Interactief > Algemeen

Linux op oude "barrels". Hoe oud is oud en hoe bruikbaar is je machine nog?

(1/55) > >>

ZijneBalorigheid:
In o.a. de discussie "zijn wij een cultus?" en linux in drie woorden van JVecht kwam naar voren dat met name de mogelijkheid om oude computers
nog lang te kunnen gebruiken als een groot voordeel van Linux wordt gezien.

Mag ik u allen uitnodigen voor een luchtige inventarisatie/discussie of wat er dan ook uit mag komen?

Hoe oud zijn de oude barrels die bij de diverse Linuxgebruikers alhier in gebruik zijn?
Welke distro draait er op?
Wat kan je nog wel, waar is je machine echt te oud voor?
Wat voor kunstgrepen heb je uitgehaald waardoor je machine misschien wel gewoon nog mee kan met de "eisen van deze tijd" ? (ruim begrip)
Wat voor upgrades, aanpassingen heb je hardwarematig gedaan?
Wat voor andere interessante zaken kun je melden inzake dit topic?

Ik ben wederom benieuwd en ik hoop veel andere leden ook.

ZijneBalorigheid

MKe:
Hier draait een core duo met 2gb Ram uit 2007. Niet op een standaard distro, maar op Arch linux met i3wm. Na een koude boot gebruikt deze laptop 80mb geheugen. Dus vrijwel de volledige 2gb is beschikbaar voor de rest.

Werkt uitstekend voor de dagelijkse dingen als email, internet(chromium) een en beetje tekst verwerking(Libre Office). Ik doe ook RAW foto ontwikkeling(darktable) maar dat kan niet echt meer met deze laptop. Het duurt domweg te lang bij het exporteren, de cpu wordt te heet, hij valt uit. Voor dat werk heb ik tegenwoordig een i5 met 6gb.

Ron:
De onderste van het rijtje hieronder spreekt voor zich.
Hier heb ik ook een desktop 1GHz met 1GB geheugen.
Toen ik de desktop nieuw kocht, in 2001/2002, werd er contact opgenomen met MSI, of er wel 1GB ram op het board kon.
Later bleek, dat de geïnstalleerde Windows-98 vastliep op meer dan 512MB geheugen, dit leverde mij een gratis XP-Pro licentie op.
Het is deze PC, die eind 2004 een dual boot werd (Win + Ubuntu) en eind 2005 een dual boot (2x Ubuntu met Gnome-2).
De Ubuntu's zijn zwaarder geworden, maar Lubuntu doet het goed zolang er niet een LibreOffice en FireFox tegelijk open staan.

ZijneBalorigheid:
Herkenbare zaken tot zo ver. Hier staat een DualCore 3ghz uit 2006 op de televisie aangesloten met Mint 18 xfce, probleemloos allemaal.
Het wordt een ander verhaal met een packard bell dot s laptop. Ook mint 18 xfce. Veel aan gerommeld al. Toetsenbord doet het niet meer omdat je de machine moet openen via het toetsenbord en dat gaat haast niet zonder deze te slopen dus usb toetsenbord er op aangesloten. De eerste keer dat ik dit ding open maakte was omdat ik er een nieuwe hd in moest zetten. Een van de katten had apparaat van tafel gelopen. Behuizing ging niet meer fatsoenlijk dicht. Bij een tweede keer openmaken, ging ding helemaal niet meer dicht. Dat is opgelost met ducttape. Hij fungeert nu als sidekick om mee op internet te kunnen als ik op zware machine zit te gamen.......

Ben benieuwd naar meer verhalen.

partyrabbit:

--- Citaat van: MKe op 2016/10/29, 18:00:06 ---Hier draait een core duo met 2gb Ram uit 2007.

--- Einde van citaat ---

Dat noem jij oud?  ^-^

Hier draaien twee pentium 4  op Ubuntu 12, 32 bits.
Voor oudere wordt vaak Lubuntu geadviseerd, maar bij mij werkte Ubuntu12 prima waar Lu haperde.
1 ervan wordt gebruikt als homerecordingstudio.  8-) Begonnen als experimentje of dat zou gaan werken, maar gezien de prima prestaties nog steeds niet aan upgrading toegekomen. Leuk detail; werkt stukken beter en veel minder latencyprobs dan menigeen 'supersnelle' en dure moderne 'andere os' recordingstudio. =D

Ik moet wel zeggen dat binnen mijn ervaring 1gb intern geheugen toch wel minimaal is, en hoger aan te raden is. Bij 1gb werken sommige proggies al niet en zijn meerdere proggies al snel teveel, en gaat de boel al snel vertragen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie