Ondersteuning > Foto-, video- en audiobewerking

video editing

(1/2) > >>

kfboerne:
Ik kom op het internet flink was foss video editing software tegen dat ik even wat keuzestress heb ;)

Een drietal vragen.

1/ Wat valt aan te raden als top foss video editing software? Wat is 'de standaard' binnen de linux community? Ik kom KDENLIVE vaak tegen.

2/ Wanneer ik uit een video bestand bv 1 minuut video (ik noem maar wat) wil plukken (select-copy-paste) en dit wil opslaan als video bestand (bv matroska), is er dan ook heel simpele software waarmee ik dit kan doen?  Sommige video editing software heeft zoveel mogelijkheden.

3/ Wanneer ik het opgeslagen video bestand wil comprimeren waarbij de kwaliteit goed blijft, is er een mogelijkheid om dit te doen of valt dit af te raden?

Hoop dat ik een beetje duidelijk ben. 

MKe:
Kdenlive is idd volgens mij het meest gebruikte foss video bewerking programma.

Ik zou ook kdenlive gebruiken voor het knippen, maar ik ben ook al aan dat programma gewend.

Voor het comprimeren kun je via de commandline ffmpeg gebruiken. Vaak werkt het omzetten naar een ander formaat al goed om het bestand kleiner te krijgen. Ik raad je aan om je dat even op in te lezen. Er is veel goede info op het internet te vinden.

Jenske:

--- Citaat van: kfboerne op 2023/03/18, 14:53:07 ---Ik kom op het internet flink was foss video editing software tegen dat ik even wat keuzestress heb ;)

Een drietal vragen.

1/ Wat valt aan te raden als top foss video editing software? Wat is 'de standaard' binnen de linux community? Ik kom KDENLIVE vaak tegen.

--> KDEnlive is zeer goed, maar vergt nogal wat leren. Voor een simpele cut-cut-behandeling is shotcut even goed. Maar kans is groot dat je toch elementen van KDEnlive nodig hebt -- overgangen, geluid normaliseren, ... -- en daarom best tóch KDEnlive leren.


2/ Wanneer ik uit een video bestand bv 1 minuut video (ik noem maar wat) wil plukken (select-copy-paste) en dit wil opslaan als video bestand (bv matroska), is er dan ook heel simpele software waarmee ik dit kan doen?  Sommige video editing software heeft zoveel mogelijkheden.--> Voor dat soort operaties is KDEnlive zeer geschikt: gewoon effe je video toevoegen aan een project, op de tijdlijn plaatsen en er dan de stukken uit knippen die je nodig hebt.

3/ Wanneer ik het opgeslagen video bestand wil comprimeren waarbij de kwaliteit goed blijft, is er een mogelijkheid om dit te doen of valt dit af te raden?--> KDEnlive heeft bij het opslaan veel mogelijkheden om de opslagkwaliteit af te stellen. Zorg ervoor dat je goed weet wat het doel van je bestand is -- youtube-filmpje, vlug-vlug filmpje voor in een presentatie, hoge kwaliteit HD-film voor afspelen op je thuistelevisie enzovoort. Dat vergt wel wat opzoekwerk ... maar hej, de wereld is nu eenmaal niet simpel.
Wat jij dus "goed" noemt hangt af van je doel. Het is cruciaal dat je weet onder welke kwaliteit je je bestand nadien nodig hebt: een cinema-kwaliteit opname is nodeloos zwaar als je het ding alleen maar op je smartphone wil kunnen bekijken. Andersom geldt hetzelfde: een filmpje in VGA-formaat (768 op 1024 pixels) is bijna waardeloos om te projecteren op de eerste de beste televisie of zelfs wat groter computerscherm).


Hoop dat ik een beetje duidelijk ben.
--> Ik hoop hetzelfde ;-)


--- Einde van citaat ---

partyrabbit:
Ik zou voor Kdenlive gaan. Ik bén voor kdenlive gegaan, uiteindelijk  =D

Ikzelf ben begonnen met Openshot, wat ook een goed programma is.
Maar Kdenlive kan zich toch wel meten met pro-videoediting software.
Heeft een leercurve, maar niet anders dan alle video-editing. Ook prima ondersteuning https://forum.kde.org/

vanadium:

--- Citaat van: kfboerne op 2023/03/18, 14:53:07 ---1/ Wat valt aan te raden als top foss video editing software? Wat is 'de standaard' binnen de linux community? Ik kom KDENLIVE vaak tegen.

--- Einde van citaat ---
KDEnlive denk ik ook. NIet de eenvoudigste, maar ook niet extreem moeilijk. Openshot is eenvoudiger, maar toen ik het probeerde, crashte het om de vijf minuten. Voor langere video's kon je niet meer sterk inzoemen op de tijdslijn. Beide problemen zijn waarschijnlijk sterk verbetert. Als je noden relatief bescheiden zijn, dan kan je het eens verkennen: het is toch heel wat eenvoudiger om mee te werken en kan ook al heel wat.


--- Citaat van: kfboerne op 2023/03/18, 14:53:07 ---2/ Wanneer ik uit een video bestand bv 1 minuut video (ik noem maar wat) wil plukken (select-copy-paste) en dit wil opslaan als video bestand (bv matroska), is er dan ook heel simpele software waarmee ik dit kan doen?  Sommige video editing software heeft zoveel mogelijkheden.

--- Einde van citaat ---
Zelf gebruik ik een appimage van Avidemux. Het zit al lang niet meer in de Ubuntu softwarebronnen, maar wordt nog steeds minimaal onderhouden. Het is een krachtig en vrij eenvoudig programmaatje voor "linear video editing". Naar knippen en plakken, indien gewenst  zonder hercomprimeren (maar dan enkel op de keyframes), kan je ook transcoderen (omzetten naar ander formaat), video/audiostromen uithalen en hercombineren, enz. Dan is er natuurlijk ook ffmpeg aan de commandolijn...


--- Citaat ---3/ Wanneer ik het opgeslagen video bestand wil comprimeren waarbij de kwaliteit goed blijft, is er een mogelijkheid om dit te doen of valt dit af te raden?

--- Einde van citaat ---
Het is mogelijk dit te doen en het is niet af te raden, maar hangt uitsluitend van je specifieke noden en wensen af. Hercomprimeren gaat onherroepelijk gepaard met kwaliteitsverlies. Of je dat verlies ziet, hangt af van de compressieinstellingen (en de afspeelapparatuur, en de gevoeligheid van de kijker voor compressieartefacten, ...).

Bij voorkeur stel je de compressie van je gemonteerde "eindproduct" dadelijk in op de gewenste eindkwaliteit tegen een zo klein mogelijk bestand. Als het nodig is, hercomprimeer je later naar een compacter bestand tegen gewenste kwaliteit. In geval je het origineel bewaart, is er zowieso niets verloren als voor je gebruik een kleiner bestand nodig is.   

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie