Ondersteuning > Installatie

harde schijf bijna vol

(1/1)

Eduard2:
Beste forumleden,

Gisteren verscheen de melding dat de harddisk bijna vol is. Eigenlijk is het geen echte harddisk maar een SSD. Mijn eerste actie was het maken van een backup op een losse usb harddisk.  Het OS is Ubuntu 20 LTS. Om vlot terug te kunnen naar de originele toestand sleepte ik nogeens de belangrijke mappen naar die USB drive.

Op de pc werden de mappen volgens hun grootte gesorteerd; de grootsten eerst. Grote mappen en bestanden die niet dringend nodig zijn werden naar de vuilbak gesleept. Daarna werd de vuilbak regelmatig leeggemaakt.

Terwijl ik steeds meer bestanden in de vuilbak sleep en regelmatig de vuilbak leegmaak blijft de beschikbare ruimte 15,4 GB. Wat doe ik fout? Waarom stijgt de vrije ruimte niet terwijl overbodige files worden verwijderd?

Vriendelijke groeten,

Eduard

emvedeesje:
De vuilbak leegmaken aub.

asilnevs:
Staan jou eigen bestanden misschien op een aparte partitie? Zo ja, dan mag je daar nog zo veel bestanden deleten (en prullenbak leegmaken) als je wil, die melding zul je blijven krijgen.
Je moet dan waarschijnlijk de partitie waar Ubuntu op staat vergroten ofwel programmas verwijderen.

Eduard2:
Goede avond,

Iedereen bedankt voor de tips. Het probleem is opgelost. Het was mijn fout. Een onopvallend mapje met daarin verschrikkelijk grote bestanden werd niet opgemerkt. (images van SD kaartjes bestemd voor de Raspberry pi.) Na verwijdering kreeg ik 149 GB vrij geheugen. De totale ssd omvat 250 GB.  Dik de helft is nog vrij. Even heb ik gedacht aan de aanschaf van een grotere ssd. Ondanks alle goede bedoelingen betekent voor mij meer ruimte ook meer rommel.

Vriendelijke groeten,

Eduard

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie