Ondersteuning > Software en configuratie

Beeld knippert

(1/2) > >>

Sofie:
Voor mij is Ubuntu helemaal nieuw. Ik heb onlangs een nieuwe notebook gekocht via bol.com waarop Ubuntu al geïnstalleerd was. Ik hoefde enkel door wat opstartvragen heen voor wat betreft taal- en toetsenbord instellingen. Hierna heb ik er een avond heerlijk mee gewerkt. Vervolgens starte ik de notebook vanavond weer op en heb ik een flikkerend beeldscherm. Wat kan hier de oorzaak van zijn en vooral hoe kan ik dit oplossen? Ik heb een USB stick bijgeleverd gekregen voor herinstallatie of installatie op andere pc.

Ronaldus:
Nog los van de oplossing:

Handig om eerst een apparatuuroverzicht te hebben: https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/inxi.html
+
Welke Ubuntu versie staat erop?
Wat is het merk en volledige type van de laptop.
Heb je hem nieuw gekocht of is het een nieuw gekochte 'occasion' (refurbished)?
Doet die het met een externe monitor wel goed?
Je hebt er voor het eerst mee gecomputerd.  Wat heb je er precies mee gedaan?
Na afloop van de eerste keer computeren netjes afgesloten of heb je de laptop dichtgeklapt?
Bij het opstarten kun je met een bepaalde toets het bios in. Flikkert dan ook het beeldscherm?

Je kunt de laptop waarschijnlijk vanaf de meegeleverde usb-stick opstarten en je kunt daar kiezen voor proberen.
Je krijgt dan een werkende omgeving. Doet die het dan wel goed?

Wel apart, bij Linux laptops niet zo gauw aan Bol gedacht: https://www.bol.com/nl/nl/l/linux-laptops/4770/35332/?rating=all

Rik123:
Ubuntushop.be

 '   ubuntu-linux notebooks met Lifetime software help service na verkoop.   '

Als het een nieuwe laptop is dan zou je ook met de leverancier contact kunnen opnemen, want één dag na gebruik en nu al problemen heb ik nog nooit meegemaakt met een nieuwe en zelfs niet met een gebruikte pc/laptop

Je hebt garantie . 

Dit als aanvulling wat Ronaldus schreef

Sofie:
Bedankt voor de reacties tot zover! Het is een nieuwe notebook computer bto, Ubuntu ook model NJ51GU, met Ubuntu 18.04 erop gezet. Ik heb inmiddels het volgende ontdekt. Als ik de laptop start met het boot menu en ik druk daarin op escape, dan start deze weer gewoon op en blijft de hapering. Evenals wanneer ik hem gewoon opstart. Wanneer ik hem start met de USB stick erin en in het boot menu op escape druk, dan start ie anders door en heb ik geen knippering.
Ik heb na de eerste keer de laptop goed afgesloten. Wat ik er op heb gedaan is vooral enkele programma's verkend zoals libre office en web browsing via brave en Firefox. Wat ik toen ontdekte was dat ik het toetsenbord bij installatie niet goed had gezegd. Ik koos voor optie nederlands maar kwam erachter dat ik dan geen apenstaartje e.d. kon gebruiken. Ik heb handmatig in de instellingen dit gewijzigd naar Engels (US, internationaal met dode toetsen). Misschien is daar iets misgegaan? Mijn boot menu van zowel USB als nu in de laptop geeft geen optie proberen. Ik kan kiezen uit 1. Ubuntu (ct240bx500ssd1) of 2. EFI PXE 0 for IPv4 (80-FA-5B-8E-51-3C) of 3. EFI PXE 0 for IPv6 (80-FA-5B-8E-51-3C).
Ik wist niet welke vd opties ik hier dien te kiezen dus drukte ik esc en met stick erin ontdekte ik toen dus dat het scherm ineens niet knipperde.

Ronaldus:
Tja. Ik weet niet wat je computervaardigheden zijn en je ervaring is met Ubuntu. Is ook lastig om vanaf afstand te adviseren.

Als het mijn pc zou zijn, zou ik op den duur zorgen voor een opstartbare USB-stick met Ubuntu 20.04 (=de laatste stabiele LTS-versie) of Linux Mint Cinnamon en kijken of ik die zou kunnen installeren. Voordeel van Mint is de enorm goede handleiding van Pjotr (zie https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html ). Op den duur zou ik over willen naar 20.04 of de laatste Mint versie. > Ik zou je dit voorlopig echter nog niet adviseren. Versie 18.04 krijgt ook nog even support.

Voordat je dat doet, is het zaak om te ontdekken of de laptop in beginsel goed is en dat je een beetje vertrouwd raakt met de laptop en Ubuntu. Dat kost tijd.

Ik denk dat je niet hebt opgestart vanaf de usb-stick. Ik denk dat het opstartmenu bij jouw laptop met f7 is op te roepen.
De USB-stick in een (bij voorkeur) USB 2 poort stoppen. De laptop aanzetten terwijl je blijft 'tappen' op de f7-toets, zo zou je, denk ik, in de werkomgeving van de usb-stick terecht moeten komen.
Het bios instelmenu is op die manier volgens mij met de f2-toets te bereiken. Misschien moet je de USB opstartoptie daarin nog aanzetten. Misschien dat je daarin ook de opstartvolgorde kan wijzigen, zodat hij automatisch eerst vanaf USB probeert op te starten.

(Verder kun je in de bestaande installatie nog kijken of er drivers beschikbaar zijn. Ook al een keer een update gedaan?)
(Helemaal zeker van de f2 / f7 toets ben ik niet. Die toetsen verschillen per laptopmerk. Kan ook zijn dat je daarbij de Fn-toets ingedrukt moet houden,)

Edit:
Twijfel je over de stick of wil je ook een stick met de nieuwste versie proberen, heb je nog een 4GB usb-stick en een Windows computer? Zie https://rufus.ie/nl/# voor het aanmaken van een opstartbare USB-stick. (Niet de bijgeleverde stick hiervoor gebruiken!)
In Ubuntu kan je dat doen met 'Startup Disk Creator' (https://ubuntu.com/tutorials/create-a-usb-stick-on-ubuntu#1-overview )

Testen vanaf USB-stick: https://ubuntu.com/tutorials/try-ubuntu-before-you-install#1-getting-started Hierbij duidelijk de probeerfunctie zichtbaar,

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie