Ondersteuning > Foto-, video- en audiobewerking

Professionele muziekproductie op Ubuntu

(1/17) > >>

.zamorano:
Maak van Ubuntu je eigen homestudio!

Voor professionele muziekproductie biedt Ubuntu een hoop mogelijkheden en de documentatie daarvoor wordt steeds beter!

Ik raad iedereen die muziek wil produceren op GNU/Linux aan om een Linux distributies speciaal voor multimedia te installeren. Bijvoorbeeld 64studio 3.0 (ook voor 32 bits en gebaseerd op Ubuntu LTS) die ik persoonlijk aanraadt omdat het recente audio pakketten levert (vaak nog recenter dan de nieuwste Ubuntu Studio) op een stabiele basis (www.64studio.com).1

Een andere optie en mijn tweede keus is Ubuntu Studio www.ubuntustudio.org (ik raad de LTS of de laatste versie) . Ubuntu Studio kun je ook heel makkelijk installeren op een een bestaande Ubuntu installatie, want de ubuntustudio pakketten zitten gewoon in het pakketbeheer van Ubuntu.

Zie daarvoor: https://help.ubuntu.com/community/UbuntuStudioPreparation (Engels)

en dit draadje op het speciale subforum voor muziekproductie op GNU/Linux van homerecording.be:
http://www.homerecording.be/forum/t9008.htm#post57772 (Nederlands)

Let wel op, lang niet altijd zitten de meest recente audio pakketten in het pakketbeheer van Ubuntu, vaak is het dan ook raadzaam om een meer recentere versie van de software te installeren. Ook dient gezegd te worden dat Ubuntu Studio niet het maximaal mogelijke biedt voor Pro Audio werk, vaak zitten er nog dingen in die nadelig zijn voor het werk met Pro Audio, maar het verbetert wel langzaam.

Zie o.a.:
Software installeren die niet in je pakketbeheer zit:
http://www.homerecording.be/forum/t11368.htm
Het maken van backports:
http://www.homerecording.be/forum/t11915.htm


JACK audio server
Als je muziek wil maken en opnemen met Ubuntu dan is het belangrijk dat JACK je grootste vriend wordt.

http://nl.wikipedia.org/wiki/JACK_Audio_Connection_Kit

Ik raad dan ook iedereen, die een beetje serieus aan de gang wil gaan ook aan om de Nederlandstalige handleiding Qjackctl goed door te nemen. JACK lijkt op het eerste gezicht wat lastig, maar dat is het zeker met de handleiding bij de hand, niet. Al snel zul je de voordelen van de mogelijkheden en flexibiliteit van JACK gaan waarderen! De handleiding vind je hier:

http://wiki.ubuntu-nl.org/Multimedia?action=AttachFile&do=view&target=qjackctl_handleiding4.3_nl.pdf

* Tip: zorg dat je ten minste jackd 0.116 geïnstalleerd hebt, versie 0.109.X is een met de nodige bugs..
** De handleiding gaat ervan uit dat je Ubuntu Studio of een andere multimedia distro gebruikt of dat je zelf in staat bent om Ubuntu te configureren voor muziekproducties.
*** Let op, de zogenaamde patchbay functie van Qjackctl is bij de meeste recente versie (0.3.4) vereenvoudigd.
**** start vanaf Hardy qjackctl met:

--- Code: ---:~$ pasuspender qjackctl
--- Einde van code ---
(zie ook http://www.homerecording.be/forum/t12406.htm)

Ardour DAW
Voor opnames is Ardour echt een heel goed programma (DAW) (www.ardour.org).
Zie hier voor een Nederlandstalige handleiding:
http://wiki.ubuntu-nl.org/Multimedia?action=AttachFile&do=view&target=ardourhandleiding.pdf

MIDI
Voor het werken met MIDI raad ik Qtractor of Rosegarden aan. (Zorg dat je de meest recente versies hebt!). En installeer de DSSI ('dizzy') plugins. Want Midi via Rosegarden of Qtractor maakt alleen geen geluid, daar heb je een plugin of softsynth voor nodig...

Plugins

Op Linux kun je LADSPA plugins gebruiken (reverb, eq, distortion etc.). Een meer recenter formaat en opvolger van LADSPA is LV2. Voorbeelden van goede plugins zijn: SWH, FIL, CAPS (voor gitaar) etc.
Daarnaast is er DSSI, waarvan whysynth een goed voorbeeld van is.
Voor meer:
http://www.homerecording.be/forum/t9772.htm

VST
VST is een plugin formaat wat veel op Windows gebruikt wordt. Via Wine en tools als FST, DSSI-VST en wineasio kun je steeds meer VST plugins ook op Linux gebruiken. Meer info o.a.:
http://www.homerecording.be/forum/t9526.htm


Hardware

Als je serieus wilt werken met JACK en Ardour bijvoorbeeld, dan heb je wel een 'professionele' geluidskaart nodig. Met een onboard geluidskaart kun je problemen ondervinden bij het starten van JACK (met alle frustratie en tijdsverspilling van dien), is de prestatie een stuk minder en kun je eigenlijk niet goed met Ardour werken. Zelf heb ik een m-audio audiophile 24/96, rond de 50 euro op marktplaats ;)
Het is van groot belang dat je een geluidskaart die je wilt gebruiken op Ubuntu met zorg uitzoekt!
Zie hier voor meer info over hardware:
http://www.homerecording.be/forum/t9347.htm
http://www.homerecording.be/forum/t9457.htm

Ook in Pro Studio

Ook professionele studio's gaan langzaam maar zeker meer Linux gebruiken, zie bijv.:

--- Citaat ---We have decide to master exclusively on Linux in future. The system stability and community support have made the decision easy.
--- Einde van citaat ---
http://blog.spreemusik.com/category/software/?lang=en
http://blog.spreemusik.com/


Verdere informatie en support

Nederlandstalig

Naast dit forumgedeelte op forum.ubuntu-nl.org kun je voor meer informatie en tutorials terecht op homerecording.be , een homerecording community die speciaal een subforum voor Linux en muziekproductie geopend hebben:
http://www.homerecording.be/forum/f43/

Je kan je abonneren via RSS zodat je een melding krijgt bij een nieuw gestarte discussie, wellicht handig ;)
http://www.homerecording.be/forum/external.php?type=RSS2&forumids=43

Op dat forum vind je meer Nederlandstalige informatie en tutorials over Linux audio software,  Linux audio plugins (LADSPA, DSSI etc.), softsynths, maken van beats, muzieknotatie software, hardware support, MIDI, commerciële software etc. etc. !!!

Engelstalig

Als je meer informatie wil hebben en je kan Engels lezen, dan kun je ook terecht op www.linuxmusicians.com daar vind je ook een wiki, met informatie: www.wiki.linuxmusicians.com en een planet met nieuws: www.planet.linuxmusicians.com (Engels)

Verder steek je een hoop op als je lid wordt van de Linux audio user mailinglist (Engels)
http://lists.linuxaudio.org/listinfo/

En als beginner heb ik veel gehad aan de artikelen van Dave Philips in Linuxjournal (Engels):
http://www.linuxjournal.com/users/dave-phillips/track

Een Engelstalige website over Linux & Audio van een belg die ook een cursus heeft gegeven:
http://lievenmoors.github.com

Opmerking
Dan nog een korte opmerking. Op een professionele manier muziek produceren doe je niet op een enkele blauwe maandag... Niet op Ubuntu, maar ook niet op Windows of Mac, laat je niks wijs maken 3.
Dat vergt gewoon tijd, inspanning, veel lezen, experimenteren, frustratie, oefenen, vragen  etc.  Eerst had ik een haat-liefde-verhouding met JACK en kostte het me erg veel tijd en inspanning om mijn weg te vinden in de wereld van Linux Audio. De haat-liefde is echter steeds meer enkel liefde aan het worden en ik hoop dat ik met mijn ervaring en kennis de weg van andere muzikale Ubuntero's wat makkelijker begaanbaar kan maken en heb gemaakt...


Let Ubuntu Rock Your World!

                                O0

1. Hier heb ik alvast wat tips gepost over hoe 64studio te optimaliseren, wordt vervolgd... http://forum.ubuntu-nl.org/test-forum/64studio-3-0-beta-(ubuntu-based)/msg390399/#msg390399

2. Realtime kernel voor dummies: http://www.homerecording.be/forum/t9368.htm

3. Eerlijkheidshalve dient wel gezegd te worden dat het op Ubuntu waarschijnlijk wel wat extra tijd en inspanning vraagt... Een wellicht wat steile leercurve, maar ik verzeker je, applicaties als JACK en Ardour is echt top software! En kostte Dapper Drake ook niet wat extra tijd, dat was toch ook zwaar de moeite waard? En zie waar we nu staan! :)

Vistaus:
Dank je wel voor alle informatie, ik ga nog eens kijken naar die JACK :)

eendje:
.zamorano Zou je die handleiding van Jack nog aan kunnen passen. Het grootste probleem wat ik met handleiding heb is dat die er van uit gaat dat je alles al netjes hebt geïnstalleerd. Met trail en error heb ik moeten ontdekken welke pakketten ik ongeveer nodig heb. Een kleine intro met een installatie van de pakketten kan volgens mij geen kwaad. Daarnaast mis ik goede voorbeelden. Er staat wel wat in maar ik vind ze maar half half en kan er niet zo veel mee

.zamorano:
@ Vistaus, graag gedaan!

@ Eendje: inderdaad het is een handleiding Jack/ qjackctl en niet een handleiding 'muziek maken op Ubuntu'.
Zoals vaker gezegd, ik raad beginners aan om een multimedia distributie zoals Ubuntu STudio te installeren. Die doen de configuratie dan voor je... Wil je het echt zelf doen, dan moet je ff mn eerste post goed doorlezen en/ of http://www.homerecording.be/forum/f43/ checken voor nadere info.
Over de JACK connecties, daar heb je wel een beetje gelijk in. Hoewel je met de inhoud van het hoofdstuk over de Connecties een heel eind moet komen, zijn de voorbeelden niet heel duidelijk. Maar probleem is dat ik de TeX code van dat document kwijt ben :(
Verder verwijs ik naar mijn eerste post voor informatie en bronnen.

Succes!

eendje:
Ik zal nog wel weer eens weer gaan lezen. Als er dan nog concrete vragen zijn meldt ik mij wel weer :)

BTW kun je die PDF niet weer omzetten naar naar een writerdocument? Je kunt het document tenminste dan weer bewerken als is het geen Tex.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie