, video- en audiobewerking

4:3 ratio en VCD en DVD.

(1/2) > >>

jos34:
VCD en DVD zouden 4:3 ratio hebben. Maar klopt dat wel?

VCD resolutie is 352x288
DVD 720x576

Als ik echter naar https://calculateaspectratio.com/ ga krijg ik andere uitslagen:

VCD: 384x288 / 352x264
DVD:  768x576 / 720x540

Weet iemand hoe dit zit? Kan iemand mij dit uitleggen?

Overigens slaat de resolutie van SVCD al helemaal nergens op in verhouding tot de ratio: 480x576 (NTSC zelfs 480x480)
Er zijn in de breedte nog minder pixels dan in de hoogte.

Bloom:
Het gaat om analoge signalen, die hebben dus geen pixel op pixel beeld zoals een digitaal beeld.
De resolutie hangt af van de analoge encoderingstechnologie. In Europa is dat PAL en dat geeft je een maximale beeldresolutie van 768x576, waarbij alleen die 576 het echte aantal lijnen in een PAL-beeld is. Horizontaal zijn er geen pixels omdat het om een continu bewegende elektronenstraal gaat, dus die 768 is berekend. Overigens gaat het bij die 576 beeldlijnen om een interlineair opgebouwd beeld.
Krijg je nu die 576 lijnen in een PAL-beeld volledig te zien? Nee, er zijn er een aantal voorbehouden voor "administratieve doeleinden". Daardoor kunnen beelden in videofiles minder, zoals 540, beeldlijnen hebben. Voor NTSC is dat inderdaad maar 480.
In een videofile met effectief 576 lijnen voor een PAL-beeld zullen een 15-tal lijnen boven en onder doorgaans een zwart balkje laten zien.

VCD is een geval apart omdat het videobeeld extra gecomprimeerd wordt om het op zo'n vcd te krijgen. Vandaar de nog veel lagere resolutie.

jos34:

--- Citaat van: Bloom op 2021/07/30, 12:49:58 ---VCD is een geval apart omdat het videobeeld extra gecomprimeerd wordt om het op zo'n vcd te krijgen. Vandaar de nog veel lagere resolutie.

--- Einde van citaat ---

En niet te vergeten, beweegt het beeld ook maar iets te heftig dan veranderd het meteen  in een enorme blokkendoos.
Geef mij dan toch maar VHS, die kon zijn belabberde kwaliteit tenminste nog vast houden. (tenminste zolang de band van goede kwaliteit was)

Ik zag bij de CRT vroeger toch echt beeldpunten al waren die niet vierkant.
Zie bijlage.

Bloom:
Ja, dat klopt maar dat komt overeen met beeldpuntjes die geraakt moeten worden door de analoog en dus soepel bewegende elektronenstraal binnen de CRT. Die beeldpuntjes zijn telkens rood, groen en blauw. Als ze alledrie evenveel oplichten, zie je wit. Als geen ervan oplichten, zie je zwart. En met die drie stel je in principe alle andere kleuren samen.

Het is nog steeds analoog en dus kun je niet spreken van pixels zoals bij een digitaal beeldscherm zoals een moderne flatscreen.

jos34:
Nog iets wat mij opvalt, als je een plaatje van internet haalt 352x288 en vergroot/inzoomt met Windows Foto Viewer (waarschijnlijk picture viewer onder Ubuntu?)
Zie je allemaal grote vierkanten, maar doe je fullscreen wordt dat weer geblurd. (kennelijk wordt er dan een anti-aliasing geactiveerd)Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie