Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Mp3gain en Vorbisgain  (gelezen 678 keer)

Offline Henk14

  • Lid
Mp3gain en Vorbisgain
« Gepost op: 2024/02/28, 18:09:50 »
Enige tijd geleden ben ik begonnen een niet meer gebruikte oude HP laptop (17 jaar oud) te gebruiken als muziekspeler. De laptop is verbonden met een Kenwood audioset (31 jaar oud). De muziekspeler die ik heb geïnstalleerd is Cmus. Ik moet zeggen: het klinkt best leuk. Omdat er sprake is van allemaal losse MP3 audiobestanden was er een behoorlijk volumeverschil. Ik heb dat naar tevredenheid opgelost met MP3gain.

Ik kwam er onlangs achter dat MP3 eigenlijk is verouderd en dat er betere audioformaten bestaan, die niet (veel) meer ruimte innemen als MP3, zoals Ogg Vorbis en AAC. Ogg Vorbis heb ik uitgeprobeerd en dat klinkt beter dan MP3. Ik denk er over na om over te stappen op Ogg Vorbis of AAC.

Daar heb ik een aantal vragen over.

Voor Ogg Vorbis kom ik in Synaptic nog een programmaatje tegen dat vergelijkbaar is met MP3gain, namelijk Vorbisgain. En het werkt ook nog. Er bestaat ook AACgain, maar dat is niet opgenomen bij Synaptic. Is dit programma nog te gebruiken?

Er bestaat ook nog replaygain. Is dit ook te gebruiken voor MP3, Ogg Vorbis en AAC?

Omdat MP3gain en Vorbisgain gebruikt moeten worden in de terminal, dient het juiste commando te worden ingegeven. Nadat ik in de terminal de juiste map heb geselecteerd twijfel ik welk commando moet worden ingegeven. Is dit: mp3gain  *.mp3 of mp3gain -r -k  *.mp3? Ik heb begrepen dat in het eerste geval het bestand niet wordt aangepast en in het tweede geval wel. Wat zijn de voor- en nadelen? Bij vorbisgain ben ik nog niet verder gekomen dan: vorbisgain  *.ogg. Het commando dat vergelijkbaar is met mp3gain -r -k  *.mp3 heb ik nog niet kunnen ontdekken.

Het enige dat ik wil bereiken is dat het geluidniveau van de onderlinge audiobestanden wordt gelijk getrokken en dat de bestanden niet gaan clippen.

Graag jullie reactie.

Re: Mp3gain en Vorbisgain
« Reactie #1 Gepost op: 2024/02/29, 14:06:12 »
Mp3 is niet verouderd, maar 44.1 wel enigszins. 48 khz is nu een beetje de standaard.
Ja klopt, mp3 is niet meer uniek en er zijn interesante alternatieven. Maar veel hardware kan vaak alleen nog mp3 afspelen, of alleen 44.1 en niet 48khz. Nog niet alles is competible.

Verder gebruik ik nog steeds de laatste Lame codec. Daarmee werkt zo'n beetje alles, en is in de meeste programma's in te stellen zodat het werkt.

En er is een manier om de geluidsniveaus geautomatiseerd te levelen in terminal. Even op dit forum zoeken want dit is al vaak besproken (en ik weet het niet uit mijn hoofd)

Klein detail. Als een mp3 clipt krijg je dat nooit meer goed. Ja je kunt het volume verlagen, maar je geluidskwaliteit is aangetast/verpest.
Je kunt ook geluidsniveau verhogen, maar daar haal je ook nogal eens ruis mee naar boven.

Ken je Mixxx? Dat is pas een mooie uitgebreide player. Kun je afspelen als een Pro DJ. Leuk op verjaardagsfeesten en zo.
Volgens mij kun je hier ook geluidsniveaus geautomatiseerd inregelen zoals je vraagt.
Heb je wel minimaal 2gb intern geheugen nodig.

« Laatst bewerkt op: 2024/02/29, 14:14:54 door partyrabbit »
- I ♥ Linux -
Bij irritatie, voeg hier 'partyrabbit' toe -> https://forum.ubuntu-nl.org/index.php?action=profile;area=lists;sa=ignore

Offline Henk14

  • Lid
Re: Mp3gain en Vorbisgain
« Reactie #2 Gepost op: 2024/02/29, 16:16:10 »
Hartelijk dank partyrabbit voor je reactie.

Ik ben een beetje kort door de bocht om te zeggen dat mp3 is verouderd. Het wordt nog veel gebruikt en is op bijna elk apparaat af te spelen. Wat ik bedoeld heb, is dat er kwalitatief betere audioformaten zijn dan mp3. In dat opzicht is het verouderd. Inmiddels heb ik vastgesteld dat Ogg vorbis beter klinkt, zelfs op mijn antieke laptop/audiosetje. AAC schijnt ook goed te klinken (heb ik nog niet uitgetest), vooral bij een lage bitrate.

Lame codec zal ik mij eens in verdiepen, maar eerst dit maar eens goed werkend krijgen. Eerlijk gezegd vind ik dit al moeilijk genoeg.

Er is idd een manier (tot een uurtje geleden dacht ik v.w.b. Linux de enige manier, omdat easymp3gain niet meer werkt) om mp3gain en vorbisgain te activeren. Ik heb ooit nog met DOS gewerkt en daarvan is nog altijd wat blijven hangen, maar makkelijk is het werken met de terminal niet.

Ik had al wat op het forum gelezen ( april 2019), waar vanadium uitleg geeft over te gebruiken commando's, maar er is sprake tussen een eenvoudig commando (*) en een harde correctie (-r -k  *). Het is me niet duidelijk wat daarmee wordt bedoeld. Ik krijg de indruk dat in het eerste geval het mogelijk is het bestand te "untaggen" en dat in het tweede geval dat niet meer mogelijk is. Voor vorbisgain is het eenvoudige commando gelijk aan mp3gain (met dat verschil dat mp3 na de punt vervangen moet door ogg), maar dat geldt niet (voor zover ik het goed begrepen heb) voor -r -k *.

Overigens ben ik er achter gekomen dat er voor Linux wel een programma bestaat met een gui. Dat is soundKonverter (met een K). Gemaakt voor KDE, maar werkt prima in Gnome. Het is heel eenvoudig hiermee de bestanden te taggen met replaygain. Voorwaarde is wel dat mp3gain en vorbisgain op de pc moeten zijn geïnstalleerd.

Goed te weten dat als een mp3 clipt het niet meer goed komt.

En voor Mixx geldt hetzelfde als Lame codec, eerst dit maar eens op orde krijgen. En bovendien: de laptop waar het hier over hebben (HP NX7400) stamt nog uit de Windows XP tijd en heeft maar 1 GB RAM en is inmiddels (zelfs met Bodhi Linux) te traag om te internetten.







Re: Mp3gain en Vorbisgain
« Reactie #3 Gepost op: 2024/03/01, 15:04:08 »
Wat ik bedoeld heb, is dat er kwalitatief betere audioformaten zijn dan mp3. In dat opzicht is het verouderd.

Andere. Niet betere. Er zijn de nodige alternatieven erbij gekomen, dus meer keuze.
In principe kun je ook een mp3 heel klein comprimeren, of juist ook in een hele hoge geluidskwaliteit.
Als je een OGG in hoge kwaliteit opslaat wordt het bestand ook groter.
Flac is daarentegen een verliesloze compressie, maar daar zijn de bestanden ook groot bij de betere kwalteiten, en of veel hardware niet af te spelen. Wil je die kleiner wegschrijven dan kom je toch weer uit bij de kwaliteit een bestandsgrootte zoals het met mp3 ook weer mogelijk is.

Uiteindelijk maakt het allemaal niet zoveel uit en is het een kwestie van gewenste en benodigde (beste) keuze.

Maar ik snap je vraag en bedoeling  ^-^

Goed te weten dat als een mp3 clipt het niet meer goed komt.

Dat geldt voor alle muziek, ongeacht bestandssoort. Clippen is vervorming, aftoppen van pieken, wat je nooit meer weg krijgt als het er eenmaal in opgeslagen zit.
Zorg daarom altijd voor goede kwaliteit 'masters'.

Ik had al wat op het forum gelezen ( april 2019), waar vanadium uitleg geeft over te gebruiken commando's, maar er is sprake tussen een eenvoudig commando (*) en een harde correctie (-r -k  *). Het is me niet duidelijk wat daarmee wordt bedoeld.

Dat terminal commando bedoelde ik  =D Dat schijnt prima te werken (zelf geen ervaring daarmee).
Vanadium zal je daarmee vermoedelijk wel verder helpen. En anders wel iemand anders.
Succes! Ik gebruik linux ook veel voor audio, naar volle tevredenheid.
« Laatst bewerkt op: 2024/03/01, 15:08:50 door partyrabbit »
- I ♥ Linux -
Bij irritatie, voeg hier 'partyrabbit' toe -> https://forum.ubuntu-nl.org/index.php?action=profile;area=lists;sa=ignore

Offline Henk14

  • Lid
Re: Mp3gain en Vorbisgain
« Reactie #4 Gepost op: 2024/03/01, 20:30:57 »
Wederom dank voor je reactie partyrabbit.

En nu maar hopen dat Vanadium dit leest en mij helpt!

Offline vanadium

  • Lid
Re: Mp3gain en Vorbisgain
« Reactie #5 Gepost op: 2024/03/02, 13:25:12 »
En nu maar hopen dat Vanadium dit leest en mij helpt!

Nu, ik bots hier toevallig op, maar mijn kennis hiervan is wat roestig geworden ...

"mp3gain" wordt inderdaad niet meer bijgewerkt, en was lange tijd verdwenen uit de Ubuntu softwarebronnen. Het is echter terug, en ook in Fedora zit het (terug) in de repositories. Het lijkt dus op zich wel OK om deze oude software te blijven gebruiken voor dat oude formaat, mp3, dat niet meer evolueert.

Toch zou ik mp3gain niet meer gebruiken, behalve als je nog met afspeelsoftware of een mp3 spelertje werkt dat geen replaygain tags ondersteunt. mp3gain verandert de audiodata van de mp3 zelf (de "harde correctie"): bij iedere stukje past het de "versterkingsfactor" aan, waardoor het geluid luider of stiller wordt afgespeeld. Het voordeel is dat dit op *elke* mp3 speler werkt. Wel voegt mp3gain een "undo" tag toe, waarmee je de correctie kan ongedaan maken. Gaat de tag echter verloren, dan is correctie niet meer mogelijk. En, zoals hier eerder aangegeven, als er clipping is, is er niet herstelbare schade.

De moderne benadering is het toevoegen van metadata aan het audiobestand, tags, die aan afspeelsoftware (die dit moet ondersteunen) vertelt met welke factor de muziek stiller of luider afgespeeld worden. Er is géén aanpassing van de audiodata zelf. Via de tags kunnen meerdere correcties ondersteund worden: een "radio" correctie voor als je de bestanden in los verband afspeelt, en een "album" correctie voor als je het album afspeelt. Bij "album" correctie krijgen alle bestanden van hetzelfde album dezelfde correctie, ook de stillere nummers.

Ook mp3gain voegt replaygain tags toe, echter in een oude standaard die dikwijls niet ondersteund wordt. Die tags zijn een meer meer verfijnde correctie ten opzichte van de "harde" correctie: die laatste is beperkt tot stappen van 1.5 dB.

Het is inderdaad wel zo dat de nieuwere formaten effectief ook wel "beter" zijn: ze laten toe een vergelijkbare kwaliteit op te slaan in een nog kleiner bestand dan mp3. Met "vergelijkbare kwaliteit" bedoel ik dan dat een geoefende luisteraar in een dubbel-blind luistertest het onderscheid niet kan maken tussen de verschillende audiobestanden.

Wat ik persoonlijk doe:

  • Waar mogelijk zal ik muziek rippen in een verliesloos formaat, FLAC, en dat bewaren op een archief harde schijf (goedkoop, tegenwoordig). Dit is "future proof". Je kan steeds vanaf de volle kwaliteit omzetten naar een ander, beter verlieslatend formaat van de toekomst. Die flacs worden al geheel getagd (Easytag, nu Eartag) en voorzien van replaygain tags met behulp van "vorbisgain". Die muziek zet ik dan om naar een goed en open formaat, OGG, met "oggenc". Alle tags, dus ook replaygain, komen mee in de omzetting. Ogg is zeer goed ondersteund en werkt probleemloos op Android telefoons.
  • Heb je dan toch apparatuur die alleen met mp3 kan werken, encodeer dan met de "lame" encoder voor de beste resultaten.
  • mp3 bestanden van vroeger behoud ik zonder meer als ik niet meer de oorspronkelijke bron heb (of die CD's niet nog eens opnieuw wil rippen. Elke omzetting naar een ander formaat is immers verder kwaliteitsverlies (zelfs al zal je dat niet altijd gemakkelijk horen. Tegenwoordig zou ik dan "replaygain" of "loudgain" gebruiken om volumecorrectie te doen

Citaat
Voor Ogg Vorbis kom ik in Synaptic nog een programmaatje tegen dat vergelijkbaar is met MP3gain, namelijk Vorbisgain. En het werkt ook nog. Er bestaat ook AACgain, maar dat is niet opgenomen bij Synaptic. Is dit programma nog te gebruiken?

Dat zijn programma's  die eerder formaat-specifiek zijn (net zoals mp3gain). AACgain is ook verouderd, doet wat mp3gain doet maar ondersteunt ook m4a (mp4), de opvolger van mp3.

Citaat
Er bestaat ook nog replaygain. Is dit ook te gebruiken voor MP3, Ogg Vorbis en AAC?

Dat is inderdaad een meer up to date programma, dat werkt op verschillende formaten:  Ogg, Flac, WavPack, MP4 (AAC) en MP3. Ook "loudgain" zit  in de softwarebronnen. Dat is nog nieuwer (versie 0.6), en ook met het zeer recente "Opus" dat op Youtube standaard is. Hiermee bemeester je met één programmaatje zowat alle audioformaten.

Citaat
mp3gain  *.mp3 of mp3gain -r -k  *.mp3

Zonder optie gaat het programma het volume aanpassen met de `-r` radio optie. De "-r" optie is impliciet. De "-k" optie is een beveiliging:  dit zorgt er voor dat er géén correctie wordt toegepast die zou aanleiding geven tot clippen. Mocht de berekende correctie aanleiding geven tot clippen, dan zal automatisch een lagere correctie toegepast worden (en zal het bestand dus relatief stiller klinken dan de andere). Met moderne muziek waar alle dynamiek doorgaans te sterk gecomprimeerd is, is dat zeer onwaarschijnlijk. Wel kan je dit (tamelijk uitzonderlijk) voor hebben met oudere, niet geremasterde muziek, waar soms nog heel veel natuurlijke dynamiek in is.

Offline Henk14

  • Lid
Re: Mp3gain en Vorbisgain
« Reactie #6 Gepost op: 2024/03/02, 16:28:21 »
Heel hartelijk dank Vanadium!

Ik heb het gelezen en zo roestig is je kennis niet. Voordat ik dit hier op het forum plaatste heb ik heel wat afgespeurd op het internet in het Nederlands , Engels en Duits, maar nergens vond ik zo'n duidelijke uitleg als van jou.

Als ik het goed begrijp is de harde correctie van mp3gain dus overal toepasbaar. Dat is n.m.m. wel een groot voordeel. Zonder je te hoeven af te vragen of de apparatuur de tags kan lezen, is het volume altijd op elk apparaat gelijk.  Niet modern, wel praktisch. Ik zal dan moeten kiezen voor mp3 -r -k  *.mp3. Dat heb ik bij één verzameling losse mp3'tjes gedaan en dat is heel bevredigend. Ik begrijp dat je mp3gain eigenlijk alleen op die manier moet gebruiken (of -a -k ).

Bij het zoeken naar een oplossing van het gelijktrekken van het volume kwam ik ook op sites waar gesteld werd dat als een met MP3 vergelijkbaar bestand wil hebben, dat ogg vorbis en aac beter klinken. Ik heb de test gedaan en ik ben ook van mening dat ogg vorbis en aac beter klinken dan mp3. Een WAV bestand klinkt nog beter, maar is wel flink aan de maat. Ik ben er nog niet uit of ik voor mijn toekomstige bestanden Ogg vorbis of AAC (M4a) ga gebruiken. Wat adviseer jij Ogg vorbis of AAC (M4a)? En welke bitrate (voor een achtergrond muziekje)? Ogg vorbis kan tot circa 500 kbps, maar het bestand wordt dan ook wel best groot.

Als ik AACgain ga gebruiken kan ik net als mp3gain: aacgain -r -k  *. aac gebruiken. Voor vorbis gain zou het alleen vorbisgain  *. ogg zijn. Klopt dat?

Loudgain heb ik ook geprobeerd en het kan aan mij liggen, maar ook vond het resultaat tegenvallen. Ik merkte best nog wel wat volumeverschillen.

Voor replaygain heb ik niet kunnen vinden welke opdrachten je moet geven. Zijn ze je jou nog bekend?

Voorts heb ik ik nog twee programma's gebruikt met een grafische schil, soundKonverter en easymp3gain. soundKonverter werkte goed, maar easymp3gain kreeg ik niet goed aan de praat. Maar als je in de terminal de juiste commando's ingeeft werkt het eigenlijk net zo goed of beter. 

Bovendien: werken in de terminal is best wel leuk. Omdat het moeilijker is, is de voldoening groter als het lukt. En het herinnert mij aan mijn jonge jaren, toen ik nog met DOS zat te rommelen. 

« Laatst bewerkt op: 2024/03/02, 17:28:07 door Henk14 »

Re: Mp3gain en Vorbisgain
« Reactie #7 Gepost op: 2024/03/02, 16:33:17 »
Ik heb de test gedaan en ik ben ook van mening dat ogg vorbis en aac beter klinken dan mp3. Een WAV bestand klinkt nog beter, maar is wel flink aan de maat.

Lees ook mijn eerdere uitleg waar het in terug komt.

Vergeet niet dat je nooit een beter resultaat kunt bereiken met converteren dan de originele/master.
je kunt een 128kbps MP3 wel weg schrijven naar een 320kbps, of een 41.1khz naar een 96khz ... maar de muziek, het geluid, de kwaliteit van beluisteren blijft 128kbps en/of 41.1khz.

Simpel gezegd, je kunt geen kwaliteit bij toveren. Het heeft totaal geen zin om 'naar beter' te converteren. Krijg je alleen maar grotere bestanden.
Je kunt alleen het volume aanpassen (liever ook niet normaliseren wat weer afvlakt, aka kwaliteitsverlies).
« Laatst bewerkt op: 2024/03/02, 16:35:54 door partyrabbit »
- I ♥ Linux -
Bij irritatie, voeg hier 'partyrabbit' toe -> https://forum.ubuntu-nl.org/index.php?action=profile;area=lists;sa=ignore

Offline Henk14

  • Lid
Re: Mp3gain en Vorbisgain
« Reactie #8 Gepost op: 2024/03/02, 17:11:57 »
Partyrabbit, wij begrijpen elkaar niet helemaal. Ik heb bedoeld dat als het originele (onbewerkte, kwalitatief goede) bestand wordt geconverteerd in MP3, Ogg vorbis of AAC  in qua grootte vergelijkbare bestanden de twee laatsten beter klinken dan MP3. Natuurlijk is het onmogelijk een 128 kbps MP3 bestand om te toveren tot een fantastisch klinkend bestand.
« Laatst bewerkt op: 2024/03/02, 17:22:13 door Henk14 »

Offline vanadium

  • Lid
Re: Mp3gain en Vorbisgain
« Reactie #9 Gepost op: 2024/03/02, 18:05:30 »
Als ik het goed begrijp is de harde correctie van mp3gain dus overal toepasbaar. Dat is n.m.m. wel een groot voordeel. Zonder je te hoeven af te vragen of de apparatuur de tags kan lezen, is het volume altijd op elk apparaat gelijk.  Niet modern, wel praktisch. Ik zal dan moeten kiezen voor mp3 -r -k  *.mp3. Dat heb ik bij één verzameling losse mp3'tjes gedaan en dat is heel bevredigend. Ik begrijp dat je mp3gain eigenlijk alleen op die manier moet gebruiken (of -a -k ).
Inderdaad, helemaal akkoord.
Citaat
Bij het zoeken naar een oplossing van het gelijktrekken van het volume kwam ik ook op sites waar gesteld werd dat als een met MP3 vergelijkbaar bestand wil hebben, dat ogg vorbis en aac beter klinken. Ik heb de test gedaan en ik ben ook van mening dat ogg vorbis en aac beter klinken dan mp3. Een WAV bestand klinkt nog beter, maar is wel flink aan de maat. Ik ben er nog niet uit of ik voor mijn toekomstige bestanden Ogg vorbis of AAC (M4a) ga gebruiken. Wat adviseer jij Ogg vorbis of AAC (M4a)? En welke bitrate (voor een achtergrond muziekje)? Ogg vorbis kan tot circa 500 kbps, maar het bestand wordt dan ook wel best groot.
AAC is onvrij en gepatenteerd. Mogelijk heb je voor een Apple Iphone geen keuze dan voor AAC te gaan. Anders adviseer ik zonder aarzeling ogg. Werkt probleemloos op elke afspeelsoftware en op Android telefoons.

oggenc gebruik ik zo:

oggenc -q 6 *.flac

Dat zal alle flac bestanden in de huidige folder omzetten naar .ogg. Je kan ook wav bestanden specifiëren, of een enkel bestand.

Ik heb steeds de `-q 6` optie gebruikt. Eigenlijk is dat, zeker voor mij en de huidige staat van mijn oren, "overkill". Hier vind je waarmee de oggvorbis instellingen zowat overeenkomen: `-q5` wordt al als "transparant" ervaren (d.w.z. dat een meerderheid van testpersonen geen verschil merkt met het niet-gecomprimeerde origineel). De bestandsgrootte komt overeen met een mp3 bestand van 160 kbps (1.2 MB voor een minuut), maar de kwaliteit komt overeen met een mp3 van 192 kbps (vbr) (1.44 MB per minuut (bron).

Behoud je ook het bronmateriaal in een verliesloos formaat als archief, aarzel dan niet om voor `-q5` te gaan: je kan altijd hercoderen vanaf het bronmateriaal in het (zeer onwaarschijnlijke) geval dat voor jou niet voldoende is. Wil je het bronmateriaal niet behouden, dan heb je wat extra zekerheid met `-q6'.

Citaat
Als ik AACgain ga gebruiken kan ik net als mp3gain: aacgain -r -k  *. aac gebruiken. Voor vorbis gain zou het alleen vorbisgain  *. ogg zijn. Klopt dat?

Klopt allebei. Als je ook albumgain wil, dan moet je de optie `-a` meegeven.

Citaat
Loudgain heb ik ook geprobeerd en het kan aan mij liggen, maar ook vond het resultaat tegenvallen. Ik merkte best nog wel wat volumeverschillen.
Misschien niet juist gebruikt waardoor geen replaygain tags werden weggeschreven? Hier moet je een '-s' optie meegeven om effectief ook tags in de geluidsbestanden weg te schrijven.

Citaat
Voor replaygain heb ik niet kunnen vinden welke opdrachten je moet geven. Zijn ze je jou nog bekend?
Geen opties nodig: standaard wordt hier zowel track als album replaygain berekend en in de bestanden opgeslagen.

In al deze gevallen wordt ook informatie opgeslagen over de piekwaarde. Het is dan aan de afspeelsoftware om er eventueel voor te zorgen dat het bestand niet clipt tijdens het afspelen door iets minder te versterken. Dit is dikwijls een optie in muzieksoftware. Bijvoorbeeld, in Audacious heb je in de instellingen - audio de optie "Enable replaygain". Dan kan je instellen "Prevent clipping (recommended)". Daarnaast kan je ook instellen welke replaygain waarde gebruikt moet worden: "Track", "Album" of "Based on shuffle". Bij die laatste optie wordt de albumwaarde gebruikt, behalve wanneer "Shuffle"  aanstaat (willekeurige volgorde). Dan wordt Track gebruikt.



« Laatst bewerkt op: 2024/03/02, 18:10:35 door vanadium »

Offline Henk14

  • Lid
Re: Mp3gain en Vorbisgain
« Reactie #10 Gepost op: 2024/03/02, 18:29:19 »
Vanadium, je bent een kanjer! Ik kan je niet genoeg bedanken.

De oggenc code heb ik nog niet gebruikt. Tot nu toe: vorbisgain  *.ogg. Oggenc ga ik zeker proberen.

Loudgain heb ik idd verkeerd gebruikt.  -s heb ik niet toegevoegd.

Nogmaals heel veel dank.

Re: Mp3gain en Vorbisgain
« Reactie #11 Gepost op: 2024/03/03, 13:41:05 »
Voordeel is ook dat steeds meer hardware OGG herkent.

Partyrabbit, wij begrijpen elkaar niet helemaal. Ik heb bedoeld dat als het originele (onbewerkte, kwalitatief goede) bestand wordt geconverteerd in MP3, Ogg vorbis of AAC  in qua grootte vergelijkbare bestanden de twee laatsten beter klinken dan MP3. Natuurlijk is het onmogelijk een 128 kbps MP3 bestand om te toveren tot een fantastisch klinkend bestand.

We begrijpen elkaar juist prima  =D Blijkt wel. Mooi toch!?
Het was maar een attentiepuntje voor de zekerheid. Dat je niet overbodig werk gaat steken in nutteloos converteren. Je zou niet de eerste zijn...
« Laatst bewerkt op: 2024/03/03, 13:55:48 door partyrabbit »
- I ♥ Linux -
Bij irritatie, voeg hier 'partyrabbit' toe -> https://forum.ubuntu-nl.org/index.php?action=profile;area=lists;sa=ignore